Dyrelivet i Australien er uden tvivl fantastisk – uanset om du elsker dyrene på land, i luften eller i vandet, så skuffer Australien ikke! I Australien lever der en masse endemiske dyr, det vil sige, at de kun lever her. I denne guide vil jeg fremhæve steder, hvor du har størst chance for at opleve Australiens dyr i naturen.

Men husk på, at der aldrig er garanti for at se dyrene, da man aldrig kan garantere noget, når det kommer til vilde dyr, men er du heldig, så er det endnu mere fantastisk at møde de australske dyr der, hvor de hører hjemme i stedet for i en zoologisk have.

Derudover skal man også huske, at vilde dyr er utilregnelig, så hold altid afstand og undgå at røre og fodre dem, da berøringer kan overføre bakterier og virus mellem mennesker og dyr (vi vil nødig have endnu en pandemi!).

Husk derudover også, at det er ulovligt at fodre dyr, røre ved dem eller svømme hen til dem. Og man får KÆMPE bøder, hvis man bryder disse love. Så vis i stedet respekt for dyrelivet.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!


Dyr i Australien


næbdyr i Eungella National Park, Australien

Næbdyr

Næbdyr er altså virkelig et sejt dyr! Det er det eneste pattedyr, som lægger æg. Hannerne har giftkløer. Den er ikke farlig for mennesker, men giften kan slå en mindre hund ihjel. Giften produceres dog kun under parringssæson, sikkert til at bruge i mod andre hanner. Den sover op til 14 timer og ligner en blanding mellem en bæver, en odder og en and. Ret speciel….

det bedste sted at spotte vilde koalaer i Australien

Koalaer

Man kan nærmest ikke sige Australien uden at tænke på koalaer vel? De søde små plysdyr har det med at charmere sig ind på alle og med god grund! Den er bare så nuttet! Hvem har ikke lyst til at møde en koala?

 • Bedste sted at spotte koalaer i Australien: Magnetic Island. Læs også om min trekkingtur blandt koalaer på Magnetic Island.
 • Andre steder som også steder at lede efter vilde koalaer i Australien
  • Queensland: Magnetic Island, Noosa National Park og North Stradbroke Island
  • New South Wales: Ballina, Coffs Harbour, Port Macquarie (som også har et koala hospital), Port Stephens (Tilligerry Habitat Reserve), Wingecarribee og i det sydlige highland
  • Victoria: French Island, Lorne og Apollo Bay
  • South Australia: Adelaide Hills, Hanson Bay Wildlife Sanctuary og Kangaroo Island
  • ACT: Tidbinbilla Nature Reserve
  • Western Australia: Yanchep National Park

det bedste sted at se vilde kænguruer i Australien

wallabie geoffrey bay, magnetic island
Wallaby

Kænguruer og wallabies

Kænguruer kan findes mange steder i Australien. Landet er trods alt kendt for kænguruer! Men der er altså noget magisk over at se sin første kænguru komme hoppende. Nu har jeg efterhånden set en del kænguruer, men jeg synes, at de er lige flotte hver gang!

Wallabies ligner måske en lille kænguru, men det er ikke en kænguru. De har bare en spids næse, hvorimod at kænguruer har en mere firkantet næse. Wallabies findes over det hele, og du vil med garanti se en wallaby!

Bedste sted at se kænguruer: Kænguruer kan ses de fleste steder og ses oftest omkring solopgang og solnedgang, men at se dem ved Cape Hillsborough og Cape Le Grand National Park var ekstra magisk!

Bedste sted at se wallabies: Hvis du ikke ser dem andre steder på din rejse, så er de lette at finde ved Geoffrey Bay på Magnetic Island.

Bedste sted at se trækænguruer: Trækænguruer er yderst sjældne at se, men er du heldig, så kan du se dem i Daintree National Park og Atherton Tablelands.

dingo på K'gari (fraser island)

Dingoer

Dingoer er egentlig bare vilde hunde, men de har en flot rødlig pels. De kan ikke gø, men til gengæld så hyler de. Men selvom de måske ligner uskyldige hunde, så skal man tage dem dybt alvorligt!

De er kendte for at snuppe børn, siden Chamberlain-babyen blev snuppet i 1980. Flere gange senere er der blevet registreret flere angreb på børn – store som små, heldigvis er børnene oftest sluppet med livet i behold, men hold dine børn helt tæt på, hvis du er i et dingo-område. Derudover kan det anbefales at gå i folk, have en stor pind til at slå med, råbe højt og generelt gøre, hvad man kan for at virke stor, hvis man møder en dingo.

Bedste sted at se vilde dingoer: K’gari (Fraser Island) i Queensland og outbacken i Northern Territory.

wombat i australien

Wombat

Jeg er endnu ikke så heldig, at jeg har set en vild wombat. Men det tænker jeg også, at der skal gøres noget ved! Man bliver jo vitterlig forelsket i de kluntede små bamser, når man ser dem for første gang!

Det allerbedste sted at se wombats i Australien er Maria Island i Tasmanien, men andre gode steder skulle være Cradle Mountain (TAS), Bundanoon (NSW), Kangaroo Valley (NSW) og  Wilsons Promontory National Park (VIC).

Echidna i australien

Echidna

Echidna er mindst lige så klodset som wombat’en og mindst lige så nuttet! Et echidna er uden tvivl et af af mine yndlingsdyr i Australien. På dansk kaldes det et myre-pindsvin, men det navn er ret misvisende, ligesom dets udseende.

Et echidna er nemlig tættere beslægtet med næbdyr end et pindsvin. Et echidna er nemlig et kloakdyr (Monotremata) – dvs. de kun en enkelt åbning bagi til urin, afføring og kønsåbning, og så lægger de æg, men de er pattedyr, så de er altså en helt unik orden indenfor pattedyrene. Kloakdyr findes kun i Australien og Ny Guinea.

Echidnas har ikke mange hotspots, men findes generelt over det hele, så du skal mest af alt være heldig at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Jeg har set echidnas i Cape Range National Park, i min baghave i Townsville (Queensland). Nogle gange skulle der være ekstra mange i Mount Field National Park (TAS), the Grampians (VIC), Kangaroo Island (SA) og Murramarang National Park (NSW).

thorny devil - vilde dyr i australien

Billedet er venligst udlånt af wikipedia

Thorny Devil

Thorny Devil er muligvis et af de sejeste dyr i Australien! I hvert fald hvis man kigger på dens udseende. Den ser ret bad ass ud, hvis du spørger mig! Den lever i ørkenen og overlever vilde temperaturer og enorm tørke.

Det er endnu et af de dyr, som jeg har til gode at se i naturen. Men efter sigende skulle de bedste muligheder for at se Thorny Devils i “The Red Centre” (altså omkring Uluru / Ayers Rock og Kata Tjuta / The Olgas) i Nothern Territory samt Shark Bay i Western Australia.

goanna - seje australske dyr

Goanna

Der findes 27 arter af goannas (også kendt som monitor lizards eller varaner på dansk). De er altså i familie med komodovaranen som lever i Indonesien! De bliver mellem 20 cm og 2 meter i Australien, og er generelt ret fredelige. Jeg har set Goanna på Fitzroy Island, Whitsundays og K’gari (Fraser Island). Der findes også flere andre øgler i Australien, som er i familie med Goanna’er, så som Eastern Water Dragon der findes i Brisbane, skinker, geckoer m.m.

Cassowary, Australiens mærkeligste fugl

cassowary/kasaur i Daintree National Park

Ser du en voksen og unge cassowary sammen, så er det far og barn. Hos kasaurerne er det nemlig hannen som står for at passe på ungen.

Cassowary/kasuar

Cassowary er nok en af de mærkeligste fugle, som jeg nogensinde har set! Den minder lidt om en emu, men har en blå hals og et horn! Den kan blive op til 1.90 meter høj. Den kan løbe 50 km/time og kan hoppe 5 meter op i luften. Men den er også farlig – med dens horn kan den forvolde stor skade, og dens klør kan den hurtigt skære dig op, så bliv i din bil eller hold god afstand, hvis du ser en! Den er ret vild, og du skal være hurtig med kameraet, hvis du skal nå at fange et billede.

pelikaner i cairns

Pelikan

Drømmer du om at se pelikaner i Australien, så er Cairns svaret! Lige ved centrum af Cairns ligger et kæmpe vådområde ved The Esplanade, og her er gode chancer for at se pelikaner og mange andre fugle. Så elsker du fugle, så skal du helt klart et smut her forbi og hold gerne øje med grupper med kikkerter – de har højst sandsynligt set en sjælden fugl.

Jeg har ligeledes set pelikaner i Shark Bay i Western Australia, Hervey Bay og i Brisbane, Queensland. Og i det sydlige Australien skulle det også være til at se pelikaner.

dværgpingviner, melbourne, australien

Pingviner

Ja, der findes også pingviner i Australien. På Phillip Island i Victoria kan man se The Pinguin Parade*, hvor de nuttede dværgpingviner går op af stranden til deres reder om aftenen. Men man kan faktisk også se dværgpingvinerne på St. Kilda Beach i Melbourne. Det koster kun transport at komme dertil, og det er en god budgetoplevelse, men man skal også forvente mange, højlydte turister…Læs mere om mine oplevelser her.

krokodille i kakadu national park

Krokodiller

Mange danskere frygter nok at møde en vild krokodille, før de rejser til Australien. Men efter cirka to år i Krokodille-land, så har jeg kun mødt krokodiller, mens jeg har været på et decideret cruise for at se dem. Man skal naturligvis stadig følge anvisningerne og undgå at bade eller nærme sig vandet, der hvor de skilter for krokodiller. Uanset hvad de lokale gør – better safe than sorry!

De bedste steder at se krokodiller: Daintree River, Kakadu National Park eller Corroboree Billabong i Mary River Wetlands*. Jeg vil til enhver tid anbefale at se dem på et cruise, hvor man observerer deres naturlige adfærd fremfor ture som jumping crocodile tours.

pukkelhval i hervey bay, australien

Hvaler

Jeg elsker hvaler! De er blandt verdens største pattedyr og samtidig så yndefulde og fredfyldte! Hvem vil ikke gerne se en hval glide gennem vandet, plaske med halen, hoppe op og kaste sig ned i vandet igen? Jeg har altid drømt om det. Jeg var heldig, at se hvaler i Whitsunday Islands, men desværre fik jeg ikke et ordentlig billede.

Du kan også være heldig, at se hvaler når du dykker på Great Barrier Reef eller når du tager på en dagstur på en af revets mange øer, men vil du være næsten garanteret at se hvaler, så kan en hvalsafari være en god ide! Men jeg vil anbefale, at du ser, om du kan opleve dem på en anden tur først.

Jeg kan IKKE anbefale oplevelser, hvor man fodrer delfiner eller svømmer med hvaler eller delfiner, da det flere gange er bevist, at det skader dyrene! Overlevelsesprocenter hos delfin-unger er omkring 80% lavere for delfiner som bliver fodret (også selvom det kun er en fisk om dagen) end hos delfiner som ikke bliver fodret. Svømmer man med dyrene, så er det også bevist, at de bruger mere energi, når der ikke er folk i vandet – energi som er stærk nødvendig for overlevelse, når de migrerer til/fra Antarktis.

delfin i byron bay, new south wales

Bedste sted at se pukkelhvaler: Hervey Bay (juli-oktober, august/september er de bedste måneder) – jeg kan anbefale Pacific Whale Foundation*, som jeg har arbejdet for, da det er den eneste non for profit, men hvor overskuddet går til forskning, uddannelse og beskyttelse af hvalerne. Derudover kan man også se dem på følgende destinationer:

 • NSW: Sydney*, Ballina, Byron Bay*
 • Queensland: Townsville, Sunshine Coast (både Noosa* og Mooloolaba*), Bundaberg og Gold Coast*
 • South Australia: Victor Harbor og Great Australian Bight
 • Tasmanien:  Great Oyster Bay, Frederick Henry Bay
 • Victoria:  Warrnambool
 • Western Australia: Augusta*, Bremer Bay, Exmouth og Perth*

De bedste steder at se delfiner:

 • NSW: Byron Bay*, Ballina, Jervis Bay og Port Stephens
 • Queensland: Noosa*, Mooloolaba, Hervey Bay, Agnes Water/1770, North Stradbroke Island
 • South Australia: Port Elliot, Kangaroo Island, Adelaide, Pondalowie Bay og Coffin Bay
 • Tasmanien: Freycinet National Park
 • Western Australia: Mandurah, Rockingham, Shark Bay og Exmouth

Bedste sted at se Minke hvaler: Cairns (juni-juli)

De bedste steder at se spækhuggere og blåhvaler: Bremer Bay, se mere her*.

Det bedste sted at se Southern right whale: Great Australian Bight

Læs også mine guides til Sydney, Noosa, Byron Bay, Perth og Hervey Bay her.

sandtigerhaj i australien

Hajer og rokker i Australien

Dødens gab har i den grad fremstillet hajer i et lys, som de ikke fortjener. Hajer er generelt rolige og ufarlige, hvis du holder god afstand til dem og generelt ikke generer dem.

I Australien bor der cirka 25 millioner mennesker, hvorfra langt de fleste bor ved kysterne og bader mange gange om året, og der er måske 5-20 hajangreb om året. Du har altså større chance for at vinde i lotto end at blive angrebet af en haj… Jeg har mange gange dykket, snorklet og svømmet med hajer uden problemer. Du kan også læse om mine oplevelser med at dykke med hajer i Australien.

De bedste steder at se sandtigerhaj: Wolf Rock (læs om mine oplevelser her) – året rundt. Julian Rocks Nguthungulli Nature Reserve nær Byron Bay har sandtigerhajer om vinteren (cirka juni til november). Begge steder har også store bull rays osv. Derudover er Bushrangers Bay nær Wollongong også en mulighed.

De bedste steder at se revhajer: Ningaloo Reef (WA) og Great Barrier Reef (Især Lady Musgrave Island, Whitsundays, Fitzroy Island, Orpheus Island og Lady Elliot Island).

De bedste steder at se manta rays/djævlerokker: Lady Elliot Island om vinteren (cirka juni til oktober), North Stradbroke Island og Julian Rocks Nguthungulli Nature Reserve om sommeren (cirka november til marts), Coral bay* og Exmouth (juni til november).

Det bedste sted at se hvidhajer i Australien: Port Lincoln i South Australia.

Det bedste sted at se hvalhajer: Coral Bay*/Exmouth – læs om mine oplevelser med at svømme med hvalhajer i Exmouth her!

Andre steder som også er værd at nævne er SS Yongala Shipwreck* nær Ayr, Shark Bay i Western Australia og The 3 ships i Hervey Bay – der er også rigt dyreliv.

skildpadde ved Fitzroy Island

Skildpadder

Elsker du skildpadder, så har Australien også mange rigtig gode steder, hvor du kan være heldig at se dem! Jeg har set skildpadder i Cape Range National Park nær Exmouth, Whitsundays, Hervey Bay, Lady Musgrave Island, Lady Elliot Island, Fraser Island, men jeg så især mange, da jeg boede på Fitzroy Island, hvor jeg snorklede så ofte som muligt og havde kun to snorkelture, hvor jeg ikke så skildpadder. Green Island* skulle også være et sublimt sted at se skildpadder.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere fra fantastiske Australien

5 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *