Great Barrier Reef, verdens største koralrev, som består af 2900 individuelle rev og 900 øer. Det strækker sig over 2900 kilometer og blev optaget på UNESCOs verdensarvliste i 1981. Nu skulle jeg ud at dykke på Great Barrier Reef i Australien! En oplevelse, som jeg havde set meget frem til! Det kunne kun blive godt!

sejltur på Great Barrier Reef

Det var tidligt morgen, da jeg mødte op nede på molen. Jeg havde selv snorkel og maske (reklamelink) med, så jeg fik udleveret et par svømmefødder samt et blybælte og gik ombord på båden. Kort tid efter satte vi turen mod Lodestone Reef, et af de mange små rev som udgør Great Barrier Reef. Vi sejlede forbi Magnetic Island og forsatte ud på det store hav.

Vind i håret og dagens briefing

Vi var heldige den dag. Vinden blæste modsat af hvad den plejede, så vi kunne få lov til at besøge en anden del af Lodestone Reef end sædvanligt. De ansatte glædede sig utrolig meget og det samme gjorde vi.

Tænk, at vi var så heldige, at vi fik lov til at dykke på en mere uberørt del af Great Barrier Reef! Og var vi heldige kunne vi se revhajer, skildpadder, rokker, store fisk og selvfølgelig en masse koraller!

Vi startede naturligvis dagen med en briefing, så vi vidste hvad vi kunne forvente under vandet. Det viste sig, at jeg var den eneste certificerede dykker ombord, så min dykkermakker, for dagen, blev også en privat guide fra firmaet.

Man må nemlig ikke dykke alene og som erfaren dykker er det ikke altid det sjoveste at dykke med uerfarne personer.

koraller på great barrier reef

Korallerne på Great Barrier Reef fra overfladen

Dagens første dyk på Great Barrier Reef

Vi nåede dykkerstedet. Der lå et par blækspruttefiskere på revet, men ellers var vi alene. Vi hoppede i vandet og svømmede ned til korallerne i overfladen. Det var et stort farvespil af røde, gule, grønne, lilla og blå koraller. Det var helt fantastisk! Vi holdt øje med hvor prøvedykkerne svømmede hen og så svømmede vi ellers i den modsatte retning.

DYKNING PÅ GREAT BARRIER REEF

De smukke koraller på Great Barrier Reef

Vi svømmede langs sandbunden og var omringet af meterhøje mure af koraller. Overalt krydsede farverige fisk vores vej. Vi fandt nogle søanemoner og fik lige hilst på Nemo og hans familie af klovnfisk. Koralrevet virkede generelt sundt, der var en stor del af hårde koraller, som skaber grundlaget for et koralrev.

Korallerne var næsten ikke ramt af blegning, som mange andre områder af Great Barrier Reef ellers er, men klimaændringerne havde alligevel sørget for en større population af Crown of Thorn Starfish på området, som desværre spiser korallerne.

Efter knap en time på havets bund kom vi op til overfladet. Jeg kom ud af udstyret, men der var stadig lidt tid til frokost. Så jeg tog snorkel og maske på, hoppede tilbage i havet for at snorkle lidt.

Læs også: The Forts Walk – det bedste sted at se koalaer i Australien

crown of thorn starfish

En Crown of Thorn Starfish – en kæmpe trussel for Great Barrier Reef!

klovnfisk på great barrier reef

De flotte klovnfisk

Frokost og undervisning om Great Barrier Reef

Til frokost havde holdet stillet op til en sandwich- og frugtbar. Mens vi sad og spiste, holdt firmaet et lille foredrag om Great Barrier Reef, dets betydning og hvordan klimaforandringerne påvirker det. Ting, som jeg allerede vidste fra mit studie, men synes det var en rigtig god måde at skabe opmærksomhed på det.

Læs også: Whitsunday – en dag på Australiens paradisstrande

dykning på verdens største koralrev i Australien

En kæmpe musling på 1,5-2 meter og det farverige koralrev

25% af alle verdens fisk er direkte forbundet med verdens koralrev, selvom de kun udgør 0,1% af pladsen i verdenshavene. De bliver kaldt havenes regnskove, fordi de producerer næring til mange dyr, fungerer opholdssteder til mindre dyr m.m.

Så hvis koralrevene kollapser, så forsvinder grundlaget for livet i verdens have. De er stærkt truet af klimaforandringerne, som øger havtemperaturene, pH’en i vandet og antallet tyfoner i området, ting som kan ødelægge de skrøbelige koraller.

huler på great barrier reef

Achim ved koralrevet og på vej ud af hulen

Dyk nummer to

Efter frokosten var det tid til dyk nummer to. Jeg fik en ny makker, instruktøren Achim, som også går op i at tage undervandsbilleder. Så han forsøgte at lære mig en ting eller to under vandet.

Vi forsatte rundt blandt de høje mure af koraller. Jeg følte mig lidt som Jacques Cousteau der udforskede et ukendt område af verdenshavene, da vi svømmede rundt.

Pludselig stoppede Achim og spurgte om vi skulle svømme ind gennem en hule – Jeg var klar! Vi fjernede det meste luft fra vores veste og svømmede ind i hulen. Kanterne var skarpe og pladsen var lidt smal, så det handlede om at holde armene tæt, men det var fedt. Jeg følte virkelig, at vi udforskede ukendte dele af revet.

Efter knap en time kom vi atter til overfladen og jeg fik endnu en snorkeltur inden vi forsatte turen mod Townsville igen efter en fantastisk dag på Great Barrier Reef!

dykning townsville

Tips og information

Firma

Adrenalin Dive

I dag tager Adrenalin Dive til John Brewer Reef samt Museum Of Underwater Art på deres dagstur. John Brewer Reef skulle være endnu bedre end Lodestone Reef, som jeg besøgte!

Pris for at dykke på Great Barrier Reef

359 dollars (cirka 1800 kr) inkl leje af fuld udstyr

Guide koster 10 dollars pr. dykker

Snorkling koster 274 dollars (cirka 1400 kr) for voksne

Information

Sikkerheden var selvfølgelig i top på båden og der var hele tiden en, som kunne komme og hente trætte snorklere. Maden var god og der var rigeligt af den. De er vant til børn, var meget professionelle og er et økovenligt firma.

Man kan stige ombord på båden i både Townsville og på Magnetic Island.

Generelt vil jeg hellere dykke fra Townsville og Magnetic Island fremfor Cairns, fordi bådene er mindre, så der er mindre folk i vandet, og priserne er cirka det samme.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere fra fantastiske Australien

2 Comments

  • Årh nogle smukke billeder. Det lyder til at have været en rigtig dejlig tur. Jeg ville ønske, jeg turde dykke, men må nøjes med at se dine lækre billeder.

    • Mange tak, det var også et smukt rev 🙂 Heldigvis er det jo også muligt at snorkle og det var altså også fantastisk, som man kan se på det øverste koralbillede 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *