At svømme med hvalhajer har altid været en af mine helt store drømme. Så da timingen passede, besluttede jeg mig for at rejse til Western Australia og opfylde min drøm om at svømme med hvalhajer i Exmouth.

Vi bliver samlet op i en lille bus udenfor vores hotel/campingplads (reklamelink) af Ocean Eco Adventures, som vi skal med i dag. Vi bliver krydset af på listen og får en lille buff i gave, inden vi stiger ombord. Vi får en kort briefing om dagen og kører mod Tantabiddi Boat Ramp, mens en video om dagens oplevelse, hvad vi kan forvente, og hvad vi potentielt kan se, bliver vist på minibussens tv-skærm.

bådtur på ningaloo reef

Da vi kommer til bådrampen, og de fleste både har allerede hentet alle deres gæster. Jeg kan ikke lade vær med at tænke, om vi måske er kommet sent, og om det var bedre at komme tidligt.

Vi kommer ombord på båden og får endnu en briefing om sikkerhed, og hvad vi kan forvente af dagen.

Snorkeltur på Ningaloo Reef

Vi starter med at sejle til et lille rev på Ningaloo Reef, for nogle år siden besøgte jeg selv et af Ningaloos rev tæt på stranden i Cape Range National Park, så jeg er spændt på, om dette rev kan leve op til det, som jeg husker fra dengang.

ningaloo reef i vestaustralien

Jeg bliver heldigvis ikke skuffet! Sigtbarheden var ikke lige så god som dengang, men det er forventeligt efter en uge med meget regn, men den er stadig over det acceptable!

Korallerne ser sunde ud, og der er rigeligt med farverige fisk. Jeg finder endda flere klovnfisk – så kan dagen da ikke starte bedre! Det vigtigste med denne snorkeltur er at få testet vores udstyr, så vi eventuelt kan skifte, hvis noget er for stort eller småt, så vi ikke skal bøvle med det, når vi er med hvalhajerne.

bådtur på ningaloo reef

På jagt efter hvalhajer i Exmouth

Vi sætter kursen ud mod det åbne hav. De andre både er sejlet i den anden retning, og jeg tænker, om de måske ved noget, som vi ikke gør. Bølgerne er høje, og vi holder alle godt fast i båden, da vi sejler direkte mod bølgerne som markerer zonen mellem revet og det åbne hav.

Skipperen er tydeligvis erfaren, og vi klarer turen uden særlig mange bump.

Nu går jagten på en hvalhaj ind. Personalet fortæller, at det kan tage alt fra 5 minutter til 5 timer at finde en hvalhaj. Men sådan er naturen jo. De samarbejder dog med et lille fly som kan dække et større område end vi kan og på kortere tid, så vi er hjulpet godt på vej.

snorkelling ved ningalo reef

Vi får endnu en briefing, om hvad vi gør, når vi er med hvalhajen. Vi må maksimum være 10 personer med hvalhajen ad gangen, så vi bliver delt ind i to grupper, og så skiftes vi til at svømme med hvalhajen.

Vi må bl.a. ikke svømme over hvalhajen, vi må ikke svømme tættere på end 3 meter, vi må ikke svømme ind foran hajen. Reglerne er mange, og en ting er sikkert, bryder man dem, så får man ikke lov til at svømme med hvalhajen igen.

Der går ikke længe, så kommer nyheden – flyet har spottet en hvalhaj som kun er ti minutter fra vores båd! Vi kommer hurtigt i udstyret og sætter os på dækket klar til at hoppe i vandet, ingen siger et ord og luften dirrer af spænding.

exmouth

Første forsøg

Hvalhajen er heldigvis stadig i det område, hvor flyet havde set den. Det første hold springer i vandet. Jeg er på hold nummer to, så vi venter fortsat på dækket, indtil vi får besked på at springe i vandet.

Jeg ser en stor skygge i vandet som er på vej væk fra den første gruppe og som nærmer sig os. Mit hjerte hamrer afsted som sekunderne går, er jeg tættere og tættere på at få min drøm til at gå i opfyldelse.

Men pludselig dykker hajen og forsvinder ned i havets dyb, før vi når at se og svømme med den. Nu er spørgsmålet, om den kommer op igen.

Vi bliver samlet op af båden og sidder endnu engang og venter. Hvalhajen kan dukke op igen i nærheden indenfor de næste 10 minutters tid eller den kan forsvinde på det åbne hav. Ventetiden er næsten ubærlig.

Vi får øje to havslanger som parrer sig i vandoverfalden, men hvalhajen gemmer sig stadig. Det er typisk mit held, jeg kommer sikkert ikke til at svømme med en hvalhaj i dag – tænker jeg.

hvalhaj i australien

Min tur til at svømme med hvalhajer i Exmouth, Australien

Men så kommer beskeden om, at hvalhajen er oppe igen. Vi sejler op i nærheden af hvalhajen, og vi hopper i vandet. Vi venter stille i havoverfladen med hovedet under vand og krydser fingre for, at den ikke dykker igen.

Men kort tid efter kan vi se silhuetten komme ud af det blå hav. Mit hjerte springer et slag over. Den er her, den er her – tænker jeg, men mit hovedet har stadig svært ved at opfatte, at hvalhajen virkelig er lige der.

hvalhaj i exmouth, Australien

Det er nærmest som om den svæver, da den bevæger sig langsomt, let og elegant gennem vandet. Den passerer mig, og jeg kigger ind i dens øje. Om den rigtig ser mig eller nogle af de andre, ved jeg ikke. Hvalhajen fortsætter ufortrøden på sin rute.

Som den passerer mig som sidste person, råber vores guide: “Swim!”, og vi begynder alle at svømme parallelt med hvalhajen. Pludselig er der svømmefødder og arme i hovedet på mig og fra alle sider. Jeg vælger at falde tilbage, svømme bag hvalhajen og om på den anden side, hvor der ikke er andre svømmere.

hvalhaj i exmouth, Australien

Den syv meter lange haj bevæger sig hurtigt og ubesværet gennem vandet, og efter noget tid stikker den af fra os. Vi stopper og venter på, at båden samler os op, mens den anden gruppe svømmer med hvalhajen.

Vi bliver sat af i nærheden af hvalhajens rute og får endnu en svømmetur. I alt bliver det til fire ubeskrivelige svømmeture med hvalhajen. Min hjerne har svært ved at forstå det, hver gang jeg svømme med hvalhajen. Kan det virkelig passe? Er det en drøm? Det er magisk hver gang.

Ved den sidste svømmetur dykker hajen ned mod havets bund og forsvinder i mørket. Vi venter på båden for at se, om den skulle dukke op igen, men uden held. På en eller anden måde er dette den perfekte afslutning på vores svømmetur.

hvalhaj ved Exmouth, Australien

En verden af dyr

Flyet over os har spottet to hvalhajer mere, men de er i grumset vand uden særlig meget sigtbarhed. Så det er ikke sikkert, at det vil blive en god oplevelse. Derfor vælger vi i stedet at lede efter andre spændende dyr og håbe på, at vi finder nogle andre hvalhajer.

Vi når ikke at sejle lang tid, før vi spotter de første dyr – tre søkøer inklusiv en baby! Australierne går helt amok, mens jeg efterhånden har set mange søkøer på mit arbejde i Townsville. Jeg nyder dog stadig synet, og babyen er noget så nuttet. Søkøerne her er ofte generte i Australien, og de forsvinder, før nogen når at få et billede.

australian humpback dolphinsaustralian humpback dolphins

Australian humpback dolphins

Vi sejler lidt videre. Pludselig ser vi en flok af 10 Australian Humpback dolphins svømme hurtigt forbi båden. Vi når at få lidt tid med dem, før de forsvinder i bølgerne.

Vi kommer dog ikke særlig langt, før de næste dyr dukker op – to vågehvaler, en mor og en unge. Men de er også lidt sky, så de tager et par indåndinger og forsvinder igen.

Så kommer meddelelsen: Djævlerokker er blevet spottet!

vågehval, australien

Vågehval, moderen, også kaldet Minke whale på engelsk

Jeg kan slet ikke forstå vores held! Så mange spændende dyr!! Jeg er helt oppe at køre! Hurtigt sætter vi i retningen af djævlerokkerne, mens vores guides fortæller os, hvordan vi skal begå os med dem, for at maksimere vores tid med dem. Vi skal være stille og lade dem komme til os, da de let bliver skræmt væk, hvis man svømmer i mod dem.

Da vi når stedet, hvor de er blevet spottet, er de dog svømmet meget tættere på revet og med de store bølger, ville det være livsfarligt at hoppe i vandet med dem. Så den oplevelse må vi have til gode til en anden gang.

tigerhaj, exmouth, australien

I stedet spiser vi frokost og tager endnu en snorkeltur på revet, hvor vi ser en grøn havskildpadde, fisk og flere af de flotte koraller. Vi kommer ombord på båden og sejler atter mod Tantabiddi Boat Ramp, men det bliver ikke uden endnu en stor oplevelse – en 3,5-4 meter lang tigerhaj. Den glider lige så elegant gennem vandet som hvalhajen. Vi får et glas bobler og nyder det sidste af udsigten.

Jeg er slået fuldstændig bagover over alle vores vilde oplevelser. Vores tur kunne ikke have været bedre!

Information

Firma

Ocean Eco Adventures

Jeg har dog også hørt godt om 3 Islands Whale Shark Dive

Pris

De fleste ture koster mellem 450-550 dollars (cirka 2260-2800 kr).

Så det er ikke en billig oplevelse, men for mig var det pengene værd!

Tips og information

Jeg besøgte Exmouth i maj 2022.

Hvalhajerne er der cirka i april til september (nogle turoperatører stopper måske tidligere). Besøger du Exmouth fra juni/juli til september/oktober, så er der også rig mulighed for at se pukkelhvaler. Hele året rundt kan man være heldig at se spækhuggere.

Alt er inkluderet i prisen, og maden er ganske fin, dog er der ikke mange valgmuligheder, hvis du er veganer.

Book overnatninger i Exmouth i god tid, gerne uger i forvejen, især mellem juni og august, hvor det er højsæson. Selv i maj måned havde jeg svært ved at finde overnatninger – alle campingpladser var booket, og mange hoteller var også booket.

Nogle gange er der flere både som deler om en hvalhaj, men reglen om ti personer ad gangen gælder stadig, så “går hajen på tur” mellem bådene. I gennemsnit ser hver båd en hvalhaj per tur og bruger omkring 15 minutter med hajen. Nogle gange kan man være heldig at se flere og bruge længere tid med dem.

Jeg vil anbefale, at du har afsat en ekstra dag eller to til Exmouth/hvalhajerne. I tilfælde af at du ikke ser nogen hvalhajer og dermed kan komme med på den næste tur.

Husk søsygepiller eller lignende, hvis du har tendens til søsyge

The Ningaloo Coast er i øvrigt på UNESCOs verdensarvsliste.

Overnatning

(nedenstående links er reklamelinks)

Jeg boede selv på Potshot Hotel Resort, som faktisk var bedre end jeg havde forventet! På et tidligere besøg til Exmouth boede jeg på RAC Exmouth Cape Holiday Park som også er anbefalelsesværdigt, hvis man rejser på budget.

Vil du bo noget bedre, så vil jeg anbefale, at du overvejer Mantarays Ningaloo Beach Resort eller de vilde glamping-telte ved Sal Salis!

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere fra fantastiske Australien

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *