Working Holiday i Australien er enormt populært. Landet har ry for at være dyrt, og med et working holiday kan man være i landet i op til tre år og løbende tjene penge til rejser og oplevelser, mens man er i landet. Der kan være meget at holde styr på, så her er alt, hvad du skal vide om working holiday i Australien.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mt Coot-tha

Hvor søger man et working holiday visum til Australien?

Det er relativt let at søge om et working holiday visum til Australien, og jeg vil anbefale, at du går udenom forskellige firmaer som tilbyder “working holiday”-pakker. Det er ret let at søge om visummet, og det er relativt let at finde ud af alting, når man er i Australien.

Firmaer kan IKKE gøre processen hurtigere end hvis du selv søger – det er en udbredt misforståelse. De kan kun tjekke, om du har alle de rigtige papir og udfylde din ansøgning for dig.

Men kan du forstå det basale engelsk, er det ikke et problem, og skulle der mod forventning mangle nogle dokumenter i din ansøgning, bliver du kontaktet af immigration, og så får du tid til at uploade dem. De afviser ikke din ansøgning, hvis de mangler lidt informationer.

Danskere skal søge et working holiday visum (subclass 417) for at få lov til at rejse og arbejde i Australien. Det billigste og bedste sted at søge er på den australske immigration hjemmeside. Visummet kan søges af danskere (og andre nationaliteter) som er til og med 35 år.

Søg visum her*

Visummet koster 510 dollars (cirka 2500 kr). Når du har dit visum, så har du et år til at komme ind i Australien, og når du er i Australien, kan du opholde dig i landet i et år.

Foxy's, fitzroy island

Fitzroy Island kunne være din arbejdsplads (jeg anbefaler det dog generelt ikke som arbejdsplads)

Request for Health Examinations – hvad er det?

Nogle rejsende bliver udtaget til en sundhedsundersøgelse (Health Examinations), hvor der skal tages et røntgenbillede, og du skal undersøges af en læge i forbindelse med deres visumansøgning. Det skal du selv betale for. Du finder ud af med det samme, om du skal til en sundhedsundersøgelse eller ej.

Det er typisk folk som har arbejdet i sundhedsvæsnet eller som har været i specifikke lande som skal til sundhedsundersøgelse. Jeg blev fx taget ud til undersøgelsen, fordi jeg har været i Filippinerne, hvor der er tuberkulose. Men nogle gange er det også tilfældigt, og andre gange bliver folk ikke taget ud, selvom de har været i Filippinerne.

Pt findes der kun en læge i Danmark som kan udføre disse sundhedsundersøgelser for Australien, og der kan være lange ventetider. Derfor anbefaler jeg, at du først køber din flybillet, når du har fået godkendt dit visum.

OBS: Du vælger ikke selv, om du skal til en sundhedsundersøgelse. Derfor skal du klikke nej, når de spørger dig, om du har været til en i din visumansøgning.

castle hill, townsville

Hvad er specified work/farm work?

Hvis du gerne vil have mere end et år i Australien, så skal du udføre 3 måneders (88 dages) specified work for at få dit andet års visum og 6 måneder (179 dage) på dit andet år for at få tredje års visum. Du kan læse om mine 88 dage her.

Mange kalder også specified work for farm work, da langt de fleste får arbejde på en gård eller lignende. Men specified work dækker over mange typer arbejde herunder:

  • Turisme og servicebranchen i det nordlige (d.v.s. alt over Tropic of Capricorn), fjerntliggende og meget fjerntliggende Australien
  • Opdyrkning af planter og dyr udenfor de store byer (fx arbejde på en gård, plukning af frugt og grønt)
  • Fiskeri og perledyrkning udenfor de store byer
  • Dyrkning og fældning af træer udenfor de store byer
  • Arbejde i en mine
  • Arbejde indenfor konstruktion udenfor de store byer
  • Arbejde med genopbygning af områder som var ramt af bushfires i 2019/2020 eller med genopbygning efter oversvømmelserne i 2022
  • Kritisk arbejde indenfor sundhedsvæsnet og medicinal som har med corona at gøre

Se de specifikke betingelser for specified work, hvad der betegnes som fjerntliggende, hvad de specifikke kategorier dækker over her. Populære steder for farm work i Queensland er bl.a. Bundaberg, Ayr, Bowen, Mareeba i Atherton Tablelands (nær Cairns), Mission Beach, Tully, Townsville. Jeg arbejdede selv på et gartneri i Togoom udenfor Hervey Bay.

the wreck byron bay

Hvordan finder du arbejde i Australien?

Jeg vil generelt ikke anbefale at søge arbejde hjemmefra. Jeg tvivler på, at der er særligt mange som vil ansætte folk udenfor landet, særligt efter at grænserne lukkede i næsten to år under pandemien.

Der er også nok at tænke på, inden man skal afsted til Australien. Så fokuser på at få det praktiske på plads, sig på gensyn til din familie m.m. inden afrejse i stedet for at stresse over arbejde. Jeg har lavet en liste over generel rejseforberedelse her.

Derudover er det min oplevelse, at det er relativt hurtigt at få arbejde, især indenfor servicebranchen, håndværkerbranchen eller farmwork, i særdeleshed hvis du har erfaring som barista, bartender, mekaniker eller som håndværker. Men giv ikke op, hvis du ikke har den slags erfaring!

Er du ikke kræsen, så er det alligevel relativt let at finde arbejde indenfor få dage til to uger!

Du skal nok blive bekendt med selvlysende tøj og kæmpe hatte som arbejdsuniform i Australien

Når du kommer til Australien, så anbefaler jeg, at du går rundt med dit cv og spørger forskellige steder, om de mangler arbejdskraft. Det er de vant til, og de fleste vil tage imod dig med et smil. Eller at du bliver en del af Facebook-grupper for backpackere/working holidayers eller arbejde og generelt spørge andre backpackere på hostels. Alternativt google working hostels, brug hjemmesiderne Swaggie, barcats og Seek.

Working holiday i Australien

Hvad skal du have styr på, før du arbejder i Australien?

  1. Du skal først og fremmest søge om et Tax File Number (TFN), før du kan arbejde, så din arbejdsgiver kan indbetale skat for dig (som backpacker betaler du fra 15%, alt efter hvor meget du tjener). Du kan søge om en TFN her. Det tager normalt et par dage, før det kommer frem. Du kan dog godt begynde at arbejde, før du har fået en TFN, men mange vil tilbageholde din løn, indtil du har en TFN, så du ikke betaler for meget i skat.
  2. Få dig et australsk telefonnummer, så folk kan ringe til dig. Jeg anbefaler Telstra eller Aldi mobile.
  3. Opret en bankkonto. Bare gå ind i din nærmeste bank med dit pas. Nogle gange kan de hjælpe dig med det samme, andre gange skal du vente et par timer på et møde.

Great Barrier Reef, Cairns

Generelle råd til et working holiday i Australien

Arbejde i Australien

  • Udfør specified work selvom du ikke forventer at bruge 2-3 år i træk i Australien. Du ved aldrig, om du får lyst til at komme tilbage på et andet tidspunkt eller om du møder kærligheden i Australien.
  • Få dit specified work overstået hurtigt! Du ved aldrig, om du bliver syg, kommer til skade eller lignende som vil forhindre dig i at arbejde, så få det overstået tidligt.
  • Husk at gemme kvitteringer for arbejdstøj, arbejdssko og andet du køber til arbejdet – det kan du nemlig trække fra i skat.
  • “Tryouts”, hvor man arbejder gratis for en virksomhed i et par timer for at teste forholdet ud, er helt lovligt. Dog udnytter nogle virksomheder det til at få gratis arbejdskraft. Så vær opmærksom på det og hav generelt de fleste ting på skrift for din egen skyld.
  • De fleste arbejdspladser udbetaler løn hver uge eller hver anden uge.
  • I 2023 må du arbejde 12 måneder for samme virksomhed, men efter 2023 bliver det formentlig kun til 6 måneder for samme virksomhed per visum, som det var før coronaen.

Generelt om specified/farm work

  • De værste farm jobs skulle være med jordbær, bananer og vandmeloner. Under højsæsonen skulle mange kunne tjene rigtig mange penge på at plukke mangoer, cirka 2000-3000 dollars om ugen (ja, jeg har mødt backpackere som tjente det), men det er også ekstremt varmt, og mangoerne sprøjter med syre, når de plukkes.
  • Vælger du et job, hvor du skal plukke frugt og grønt på en piece rate, hvor du bliver betalt per kg eller kvarte kilo, du plukker. Så skal du stadig plukke nok, så du stadig tjener minimumsløn for at timerne tæller frem til en fuld dag. Nogle steder er det rigtig let, andre steder er det enormt svært.
  • Der findes working hostels, hvor et hostel samarbejder med flere gårde om at skaffe arbejdere. Så du betaler typisk lidt ekstra for at bo på den slags hostels. Til gengæld er du mere eller mindre garanteret arbejde, køkkenet er åbent tidligt nok til, at du kan få morgenmad inden arbejde, og hostellet kan også arrangere transport til gårdene.

Working holiday i Australien

Problemer på arbejdet 

  • Forvent en anden arbejdskultur end i Danmark.
  • Desværre har mange steder, som har backpackere ansatte, en rigtig dårlig arbejdskultur/dårlig ledelse. Så det er ikke altid at idéer, forbedringer m.m. værdsættes, fordi nogle ser det som en kritik af ledelsen. Nogle gange skal man bare holde hovedet lavt og gøre sit arbejde på den måde, som arbejdspladsen vil have det, selvom det måske er enormt ineffektivt. Der er selvfølgelig også steder, hvor de er rigtig glade for input.
  • Kend dine rettigheder, når du arbejder. På Fairwork kan du finde information om alt fra løn til ferie og minimumskrav. De kan også hjælpe dig gratis, hvis du kommer i problemer med din arbejdsgiver, hvis du og arbejdsgiver ikke selv kan løse problemerne.
  • De fleste vil ansætte dig som casual. Det betyder, at du ikke er garanteret x antal timer og ikke får løn, hvis du bliver syg eller lignende. Det betyder også, at du ikke er forpligtet til at tage imod arbejde, hvis de tilbyder dig det, og du kan forlade dit arbejde stort set uden at give dem en varsel, hvis du er havnet et dårligt sted.

Andet som er godt at vide

  • Det koster penge at gå til lægen – ofte fra 88 dollars og op efter. Så husk en rejseforsikring. Jeg kan anbefale True Traveller (reklamelink). Vær opmærksom på, at man som minimum skal have “adventure pack” for at være dækket, når man laver farm work. Derudover har jeg lavet en guide til rejseforsikringer her.
  • Jeg kan derudover anbefale, at du kigger på bookme.com.au (reklamelink), inden du booker ture, du kan nogle gange spare mange penge ved at booke der, men husk på, at den billigste tur ikke altid er den bedste. Du kan også læse om mine oplevelser her på bloggen samt følge med på Instagram, hvor jeg oftere deler om min hverdag i Australien.

Ellers er det bare at nyde sit working holiday i Australien og se flotte steder som Whitsundays, K’gari (Fraser Island), Sydney, Byron Bay, Cape Range National Park, Great Barrier Reef, Daintree National Park, svømme med hvalhajer i Exmouth, se pukkelhvaler i Hervey Bay og mere.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere fra fantastiske Australien

26 Comments

  • Hej Tine
    Jeg håber, at det er okay, at jeg skriver til dig. Jeg har læst med på din spændende blog, da jeg overvejer at rejse til Australien på et working holiday visum. Kan dog se at du blev kaldt ind til en sundhedsundersøgelse, da du havde været i Filippinerne. Min plan er at besøge Sri Lanka, Thailand og Indonesien, før jeg rejser til Australien. Ved du noget om risikoen for at blive indkaldt til en sundhedundersøgelse, når man har været i de lande?

    • Hej Marie
      Det er helt okay og tak for at læse med! Man kan altid blive indkaldt til en sundhedsundersøgelse som stikprøvekontrol, men jeg tror, at risikoen for at du bliver kaldt ind er ret lille. Sygeplejesken, som jeg så, nævnte ikke Sri Lanka, Thailand eller Indonesien, som jeg også har været i. Hun nævnte blot Filippinerne 🙂

  • Hej Tine. Jeg skriver til dig fordi du har været mig en stor hjælp, så ville lige spørge dig.

    Har du erfaring med, om et WHV ville kunne være nok til at forsørge sig selv når man er der. Det er fordi jeg tænker at jeg godt kunne tænke mig at finde en billig lejlighed i Brisbane området, imens jeg er der. Og ud fra hvad jeg kan finde er lønnen 25-30 AUD timen ish. Og man betaler husleje pr week ikke?
    Så er lønnen nok tilsvarende at man kan bo i lejlighed?

    • Jamen, det er da bare helt i orden.

      Det er rigtig svært at finde en etværelseslejlighed i Brisbane (jeg er her lige nu), og de er ofte dyre. Jeg vil i stedet anbefale, at du leder efter et værelse. De koster cirka 170-250 dollars per uge alt efter dine krav, området osv

      Jeg synes fint, at man kan klare sig. Du skal nok forvente at tjene cirka 25-26 dollars i timen. Det er sjældent, at folk på working holiday visum får et job som ligger på +28 dollars i timen.

      Men du skal også tænke på, at du kun betaler 15% i skat. Så tjener du fx 26,49 dollars i timen og arbejder 38 timer, så får du cirka 855 dollars udbetalt om ugen. Trækker du så 250 dollars fra til husleje, så har du stadig 605 dollars til mad, forsikringer og sjov

      • Okay, Tak. Det er godt at vide med bolig, og løn. Det er rart at vide hvad man skal forvente.
        Mange tak, nu har jeg noget at tænke over.

        • Ja, det kan selvfølgelig altid være svært at vide nogle gange kan man også få billig bolig gennem arbejdet, hvis det fx er arbejde på en gård, på en ø eller lignende men ja, jeg synes fint, at man kan leve her. Man bliver ikke millionær af det, men jeg har da råd til at tage på nogle lidt dyre ture, tage ud at spise osv

  • Hej Tine, jeg er kæmpe fan af din blog! Den bliver helt sikkert min bibel, når jeg selv skal afsted mod Australien til september. Jeg ville bare høre hvilken rejseforsikring du anvendte, da du var afsted? Jeg har som udgangspunkt planlagt kun at være i AUS i et år, men man ved jo aldrig hvordan tingene udvikler sig. 🙂

    Kh
    Frederikke

    • Hej Frederikke
      Tusind tak for de søde ord! Det er da næsten helt overvældende. Jeg er skam stadig i Australien og bruger True Traveller, da jeg synes, at de dækker mine behov bedst, når jeg nu ikke kan have en rejseforsikring i gennem min tidligere danske indboforsikring, da de kun kunne dække mig i op til et år. Jeg har lavet en oversigt over fordele og ulemper ved rejseforsikringer her: https://aworldtoexplore.dk/rejseforsikring/ – Hvis det har interesse 🙂

      Kh Tine

      • Tak for dit svar. Jeg har forresten et spørgsmål ift. at søge visum. Er det muligt at skrive om hjælp til dig privat, gennem mail evt? Kun hvis du har lyst og tid selvfølgelig. 🙂

        Kh Frederikke

  • Hej Tine.
    Din blog er virkelig inspirerende!
    Ved du om pædagogisk arbejde kan tælle med i de 88 dage? eller er det kun ‘hårdt’ arbejde der tæller?. Ikke at det skal være nemt, men det er lidt lettere hvis det er et job man holder af 🙂 Og hvordan skal man bevise at man har arbejdet i 88 dage?

    • Hej Mika

      Tusind tak, det er jeg da rigtig glad for at høre! Pædagogisk arbejde i sig selv tæller ikke, men arbejder man indenfor turisme i specifikke områder og fx afholder en kids club, så tæller det. Jeg håber, at det giver mening Jeg forstår godt, at du gerne vil lave noget, som du kan lide. Man kan også arbejde i en cafe eller i turisme. Så der er lidt at vælge i mellem.

      Helt specifikt uploader du dine lønsedler sammen med din visumansøgning til dit andet års visum.

      • Tak for svar

        Ved du om man nogle steder kan læse hvilke jobs der er acceptable mht de 88 dage?

        • Der er ikke en specifik liste. Det skal bare være indenfor de forskellige områder, som jeg har listet her. Immigration har dog et par eksempler på deres hjemmeside: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/work-holiday-417/specified-work

          Men der er jobs udenfor eksemplerne som sagtens kan tælle, ligesom der også er jobs udenfor eksemplerne som ikke tæller. Er man i tvivl vil jeg altid anbefale at snakke med en certificeret visumagent, da de ville kunne svare helt specifikt, hvorimod medarbejderne ved immigration som svarer på mails/telefon sjældent har særlig styr på sagerne

  • Hej Tine!
    Virkelig en god guide, som du har strikket sammen her! Helt klart en der har været til kæmpe hjælp i processen om at søge WHV.
    Jeg har nu fået mit visum på plads og er derfor ved at kigge på alle de praktiske ting. Jeg skal afsted i slutningen af august og regner med at være i Australien i 1 år. Kan det passe, at jeg skal melde flytning til kommunen og aflevere sundhedskort og alle sådan nogle ting?
    Håber du kan hjælpe!

    • Hej Kia
      Tak for de søde ord. Det er jeg glad for, at du synes!
      Hvis du regner med at skulle være afsted i et år, så skal du melde flytningen til kommunen. Mig bekendt skal du ikke aflevere sygesikringsbevis osv til dem, men når man melder udflytning af Danmark, så har man ikke længere gratis lægebesøg m.m. indtil man flytter hjem igen
      Det håber jeg var svar nok.
      Mvh Tine

  • Hej, fed guide!

    Jeg er i tvivl om hvordan man beviser at man har tilstrækkelige midler til at forsørge sig selv, når man søger WHV. Er et kontoudtog nok, skal det være på engelsk osv. og kan man risikere at skulle bevise det på ny, ved indrejse i landet?

    • Jeg sendte blot et billede af min danske bankkonto. Det stod selvfølgelig ikke på engelsk, men de kunne se, hvor mange penge jeg havde i danske kroner. Jeg har ikke senere skulle vise noget. Jeg tror faktisk, at den del mest er en formalitet for danskere, uden at kunne garantere det selvfølgelig. Men jeg tror mest, at det er henvendt til folk fra fattigere lande, så Australien sikrer sig, at de ikke ender op i systemet på en eller anden måde 😊 men man skal selvfølgelig stadig sende det med, men om det er et billede eller et kontoudtog, tror jeg ikke har den store betydning

  • Hej, jeg skal til new zealand her til september og skal have bestilt et working holiday visum, skal man have en flybillet ud af landet for at kunne få ens visum?

    • Hej Andrea. Nu har jeg ikke været på et working holiday visum i New Zealand, så jeg ved det ikke 100%, så jeg vil anbefale, at du tjekker hos immigration. I Australien skal man ikke bruge en billet ud af landet på et working holiday visum, men man skal have midlerne til at købe en billet hjem 😊

  • Hej 🙂

    Har været i Australien på et working holiday visa og arbejdede kun 5-6 måneder. Ville jeg kunne få et igen og arbejde resten op til et år ?

    • Hej Christine

      Dit visum er kun gældende i 12 måneder, det er lige meget, om du arbejder i 1 måned eller 12. Du må kun være der i 12 måneder fra dagen du rejste ind på dit working holiday, og så er det lige meget, hvor mange dage du har brugt i landet.

      Du skal søge om et nyt visum, hvis du gerne vil arbejde i landet igen, men det kræver, at du har lavet 3 måneders specified work. Du kan se, hvad det dækker over her https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/work-holiday-417/specified-work

      Hvis du ikke har det, så kan du ikke komme tilbage på et working holiday visum, men skal søge et andet visum. Og det er som oftest meget sværere at få

  • Hej, tak for det super nyttige indlæg!
    Jeg har planer om at tage på WH i Sydney til februar, og vil derfor lede efter job indenfor hospitality. Jeg kan google mig frem til at man skal have et RSA certifikat for at arbejde på barer og restauranter, men kan ikke rigtig finde frem til hvor man kan få det henne og om det er noget man kan få hjemmefra, ved du noget om det?:)
    Er også lidt nervøs for job situationen da jeg både hører at det er super nemt at få et job hvis man ikke er kræsen, men andre steder at det er helt muligt at få et job pt. har du nogen erfaring eller kender nogle der har været på WH i Sydney før?
    Håber du kan hjælpe og tusind tak på forhånd!

    • Det var da så lidt. Jeg er glad for, at det kan bruges 🙂

      Man kan tage et RSA online. Jeg tog mit her https://www.eot.edu.au/online-courses/RSA/ – jeg kan dog ikke huske, om man skal have en australsk adresse for at få tilsendt sit kort. Vær også opmærksom på, at reglerne er forskellige fra stat til stat, så et RSA til Queensland kan ikke altid bruges i fx NSW.

      Jeg har ikke selv arbejdet i Sydney. Jeg kender enkelte som har, men de var på et længerevarende visum, og så er det generelt lettere at få arbejde. Så jeg skal ikke kunne sige, om det er nemt nok i Sydney, men det er en populær by. Så det kan jo også betyde høj konkurrence, så jeg kunne forestille mig, at det ikke er det letteste sted at få arbejde. Men det er også en international by med mange studerende osv, så måske de er mere åbne overfor folk med et visum. Det ved jeg ikke. Men du kan jo også hurtigt rejse videre til en anden by, hvis det er.

      Rigtig god tur!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *