Jeg har efterhånden backpacket rigtig meget i Asien. Jeg elsker Asien, og landenes forskellighed. Asien har masser at byde på fra lækre strande til storslået landskaber og vilde storbyer! Derudover er mange lande i Asien billige, maden er fantastisk, og de lokale er (for det meste) søde.

Der findes en masse indlæg og bøger fyldt med gode råd til backpacking i Asien, men jeg synes ofte, at der mangler et anderledes tips til backpacking i Asien, så her er mine!

faces of the world Thailand

Kom ikke op og skændes med en asiat

Tro mig, du kommer ALDRIG til at vinde det skænderi. Det er lige meget, om de forsøger at snyde dig eller hvor ret du har. Du kommer aldrig til at vinde, så du kan lige så godt droppe det. Er de ved at snyde dig, så betal den pris I har aftalt og gå væk. Ja, det er måske træls at blive snydt, men heldigvis er det sjældent mange penge, som du snydes for.

Ekstra rejsetip: Forsøg at sætte dig ind i de mest gængse scams i de lande, som du skal besøge. Jeg har skrevet en generelt liste her og har derudover nogle scams fremhævet i mine rejseguides fx i den til Beijing, Ho Chi Minh City, Kathmandu, Bangkok, Hanoi og andre steder.

Forsøg ikke at få tingene til at give mening

Asiatisk logik og dansk logik er overhovedet ikke den samme, så du kan lige så godt lade vær med at forsøge at forstå den asiatiske logik. Det kommer højst sandsynligt ikke til at ske. Så er det bare bedre at følge med, uden at forsøge at forstå logikken eller hvad der foregår….ellers kan man hurtig blive skør… Tro mig, du skal nok komme til det rigtige sted, hvis du bare følger med. Du kan se nogle eksempler på tossede situationer og logik som jeg har oplevet i Asien

vietnamesisk street food

Spis ikke op…

Er du blevet inviteret indenfor i folks hjem og de serverer mad for dig, så er det utrolig vigtigt, at du ikke spiser op! Jeg er et par gange blevet inviteret indenfor i lokales hjem i Sydøstasien – nogle gange til en kop te, andre gange til det helt store måltid.

Når man inviterer gæster på besøg i Asien, så er det vigtigt, at der er nok mad. Spiser du op, så tager de det som et tegn på, at du ikke er mæt. Så tømmer du din tallerken/skål, bliver den straks fyldt op igen. Og det ses som om, at de ikke har lavet nok mad. Så lad vær med at spise op og forvent, at du lige skal overbevise dem om, at du er mæt, selvom du ikke kan spise op!

rejseproblemer, bagan, myanmar

Der kan hurtigt opstå uventet problemer i Asien – fx som da jeg var i Bagan

Pak tålmodigheden på en backpackerrejse til Asien

I Asien er det så vigtigt, at du har pakket tålmodigheden, især hvis du rejser med offentlig transport! Bussen er ofte forsinket (eller ankommer kl 5 om morgenen, 2-3 timer før tid). Er I mange der skal spise sammen? Så kan det sagtens tage 40 minutter, før I alle har fået mad, og I kommer højst sandsynligt ikke til at spise på samme tidspunkt, da restauranten muligvis kun har en eller to wok…

Men sådan er samfundene og backpacking i Asien, og faktisk også mange andre steder, altså bare. Hav derfor en god playliste, en god bog, evt. lidt ekstra snacks i rygsækken og find et sted at spise før, I bliver sultne! Så skal det hele nok gå.

Lad vær med at have et tætpakket program

Det hænger egentlig godt sammen med ovenstående tip, og gælder egentlig for de fleste steder, som man rejser til. Det er langt fra alle landene, hvor tingene kører så forholdsvis smooth som i Danmark.

Så mange steder er det nærmest forventeligt, at bussen, toget osv er forsinket, måske lige bort set fra i Japan, hvor de blev nødt til at undskylde, fordi toget kørte 20 sekunder før tid!

Jeg har gentagende gange mødt folk i Asien som har misset fly, fordi de har et alt for tætpakket program. Skal jeg flyve, så prøver jeg altid at planlægge, at jeg har mindst 24 timer i den by, som jeg skal flyve fra.

Nogle gange er det dog blevet til mindre, men det er ærgerligt at misse sit fly, fordi bussen brød sammen eller fordi chaufføren ville have 40 rygepauser…

regnsæson i sydøstasien

Undgå at rejse med sorte klip klappere

Klip klappere er en fantastisk opfindelse og er næsten essentielle på en backpackerrejse til Asien, såfremt at det naturligvis ikke er koldt. Selv bruger jeg dem i badet, når jeg skal til og fra stranden, og når jeg holder ferie på mine rejser.

Men i Asien er der også mange steder, hvor man ikke må have sko på, fx butikker i Thailand eller Malaysia, templer og moskéer i hele regionen. Her skal man pænt stille ens sko udenfor. Så lærer man hurtigt, at de fleste rejsende har et par sorte klip klappere. Derfor kan det hurtigt blive svært at finde sine egne, særligt hvis de bytter rundt på skoene.

På min første solotur til Sydøstasien, skulle jeg efterlade mine klip klappere udenfor en restaurant. Da jeg kom ud, havde de rykket rundt på klip klapperne. Så jeg kom til at tage en andens, mens hun tog en tredjes par, som var efterladt med mine. Vi fik dog til sidst byttet rundt, så alle fik deres egne klip klappere tilbage.

sælger, Koh Chang

Spørger du denne kvinde, så kan du højst sandsynligt ikke klare dig på Koh Chang uden snorkeludstyr

Stol ikke for meget på en som kan sælge dig noget

Der er desværre mange fattige i Asien, og selvom mange også er utrolige hjælpsomme, så skal du passe på med hvem du stoler på. Spørger du fx en taxachauffør hvor langt der er til din næste destination, så kan du godt regne med, at der er laaaangt, i hvert fald 10 km!

Jeg har dog haft til held med at spørge Uber/Grab-chauffører. De plejer at være lidt mere ærlige. Men generelt er asiaterne også lidt motionforskrækket, så mange vil mene at selv 2 km er langt at gå….

Mange sælgere er derudover også lidt desperate, da et salg kan betyde om de får mad på bordet. Derfor kan du godt regne med, at de lige vil forsøge at sælge noget til dig, hvis det er muligt. Men når det er sagt, så findes der naturligvis også sælgere som er rigtig søde til at hjælpe og er ærlige, men det kan være en god idé at tage alt med et gran salt.

Ekstra rejsetip: Download evt. appen Maps.me og offlinekort, når du har internet, så har du en rimelig pålidelig kilde, når det kommer til afstande til/fra dit hotel/hostel. Se hvilke andre rejseapps, jeg anbefaler her.

7/11 i asien

De lokale har fundet ud af, at turisterne gerne vil i 7/11, så der findes mange versioner af butikken 😉

7/11 is your friend

…sammen med Tesco, Family Mart osv. Hvor jeg undgår dem i Danmark, så elsker jeg dem i Asien. Priserne er modsat Danmark ikke høje i 7/11 og lignende. Jo, de er en anelse dyrere end supermarkederne, men ikke meget og så ligger de til gengæld over det hele og kan hurtigt redde dagen!

Du vil næsten med garanti altid finde en hæveautomat i 7/11, du kan finde din mælk, når du står et underligt sted og pludselig får trang til mælk, du kan få snacks til din bustur, du kan købe taletid, og du kan få taget hul på dine store sedler, som de små boder ikke altid tager i mod. Med andre ord, så er 7/11 i Asien fantastisk, og den kan hurtigt blive din bedste ven!

Nogle steder, som Vietnam, og i det østasiatiske land Taiwan er det endda muligt, at få et billigt og udmærket måltid i 7/11 og lignende.

cykel i Asien

Jeg lejer tit cykel i Sydøstasien, det er billigere end tuk tuks

“Transport? Transport, ma’am?”

I Asien vil du møde sælgere, som vil forsøge at sælge dig alt fra transport til ubrugeligt ragelse. Det er heller ikke usædvanligt, at de følger dig et stykke vej og stiller det samme spørgsmål igen og igen.

Det kunne jo være, at du havde ombestemt dig indenfor de sidste to skridt. Det er til tider a pain in the ass, og det kan være svært ikke at miste tålmodigheden, men husk på, at de formentlige er meget fattige.

I Vietnam er gennemsnitslønnen 900 kr om måneden og 11,3% lever under fattigdomsgrænsen, dvs folk som har under 2 dollars at leve for om dagen, og det er endda ikke et af de værste lande i Sydøstasien! Så er det klart, at mange ser turister som rige, når de har råd til at smide det der svarer til en dagsløn eller mere på en overnatning eller på mad.

motorcykel i HCMC

En af de motorcykeltaxaer i Ho Chi Minh City, som har lært at man skal lade kunderne komme til sig

Det er værd at huske, når man backpacker i Sydøstasien. Så er det lettere at klare de mange tilråb. Jeg mødte en kvindelig backpacker i Ubud på Bali. Jeg smilede til hende, som jeg altid gør, og så flippede hun fuldstændig ud og råbte: “No I don’t need any transport to the temples!!! Now leave me alone and shut up!!”.

Jeg blev helt forbavset! Jeg smilede bare til hende. Fair nok, at man bliver træt af sælgerne, men der er ingen grund til at flippe ud. En turist kan gøre forskellen på, om deres familie går sultne i seng eller ej….

Pro rejsetip: Et godt “trick” er at fortælle dem, som sælger ture eller transport til et bestemt sted, at man allerede har været der, så forsvinder de hurtigt igen 🙂

rejsebudget for Kina

Xingping i Kina

Hold dit engelske simpelt

Mens folk i nogle lande som fx Singapore og Malaysia er gode til engelsk, er folk i andre lande enormt dårlige til engelsk, som fx Kina.  Nogle personer har måske lært buzzwords som airport, transport osv. Har du lange engelske sætninger, så risikerer du, at de går i baglås og ikke vil hjælpe eller simpelthen ikke har forstået, hvad du vil. Så er det bedre at holde sætningerne på “Airport, taximeter?”, hvis du skal have en taxa til lufthavnen.

Forstår de ikke, hvad du siger, selvom du holder sætningerne korte, så prøv at ændre ordvalg. Jo længere tid man er i Asien, jo hurtigere bliver man til at vurdere deres niveau af engelsk.

Bjerge i Laos

Dette var et toiletstop på en længere bustur mellem Muang Ngoi og Vang Vieng i Laos – ja, det var bare en busk

Overlev en nat i en sovebus eller et tog

I Asien er netværket af sovebusser og tog rigtig godt. Og det kan være en god måde at spare penge på en overnatning, derfor vælger mange backpackere sovebusser eller tog. Jeg har efterhånden også taget en del, men jeg tager mig også nogle forholdsregler, så jeg kan få den bedst mulige søvn. Mine forholdsregler er:

 • Husk varmt tøj – lige fra halstørklæde/sarong til en sweatshirt – De er vilde med aircondition og selvom mange udleverer tæpper er det langt fra altid varmt nok
 • Husk ørepropper og øjnemaske – Du ved aldrig hvornår de beslutter sig for at holde karaokeaften i bussen…
 • Hav gerne nogle snacks og vand med – Just in case
 • Hav gerne hånddisinfektion og toiletpapir med – Du ved aldrig hvilke toiletforhold, du kommer ud til
 • Hav dine værdigenstande på dig – Igen just in case

White Temple i Chiang Rai - et typisk stop når du er på backpacking i asien

White Temple i Chiang Rai

Vælg dine templer med omhu

Der findes mange fantastiske templer og pagoder i Asien, fx Angkor Wat i Cambodja, Wat Pho i Bangkok, Shwedagon Pagoden i Yangon, templerne i BaganGoa Gajah og Pura Tirta Empul i Ubud, Leshan i Kina osv. Faktisk menes Bali at have 10.000 templer alene!

En ting er sikkert, du skal nok få set templer i Asien! De fleste rejsende oplever også at blive “templed out”. De får simpelthen nok af templer.

Jeg har endnu ikke mødt nogen som ikke er blevet templed out i Asien. Derfor forslår jeg, at du vælger de templer ud, som er vigtigst for dig at opleve. På den måde undgår du at misse et tempel, som du rigtig gerne ville se, fordi du simpelthen ikke kunne klare flere templer.

Vi gjorde det i Myanmar, hvor det vigtigste for os var at se Shwedagon og Bagansletten, så kunne vi ikke rumme flere templer, selvom Mandalay havde en masse at byde på…

Husk isotonisk drik

De fleste backpackrejsende i Asien oplever at få dårlig mave. Det er ikke særlig sjovt, men shit happens 😉 En læge på Bali fortalte mig engang, at man skal sørge for at drikke isotoniske drikke (powerrade, gatorade osv), når man bliver ramt.

De indeholder en masse sukker, salte og væske, som hjælper kroppen med at rehydrere ovenpå en omgang dårlig mave. Så ved at drikke isotoniske drikke, som du naturligvis kan finde i 7/11, kan du hjælpe kroppen med at komme hurtigere tilbage til normal tilstand, men det er selvfølgelig klogt lige at kontakte en læge, hvis man har det skidt i længere tid.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Flere praktiske guides til Sydøstasien

4 Comments

 • Gode tips! De gav mig allesammen lyst til at rejse rundt i Asien igen – også selvom de ikke alle nødvendigvis er positive 😉 Den med klipklapperne kunne jeg ikke lade være med at smile over! Det har jeg slet ikke tænkt over kunne blive en udfordring, men det giver god mening. Jeg har heldigvis aldrig forvekslet mine klipklapper med andres, men kan huske en oplevelse, da vi rejste i Sydøstasien for første gang og landede i Kuala Lumpur. Vi havde nærmest lige fundet vores hotel og ville ud og købe noget at drikke – valget faldt selvfølgelig på en 7/11, fordi vi kendte det hjemmefra, men alt var alligevel slet ikke som derhjemme. Blev helt overrasket over, at man skulle tage skoene af inden man gik ind i butikken som var 7/11 pludselig blevet et helligt sted 😛

  • Mange tak! Fedt, at de gav dig lyst til at komme tilbage 🙂 Jeg oplevede den første gang på Mabul i Malaysia, hvor man skulle lægge sine sko udenfor fællesområdet, så det gjorde jeg naturligvis, men da jeg kom ud, så var stort set alle par sorte og der var rigtig mange i min størrelse, så må tjekke dem alle sammen og snuppe det par, som jeg troede var mit par og så da jeg rent faktisk kom til at tage en anden kvindes par, så lærte jeg det 😉 Haha, ja i Malaysia var de ret strikse med det, det skulle jeg også klart vænne mig til at tage mine sko af alle steder, i starten var jeg faktisk lidt bange for om nogen kunne finde på at stjæle mine sko 😛

 • Hej Tine,

  Super gode anderledes tips som både fik mig til at grine men bestemt også til at savne Asien.
  Der er dejligt i Asien på godt og ondt men “templed out” er et fed beskrivelse. Husker at jeg blev det den første gang, jeg besøgte Thailand for slet ikke at tale om min datter Maria(dengang 9 år) Hun satte sig på trappen udenfor. Jeg spurgte hende: Skal du ikke med indenfor og se det? Hun svarede: Jeg vil sk… på det tempel. Jeg bliver udenfor.
  Havde da ikke tænkt på den med klip-klapperne hahaha tak for godt tips.

  /Annette

  • Mange tak, Annette! Ja, de er ret gode til at finde på udtryk de englændere 😀 Haha, det kunne nok også have været mig som 9 årig. Trust me, når man først har gennemgået 15 par sorte klip klappere for at finde sit eget par, så lærer man det 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *