Bagan ventede, så efter en god nats søvn befandt vi os nede på gaden foran vores hotel (reklamelink) og var netop ved at forhandle os til en billig leje af elcykler. Den oprindelig plan var egentlig, at bruge almindelige cykler, men min mors forstuvet fod satte en stopper for den plan. Dagen forinden havde vi forhørt os om priser på den ene side af gaden, men på den anden side var de 2000 kyat (10 kr) billigere, så vi skyndte os at leje dem der.

Bagansletten

Bagan var hovedstad i Myanmar mellem det 9. og 12. århundrede

Bagan – Myanmars største turistattraktion

Ingen af os har prøvet en elcykel før og vi syntes at denne mindede mere om en scooter end en elcykel. Vores udlejer forsikrede os om, at det altså var en elcykel, for denne kunne kun køre 30 km/t, hvorimod at en scooter kunne køre hele 40 km/t – det er jo også en kæmpe forskel!

Efter en lidt usikker start kørte vi nu i fuld hast mod Bagensletten. Vores første stop blev i en lille landsby med et tempel, som de havde anbefalet på vores hotel. Templet var fint, men vi havde efterhånden set en del i Asien, så der skulle lidt til at imponere os.

En ældre mand i landsbyen blev noget så nysgerrig på vores cykler. De lignede scootere med pedaler, så han blev lidt forvirret. Vi fortalte ham, at det var elcykler, og han virkede meget imponeret. Vi var ikke i tvivl om, at Bagan er Myanmars største turistattraktion, for overalt omkring os stod sælgere, som ihærdigt prøvede at sælge os netop deres skål eller maleri. Ikke noget vi ellers oplevede i Myanmar.

Templer i Bagan

Bagan har mere end 2000 templer, så der er rigelig at besøge

Magiske hoppebilleder i Bagan, Myanmar

Vi futtede videre på vores elcykler. Jeg følte mig ærlig talt lidt bedstemor-agtig, da vi tøffede rundt på vores elcykler, men vi kunne heller ikke bruge pedalerne, da de var alt for stramme! Vi undgik generelt de store templer og kørte ofte bagom dem, så vi slap for turisthorderne.

Vi nåede et et par små templer, og en lille lokal dreng kom løbende, mens han råbte: ”Hallo!”. Vi troede først, at han bare vil hilse på, som så mange andre lokale ellers gjorde, men det bliver hurtigt klart, at han ville sælge os postkort. Han var ret aggressiv og forsatte med at plage. Vi valgte den lette løsning; at ignorere ham.

hoppebillede bagan, myanmar

Jeg fik min mor til at tage nogle hoppebilleder af mig, og pludselig blev han stille. Han så helt fascinerende til, mens jeg gang på gang hoppede for kameraet. Jeg valgte at invitere ham med. Først var han ikke helt sikker på, hvad det egentlig gik ud på, men der gik ikke længe, før han fangede den.

Den lille dreng blev så begejstret, at han begyndte at slå vejrmøller. Han prøvede ikke længere, at sælge os noget, men fulgte os i stedet rundt blandt templerne. Vi havde tydeligvis fået en ny ven og tænk at det skyldtes nogle simple hoppebilleder! Der kom andre turister, og vores ven smuttede tilbage på arbejde.

Cykelsmed i Bagan

Faderen fikser lige en punktering

En punktering midt ude i ingenting

Vi besluttede os for at tage videre, men vi nåede ikke langt på vores cykler. Min cykel skred på grusstien, og jeg kunne ikke styre den. Forhjulet var punkteret. Så stod vi der midt i ingenting med et fladt dæk.

Vi var dog heldige, for i samme øjeblik kom en lokal mand forbi. Han tilbød at fikse den, og vi måtte selv bestemme prisen. Det viste sig, at det var drengens far. Vi fik slæbt cyklen over til deres lille hus.

Et lille repost blev børstet rent for støv, så vi kunne sidde der. En kande te, lidt peanuts og nogle kiks blev sat frem til os. Selvom vi var sultne, så spiste vi ikke særlig meget, da familien tydeligvis var fattige.

Familiens drenge blev sat på lappe-opgaven, men de gjorde det åbenbart ikke godt nok, så faren lavede lige det hele om. Udsigten var smuk, så vi kunne heldigvis være strandet værre steder. Vi takkede familien for deres gæstfrihed og betalte dem lidt for deres arbejde, inden vi vinkede farvel og fortsatte på vores eventyr.

Bagan

Bagan blev grundlagt omkring år 850

En fantastisk afslutning og endnu et uheld i Bagan

Bortset fra cyklerne så følte vi os lidt som Indiana Jones, da vi udforskede templerne. Vi kom til et lille tempel med en masse folk som gik på toppen. Først blev vi forarget, men da jeg fandt en trappe til taget, fandt vi ud af, at det var bygget til, at man kunne gå på toppen.

Jeg blev nysgerrig på udsigten og gik selvfølgelig derop. Udsigten var helt fantastisk! Overalt stod der røde templer omringet af den tætte junglelignende natur! Jeg fik hurtigt min mor op ad trappen, så vi kunne nyde den fantastiske udsigt sammen.

Vi besluttede os for at køre tilbage til hotellet efter nogle fantastiske timer på Bagansletten. Pludselig begyndte min mors cykel at virke ustabil. Den kunne ikke holde samme hastighed, og pludselig stoppede den. Vi vidste ikke, hvor langt vi var fra byen, men en ting er klart, vi havde brug for strøm, hvis vi skulle gøre os nogen forhåbninger om at komme tilbage.

rejseproblemer i Bagan

Min mor stoppede to på en scooter. De ringede til vores firma, som ville komme med et nyt batteri. Vi takkede mange gange og stillede pænt op til et billede, da de spurgte, om de ikke måtte tage et af os, inden de kørte videre. Flere lokale stoppede og spurgte, om de kunne hjælpe, men vi kunne ikke gøre andet end at vente.

De to fyre, som vi stoppede, kom endda tilbage for at tjekke, om det hele var som det skal være. Heldigvis, var vi åbenbart ikke langt fra Bagan-by, og vores nye batterier kom hurtigt. Vi kunne ikke lade vær med at grine over det hele: Punkteringen og dette. Det var heldigvis ikke noget, som kom til at ødelægge vores oplevelser på sletten

Informationer og tips

Priser for at besøge Bagan, Myanmar:

4000 kyat  (20 kr) for cykelleje.

+ 20 dollar  (140 kr) for at komme ind på Bagan området.

Det er vigtigt at dollars-sedlerne ser helt nye ud, uden folder, uden revner osv. ellers bliver de ikke accepteret!

Rejsetip til Bagan:

Bagan blev i juli 2019 en del af UNESCOs verdensarvsliste og var i forvejen besøgt af mange, men efter kåring forventer man endnu flere turister. De fleste besøger de store templer, så vil du undgå masserne, så besøg nogle af de lidt mindre templer. De er nemlig også rigtig flotte! Tag evt. også ruterne bag templerne, så undgår du at køre sammen med alle andre 😉

Skal du køre rundt på scooter/el-cykel, så husk at tjekke om din forsikring dækker ulykker. Det er også anbefalelsesværdigt at dække arme og ben, skulle du være uheldig at vælte eller lignende, så beskytter det altså.

Husk at du går på hellige områder, så dæk knæ og skuldre samt stil dine sko udenfor templet. Alt andet ville blive taget som en fornærmelse, også selvom de måske ikke ville sige det til dig.

Vi boede her i Bagan og var ovenud tilfredse! Det var faktisk det bedste hotel, vi boede på i Myanmar! Se mere information og priser her.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere inspiration fra magiske Myanmar

10 Comments

 • Ja folk var helt vildt søde. Dem som ringede efter et nyt batteri vendte endda tilbage for at se, om alt var ok.
  Det var super flot på sletten. Cykler var nok det bedste at blive transporteret på i det område,bil og minibus ville slet ikke have givet samme oplevelse.

  • Det var de! Det er da også rigtig nok Nej, det havde det ikke og man havde nok også kun besøgt de store templer….cykel er klart at fortrække!

 • Hej Tine!

  Jeg er netop stødt på din blog, og jeg er allerede stor fan! Hvor er det dog fantastisk inspirerende at læse om dine eventyr!

  Jeg har selv fundet mig en kæreste, som har inspireret mig til at prøve backpacking af for første gang nogensinde (hun har, ligesom dig, været backpacker i en del år). Vi satser på at tage afsted til sydøst-Asien i starten af næste år, og formentlig være afsted i adskillige måneder. Må jeg spørge hvordan du får livet som backpacker til at hænge sammen med arbejde og en tilværelse herhjemme? Hvad gør du når du rejser; sparer du op i et stykke tid, siger jobbet op, og tager afsted, finder et nyt job når du kommer hjem og så bare gentager processen?

  • Hej Lars!

   Tusind tak, det er jeg så glad for at høre! 😀

   Det lyder dejligt! Jeg håber, at du ville kunne lide at backpacke 🙂 Det må du gerne. Jeg har været studerende de sidste 5,5 år (er netop blevet færdig med kandidaten). Så jeg har haft cirka to måneders sommerferie, hvor jeg har haft mulighed for at rejse den ene måned og arbejde den anden måde. Min chef har været ret fleksibel med at give fri, så længe en anden kunne tage mine vagter og det er heldigvis lykkedes en del gange. Så holdt jeg tre måneder fri mellem bacheloren og kandidaten, hvor jeg rejste rundt i Sydøstasien og så har jeg været på studieophold i Vietnam og Australien, hvor jeg også har haft mulighed for at rejse lidt rundt.

   Til sommer tager jeg på endnu en backpackertur og så får jeg formentlig en fastansættelse et sted efterfølgende, så tænker jeg, at jeg nok må nøjes med nogle kortere ture á 3-4 uger og nogle forlænget weekender, det er egentlig okay for mig med nogle lidt kortere ture i de efterfølgende par år, men håber på at kunne være på en virksomhed, hvor det er muligt at holde et længere overlov hvert 3. år eller lignende 🙂 Jeg har været nødsaget til at sige nogle jobs op for så at finde noget nyt, når jeg kommer hjem og det gør jeg også gerne igen 🙂 Det gjorde jeg fx de år jeg havde sabbatår mellem gymnasiet og universitetet 🙂

   Mvh
   Tine

   • Hej Tine, og tusind tak for dit hurtige og meget fyldestgørende svar 🙂 ja så det lyder som om du har været i en position hvor du i hvert fald har haft en hel del frihed til at kunne gøre ca. som det passer dig, hvilket jo er super fedt! Jeg ville også gerne selv have rejst da jeg gik på uni og i gymnasiet men jeg havde bare ikke pengene til det dengang. Det har jeg så nu 🙂

    Hvor skal du hen og backpacke til sommer? Jeg håber at hvad end for et job du finder, at din chef vil være med på at give dig noget frihed i forhold til at tage ud at rejse. Jeg har selv et fast job nu, og selvom det godt nok er rimelig fleksibelt så kan jeg ikke bare sådan uden videre rykke tre måneder, eller mere, ud af kalenderen, så min plan er at kvitte jobbet i starten af næste år, og så ellers tage afsted med min kæreste. Jeg er virkelig blevet nysgerrig, og jo mere jeg tænker over det, jo mere tiltalende er tanken!! Har bare lyst til at tage afsted, uden særlig mange planer og så se hvor vores vej fører os hen!

    Det var virkelig fantastisk at se dine budgetter for eksempelvis Vietnam og Thailand – det er jo VILDT hvor billigt man kan leve derude!

    • Hej Lars

     Det var da så lidt 🙂 Ja, det har været super fedt! Og rigtig dejligt, at min chef gik med til det!

     Jeg er ikke sikker på alle destinationerne, men højst sandsynligt Kina og Sri Lanka. Så kunne jeg også godt tænke mig, at se Nepal, Filippinerne og besøge mine venner i Australien, men nu må vi se, hvad jeg når og har råd til 😉 Jeg vil helst ikke planlægge for meget på forhånd. Mange tak, det håber jeg også! Det er også altid spændende at se hvor vejene fører en hen. Det er jeg glad for at høre. Jeg var også virkelig på et stramt budget i Sydøstasien, fordi jeg vidste, at jeg skulle studere i Australien et halvt år senere, men jeg gik faktisk under budget og syntes ikke, at jeg manglede noget 🙂 Man kunne sikkert også gøre det billigere end jeg gjorde 🙂

     • Ja det kan jeg virkelig godt forstå!! Det er helt sikkert langt fra alle, der ville gå med til at give deres ansatte så megen frihed 🙂

      Damn det lyder som nogle rigtig spændende destinationer du har i kikkerten! Og jeg kan virkelig godt forstå hvad du mener med at man helst ikke skal lægge for mange planer på forhånd – bare gå med hvad der føles rigtigt når man kommer afsted, og give sig selv frihed til at gøre det uventede 🙂 jeg håber at du får en helt fantastisk tur, og jeg ser rigtig meget frem til at se billeder!

      Igen, jeg er virkelig fascineret over hvor billigt man kan leve derovre. Ja du var på et budget, og det har min kæreste også været når hun har været afsted, men hverken hende eller du lyder som om i har lidt nogen nød derude 🙂 det handler nok også bare om menneskers krav til tilværelsen i forhold til hvor meget “luksus” de skal have. Personligt er jeg bare nået til et punkt i mit liv, hvor jeg gerne vil ud af den der dagligdags-tilværelse og prøve noget helt nyt. Back to basis; leve simpelt og beundre noget smuk natur og fremmed kultur i eksotiske omgivelser 🙂 jeg kan virkelig ikke vente med bare at sige farvel til det hele og tage afsted på eventyr 😀

     • De bedste oplevelser opstår også ofte når man ikke planlægger, fordi det ikke kan planlægges. Mange tak og i lige måde da! Er glad for at høre, at du vil følge med 🙂
      Nej, jeg har bestemt ikke lidt nød. Jeg har altid været vild med det lidt primitive og man påskønner bare et varmt bad mere efter at have tilbragt tre dage i en jungle! 😉 Fedt, at du så giver dig i kast med det! Jeg er sikker på, at I nok skal få en fantastisk tur!

 • Ja lige præcis! Og ja jeg kan sagtens sætte mig ind i hvad du siger med at man værdsætter selv “basale” ting som et varmt bad så meget mere efter at have levet primitivt i en periode. Det får en til at tænke på hvor meget vi egentlig tager for givet, hvilket er en rigtig sund øvelse 🙂

  Tak, jeg håber det virkelig også! Kan sagtens være jeg tager fat i dig løbende for evt at få nogle gode råd 😀 håber det er ok?

  • Det er det selvfølgelig og jeg skal prøve at svare så hurtigt som muligt og så bedst som muligt 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *