Beijing har 21,34 millioner indbyggere, og selvom det er Kinas hovedstad er det kun Kinas andenstørste by, baseret på indbyggertallet, efter Shanghai som har 26,32 millioner indbyggere. Beijing har en masse at byde på, ikke mindst til den kulturinteresseret rejsende, men hvor skal man egentlig starte? Hvor skal man bo? Hvilke seværdigheder skal man se? Alt dette får du svaret på her.

Reklamelinks er markeret med *


Seværdigheder i Beijing


Den forbudte by

Den Forbudte By

Den Forbudte By blev bygget mellem 1406-1420, da kejser Zhu Di flyttede hovedstaden fra Nanjing til Beijing. Paladset er et kæmpe område med 980 bygninger og 8.886 værelser (ifølge historierne, så skulle det dog være 990 bygninger og 9.999 værelser, men det kan man altså ikke helt få til at passe). Det var forbudt for den almene befolkning at være i byen og derfor fik det navnet Den Forbudte By.

Det er noget af en oplevelse at gå rundt og se de fine detaljer på malerier og bygningerne. Den helt særlige bygningsteknik med træpælene har også sikret bygningerne under jordskælv og den særlige arkitektur er også en af grundene til, at har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 1987.

Den forbudte by

Den Forbudte By tillader 20.000 besøgende om dagen og jeg anbefaler, at du kommer tidligt om morgenen, for at undgå det største horder.

Information
Åbent: kl. 8.30-17.00 (16.30 i november til marts). Lukket om mandagen.
Pris: 60 Yuan (58,75 kr.) for en voksen (dog kun 40 yuan (39 kr.) i november til marts), halv pris for studerende. Nu skal man købe billetter på forhånd. Det gøres ved at sende en mail med fulde navn, pasnummer og datoen for ens visit til bookingticket@dpm.org.cn (se mere her). Det skal helst gøres 7 dage før man forventer at besøge byen. 
OBS: Du skal medbringe dit pas for at komme ind i Den Forbudte By også selvom du har købt en billet på forhånd.

den himmelske fredsplads

Den Himmelske Fredsplads/Tian’anmen Square

Den Himmelske Fredsplads er mest af alt kendt, blandt danskerne, for at danne scene for 100.000 studerendes demostrationer mod styret. Hvortil at styrede svarede tilbage ved at sende militæret ud for at få styr på de mange demonstranter.

Mange studerende blev slået ihjel, det kinesiske Rød Kors mener, at omkring 2.600 studerende blev slået ihjel, mens de studerende selv mener, at tallet er 7.000. Det var under fremmarchen af de mange tanks, at en ung mand stillede sig foran de mange tanks og gik verden rundt på de berømte billeder, men de studerende blev slået tilbage.

I dag er der mere fredeligt på pladsen, men det er stadig en oplevelse værd, men du går nok heller ikke glip af den, da den ligger lige foran Den Forbudte By.

Information
De tjekker dit pas og visum ved flere sikkerhedskontroller på vej ind til området (dog slap jeg igennem uden).

Rejsetip: Ved Den Himmelske Fredsplads ligger der også Det Kinesiske National Museum, som også skulle være et besøg værd.

Temple of Heaven

Temple of Heaven

Temple of Heaven eller Det Himmelske Tempel, som det hedder på Dansk, blev bygget i 1420 og blev åbnet for den generelle befolkning i 1988. Området er større end Den Forbudte By. Det var her, at kejseren ofrede til himlen og jorden for en god høst. Her kan man opleve smukke templer, ekkovæggen og den flotte park.

I 1998 blev Temple of Heaven en del af UNESCOs verdensarvsliste.

Information
Pris: 34 Yuan (cirka 33 kr.), 28 Yuan i november til marts. Her kan du også betale ekstra og springe køen over*.
Åbent: 6.00-22.00 (6.30-22.00 i november til marts). Vær opmærksom på at det er parkens lukketid, de fleste attraktioner derinde lukker hhv. kl. 17.30 og kl. 17.

Sommerpaladset i Beijing

Sommerpaladset i Beijing

Sommerpaladset var en af mine favoritoplevelser i Beijing. Det er her, hvor kejseren og hans familie holdt sommerferie blandt de 3000 bygninger, pavilloner, broer, tårne osv. Det var som om, at der var lidt ekstra ro ved Sommerpaladset, som gjorde oplevelsen ekstra god. Her kan man sejle på Kunmingsøen, se smukke lotusblomster og nyde parken samt det lokale liv. Selv brugte jeg cirka en halv dag på at gå rundt og nyde parken.

Sommerpaladset blev ligeledes optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1998.

Pris: 30 Yuan (29 kr.).
Åbent: kl. 6.30-18.00 (7.00-17.00 i november til marts). Vær opmærksom mange af bygningerne, Tower of Buddhist Incense, Dehe Garden, Suzhou Street og Wenchang Tower, lukker en time før resten af området (altså hhv. kl. 17 og 16) og de koster ekstra at besøge.

street food beijing

Wangfujing snack street

På Wangfujing walking street kan man få alverdens street food, lige fra friskestegte skorpioner til det mere uskyldige waffel ice, måske burde denne gade høre under kategorien mad, men det er altså også en oplevelse i sig selv at besøge Wagfujing walking street!

Selv gik jeg fra Den Forbudte By og til Wangfujing walking street, men på den store vej som også hedder Wangfujing street oplevede jeg en masse spændende liv om aften som også kan anbefales at tage med i dine oplevelser.

hutong, Beijing

hutong Beijing

Hutongerne

Hu’hvafornoet? Hutongerne er de gamle, traditionelle huse, hvor der stadig bor kinesere i dag. Her ved man aldrig, hvad man kan forvente, når man går rundt om hjørnet, så jeg vil i den grad anbefale, at du “farer vild” i Hutongerne!

Jeg oplevede alt fra en teforretning som solgte te i alle prisklasser – lige fra 20 kr/100 gram til 980 kr/100 g! Her forgår de lokales hverdag med spil og sjov. Det kan kun anbefales at komme her forbi! Det er også muligt at få en cykeltur i Hutongerne*, for et ekstra særligt indblik i de lokales liv.

Jingshan Park

Jingshan Park

Jingshan Park er en lille park bag Den Forbudte by. Her kan man få en fantastisk udsigt over Den Forbudte By samt opleve noget af det fantastiske parkliv, som man møder i Kina, hvor mange kinesere vælger at mødes for at danse sammen. Det er simpelthen så hyggeligt! Og så er udsigten over Beijing fantastisk!

Information
Åben: kl. 6.00-21.00 (6.30-20.00 i november til marts)
Pris: 2 Yuan (cirka 2 kr.).

798 art district

798 art district er et kæmpe område kun dedikeret til kunst. Her får nogle af verdens dygtigste kunstnere lov til at udstille i området, og jeg kender faktisk en som har været så heldig 😉 Desværre, var det et område, som jeg ikke selv nåede på min rejse, men som jeg frygtelig gerne ville se, men varmen satte en stopper for det.

art district Beijing

kunst Beijing

Beijing FUN

Beijing FUN er et nyt område syd for Den Himmelske Fredsplads. Det er meget poleret, men da jeg var i området, var der en fed open air kunstudstilling. Mit indtryk var, at der løbende vil være udstillinger og aktiviteter i området som bestemt kunne være interessant for den kulturinteresseret rejsende. Så slå da vejen forbi og tjek området ud, når du alligevel er i nærheden.

udsigten fra den kinesiske mur

En dagtur til Den Kinesiske Mur

Den Kinesiske Mur er et must see for alle turister i Beijing, som i øvrigt også er på UNESCOs verdensarvsliste. Det er vel også en af grundene til at der valfarter turister til Beijing hvert år. Men det kan også være lidt forvirrende og svært at vælge hvilken del af muren, man skal besøge.

Personligt, besøgte jeg Huanghuacheng-delen, som er en meget lokal del (i hvert fald den del, som man ikke kan komme til i bus). Her fik jeg en god blanding af velbevaret muret og ruiner, men det er desværre nok heller ikke muligt for alle turister at besøge den del.

De mest besøgte dele af muren er Mutianyu og Badaling. Det skyldes, at de ligger tæt på Beijing og transportmulighederne dertil er gode, men de områder vil jeg på ingen måde anbefale! Med mindre, at du gerne vil stå i nakken af larmende kinesere og selfiestænger….

Jeg spurgte lokale om råd, da jeg selv skulle til Beijing og deres favoritområder på muren var Jiankou*, Gubeikou, Simatai* og Jinshanling*. Men jeg kan selvfølgelig også tage godt om Huanghuacheng, dog ikke den del, hvortil der går offentlig transport, for der kan man faktisk ikke komme op på muren..

Husk altid rigeligt med vand og isotoniske drikke samt en hat til turen!

Overvej også Beihai Park, Lama Tempel, en tur i operaen, et kung fu show i Red Theatre, Det Gamle Sommerpalads, Ming gravene og Den Olympiske Park.

Undgå silkemarkedet i Beijing, det er bare som et stort shoppingcenter.

spisesteder i Beijing


Gode spisesteder i Beijing


Beijing har uden tvivl en masse gode steder at spise. Nu har jeg naturligvis ikke prøvet samtlige spisesteder i Beijing, men jeg prøvede nogle få gode, som jeg kan stå indenfor, men ellers er det bare at give sig i kast med den lækre mad!

Din Tai Fung

Okay, jeg prøvede ikke Din Tai Fung i Beijing, men jeg har tidligere prøvet kæden i Taipei. Her serverer de et hav af forskellige dumplings – lige fra stegte til dampede med suppe indeni. Kædens restaurant i Hong Kong har til og med vundet en michelinstjerne, så her kan man altså ikke gå helt galt, hvis man skal have dumplings.

hvor skal man spise i Beijing

20 Dashilan Xi Jie

20 Dashilan Xi Jie 

På 20 Dashilan Xijie (West street) ligger der en lille restaurant som sælger lækker kinesisk mad til gode priser. De gange jeg var her, var der kun lokale på restauranten, men bare rolig, de har et engelsk google translated menukort, så du kan altid få din coca lola 😛 Her kan du få alt fra dumplings til nuddelretter og ris.

Mr. Shi’s Dumplings

Mr. Shi’s Dumplings er blevet ret berømt blandt rejsende og de laver (måske ikke overraskende) gode dumplings. Det er ikke lige så fancy omgivelser som på Din Tai Fung, men de laver stadig gode dumplings og nudlerne skulle også være gode.

Ekstra tip: Er du Friends fan, så findes der også en Central Perks i byen, men det lykkedes mig desværre ikke, at finde den…


Gode hostels i Beijing


Da jeg bookede hostel i Beijing blev jeg noget chokeret over priserne, for byen er væsentlig dyrere end i resten af landet og er en af de dyreste byer, som jeg er besøgt i Asien. Denne liste vil løbende blive opdateret med anbefalinger fra andre rejsende. OBS: Vær opmærksom på at sengene i Kina ofte er meget hårde.

hostel i Beijing

Leo Hostel*

Jeg boede på Leo Hostel* som ligger i en hutong. Placeringen på hostellet er perfekt! Det ligger i gåafstand (cirka 15-25 minutter) fra Den Himmelske Fredsplads og Den Forbudte By. En metrostation ligger også lige i nærheden, så det er muligt at komme relativt hurtigt til Temple of Heaven samt Sommerpaladset.

Der er ligeledes et par små supermarkeder i nærheden og muligheden for at købe mad. Det er også muligt at købe udmærket mad på hostellet (selv holdt jeg mig til morgenmaden) eller lave nogle minutnudler. Den lille gårdhave er bygget i ægte kinesisk stil og der er gode muligheder for at falde i snak med andre rejsende.

Personalet er generelt søde til at hjælpe og komme med gode råd. Da min bagage åbenbart ikke var kommet med flyet til Beijing, så var de søde til at ringe flyselskabet op, for at tjekke op på processen, ligesom de var søde til at anbefale et sted at shoppe og tog i mod min bagage, da jeg var på muren, da den ankom.

Tjek priser her*

Happy Dragon. Saga Youth Hostel*

Jeg har ikke selv boet på Happy Dragon*, men fik det anbefalet af en anden rejsende, men der var desværre udsolgt, da jeg bookede hostel. Happy Dragon ligger i en hutong, hvor mange kendte kinesere åbenbart skulle have boet. Det ligger også i gåafstand fra flere attraktioner i Beijing, ligesom Leo Hostel. Det er ligeledes et godt sted at møde andre rejsende på fællesområderne, så det er ligeledes et oplagt valg til solorejsende!

Tjek priser her*

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com og booking.com samt oplevelser gennem getyourguide og udstyr gennem Friluftsland. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!


Hotel i Beijing


Billeder er venligst udlånt af Inger-Marie fra Dagbog fra Japan.

Double Happiness Courtyard hotel

Mine rejsebloggerveninde Inger-Marie, som også har skrevet om Kina, anbefaler Double Happiness Courtyard Hotel. Om hotellet skriver hun: “Det er et gammel kinesisk hus i klassisk stil, der i tidernes morgen var ejet af en rig kineser og senere er det lavet om til hotel. Det er meget hyggeligt og der er en virkelig dejlig atmosfære. De serverer traditionelle kinesisk morgenmad, men der er også et lille bord med mere vestlig morgenmad. Værelserne blev gjort rene hver dag og der var ikke en finger at sætte på rengøringen.

En aften, efter vi var kommet tilbage til hotellet, ringede de oppe fra receptionen. Her spurgte de, om det var rigtig, at jeg var dansker og om jeg ikke lige ville komme op til receptionen, for en af pigerne ville gerne snakke med mig. Det viser sig så, at hun har boet i Ribe i 11 måneder, hvor hun har gået på skole. Hun kunne stadig en smule lidt dansk, selvom det er nogle år siden, hun sidst var i Danmark. Vi stod og snakkede i over en time.

Den næste dag, havde hun brød med til os, fra et dansk bageri, der for nylig var åbnet af en dansk mand og hans kinesiske kone. Hun er også kunstner og noget af hendes kunst kan købes i det bageri. Hun skriver kinesiske ord, der er forbundet med hendes oplevelser i Danmark. Hun gav mig en del postkort med sin kunst på. Jeg har stadig kontakt med hende på Wechat. De var så søde og hjælpsomme på det hotel. De gik virkelig op i at hjælpe deres gæster. Det er nok det bedste hotel, jeg nogensinde har boet på.

Tjek priser her*

Typiske scams i Beijing


Beijing er en utrolig spændende by, men desværre er der også nogle mennesker som forsøger at snyde penge fra de rige turister. Heldigvis oplevede jeg ikke, at nogen forsøgte at snyde mig, men for din egen skyld, så er der helt sikkert nogle ting, som du skal være opmærksom på. Så snart de er gode til engelsk, så skal du være på vagt, desværre. Jeg oplevede dog også, at mange kinesere kom hen til mig, fordi de ville have et billede, så snakkede vi en smule, før de gik igen.

Taxaer

Nogle “taxaer” er ikke rigtige taxaer, selvom de påstår det og måske endda har et taxameter, men når man så sætter sig ind, så er turen pludselig meget dyrere end den burde være. De er især et problem om aftenen.

Vælg derfor altid de grønne og gule taxaer, og få dem til at køre på taxameter, før du sætter dig ind i taxaen! Nogle vil forsøge at fortælle dig, at deres taxameter er gået i stykker eller lignende, så gå videre og find en anden. Ellers er metrosystemet rigtig godt, effektivt og kører ofte til kl 23, nogle linjer kører endda til kl 00.

tecermoni i Kina

Te med studerende eller lignende

Et af de største scams i Beijing er tehusscammet. Her henvender en lokal sig til en turist og inviterer ham/hende på te ved et nærliggende tehus, ofte for at øve engelsk. Men på disse tehuse, så koster teen flere hundrede kroner og man bliver ofte efterladt med en regning på flere tusinde kroner. Betaler man ikke, så bliver man ofte stærk truet.

Så gå under ingen omstændigheder med på et tehus eller en restaurant med mindre, at man kender personen eller restauranten/tehuset. Hvis du bliver henvendt til, så sig evt. til personen, at du ikke går med og hvis de vil øve deres engelsk, så må de gøre det, hvor du sidder.

Kunstnerne

Det er lidt ala tehustricket, her bliver du i stedet mødt af en lokal kunststuderende, galleriejer eller lignende, som spørger dig, om du ikke har lyst til at se en kunstudstilling eller lignende. Når du så er der, så bliver tvunget til at købe et “værk” til overpris. De skulle eftersigende blive meget aggressive og ubehagelige, hvis du ikke køber et “værk”, så undgå at tage med på disse kunstmuseer.

Derudover skal du selvfølgelig købe dine indgangsbilletter til attraktioner ved indgangen eller via de links, som jeg har her i guiden, og købe ture ved et anerkendt turbureau, fx via mine links, dit hostel eller kendte turbureauer som China Highlights og Beijing Hikers (dit hostel/hotel kan sikkert anbefale flere)

hvordan kommer du til/fra Beijing lufthavn


Hvordan kommer du til og fra Beijing lufthavn?


Lufthavnsekspressen/metro

Fra lufthavnen kan du tage lufthavnsekspressen til Dongzhimen, hvorfra du kan rejse videre med metro til andre stationer i hele byen. Lufthavnsekspressen koster 25 Yuan (24 kr.) og derfra koster det cirka 2-3 yuan at komme videre. Den kører hvert 10. minut mellem 6.22-23.10 til terminal 2 og mellem 6.36-22.52 til terminal 3 – du kommer formentlig til terminal 3.

Det er også muligt at tage bussen, men det kan være ret forvirrende, særligt, hvis man ikke taler eller læser kinesisk.

Taxa

En taxa koster cirka 110-120 Yuan (107-117 kr.) fra lufthavnen og til centrum, dog kan det godt blive væsentlig dyrere i myldretrafikken. Det tager cirka en time fra lufthavnen og til centrum med taxa.


Kort over Beijing


Jeg har lavet mit kort her, med prikker over mine anbefalinger. De grønne punkter er forslag til ekstra ting, man kan lave udover dem, jeg har fremhævet her i min guide. Du kan downloade kortet på din mobil, men vær opmærksom på, at Google, Facebook, Instagram m.m. ikke fungerer i Kina. Derfor anbefaler jeg, at du henter mappen maps.me.

Tips til apps, som kan være gode at have i Kina: Google translates offline version kan også være til stor hjælp i Kina. Så anbefaler jeg i høj grad, at du henter en app, som fortæller dig om luftforureningen i byen, fx AirVisual, som jeg hentede. Se hvilke rejseapps, jeg ellers anbefaler her.

Du kan også en VPN, så du kan få adgang til Google osv. (du skal indstille den på dansk). Jeg anbefaler NordVPN, men vær opmærksom på, at du ikke kommer til at købe to års abonnement, men vælger en månedsabonnement, når du køber det.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere fra mystiske Kina her

2 Comments

  • Informationen om den forbudte by er ikke rigtig. Man kan ikke længere bare dukke op men skal bestille online. Ydereligere kan man kun booke 7 dage inden og billetterne bliver som regelt udsolgt med det samme.

    • Mange tak for din feedback, Elisabeth! Jeg har jo skrevet om mange steder, så det er ikke altid, at jeg når at opdatere mine guides eller har opdaget, at tingene har ændret sig, indtil en læser skriver. Så det er virkelig uvurderligt, når I hjælper med feedback. Jeg vil straks ændre i teksten. Mange tak 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *