Inden min tur til Kina, havde jeg skrevet et spørgsmål om Den Kinesiske Mur inde på couchsurfing, for hvem er ellers bedst til at svare på spørgsmål end de lokale?

Kort tid efter mit opslag poppede en besked op i min mailboks: “Hej Tine. Jeg så dit opslag på couchsurfing og vil gerne invitere dig med til en uberørt del af Den Kinesiske Mur – helt gratis! Mvh Fish”. Det var simpelthen et tilbud jeg ikke kunne sige nej til! Og det blev starten på et lokalt minieventyr i Beijing.

En lidt skæv start på min tur til Den Kinesiske Mur

Fish og jeg havde aftalt at mødes ved en af de yderste metrostationer i byen, hvor han ville samle mig op i sin bil. Jeg kommer tidligt op og kommer hurtigt ud af døren. Jeg ankommer dog lidt for sent til metrostationen og kan ikke finde Fish. Jeg spørger en kineser, som ser lidt søgende ud og godt kunne ligne Fish’ profilbillede, men denne mand taler ikke engelsk. Jeg går forbi alle udgange ved stationen, men kan ikke få øje på Fish.

den kinesiske mur

Udsigt fra Den Kinesiske Mur

Da jeg heller ikke har et kinesisk SIM-kort, kan jeg heller ikke komme online, så jeg kan skrive til ham. Jeg prøver at spørge flere kinesere om hjælp, men de forstår ikke, hvad jeg siger. Pludselig ser jeg en hvid kvinde, som jeg straks spørger om hjælp.

Hun bruger sin mobil som wifi hotspot, og jeg får skrevet en besked til Fish, som heldigvis finder mig kort tid efter. Vi hilser på hinanden og kører til nærmeste tankstation.

En uberørt del af den kinesiske mur

En virkelig ødelagt del af Den Kinesiske Mur – jeg var vild med, at den var så rå.

Her tanker vi for 120 yuan (cirka 120 kr), og Fish beder mig betale. Det irriterer mig lidt, da jeg flere gange har tilbudt en eller anden form for betaling, heriblandt også betaling af benzinen, men hvor Fish gang på gang har afvist det. Jeg vælger dog at bide det i mig, da det trods alt er billigere end en tur, og forhåbentlig er det hele værd.

Vi kører dernæst hen til en meget lokal restaurant, hvor vi køber frokost. Jeg er den eneste hvide på restauranten og tiltrækker mig derfor en del opmærksomhed og en masse smil.

Huanghuacheng muren

Da vi kører mod muren spørger Fish om jeg helst vil til den dyre del af muren eller den billige. I og med at jeg faktisk ikke rigtig kender til området, så siger jeg den billige del. Det skal vise sig at være det rigtige valg.

Vi ankommer til en lille landsby omringet af bjerge og det er let at se muren! Jeg bliver helt begejstret og kan ikke helt fatte, at jeg endelig kommer til at opleve muren!

Vi har ramt middagsheden, så vi stiller os i skyggen og betragter muren. En lille kvinde forsøger, at sælge mig alt fra nødder til postkort af muren, men finder hurtigt ud af at jeg ikke er interesseret.

den kinesiske mur udenfor Beijing

Trekking på Den Kinesiske Mur og et voldsomt uvejr

Vi går op ad den lille trappe og forsætter ad den lille sti i skoven, og efter blot 10 minutters gang når vi det første vagttårn. Men allerede her er udsigten fænomenal! Vi er omringet af bjerge og kan se ned til en stor sø. Himlen er blå og smoggen er ikke eksisterende, så vi kan se flere kilometer væk. Jeg kan slet ikke fatte, at jeg er så heldig at se muren på sådan en klar dag!

I ægte kineserstil får vi taget et hav af billeder af os på Den Kinesiske Mur og Fish har et ton af idéer til poseringer, som jeg skal lave!

Jeg kan ikke få nok af udsigten, men vil gerne længere op ad muren. Fish bryder sig ikke om at gå på den faldefærdige sti længere op, så han bliver tilbage, mens jeg går på opdagelse. Stien er heldigvis ikke så slem, som den først ser ud til og der er flere store sten man kan træde på.

Jeg når næsten op til næste vagttårn, da det begynder at blæse voldsomt, mens en stor sort sky kommer indover vores del af muren.

den kinesiske mur

Det er simpelthen for farligt at gå længere op og jeg beslutter mig for at gå tilbage til Fish. Dele af stien er helt glat og der er ikke meget at holde fast i, samtidig med at vinden truer med at skubbe mig udover kanten.

Så jeg beslutter mig for at tage den ned i krabbegang. Heldigvis er der ikke andre i nærheden, som kan underholdes af min mærkværdige gang.

Da jeg når ned til Fish begynder det at regne og vi søger tilflugt under lidt af det tag, som er tilbage af vagttårnet. Men efter cirka 10 dråber stopper regnen igen.

Den Kinesiske Murs historie og de mærkelige danskere

Fish og jeg snakker lidt sammen. Fish fortæller om murens historie. Kontruktionen startede i vest under Qin-dynastiet (Kinas første kejser) 221-206 f.kr. mens delene tættest på Beijing blev bygget mellem 1368 og 1644. Den er cirka 6300 km lang i alt og strækker sig fra Beijing til Gansu (i det vestlige Kina). Den blev bygget for at beskytte kajseren og Kina mod hunnerne i Mongoliet.

Den del vi besøger er, ifølge Fish, 12 km lang og tog 180 år at bygge. Døde en af bygningsarbejderne undervejs (det var ikke usædvanligt), så blev de smidt ind på muren og så byggede man ellers videre ovenpå/omkring.

Fish er meget nysgerrig på Danmark og vi snakker om kulturforskelle. Jeg fortæller ham, at det er et stort kompliment i Danmark, hvis man kan gøre lidt grin med sig selv, fordi det viser, at man har selvtillid. Jeg kan mærke, at han ikke helt kan følge tankegangen….

couchsurfing i kina

Den turistet del af muren

Der er stadig masser af tid til solnedgangen og Fish forslår, at vi kører til den anden del af muren, hvor man skal betale 50 RMB (cirka 50 kr) for indgangen. Så det gør vi.

Da vi kommer frem holder der den ene turistbus efter den anden på parkeringspladsen og Fish fortæller mig, at man på denne del ikke engang kan få lov til at gå på muren, men blot kan se den nedefra. Vi går en lille tur, men kører hurtigt tilbage til “vores” del.

Solnedgangen fra Den Kinesiske Mur

Vi sætter os på en lille restaurant i den lille by og får en cola, mens vi venter på, at det nærmer sig solnedgangen. Da lyset begynder at ændre sig, sætter vi kursen mod det andet bjerg.

Jeg betaler de 5 RMB (cirka 5 kr) for indgangen til Den Kinesiske Mur og vi begiver os op mod det første vagttårn. Vi går gennem skoven og endnu engang går det hurtigt mod vagttårnet.

Vi bliver dog mødt med et noget uventet syn, da affaldet ligger og fylder, når vi kommer til vagttårnet. Her ligger alt fra bleer til cigaretpakker, træerne er fyldt med toiletpapir og jeg er virkelig skuffet over, at folk ikke kan rydde op efter dem selv.

Vi går videre op til næste tårn og undervejs møder vi seks andre kinesere, som pænt hilser på og lige skal høre hvem jeg er. Vi slår os ned i vagttårnet og venter på solnedgangen.

solnedgang over den kinesiske mur

Solnedgang fra Den Kinesiske Mur

I mens har Fish en masse idéer til billeder, vi kan tage. Inden vi sætter os på trappen og nyder udsigten. Vi når dog kun at se solnedgangen i få sekunder før en sky dækker for solen, men det har været hele ventetiden værd og jeg er overbevist om at denne tur vil være et højdepunkt på min Kinatur!

Tips og information

Du kan kontake Fish her, hvis du gerne vil have en lignende tur. Jeg er sikker på, at han gerne vil tage dig med, hvis han har tid 🙂

Jeg betalte 5 RMB til de lokale ejere af områderne, på hver side af bjerget, for at benytte stien på deres grund

Skal du besøge muren om sommeren, så husk solcreme og en hat

Hav gerne vand og noget isotonisk drikkelse (jeg kan anbefale dem der hedder V) med til turen. Jeg havde 4 liter med og drak næsten det hele. Vand og sodavand kan dog købes i den lille by

Er du ikke helt på couchsurfer-udgaven? Så ser Gubeikou området også fedt ud! Ellers findes der også en masse ture her (reklamelink) til rimelige priser, dog kan jeg ikke anbefale sektionerne Mutianyu og Badaling, da der skulle være VIRKELIG MANGE mennesker!

Jeg boede på Leo Hostel i Beijing (reklamelink). Hostellet har virkelig en god placering i byen!

Den kinesiske mur er i øvrigt på UNESCOs verdensarvsliste.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere fra mystiske Kina her

8 Comments

 • Jaaa, så kom det første Kinaindlæg endelig! 😛 Hvor lyder det bare til, at du havde en god tur ud til muren. Fedt at du nåede at få set så mange dele af den – og så oven i købet nogle af de smukkeste. Vil så gerne tilbage og opleve muren på en klar dag. Da jeg var der i 2014 var der så meget smog, at jeg kun kunne se et enkelt eller to vagttårne frem 😛

  • Ja, endelig! Jeg tænkte efterhånden, at det var på tide, at jeg fik skrevet lidt om mine oplevelser 😛 Jeg er virkelig også glad for at have set så mange forskellige dele! Det var virkelig smukt! Puh, det lyder heller ikke fedt…Fish fortalte også stolt hvordan flere firmaer var blevet lukket for at forbedre luftkvaliteten 🙂

 • Sikke en fantastisk tur. Dejligt at opleve et så berømt sted uden bunker af turister. Selvom du betalte benzinen, havde du jo en billig unik tur ☺

  • Det var så fantastisk. Følte mig virkelig også heldig, at opleve muren uden turister 🙂 Lige præcis, det var heller ikke beløbet, men mere princippet i at han havde afvist betaling flere gange, men pyt

 • Dejligt at læse om din fine oplevelse Tine. Jeg tænker der er flere i vente og ser frem til at læse om dem.

  • Mange tak, Janne! Jeg har allerede en del oplevelser, som jeg vil skrive om og håber, at jeg får stabilt nok internet på resten af tiden i Kina, så jeg kan skrive om dem 🙂 Dejligt at høre, at du vil følge med 🙂

 • Hvor lyder det som en kæmpe oplevelse, Tine! Jeg elsker at der er så mange måder at opleve Den Kinesiske Mur på. Som dig, foretrækker jeg dog også den mindre turistede udgave. Jeg er så taknemmelig for at vi har oplevet muren og særligt på den måde – at være helt tæt på og virkelig kæmpe for udsigterne. Vi havde virkelig også meget væske med, og man skal virkelig ikke undervurdere hvad sådan en hike på muren kræver af væskeindtag :-O Tak for lige at vække nogle gode minder. Og nyd resten af din Kina-tur! Det ser ud som om den har fået den bedst tænkelige start med smuk natur og vilde udsigter 😀

  • Det var sådan en kæmpe oplevelse, Laura, og jeg havde faktisk ikke lyst til at tage hjem igen. Oplevelsen bliver bare større, når man ikke skal dele den med et hav af mennesker. Den del I besøgte så også fed ud! Den overvejede jeg også at besøge, indtil dette tilbud tikkede ind Jeg er helt enig, Fish havde kun en 1/2 liter med op på den første del og lærte hurtigt, at det var alt for lidt. Jeg delte så noget af mit vand med ham, så han ikke dehydrede helt… Det var virkelig den bedste start jeg kunne have fået på min tur. Det var da så lidt, tak for at læse med. Jeg vil gøre mit bedste for at nyde det

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *