Det er tidligt morgen og toget fra Beijing (reklamelink) ruller ind på perronen i Xi’an. Jeg vågner med høje forventninger. I dag skal jeg møde de verdensberømte Terrakottakriger og jeg glæder mig.

8 timer i Xi’an

Jeg finder hurtigt bagageopbevaringen ved togstationen. Jeg er nemlig kun taget til Xi’an for at se Terrakottakrigerne. Nogen mener måske, at det er en fejl, at jeg ikke kommer til at se mere af Xi’ans seværdigheder. Men jeg vil hellere bruge tiden i naturen og med Beijing og Chengdu efter hinanden, så føler jeg ikke for at klemme endnu en storby ind i mellem. Så jeg har 8 timer inden mit aftentog til Chengdu og har kun en mission: Terrakottakrigerne.

Grav 3 terrakottakrigerne
Efter at have afleveret min store bagage, sætter jeg kursen mod turistbusserne. Regnen styrter ned og flere forsøger at sælge mig regnslag og regnovertræk til mine sko. En kinesisk kvinde spørger mig, om jeg skal ud til Terrakottakrigerne og fører mig derefter over i en bus.

Nye rejsemakkere

Bussen bliver hurtigt fyldt og kører. Vi er kun tre hvide: Mig og to australiere. Jeg falder med det samme i søvn og vågner først, da vi ankommer til krigerne.

Jeg følges med australierne, Laura og Krystal, til indgangen. Vi falder hurtigt i hak og da pigerne beslutter sig for at vente på mig, er en ting sikkert, vi kommer til at hænge sammen den dag.

Guide ved terrakottakrigerne

Den perfekte guide

Vi går op til gravene. Undervejs får vi flere tilbud om guides, men vi takker pænt nej tak. Vi har læst, at man skal starte ved grav nummer 3. Mens vi prøver at orientere os, kommer endnu en kineser op til os og tilbyder at blive vores guide for dagen.

Laura og jeg kommer til at snakke om, at det egentlig kunne være spændende nok med en guide for dagen. Og da Krystal ikke har nogen indvendinger, suser Ming op til indgangen og får et stempel, så hun kan komme ind til gravene.

Ming viser sig hurtigt at være den perfekte guide. Ikke nok med at hendes engelske er væsentlig bedre end gennemsnittet, så er hun også sød, omsorgsfuld og joker også engang i mellem.

Xian, kina

Terrakottakrigernes historie

Arbejdet med at bygge terrakottakrigerne blev begyndt i 246 f.kr., da Kinas første kejser, Qin, blev udnævnt som kejser i en alder af 13 år. Arbejdet med hæren involverede 70.000 ansatte. Der findes 10 forskellige slags krigere, som kan genkendes på ansigtstræk, uniform og frisure. Alle dele af krigerne blev lavet separat og samlet senere.

terrakottakrigere i Xi'an

Terrakottakrigerne blev først opdaget i 1974 af nogle lokale landmænd og i 1979 åbnede man de første grave for offentligheden. I alt har de fundet 628 grave og mere end 8000 krigere. I starten var de farverige, men man kendte ikke til metoderne indenfor farvebevarelse, så derfor er de fleste grå i dag. Det forventes, at flere grave bliver åben for offentligheden inden længe.

Kejserens grav ligger lidt fra krigerne, men hans grav er stadig beskyttet og de lavede endda en voldgrav om hans grav og fyldte den med kviksølv, så gravrøvere har, sjovt nok, ikke snuppet noget derfra.

En lidt træt og våd backpacker

Vores tur

Vi starter vores tur i pit 3, som er den mindste af gravene. Her er 68 krigere og heste. Her er flere højtrangerede krigere og man mener, at grav 3 er komandocentralen for alle krigere. Mens vi går rundt fortæller Ming os om historien og små træk ved krigerne, som vi skal lægge mærke til.

Hun åbner historien op for os og det er helt fantastisk, at høre de små detaljer, som adskiller krigerne fra hinanden, mens vi står og kigger på dem.

terrakottakrigere i Xian, Kina

Krigeren til højre har stadig en smule rød farve

Grav nummer to er endnu større og her står nogle krigere i glasmontre, så vi kan komme helt tæt på, mens Ming fortæller om historien bag hver type. Hun fortæller os, at vi skal gå bag en af krigerne, da han, som den eneste kriger, stadig har en smule maling på hans uniform.

Den sidste grav, grav nummer et, er den største af dem alle. Her har de fundet allerflest krigere. På nuværende tidspunkt har de fundet over 2000 krigere herinde, men der menes at være over 6000 i graven, så der er stadig en masse arbejde tilbage.

En lille tecermoni

Turen rundt har været helt fantastisk og det er takket være Ming! Vi beslutter os, at få en kop kaffe inden vi atter tager tilbage til Xi’an og Ming leder os straks op i restauranten.

Vi takker Ming for turen og så snart vi har betalt forsætter hun jagten på nye kunder.

Tecermoni i Kina

Med i kaffen hører en lille tecermoni, hvor vi kan smage op til fire forskellige slags te, hvorfra den ene er mere helbredende end den anden. Nogle er gode for leveren, mens andre kan fikse søvnproblemer.

Damen, som præsenterer de forskellige typer te, prøver ihærdigt at sælge os poser med te, men prisen er over vores budget og vi nøjes med at smage.

Lyntog i Kina

Vi tager dernæst turen tilbage til Xi’an, hvor vi spiser en sen frokost. Jeg henter mit bagage og smutter mod den nordlige togstation, mens pigerne vil cykle rundt på bymuren, men vi aftaler at mødes igen i Chengdu, som er næste stop for os alle.

Tips og information

Jeg tog en plads på hard sleeper på T231-toget fra Beijing til Xi’an og ankom 7.43. Det var helt fint, men togvognen er helt åbent, så vil du gerne have lidt mere privatliv, så vælg soft sleeper, hvor man er fire som deler kabine. Der findes selvfølgelig også andre afgange. Du kan se en komplet oversigt her.

Jeg tog dernæst G1281 kl 17.43 mod Chengdu og var på togstationen cirka 2 timer før afrejse. Det er selvfølgelig også muligt at tage et nattog fra Xi’an til Chengdu. En komplet oversigt over afgange kan du finde her (reklamelinks).

Husk, man skal være ved togstationerne i god tid, da man skal gennem security. Jeg anbefaler, at du som minimum køber din billet fire dage før afgang, dog en uge før afgang i sommerferien og op til kinesiske helligdage.

Med god vilje ville man også kunne nå det Muslimske kvarter med madmarkedet. Det regnede dog så voldsomt, at jeg valgte at droppe det

Bagageopbevaring kostede 5 RMB (cirka 5 kr)
Bus til Terrakottakrigerne kostede 9 RMB
Indgangen til Terrakottakrigerne kostede 150 RMB
Guide kostede 200 RMB i alt (var alle pengene værd!)

Kaffe koster 30 RMB

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere fra mystiske Kina her

2 Comments

    • Hej Preben

      Det var en gruppe af bønder som fandt de første dele af graven, Yang Zhifa, Yang Peiyan, Yang Xinman, Yang Quanyi, Yang Wenxue, Yang Yanxin, Yang Yizhou, Yang Wenhai og Wang Puzhi. Derefter kom arkæologen, Zhao Kangmin, til. Han ledte udgravningerne derefter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *