Shwedagon Pagoda i Yangon var noget jeg havde set frem til. Det så flot ud og jeg havde hørt godt om det, men jeg var på ingen måde forberedt på den skønhed, som jeg oplevede ved Shwedagon Pagoda og den 2500 år gamle pagode formåede at slå os fuldstændig bagover og var klart et højdepunkt for vores tur i Myanmar!

Vi fandt en taxa ikke langt fra vores hostel (reklamelink) og bad ham om at køre os til den store pagode. Vi havde ingen idé om hvordan vi skulle udtale navnet Shwedagon. Så det tog lidt tid før han fandt ud af hvilken af de mange pagoder vi ville til, men det lykkedes.

På turen dertil lærte vores chauffør os at udtale Shwedagon Pagoda. Så fortalte han os ellers om Myanmar, mens vi fortalte ham om Danmark og svarede på hans mange spørgsmål om vores mystiske land. Han kørte os helt op til døren, vi betalte og følte at vi havde fået en ny ven på den lille tur. Sådan er de lokale i Myanmar og vi var vilde med det!

Shwedagon Pagoden i Yangon

Vi skyndte os ind til indgangen, stillede vores sko og tog vores sarong på. Vi forsatte hen til elevatoren og blev kørt op til en bro som førte mod Shwedagon Pagoda. Efter broen kom pagoden til syne. Pludselig manglede vi ord.

Vi havde forventet at opleve en smuk pagode, men Shwedagon Pagoda slog benene væk under os. Den var langt større og langt smukkere end vi havde forstillet os og det var jo ikke bare en enkelt pagode, men et helt tempelområde!

Vi kunne slet ikke beskrive hvor overvældende den 110 meter høje og guldbelagte Shwedagon pagode var og det blev vist bare til et “Hold da op” og ufattelig mange: “Wauw”. Vi var solgt fra første sekund!

Shwedagon Pagoden i Yangon

“Arbejder du ikke på Aarhus Sygehus?”

Der var masser af liv omkring pagoden. Folk gik og bad, nogle slog på den store klokke og et hav af mennesker vaskede gulvet, et meget ærefuldt arbejde som mange venter i årevis på at få. Der skete hele tiden noget, men det emmede også af en fredfuld stemning og vi mærkede hurtigt en indre ro.

En mand kom hen til os og spurgte om vi ville have en guide. Vi snakkede lidt frem og tilbage og blev enige om, at det da kunne være fint med en guide for en times tid, men vi fandt hurtigt ud af at manden forventede at skulle tilbringe mange timer med os og til en pris som var et stykke over det vi ville betale.

Vi afviste ham derfor, men han var ikke typen som tog nej for et svar. Han gik derfor ned i pris, men vi havde besluttet os, vi skulle ikke have en guide. Han fulgte os noget tid, men opgav igen da vi begyndte at ignorere ham.

livet ved Shwedagon Pagoden i Yangon

Vi hørte pludselig nogle kvinder tale dansk. Vi havde ikke mødt andre turister end dem på vores hotel i Yangon og pludselig mødte vi altså to danskere. Vi hilste pænt og spurgte lidt ind til deres tur. Efter noget tid siger den ene til min mor: “Arbejder du ikke på Aarhus Sygehus?”, det er kun min mor som kan rejse halvvejs jorden rundt og blive genkendt!

Vi sagde dog hurtigt farvel til danskerne og forsatte selv vores tur rundt om Shwedagon Pagoda. Solen begyndte at gå ned, himlen ændrede gradvis farver og Shwedagon lyste klarer i solens sidste stråler. Det var næsten så magisk som det kunne være.

livet om aftenen ved Shwedagon Pagoden i Yangon

Livet ved Shwedagon Pagoda efter mørkets frembrud

Som himlen blev mørkere og mørkere forandrede livet sig omkring Swhedagon. Et helt hav af neonlys blev tændt over det hele. En dame begyndte at tænde bittesmå lys rundt om pagoden til ære for Buddha. Jeg spurgte hende om jeg måtte tage et billede og pludselig blev vi inviteret til at tænde et lys hver og følte os noget beæret! Der forgik noget over alt.

En gruppe sad på gulvet og bad, en ældre dame slog på en stor gongong, mange gik fra tempel til tempel for at bede og meditere foran Buddha. En flok unge stod og delte vand med smag ud til alle.

Vi spurgte hvorfor de delte vand og de forklarede at de forsøgte at promovere et nyt hotel i byen. Nogle børn kom genert over til os og sagde hej, hvorefter de hurtigt smuttede igen.

hellige ritualer ved Shwedagon Pagoden i Yangon

Hele vejen rundt om pagoden stod der statuer, som repræsenterede en dag i ugen. Vi fandt hurtigt frem til statuen for lørdag, som er dagen vi begge er født på. Her skulle man eftersigende få held, hvis man kastede vand over statuen. Hvor meget vidste vi ikke, men vi besluttede os for at gøre det samme antal gange, som vores fødselsdato. Vi glemte hurtigt livet omkring os mens vi vandede statuen.

seværdigheder i yangon

En jagt på Buddhas fodspor

Vi følte efterhånden at det var på tide at tage tilbage til hotellet, selvom ingen af os helt kunne få nok. Inden vi tog hjem havde vi dog besluttet os for at vi ville se Buddhas fodspor, som de eftersigende skulle have i et af de mange minitempler rundt omkring. Men det var som om at ingen helt vidste hvor.

Vi havde et kort, men det viste ikke særlig præcist hvor det var. Vi spurgte flere om vej, men blev gang på gang sendt i den forkerte retning og endte med at gå flere gange rundt om pagoden uden held. Til gengæld så vi en flok lokale begyndte at ofre store blomstredekorationer til Buddha. Vi nåede også virkelig at lægge mærke til de mange fine detaljer på templer og pagoden.

seværdigheder i yangon

Vi gjorde et sidste forsøg på at finde fodsporet med kortet. Det lignede mest af alt et fodformet kar på størrelse med et barn og et par halvvisne blomster lå i vandet. Det var en lidt fesen oplevelse, men jeg ved heller ikke hvad vi havde forventet om ikke andet kunne vi nu sige at vi havde set Buddhas fodspor, for det er selvfølgelig helt ægte!

Mange timer var efterhånden gået siden vi satte os ombord på taxa’en og vi var ret trætte, men to smil fyldte vores ansigter, det havde i den grad været en helt i gennem fantastisk oplevelse!

helShwedagon Pagoden i Yangon

Tips og information

Åbent

kl. 4.00-22.00

Jeg vil anbefale at du som minimum kommer en time før solnedgang. Det skulle efter sigende også være muligt at gå og komme igen på samme billet…

Pris

8 dollars

Rejsetips til Shwedagon Pagoda

Medbring din egen sarong, vand, lidt mad og kamera selvfølgelig 😉

Du må ikke have sko på, så et par sokker kan også være fint, hvis du ikke vil have beskidte tær

Forvent at betale cirka 8000 kyat (40 kroner) for en taxa fra centrum til pagoden

For flere tips til oplevelser i Yangon kan du læse dette engelske indlæg.

Vi boede på Agga Guest House (reklamelink) i Yangon, det var ganske fint og lå perfekt!

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere inspiration fra magiske Myanmar

 

8 Comments

 • WOW hvor ser der fint ud 🙂 Det må have været en fed oplevelse.
  HAHAHA ja man tror man er alene, et eksotisk sted og lige pludselig bliver man genkendt. Så er verden lige pludselig lille.

  Jeg mødte et par på min rundreje i Mexico, for 2 år senere at møde dem igen i Thailand.

  /Annette

  • Det var så fantastisk og det er virkelig svært at fange størrelsen på pagoden på billeder. Jeg har i hvert fald ikke rigtig set nogen billeder som helt indfanger det. Det er simpelthen så smuk. Kan kun anbefale det!
   Jeg har tit mødt de samme flere gange i løbet af mine rejser fx i Sydafrika og på min sidste rejse i Sydøstasien. Men jeg synes alligevel at det var lidt vildt. Vi havde ikke set andre turister udenfor vores hotel og de første vi møder er fra Danmark og kan genkende min mor. Det synes jeg alligevel var ret vildt! Lidt vildt at I havde mødt nogen i Mexico og så i Thailand flere år senere…

 • Hvor ser det dog bare smukt ud! Det må have været en helt fantastisk oplevelse. Og hvor er det pudsigt, at I møder nogen på den anden side af jorden, som genkender din mor. Så er verden altså lille! (:
  Camilla | http://cammi.dk

  • Det er også virkelig smukt og det var helt fantastisk. Det overgik vores begges forventninger by far! Vi havde svært ved at gå igen!
   Ja, det var virkelig pudsigt og egentlig ret usandsynligt med den lille mængde turister vi mødte i Burma… 🙂

 • Hej Tine
  Fandt din blog da jeg ledte efter inspiration til Myanmar. Swhedagon ser fantastisk ud og det lyder som om I havde nogle fede oplevelser! Sjovt, at din mor blev genkendt. Jeg skal klart til Swhedagon når jeg skal til Myanmar. Tak for inspiration!
  Sofie

  • Hej Sofie
   Swhedagon er helt fantastisk! Det skal du bare forbi i Yangon! Ja, men jeg er faktisk ikke overrasket, det er typisk min mor 😛
   Det var så lidt! God tur til Myanmar!

 • Hej Tine, Jeg skal til Myanmar om lidt, men er lidt i tvivl om drikkepenge. Er det noget der er forventet, og i så fald, ved du så meget meget det er forventet man giver? Og er det helt udelukket at man rejser rundt i tøj der viser knæ og skuldre, eller er det bare ved templer man skal være tildækket?

  Håber du kan svare 🙂

  • Hej Isabella

   Drikkepenge er ikke en del af den lokale kultur, og vi følte ikke, at det var forventet af os, at vi gav drikkepenge i landet. Men det er selvfølgelig god stil. Så vist jeg husker, så rundede vi op til nærmeste 1000 kyat, når vi kørte taxa eller var ude at spise og så gav vi naturligvis drikkepenge til dem som lappede min cykel i Bagan.
   Hyrer man en guide, så anses det vist for at være god stil at give drikkepenge (jeg tænker at 5000 kyat må være nok, men uden at være helt sikker. Priserne kan jo også have ændret sig, siden vi var der i 2015 ) og til portere eller lignende er det også god stil at give drikkepenge, jeg tænker måske 1000 kyat per taske kan være fint

   Man må gerne vise skuldre og knæ på ikke-hellige steder, men lårkorte shorts er ikke så accepteret. Mine shorts var vel omkring 5-10 cm over knæet og det virkede til, at de lokale fandt det acceptabelt
   Jeg håber, at det var svar nok ellers må du sige til

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *