At vælge den rigtige backpack kan være en jungle. Der er så mange typer, så mange størrelser og så mange mærker! Her guider jeg dig, i gennem de ting du skal vide, når du vælger en rygsæk! Så du kan blive klædt ordentligt på, når du skal afsted på din første backpackerrejse!

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!


Vælg ikke en rygsæk, bare fordi andre anbefaler den


Alle har forskellige kropsformer og har forskellige behov. Så derfor passer din vens rygsæk ikke nødvendigvis din ryg, så min anbefaling er, at du tager ned og prøver nogle forskellige, før du vælger. Det er nemlig ærgerligt, at købe en rygsæk som giver dig ondt i skuldrene eller i ryggen, fordi den ikke sidder ordentligt…

backpackerrygsæk


Ting du skal overveje, når du vælger din backpack:


Hvor mange liter skal en backpacker rygsæk være?

Liter er noget som mange førstegangs backpackere er i tvivl om. Jeg vil mene, at de fleste ville kunne klare sig med omkring 40-50 L – max 60 L. Hvis du, lige som jeg, ikke er særlig høj, så skal du ikke have en stor taske, da den vil blive alt for stor ift. dig selv.

Er du i tvivl om en rygsæk på 40-55 L er nok. Så kan jeg fortælle, at jeg har haft en dunjakke, en regnjakke, skiundertøj, fire par bukser, fem striktrøjer, to tæpper, to par sko, snorkeludstyr, tre (tynde) bøger, en kop og en del sommertøj i min rygsæk på 50 L. Jeg vidste, at jeg snart skulle hjem, så jeg fyldte rygsækken op med gode souvenirs. Du kan i øvrigt se min pakkeliste her.

Men jo større taske – jo mere fylder du den op og en taske på 55 L kan sagtens veje 17-20 kg, når den er fyldt op og en 65 L kan godt veje 20-24 kg. Det kommer selvfølgelig an på, hvad du pakker, men overvej, hvor meget du kan bære.

Se en liste over store rygsække i Friluftsland*

rejs alene rundt i Thailand

Justerbare stropper, ryg, hoftebælte osv.

Det er vigtigt, at stropperne er justerbare, så du kan indstille rygsækken efter dig. Ryggen af rygsækken skal følge din ryg, nogle rygsække kan man endda justere ryglængden på, så det kommer til at passe med din ryglængde. Osprey* har det blandt andet som standard, at man kan justere ryggen, mens Fjällräven* ikke har det.

Hoftebæltet skal sidde på hofterne (lige under navlen). Det skal være tykt og skal selvfølgelig være cirka samme bredte som dine hofter, så de sidder bedst muligt. Det er nemlig på hofterne, hvor det meste af vægten skal ligge.

Vælger du en rygsæk uden hoftebælte, så kommer alt vægten til at ligge på dine skuldre og du får hurtigt ondt i dem, men det kan faktisk også være med til at ødelægge din ryg, hvis rygsækken ikke har et hoftebælte. Det råd gælder både for de store rygsække* og små rygsække*.

Rum

Det er vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser om, hvilke rum du skal bruge i din backpacker rygsæk. Er det vigtigt for dig, at der er to rum, så du kan adskille tøj og elektronik? Er det vigtigt, at der er en speciel plads til din vandflaske osv? Det er selvfølgelig ikke det vigtigste, men klart værd at overveje.

Personligt har jeg to rum i min rygsæk* – et stort og et lille. Jeg kan dog vælge at “fjerne” det afskillende stof mellem de to rum, så jeg har et stort rum. Jeg bruger ikke altid to rum, men det er rart at have muligheden for at skille tøj og elektronik fra sovepose eller beskidte sko.

Min rygsæk* har derudover to lommer på siden, som passer perfekt til en vandflaske, en lynlåslomme foran til fx handsker m.m., en netlomme under låget og en lomme foran som kan bruges til sko eller lignende.

Pakkeposer* er også en stor hjælp til at organisere rummet i rygsækken, så jeg vil også anbefale dig, at du skaffer 2-3 pakkeposer! Selv har jeg disse*.

Sådan vælger du den perfekte backpacker rygsæk - den ultimative guide

Regnslag

Det er vigtigt, at din rygsæk er vandtæt eller at der i det mindste er et regnslag i rygsækken, så dine ting ikke bliver våde, hvis der lige pludselig kommer en byge. Jeg bruger en combibag (ligner denne*), som er et regnslag som kan lukkes med lynlås, så jeg har mulighed for at sætte lås på når jeg flyver eller skal med bus.

Det er nok ikke nødvendigt, men dejligt med ekstra sikkerhed. Husk, at låsen skal være TSA godkendt*, hvis du skal rejse ind i fx USA med en låst taske. Derudover kan regnslaget beskytte tasken lidt ekstra under rejsen.

Luft mellem rygsækken og ryggen

Rigtig mange backpacker rygsække* har luft mellem ryggen og rygsækken. De har i stedet et net, så der kan skabes større ventilation til ryggen. Så du undgår at svede for meget. Det er smart! Det kan selvfølgelig ikke forhindre dig fuldstændig fra at svede når der er over 30 grader og høj solskin, men du kommer til at svede mindre.

Jeg har set nogle kritisere rygsække med et net langs ryggen, fordi de ikke tror, at det ikke er et ordentligt bæresystem, men det er simpelthen ikke rigtigt. Er bæresystemet lavet rigtigt (i de rigtige materialer), så har det ikke betydning, at der er et net langs ryggen, for så burde vægten alligevel være på dine hofter.

Toploader eller frontloader?

Overvej om det er vigtigt for dig om du kan komme ind i din rygsæk forfra (frontloader – det er fx modellerne Archeron*, Kajka* og Fairview wheels*) eller om det er fint “kun” at komme til dine ting fra oven og evt. bunden. Min rygsæk* har en lynlås i siden, så det er let at komme til det i midten og få et større overblik, men det kan altså ikke åbnes helt op foran. En sidelynlås er dog en funktion ville jeg ikke undvære, men jeg kender andre som er ligeglade med den.

det skal du vide, når du vælger en backpacker rygsæk


Forskellen på backpacker rygsække til mænd og kvinder


Mænd og kvinder har sjældent den samme krops form, og derfor kan de ikke altid bruge den samme slags rygsæk.

Kvinder har ofte:

 1. Smallere skuldre
 2. Bredere hofter
 3. Kortere torso

Derfor har mange rygsækproducenter også ofte en dame- og en herremodel, som er tilpasset mandlige og kvindelige kroppe. De er lidt kortere, skulderstropperne er lidt smallere, så der er mere plads til brysterne og så er hoftebæltet bredere.

Så det kan være en god idé at gå efter at prøve kvindemodellen, som kvinde og herremodellen som mand. Så har du måske større chance for at finde din rygsæk, men det kan selvfølgelig være at du skal have en herremodel, selvom du er kvinde.

scooter på cat ba island


Hvad bør en god backpacker rygsæk koste?


Du kan forvente at en god rygsæk koster omkring 1000-2000 kroner, og det er ikke her du skal spare! Vælg den som passer dig. Det er super fedt, hvis en af de billige rygsække passer din krop helt perfekt, men det er ikke altid sikkert, at de gør. Ligesom det ikke er sikkert at den dyreste passer din ryg, så vælg den som sidder bedst på dig.

Personligt bestilte jeg en hel masse backpacker rygsække hjem og prøvede dem. Der fandt jeg ud af, hvilke modeller passede til mig.

Se et udvalg af backpacker rygsække her*

I de billige backpacker rygsække er det ofte bæresystemet som er sparet på. Så rygsækken er ofte tungere, de kan sjældent indstilles nær så godt som nogle af topmodellerne, og så har de sjældent et net langs ryggen.

vandring i Nepal

Ligesom de ofte er unisex-modeller, så stropperne ofte er bredere end på en kvindemodel og lidt smallere end på en herremode. Min første rygsæk var en unisex, og det var rigtig generende at stropperne var lidt bredere. Så jeg kunne ikke gå langt med min rygsæk på. Nu hvor stropperne er smallere, så kan jeg gå mange kilometer uden gener.

Men kan du leve med det, så kan der være penge at spare. Men husk at prøve den først og helst med en del kilo i! Når du i forvejen skal op og give omkring 1000 kroner for en backpacker rygsæk, hvad betyder det så om du skal give 200 kroner mere eller mindre? Det er ikke her du skal spare!

Du skal bære rundt på mange kilo, så det er vigtigt, at din rygsæk sidder godt. En ordentlig rygsæk skal helst ikke kunne mærkes, og den skal naturligvis ikke give dig en dårlig holdning i ryggen. Det er også derfor, at mange topmodeller har forskellige ryglængder, så det er muligt at finde en rygsæk uanset om du har en lang eller en kort overkrop.


Hvilken rygsæk har jeg så selv?


Jeg har en Osprey Sirrus 50* rygsæk på 50 liter og er superglad for den! Den er en anelse stor (liter-mæssigt) ift mine behov. Jeg ville gerne have haft en omkring 45 L, men så skulle jeg gå på kompromis med andre behov, så denne passer bedst til mig. Den har rigtig mange fede features, så som:

osprey sirrus 50

 • Tilpasset kvinder, dvs bl.a. smalle skuldrestropper, så der er plads til brysterne 😉
 • Net ikke blot ved ryggen, men også ved hofterne samt skuldrene, så man sveder mindre
 • Et stort rum i låget samt en netlomme under låget, som fx kunne bruges til vigtige papirer eller småting
 • En ryg som kan indstilles i et stor spænd af længder (jeg er 1,59 m og har størrelsen WS/WM)
 • En lynlåslomme foran, som kan bruges til handsker, en trøje eller lignende
 • Et rum foran til sko, en jakke eller lignende
 • Relativ store lommer på hoftebæltet (til snacks, tamponer eller lignende)
 • Stropper til sovepose/liggeunderlag samt til vandrestave, hvis det skulle blive nødvendigt
 • Indgang fra toppen og bunden samt muligheden for at skille rygsækken op, så man har to rum
 • En lynlås i siden til det store rum
 • Regslag i et separat rum i bunden
 • En vægt på 1,63 kg – dog findes der denne rygsæk på kun 875 gram*, som man også kunne overveje, men så mangler den nogle af de features som min backpacker rygsæk har.
 • En størrelse så den også kan bruges som håndbagage hos nogle flyselskaber. Dog passer denne bedre som håndbagage* de fleste steder

Se priser her*

Se et udvalg af backpacker rygsække her*

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Flere praktiske tips

6 Comments

 • Hej
  Tak for god beskrivelse.
  Håbede man kunne få tasken i 65 liter men det ser det ikke ud til.
  Kan du anbefale en anden taske til kvinder på 65 liter som har de gode ting du nævner?
  Mvh Camilla

  • Hej Camilla
   Det kunne være en Ariel AG 65. Den vejer dog lidt mere. Til gengæld kan man tage toplåget af og bruge den med og uden det. Til gengæld har den stort set de samme features som Aura’en har. Den store lomme på forsiden af rygsækken er dog net, men det kan strække sig mere end på min rygsæk og holder bedre sko evt fast 🙂 du kan se priser her: https://aworldtoexplore.dk/ariel_65

   • Hej Tine
    Mange tak for dit svar. Den ser godt nok fin ud.
    Jeg har aldrig vandret før, og jeg er i tvivl om jeg kun kommer på den ene tur jeg skal på her i 2019…så derfor vil jeg gerne finde en god taske til billige penge. Ved godt pris og kvalitet hænger sammen 🙂 Men jeg har fundet den her taske:
    https://www.sport24.dk/mols-remote-65l-backpack.html?c=555702&gclid=EAIaIQobChMIlL-XoKmp3gIVWOh3Ch2aiAswEAQYAiABEgLPhPD_BwE&fbclid=IwAR2ztw48-N_sL2AVeilqfUe-YM7izUM3__O87YyglvbSlRfqe7NVschjiio
    Der står dog ikke noget om kvinder i beskrivelsen, men det lyder til at den har en masse gode ting. Kan du ud fra dit kendskab til tasker, se ud fra beskrivelsen, om den er fornuftig til kvinder, eller er den mere beregnet til mænd?

    • Hej Camilla
     Når der ikke står noget om køn derpå, så er det formentlig unisex. Det betyder at stropperne for det meste er lidt bredere end på en kvindemodel og lidt smallere end på en mandemodel. Jeg havde selv en billig unisex rygsæk, da jeg startede med at backpacke og der generede stropperne mig en del og siden jeg begyndte at bruge Osprey, så har jeg ikke kunne mærke noget. Det er selvfølgelig ikke sikkert, at de vil gøre det hos dig, men jeg vil anbefale, at du prøver den i butikken først med cirka 10 kg i. Hvis du kan mærke stropperne eller andet efter at have gået rundt med rygsækken, så kan jeg ikke anbefale, at du køber den, for så bliver den aldrig behagelig at have på. Mærker du ikke noget og køber den, så kan jeg alligevel anbefale, at du går rundt med den derhjemme med 10 kg i og gør det et par dage for så at se om den begynder at genere. Alternativt kan du jo kigge efter en Osprey på DBA.dk,der kan man tit finde en brugt til fin pris. Ellers er det jo snart Black Friday, hvor man tit kan få rygsække på gode tilbud. Jeg købt fx min Osprey for cirka 950 kr (mener jeg at det var) på Black Friday sidste år og det er den bedste rygsæk, som jeg hidtil har haft!

 • Mange tak for uddybende svar. Jeg vil helt sikkert prøve det med de 10 kg.
  Jeg har også planer om at se, om der er et godt tilbud til Black Friday 🙂
  Jeg vil gå efter de smalle stropper.
  Mht liter, så synes jeg det er vildt svært at vurdere, hvor mange den skal være på. Synes 50 liter lyder af meget lidt, men det er ikke sikkert det er det. Men tænker det måske er bedst – når jeg slet ikke ved, hvor meget jeg skal have med – at købe en på 65 liter, så jeg er på den sikre side. Man kan vel bare have lidt luft i toppen af tasken, hvis ikke man fylder det hele ud, håber jeg 🙂

  • Det var så lidt. Jeg håber, at det kan bruges Du kan jo godt købe en rygsæk på 50 L og prøve at pakke den, for at se hvor meget der kan være i den. Der kan faktisk være rigtig meget i den Selvfølgelig skal der være luft i toppen til souvenirs! På min rygsæk sidder låget fast med stropper,fremfor at være syet fast på tasken, så man kan hæve og sænke låget og på den måde lige fylde lidt ekstra i rygsækken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *