Da jeg var yngre, kunne jeg ikke forstå, hvorfor folk vandrede. Jeg kunne godt lide naturen, men jeg kunne ikke forstå, hvorfor folk havde lyst til at vandre en hel dag eller måske flere dage bare for at vandre.

Men da jeg så prøvede at vandre for første gang, var jeg hooked! Jeg opdagede, at man sagtens kan få pulsen op og komme til at svede af at vandre, og at udsigterne bliver en anelse bedre, når man har kæmpet sig til toppen.

Jeg har efterhånden vandret mange smukke steder, herunder Sapa i Vietnam, Tiger Leaping Gorge og Zhangjiajie Forest National Park i Kina, ad inkastien til Machu Picchu i Peru, Himalaya i Nepal, Heidschnuckenweg i Tyskland og mange flere steder.

Rigtig mange af mine vandreture har jeg gået alene, og det er en helt særlig oplevelse at få storslået natur helt for sig selv, men mange er også bekymret for at vandre alene, så her er mine bedste tips til solovandring.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com og booking.com samt oplevelser gennem getyourguide og udstyr gennem Friluftsland. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

vandring i Petra


Er det overhovedet sikkert at vandre alene?


Jeg har efterhånden vandret alene mange gange. Man er naturligvis lidt mere udsat, når man vandrer alene, ligesom man er lidt mere udsat, når man rejser alene, end når man rejser i en større gruppe. Når man vandrer alene, er der ikke en som kan løbe efter hjælp, hvis man skulle komme til skade, og det er op til en selv at finde vejen igen, hvis man farer vild. Men tager man en række forholdsregler, så er det langt hen ad vejen sikkert at vandre alene.


Mine bedste tips til at vandre alene


Vær forberedt!

Det vigtigste ved at vandre alene er at være forberedt! Det er vigtigt at vide, hvilken rute du vil tage, om der er vandposter eller lignende på ruten, om du selv skal have mad med rundt, hvordan vejret kan blive, hvor langt man skal vandre hver dag, hvornår det er okay for dig at sige stop osv.

Jo mere forbedredt du er, jo sjovere bliver det at vandre! Du kan nyde turen uden at skulle bekymre dig, hvis vejret skifter osv, fordi du er forberedt.

planlægning af vandretur

Fortæl nogen om dine planer

Det er så vigtigt, at du fortæller nogen om dine planer. Fortæl dem hvor du vil vandre og evt. hvilken sti du vil gå på (hvis der er flere), hvor mange dage du forventer at vandre, så de kan slå alarm, hvis de ikke hører fra dig. Jo mere præcis du kan være, jo lettere vil det være at finde dig, hvis du bliver væk.

Jeg fortæller altid min familie disse informationer, og tit fortæller jeg det også til mit hostel/hotel, hvor jeg efterlader noget bagage, inden jeg tager afsted. Undervejs kan jeg også finde på at sende en besked hjem og fortælle, at jeg har det godt. Ændrer jeg planer undervejs, får familien det naturligvis også at vide.

Tag din mobil med

Jeg har et princip om, at jeg ikke må gå online, når jeg vandrer (jeg sms’er til familien). I stedet vil jeg bruge vandringen til at koble helt af mentalt, men jeg har alligevel altid min mobil med mig. Jeg har app’en Maps.me, som jeg bruger, hvis jeg er i tvivl om ruten eller tror, at jeg er ved at fare vild.

Men man kan naturligvis også bruge den til at ringe efter hjælp, såfremt at der er signal. Men selv hvis der ikke er radiosignal, så fungerer GPS-signalet på mobilen stadig. Det betyder, at man vil kunne finde mig, hvis mit GPS-signal er tændt, men det kræver, at man har installeret en app som “Google Find My Device“.

vandring i Australien

Tag et rigtigt kort med og app’en Maps.me

På længere ruter har jeg altid et rigtigt kort (hvis det findes for ruten, det gjorde det fx ikke til Tiger Leaping Gorge) samt Maps.Me på mobilen. På den måde er jeg mere sikker på, at jeg ikke farer vild, også selvom jeg går på velmærket ruter.

Bliv på de etablerede stier!

Mange vandrere kommer i problemer, fordi de går af de etablerede stier. Selvom jeg er en erfaren vandrer, og jeg er god til at læse kort, så kunne jeg aldrig nogensinde finde på at gå af de etablerede stier, især ikke alene! Man ved simpelthen ikke hvilke forhold, man vil møde væk fra de etablerede stier, og skulle man være uheldig at fare vild, så er sandsynligheden for, at man kan blive fundet igen, utrolig lav.

trekking, nepal

Kend dine grænser og hold din vandretur til mindre end det

Alle vandrere er forskellige. De har forskellige tempo og grænser, og der er intet rigtigt og forkert. Personligt ved jeg, at jeg kan holde til at vandre i 8-12 timer hver dag i flere dage i bjerge, og jeg kan endda vandre helt op til 14 timer, hvis jeg ikke har alt for meget bagage, og hvis det er nødvendigt.

Men jeg ved også godt, at jeg ikke synes, at det er sjovt at vandre så længe, og at jeg er ret smadret, hvis jeg når op på 10-14 timers vandretur i bjergene. Derfor planlægger jeg som oftest at vandre 4-7 timer om dagen. På den måde har jeg tid til at nyde udsigterne, holde pauser og stadig have energi til at gøre det samme i flere dage.

Derudover går tingene ikke altid som forventet, og man bliver nogle gange nødt til at gå længere end forventet, som jeg fx gjorde ved Mardi Himal. I sådanne tilfælde er det godt at vide, at man har mere energi at tage af.

vilde brombær

Tag gerne lidt ekstra mad med

I forhold til mad så er det naturligvis forskelligt, hvor meget man skal have med, alt efter om man kan købe måltider eller selv skal kokkere undervejs. Men selv hvis man kan købe måltider undervejs, så er jeg glad for at have lidt snacks med, for man ved aldrig, hvornår sulten banker på, og så kan jeg godt lide at have lidt forskellige snacks med.

Men uanset hvad så tager jeg altid ekstra mad med, så jeg har, hvis mit trek mod forventning skulle blive forlænget eller lignende.

vandre i kina

Undgå at pakke for meget unødvendigt

Jeg har i min tid set utrolig mange pakke alt for meget! Af en eller anden årsag tror de, at de skal på en overlevelsestur. For eksempel havde en af deltagerne på min vandretur til Machu Picchu nok proteinbarer med til at overleve i 14 dage, selvom turen inkluderede alt mad og snacks. Hun havde iøvrigt også ting med som skulle få hende gennem laviner (på trods af at vi var langt fra sne), og jeg ved ikke hvad. Det viste sig, at hun ikke kunne lide hendes proteinbarer, og at hun havde pakket så meget, at hun ikke kunne gå med det.

Nej, du får højst sandsynligt ikke brug for et brandtæppe, en solcelleoplader eller en powerbank som kan starte en bil, hvis du skal på et helt almindeligt trek på en dag til 7-10 dage.

På mit trek til Machu Picchu og Tiger Leaping Gorge havde jeg kun min 25 liter rygsæk med, og den var fyldt med alt, hvad jeg skulle bruge i de 3-4 dage.

Min “basis-vandre-pakke” består af to sæt tøj med, et som jeg sover i, og et som jeg vandrer i (går det vildt for sig, så har jeg en ekstra t-shirt med), en regnjakke*, to par sokker, buff*, en varm trøje, undertøj, lidt sæbe og andre toiletsager, et håndklæde*, en vandblære*, vandrestave til længere vandreture, klipklappere eller lignende, snacks og kamera med. Dertil kan jeg supplere med sovepose*, telt osv.

trekking i Sri Lanka, Little Adam's Peak

Hav det rette udstyr med

Jeg mener ikke nødvendigvis, at man skal gå ned i en friluftsbutik og bruge 5000 kr på det “rigtige” udstyr, før man skal ud at vandre. Desuden er det ikke sikkert, at det udstyr, som jeg har, passer til dig. Men man skal naturligvis have styr på nogle basisting.

Ens sko skal være gode. Nogle ville måske kunne klare sig med et par gode løbesko, men jeg er ret glad for mine vandresko, og den ekstra støtte som de giver. Derudover skal man have en god taske, så man ikke får ondt i skuldrene/ryggen, når man vandrer (selv har jeg en Osprey Tempest 20* og en Osprey Sirrus 50*, som jeg er enormt glad for).

Jeg er ligeledes glad for min vandblære*, så jeg ikke hele tiden skal have en vandflaske op af rygsækken. Og på længere ture har jeg altid vandrestave med. Men find noget som sidder godt på dig, og så kan man langsomt udskifte og opgraderer udstyr.

Casino peak, cebu

Start småt

Jeg vil altid anbefale, at man starter småt. Vælg kortere vandreture på nogle timer til at starte på og brug dem til at finde ud af, hvad der fungerer for dig, hvor langt du kan gå, hvilket tempo du går i osv, så bliver oplevelsen med din første længere vandretur meget bedre!

Man kan naturligvis også tilmelde sig en gruppetur eller hyre en guide, hvor et firma/en guide står for det praktiske, så man bare selv skal følge med, hvis det er lidt uoverskueligt at planlægge altid selv, inden man skal på sin første solovandretur.

Og lad vær med at slå dig selv i hovedet, hvis du begår fejl. Det laver vi alle, og på de små vandreture gør det ikke så meget, hvis man kommer til at lave fejl, og så kan man lære af dem.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com og booking.com samt oplevelser gennem getyourguide og udstyr gennem Friluftsland. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere om at rejse alene

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.