Langt de fleste, som jeg mødte på min rundrejse i Asien sagde, at jeg skulle holde mig væk fra Sapa. Området var for længst overrandt af turister og man kan finde lige så smukke steder rundt i Vietnam. Men med min kærlighed til trekking, så kunne jeg da ikke lade vær med at tage forbi Vietnams mest berømte trekkingområde. Det blev en beslutning, som jeg ikke kom til at fortryde!

det lokale marked i Sapa Vietnam

Den lokale del af Sapa, Vietnam

Dagen forinden havde vi ringet og aftalt med Su, at hun ville samle os op ved den lokale kirke hvorfra vi skulle trekke til hendes hjem og overnatte. Så dagen efter stod vi blandt kvinder fra de mange etniske minoriteter (heriblandt Hmong, Dao og Tay) og håbede på, at Su kunne finde os. Vi havde bedt hende om at holde øje med to blonde piger og vi må have stukket ud af mængden af kvinder med sort hår, for det tog ikke Su lang tid om at finde os.

Vi fik valgmuligheden mellem to ruter og valgte den hvor vi ikke allerede havde været på, selvfølgelig total uvidende om hvad den indbefattede…

marked i sapa vietnam
Jeg sparer jer lige for døde hunde 😉

Vi gik ud af byen og kom til det lokale marked, hvor Su gik ind for at købe kylling til vores aftensmad mens vi gik lidt på opdagelse. En opdagelsestur, som hurtigt sluttede, da vi så hund på køddisken og ikke havde lyst til at vide hvilke andre lokale delikatesser vi kunne støde på. Da Su havde købt kyllingen og sendt den med hendes mand hjem begyndte trekkingturen for alvor.

guide i sapa

Da vi nåede toppen….eller noget…

Trekkingturen startede egentlig stille og roligt ad asfalterede veje indtil Su pludselig stoppede ved en mindre sti, hvor det gik op for mig, at vi nu skulle til at bestige et bjerg. Jeg kiggede på Lisa og hun så lige så overrasket ud. Det havde ingen af os vist regnet med var en del af planen….

Læs også: Phong Nha National Park – på besøg i nogle af verdens største huler

vandring i vietnam

Vores “Vi-er-nået-toppen”-billede, halvvejs oppe 😉

Men vi forsatte op af bjerget og kort tid efter var vi godt forpustet, det var måske heller ikke smart at bestige et bjerg når man er forkølet… Vi nåede et godt stykke op af bjerget og May forsikrede os om, at der kun var 15 minutter til toppen. Vi nåede til et stort udsigtspunkt med udsigt over hele byen. Vi tog de obligatoriske vi-er-nået-til-toppen-billeder, men det viste sig at vi kun var nået halvvejs op…ups, men solen skinnede og humøret var i top!

Vi trekkede yderligere op af bjerget. Tågen omsluttede sig, i perioder, bjergtoppene og skabte en eventyrlig stemning, når landskabet skiftevis forsvandt og kom til syne. Pludselig løb der en gris mellem benene på os, mens okserne stod langs vejen og græssede. Toppen af bjerget kom langsomt til synet. Vejen dertil var kort og rimelig flad.

bjerge i sapa vietnam

Udsigten på toppen, de to små prikker til højre er mennesker!

Nye veje i Sapa, Vietnam

Der var gået langt mere end det kvarter, som May havde fortalt os at det ville tage, at nå toppen. Jeg spurgte hende hvor mange havde gået turen og om det var os som var utrolig langsomme eller andre der bare havde været hurtige. Dertil svarede hun:

“Jeg har aldrig gået denne rute før” 

Så følte jeg mig pludselig ikke så langsom igen… Vi satte os i græsset og nød udsigten mens vi nød en nu-har-vi-rent-faktisk-nået-toppen-oreo! Vi var os og en anden gruppe. Jeg kunne sidde i en evighed og nyde udsigten, men turen gik videre.

homestay vandring i sapa

“Careful, it is slippery”

På vejen ned forsatte May og Su med turens mest sagte sætning: “Careful, it is slippery”. Til tider føltes det ikke som om, at vi gik ned af bjerget. Nej, vi gled nok nærmere ned af bjerget. Mine trekkingsko er ellers ret gode til at stå fast, men jeg kunne lige så godt have haft skøjter på. Su og May havde derimod ingen problemer, det var lige før at jorden klistrede sig fast til deres badesandaler og læderssko. Så snart at vi tøvede lidt for længe (>1 sek) med vores næste skridt, så havde en af de to allerede fat i ens arm og man blev hævet med videre!

Læs også: En dag i smukke Halong Bay

okse og bjerg i sapa vietnam

Vi mødte også okser på vej ned af bjerget. Her er oksen i selskab med May

vandregruppe sapa vietnam

Vi nåede en lille shop et stykke nede af stien, hvor vi alle fik serveret frokost. Vores portion var cirka tre gange så stor som guidernes og ingen af os formåede at spise op. Tågen omgav os nu fuldstændigt og temperaturen fald drastisk. Vi pakkede os ind i alt vores tøj, sagde farvel til den anden gruppe og forsatte i den modsatte retning. Vi forsatte gennem bambusskove og langs marker inden vi nåede Sus hus lige i midten af rismarkerne.

Happy water og strong bananas

Vi satte os med familien. Su og May syede tøj, vi var jo gået ind i et nyt år, så skulle der jo syes tøj. Børnene legede og Sus mand lavede mad, i dagens særlige anledning blev der serveret kød.

Efter et lækkert aftensmåltid blev der fundet en dunk “happy water” (aka hjemmebrygget alkohol) frem. Det ene shot efter det andet blev serveret for os, mens verdensituationen blev vendt. Da Lisa og jeg begge er singler, så lovede Su os, at hun nok skulle finde os en mand “with a strong banana” for i Vietnam har mændene åbenbart “very strong bananas” ifølge Su 😉 Efter flere liter happy water sagde vi tak for en underholdende aften!

Endnu et bjerg…

lokalt hus i vietnam
Lisa ved Sus hus

Vi sov ikke meget den nat. Grisene hvinede, gæssene skrattede, hunden gøede og tæpperne var så tunge, at man skulle løfte dem hver gang man ville vende sig. Men det var ligemeget, det var en del af oplevelsen og vi glædede os til en ny dag med mere trekking. Vi skulle gå til en nærliggende landsby langs rismarkerne. Vi gik på store asfalteret veje og brede stier og var rimelig hurtigt i den første landsby og besluttede os for at vi lige så godt kunne gå til den næste – total uvidende om at der ventede endnu et bjerg på vejen.

Læs også: Scootereventyr på Cat Ba Island

Vi nåede bjerget og fandt hurtigt ud af at det ikke kun skulle blive bjerget, som skulle volde os problemer. Det havde åbenbart regnet i løbet af natten og vi skulle nu bestige et bjerg på stier hvor mudderet var flere centimeter dybt. Selv de lokale faldt! Vi gik gennem endnu en bambusskov, hvor jeg opfandt en ny vandreteknik, hvor man ikke flytter fødderne. I stedet greb jeg fat i den ene bambusgren efter den anden og gled gennem mudderet.

hus sapa

Udsigterne var forsvundet bag tågen, men turen var en oplevelse nok i sig selv. Vi sluttede af ved at lille fint vandfald og gik tilbage til en restaurant, hvor vi blev samlet op af Sus mand og en ven, som kørte os tilbage til Sapa by på deres motorcykler, efter en fed trekkingtur!

Informationer og tips

Pris

25 dollars (cirka 165,5 kroner) pr person

Kontakt til Su

(+84)01677924940

Facebook

Vi ringede til Su dagen før vores trekkingtur. Du kan evt ringe til Su fra Hanoi eller hvor du nu kommer fra, hvis du vil direkte på trekkingturen. Du kan evt også forlænge turen, hvis du ønsker det.

Note: vi arrangerede selv vores tur og endte i en lille landsby, hvor der stort set ikke var andre backpackere/rejsende og i et rigtigt hjem. Vi mødte dog andre turister på vores vandrerute på anden dagen. Den anden gruppe, som vi mødte på førstedagen, endte på et homestay, som nærmest var som at bo på hotel.

Derfor anbefaler jeg, at du gør det selv, hvis du gerne vil prøve kræfter med trekking i Sapa. Derudover går ALLE pengene til Su og hendes familie, som virkelig godt kan bruge dem, og ikke et rigt firma, som kun betaler 5 dollars til deres guider.

Hvordan kommer man til/fra Sapa og hvor skal man ellers bo?

Vi tog bussen fra Cat Ba til Sapa. Der findes en direkte bus mellem de to steder, den kan dog ikke bookes online. Fra Hanoi går der både busser og tog. Busserne er den billigste mulighed, sovebusserne er behagelige, men husk ørepropper, en øjenmaske og noget varmt tøj. Busserne kan bookes på forhånd her. Togene skulle være lidt mere behagelige, da man kan ligge mere udstrakt og der selvfølgelig er toiletter ombord. Billetter på 1. klasse kan bookes på forhånd online her (de er faktisk ikke så dyre som de lyder).

Vi havde en nat i Sapa før vores trekkingtur. Vi boede på Go Sapa hostel. Hostellet ligger perfekt placeret, tæt på centrum, men langt nok væk fra larmen. Udsigten er fantastisk og fællesområderne er virkelig gode, så der er rig mulighed for at møde andre rejsende. Tjek priser her.

Mere fra vidunderlige Vietnam

14 Comments

  • Jeg er helt enig, men det kan nogen gange være svært at finde skatterne, specielt hvis alle anbefaler at se det samme…Jeg er så glad for at vi fik fat på Su og kom til at bo i et rigtigt hjem og ikke noget som mindede om et hotel! 🙂 Det var virkelig en smuk tur og jeg kan virkelig anbefale det, hvis du en dag tager til Vietnam 😉

 • Så utrolig vakkert og spennende! Turister flest følger samme løype, men det finnes nesten alltid muligheter for litt mindre turistifiserte steder like ved – det er jo dette innlegget et godt eksempel på 😀 Nå fikk jeg veldig lyst til å dra hit selv ;D

  • Det var så smukt! Og virkelig også en spændende tur. Det var rigtig spændende at se hvordan familien boede og fantastisk at blive en del af den for en stund 🙂 helt enig, det handler bare om at finde de steder og ja, det gjorde vi heldigvis her. Jeg kan i hvert fald anbefale Sapa, i hvert fald de mindre turistet dele 😉

 • Sapa var også klart en af højdepunkterne da jeg var i Vietnam! Men vi bookede turen gennem vores hostel og var nok 8 på tur, så ville jeg nok have fortrækket jeres tur 🙂

 • Hej Tine
  Super spændende læsning. Har Su ikke en mail man kan kontakte hende på, så man kan booke hende på forhånd?
  Ved du om man kan rejse fra Sapa til Halong Bay?
  Vh. Christina

  • Hej Christina
   Hun havde ikke internet, da jeg var i Vietnam. Har dog hørt, at hun har en Facebook-profil, men den kender jeg desværre ikke 🙁 Jeg har kun hendes mobilnummer, men jeg håber, at en læser vil sætte mig i kontakt med hende online og så skal jeg selvfølgelig nok dele informationerne herinde Ja, der findes en direkte rute mellem Sapa og Cat Ba Island – det har jeg også skrevet i kommentarfeltet til dette indlæg https://aworldofbackpacking.com/ruteforslag-vietnam/ og det er meget let at booke når du er i Vietnam 🙂
   Vh Tine

 • Hej Tine,

  Har du fundet Su’s facebookprofil eller en mail til hende? Jeg kunne vildt godt tænke mig at kontakte hende 🙂

  Mvh Rikke

 • Hej Rikke, vi var der i januar og var rigtig heldige med vejret 🙂 Jeg tror, at vi havde omkring 12-15 grader og solskin. Det var lidt køligt, når solen ikke var fremme. Jeg havde skiundertøj på, en sweatshirt, lange bukser og en vindtæt jakke 🙂 Det var lidt køligt, da vi skulle spise frokost og vi blev indhyllet i en sky, men ellers var det fint 🙂 Men foråret ville nok være et lidt bedre tidspunkt, at tage dertil i 😉

 • Hej Tine

  Min kæreste og jeg backpacker i øjeblikket i Sydøstasien og drager stor nytte af dine fine rejsebeskrivelser! Så mange tak for dem først og fremmest.

  Vi er i Hanoi lige nu og tager til Sapa senere på ugen. Vi vil tage kontakt til Su og booke trekkingturen gennem hende, hvis det kan lade sig gøre 🙂 Det lyder nemlig superfedt, det du beskriver. Et hurtigt spørgsmål dog: Havde du din backpackerrygsæk med til Sapa? Blev den hentet og bragt til Sus homestay eller hvordan?

  Mange hilsner

  • Hej Katrine

   Jeg synes bare, at I skal skrive eller ringe til hende. Er overbevist om at hun har plads til jer eller kan anbefale en veninde, hvor I kan bo

   Jeg havde min store rygsæk med, men havde en nat på et hostel inden jeg tog ud at trekke. Der efterlod jeg min backpackerrygsæk og så brugte jeg bare min lille rygsæk, men hvis det er vigtigt for jer at få den store med, så kan hendes mand muligvis hente den på sin scooter og køre dem frem til deres hus

   Mvh Tine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *