Når du rejser, så går du oftere rundt med alle dine værdigenstande end derhjemme – backpacker eller ej. Du skal jo have dine kreditkort, dit pas, din mobil osv. med når du skal fra et sted til et andet. Det er ikke sjovt, at få sine ting stjålet og det er ikke ligefrem noget man ønsker vil ske.

Så jeg har samlet mine bedste råd til at minimere chancerne for tyveri på rejsen og mindske konsekvenserne af tyveri, hvis det alligevel skulle ske for dig.

Jeg har altid været uheldig og har da også oplevet at få ting stjålet. I Thailand fik jeg stjålet nogle penge, i Peru fik jeg stjålet mit kamera, mit pas og mine kreditkort, mens jeg fik stjålet min mobil i New Zealand indenfor den første time i landet. Men med hvert tyveri, så har jeg lært noget om hvad jeg kunne have gjort bedre for at det ikke ville ske.

Vær opmærksom på dine omgivelser

Er der nogen som kommer lidt tætte på, er der nogen som holder øje med dig lidt for længe osv, så kan det være fordi at du har noget, som de gerne vil have. Så hold øje med dem og flyt dig selv fra situationen hvis det kan lade sig gøre!

Pas dog på, hvis der er nogen som kommer og spørger om vej eller “tilfældigvis” spilder på dig, så kan det være for at aflede din opmærksomhed mens en anden stjæler fra dig. Det kan jo selvfølgelig også være en der rent faktisk vil spørge om vej…

Læs også: De største scams, som du kan blive udsat for på rejsen

guide Bali

De fleste lokale vil dig det godt.

Spørg de lokale

Jeg har mange gange nævnt, at det kan være en god idé at spørge de lokale og med god grund. De lokale kender trods alt byen og kan fortælle dig om der er områder, som du burde holde dig fra og om det er nødvendigt at tage en taxa om aftnen osv. Så lyt til dem og tag nogen gange tingene med et gran salt 😉

Hav mindst to kreditkort med på rejsen og opbevar dem hver for sig!

Det er så vigtigt, at have mindst to kreditkort med på din rejse, hvis du kun har et med og får det stjålet, så er det besværligt at få et nyt til udlandet. Derudover er det så vigtigt, at du holder dem separat for ellers får du bare stjålet dem begge, hvis en tyv finder dem og så er der ikke nogen grund til at have to med 😉 Bonus tip: Så efterlad dem i et skab med lås på dit hostel når du ikke skal bruge dem, så mindsker du risikoen for at de bliver stjålet end mere.

Læs også: Sådan bliver du en mere sikker og tryg kvindelig solorejsende

vietnamesisk dong

Hav ikke flere penge på dig end du har råd til at miste

Generelt så lad vær med at rende rundt med alt for mange penge i lommerne. Jeg bruger aldrig 2000 kroner om dagen når jeg rejser, så hvorfor skulle jeg slæbe rundt på 2000 kroner i min pung? Jeg har også tabt min pung et par gange, så der ville det også være ærgerligt, at tabe 2000 kroner. Derfor går jeg for det meste altid tilbage med de fleste penge og låser dem inde på mit hostel og tager kun 100-300 kroner med ud i byen. Så gør det ikke så meget, hvis jeg taber eller får min pung stjålet.

Hav pas, kreditkort, penge osv. i en pengekat, bæltetaske eller en hemmelig lomme, hvis du tager natbusser/-tog

På en natbus/-tog så skal du formentlig sove og mens du sover, så kan du ikke lige holde øje med dine ting. Så hav de allervigtigste ting på dig som pas osv. da du formentlig vil vågne, hvis nogen forsøger at tage det fra dig. Derudover fordeler jeg mine penge og mine kreditkort lidt, så jeg alligevel ikke mister det hele, hvis jeg mod forventninger skulle få noget stjålet. Jeg har derudover hængelås på min lille rygsæk samt vender den, så man ikke lige umiddelbart kan se at jeg har lynlås derpå.

dry bag

Brug en dry bag

Det er ikke altid nødvendigt at bruge en dry bag. En dry bag er en taske som holder dine ting tørre, selvom du tager den med ud i vand. Så skal du en tur på stranden eller vil du bade ved et vandfald, så kan du vælge at tage dine værdigenstande med dig, så du ikke risikerer, at de bliver stjålet. Se et udvalg af dry bags her (reklamelinks).

Lad vær med at flashe dine værdigenstande

Selvfølgelig skal du have lov til at tage billeder, men nogen steder kan det være vigtigt, at du gemmer kameraet lidt væk igen når du har taget dit billede. Har du det over skulderen i et fattigt land, så er det da klart at det må friste nogen.

Jeg siger ikke, at du nødvendigvis bliver bestjålet, hvis du har dit kamera over skulderen i et fattigt land, men overvej alligevel at pakke det sammen 😉 Derudover, så efterlad dine smykker derhjemme, de er alligevel ikke til megen nytte på en rejse 😉

Backup og scan dine vigtige dokumenter ind!

Det er så vigtigt. Hav en online backup af dine billeder. Har du en tablet eller en computer med, så kan du jo sætte den til at uploade billeder på dropbox eller flickr, mens du udforsker det sted, hvor du nu er.

Personligt, anbefaler jeg de to, da de er gratis og de ikke komprimerer dine billeder. Derudover så hav en kopi af dit pas, visums, forsikringspapir osv online, så du kan komme til dem, hvis noget uventet skulle ske. Jeg fik fx lov til at bruge min kopi af mit pas, som identifikation, da mit eget pas blev stjålet.

Læs også: Dit pas er stjålet, hvad gør du så?

brug små sd kort

Køb flere små SD kort end et stort

Ved at købe flere små SD kort end et stort, så bliver du nødt til at skifte lidt oftere. Så kan du få lavet din online backup mens du tager billeder på et andet. Men hvis du får det stjålet inden du har nået at lave en backup, så mister du måske kun et par dage til et par ugers billeder i stedet for et par måneders billeder 😉

Gør det svært for tyvene

Husk, hvis det er let for dig at komme til dine ting, så er det helt klart også let for en tyv at komme til dine ting! Så gør det lidt sværere for en tyv at komme til dine ting!


Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere om sikkerhed på rejsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *