Jeg forelskede mig fuldstændig i Bohol, da jeg rejste rundt i Filippinerne. Jeg fandt det perfekte hostel for mig, og jeg følte mig straks hjemme. Havde jeg ikke haft en flybillet ud af landet, var jeg nok blevet længere tid end den lille uge, som jeg havde på Bohol/Panglao. Denne rejseguide indeholder mine bedste tips til Bohol og Panglao!

Reklamelinks er markeret med *


Oplevelser og seværdigheder på Bohol og Panglao


Bohol er Filippinernes 10. største ø og har derfor en masse at byde på! Så der er rigelige oplevelser på øen, uanset om man er solorejsende, om man rejser med familien eller i en større gruppe. Ifølge en lokal går Bohol også ofte fri for meget regn, selv i regnsæsonen, fordi øen ligger ret sydlig. Selv besøgte jeg øen i august, og jeg fik kun 1 times regn i alt.

Chocolate Hills

Chocolate Hills er nok Bohols turistattraktion nr. 1, og derfor skal den naturligvis også på listen over seværdigheder som er værd at besøge på Bohol. Der er mere end 1260 bakker som skifter til en brun farve i den tørre sæson, hvilket skyldes navnet Chocolate Hills. Der er tre legender om Chocolate Hills.

Den første beskriver, hvordan to kæmper slogs i flere dage, hvor de kastede med sand og sten, men så glemte de at rydde op efter sig selv og dermed blev bakkerne dannet.

En anden fortæller om en kæmpe, Arogo, som forelskede sig i et almindeligt menneske, Aloya. Da Aloya døde, så græd han meget og hans dråber tørrede og blev til sten.

Den sidste legende er om en kæmpe, Carabao, som fik mad af en lokal landsby, da han havde spist, så skulle han selvfølgelig på toilet og hans lort tørrede desværre og blev til Chocolate Hills.

I virkeligheden er bakkerne dannet over millioner af år, hvor regn, vind osv. har slidt på stenene, så de er blevet til bakker…Filippinerne har ligeledes indstillet Chocolate Hills til UNESCOs Verdensarvsliste, men bakkerne er endnu ikke optaget på listen.

Jeg synes virkelig, at landskabet var virkelig smukt, men mine forventninger var også lave. Og man skal naturligvis ikke forvente at have det for sig selv. Fra Chocolate Hills Complex får man en fantastisk udsigt over de mange bakker.

Det koster 50 pesos (cirka 6 kr) at komme ind.

The Philippine Tarsier Sanctuary

The Philippine Tarsier Sanctuary

Vil du opleve de søde tarsiere, så kan jeg anbefale The Philippine Tarsier Foundation nær Corella! Tarsier er en af verdens mindste primater. Deres kroppe er kun 8,5-16 cm lange (uden hale). De kan dreje hovedet 180 grader og er nataktive. Bliver de forstyrret, banker de ofte hovedet ind i en træ eller lignende, og på den måde begår de selvmord.

Det koster 60 pesos (7,2 kr) at komme ind i The Philippine Tarsier Foundation, men man skal naturligvis være velkommen til at donere mere.

UNDGÅ Loboc Tarsier Conservation Area! De arbejder på ingen måde for at bevare tarsierne, men derimod er de kendte for at flytte på dyrene og spærre dem inde om natten. Hvorimod at tarsierne ved The Philippine Tarsier Foundation frit kan komme og gå, som de vil.

loboc river, bohol

Loboc River og Abatan River

Loboc River overraskede mig egentlig lidt. Jeg havde ikke tænkt, at jeg ville synes meget om floden, men jeg blev alligevel tryllebundet af farverne og roen omkring floden. Havde jeg haft mere tid, så havde jeg helt klart forsøgt mig med stand up paddle på floden*. Alternativt kan man tage på et river cruise på floden*, hvordan det er, skal jeg dog ikke kunne udtale mig om.

Vil man have en helt anden oplevelse, så kan man også tage ud i kajak på Abatan River*, hvor man bl.a. kan se ildfluer. Det er en magisk oplevelse at se! Turen kan bookes her*.

man-made forest, bohol, filippinerne

Man-made Forest

Man-made Forest er et hurtigt stop på dit roadtrip, og det virker måske ikke særlig imponerende med en række træer. Det er bestemt heller ikke et sted, som jeg ville planlægge min rejse omkring, men man kan stort set ikke undgå at køre forbi Man-made Forest, hvis man er på tur på Bohol. Og jeg synes, at det er ret imponerende, at alle træer er plantet af mennesker, og at det er et fint naturbevarelsesprojekt.

twin falls, bohol, filippinerne

Vandfald

Inden jeg tog til Bohol, var jeg ikke klar over, at øen havde så mange smukke vandfald! Jeg havde hørt om Kawasan Fall på Cebu, men jeg vidste ikke, at Bohol havde vandfald som var lige så smukke, men som man kunne have helt for sig selv!

Selv besøgte jeg Ingkumhan falls og Twin Falls (som også kaldes Pahangog Falls). Ingkumhan falls var lidt skuffende ift. de billeder, som jeg havde set online, men Twin Falls var virkelig fantastisk! Og jeg skulle kun dele vandfaldet med en lokal!

Jeg har også hørt godt om Can-Umantad Falls, Mag-Aso Falls og Kinahugan Falls. En ting er i hvert fald sikker, hvis du kan lide vandfald, så har Bohol en masse at byde på!

Man kan vælge at opleve nogle af vandfaldene på en tur* eller man kan selv køre rundt på scooter. Vil man opleve de samme vandfald, som jeg gjorde, så skal man vælge denne tur*.

Hinagdanan Cave, panglao

Hinagdanan Cave

Hinagdanan Cave er en lille hule på Panglao. Efter at have set flere billeder på Instagram (lidt ala dette) var jeg hooked på stedet. Det viste sig dog, at billederne langt fra stemte overens med virkeligheden, desværre. Havde de afspejlet virkeligheden, så var jeg måske ikke blevet skuffet over hulen.

Hinagdanan Cave er rigtig mørk, og derfor kan det være svært at se det klare vand. Det skuffede mig, men hulen er flot, og jeg er sikker på, at det er en fed oplevelse at bade i det varme vand (jeg skulle dog flyve videre til Thailand samme dag, så jeg sprang badningen over).

Det koster 25 pesos (cirka 3,5 kr) for indgangen og dertil koster det 100 pesos (cirka 14 kr), hvis du skal bade. Der er åbent kl 7.30-18.00 i hverdagene og kl 8.00-17.00 i weekenden.

Rismarker

Det overraskede mig også, at Bohol havde rismarker. Hvorfor det overraskede mig, ved jeg ikke, for de skal jo have noget at leve af…Man skal ikke forvente rismarker som Banaue Rice Terraces på Ifugao eller Tegallalang rismarkerneBali. Men til gengæld mødte jeg ikke andre turister i nærheden, og kombinationen af de grønne rismarker og det blå hav er fantastisk!

alona beach, panglao

Alona Beach

Strandene på Panglao

Panglao er kendt for at have en masse lækre strande med kridhvid sand og klart vand. Den mest populære strand er Alona Beach, hvor langt de fleste turister vælger at bosætte sig. Stranden er rigtig flot, og der er en masse restauranter, dykkerbutikker, barer osv. Så man også kan få sit behov dækket, men jeg synes, at den var lidt for party og turistet til min smag. Den er fin at besøge i en halv eller hel dag, men jeg ville ikke selv bo der.

dumaluan beach, panglao

Dumaluan Beach

Jeg forelskede mig i stedet i Dumaluan Beach, som jeg synes, er endnu smukkere. Her var flere lokale turister og kun en håndfuld internationale turister. Stranden er bredere, så man kan oftere ligge lidt alene, hvis man har brug for det. Dumaluan Beach ligger i forlængelse af Libaong beach som bestemt også er fin, men der ligger lidt mere skrald.

Man betaler et par kroner for at komme ind på Dumaluan Beach, til gengæld bliver stranden rengjort for skrald hver aften. Dog ligger der ikke så mange spisesteder i nærheden af Dumaluan Beach.

Der findes naturligvis andre strande på Panglao, men dem nåede jeg ikke at besøge.

Kirker

I Filippinerne er de lokale overvejende katolikker. Derfor er landet også fyldt med imponerende kirker som bestemt er et besøg værd. Jeg er overbevist om, at de fleste vil falde bagover af de smukke kirker. Så har du tiden og lysten, så kan jeg anbefale, at du besøger kirkerne på Bohol.

Balicasag Island og/eller Virgin Island

Balicasag Island er et af de bedste steder at snorkle/dykke i nærheden af Bohol. Her er en masse smukke koraller og fisk, men det er heller ikke usædvanligt, at man støder på skildpadder, barracuddaer, moræne-ål og mange andre spændende dyr. Det er simpelthen et must do, hvis man er vild med at snorkle og dykke! Se billeder derfra her*.

hvor skal man spise på bohol?


Hvor skal man spise på Bohol/Panglao?


Jeg nåede ikke at spise så mange forskellige steder på Bohol/Panglao, da jeg hurtigt fik nogle faste steder at spise. Men jeg kan anbefale et par forskellige steder herunder:

Panglao DBR Grill

Panglao DBR Grill blev hurtigt et stamsted for mig på Panglao. Det lå i nærheden af mit hotel og Dumaluan Beach, så det var et oplagt sted for mig at spise, når jeg alligevel var på stranden. Her serverer de traditionelle filippinske retter og grillmad. De har helt frisk seafood som grilles foran dig. Det er på ingen måde en kulinarisk åbenbaring, men retterne er fine og er billige.

Adriana’s Place

Jeg boede på Adriana’s Place* og var ovenud tilfreds med mit ophold. Når jeg blev dovn, købte jeg også mad på hotellet. Jeg blev virkelig positivt overrasket over maden. Jeg fik prøvet flere lokale retter, fx adobo, og det var alt sammen lækkert og også billigt. Det var faktisk noget af det bedste filippinske mad, som jeg fik i landet.

Buzzz café

Buzzz Café har priser i den lidt dyrere ende, men maden er rigtig god! Her kan du få filippinske retter såvel som pizza, pasta og salater. Derudover fortalte min lokale veninde mig, at de laver den bedste halo-halo (isterninger med frugt, is m.m.). Det var uden tvivl den bedste halo-halo, som jeg fik på Filippinerne. Det er bestemt priserne værd at spise her.

hotel på bohol/panglao


Hvor skal man bo på Bohol/Panglao?


Personligt var jeg meget glad for at bo på Dumaluan Beach. Det vil jeg til enhver tid anbefale med mindre, at man gerne vil bo et sted, hvor der er masser af liv. Dog har mange af de rejsende, som jeg har mødt, der ikke har kunne lide Bohol/Panglao boet på Alona Beach. Men hvad man foretrækker kommer også an på, hvad man er til…

Budgetmuligheder på Bohol/Panglao

Jeg boede på Adriana’s Place*. Jeg følte mig hjemme fra de bød mig velkommen til jeg forlod stedet. De ansatte virkede oprindelig nysgerrige på, hvem jeg var, og det virkede virkelig som om, at de havde lyst til at snakke og lære mig at kende, og ikke kun gjorde det, fordi de skulle. Stedet ligger få minutters gang fra stranden. Der ligger et par små kiosker i nærheden, hvor man kan købe nogle basisting, men ellers har de også mad og drikke på stedet.

Man bor i små bambushytter, hvilket jeg synes, er enorm hyggeligt, men det er selvfølgelig ikke for alle. Der findes både sovesale og private hytter, nogle har endda plads til en hel familie. Jeg ville med glæde bo der igen. Tjek priser her*.

Gider man ikke bo i bambushytter, så er ARAMARA Resort* eller Panglao Grande Resort* måske et godt valg. De ligger begge i nærheden af Dumaluan Beach og har store, rene værelser.

Ekstra gode hoteller på Panglao/Bohol

Villa Umi Panglao* ligger lige ved stranden, og alle værelser har udsigt til havet. Værelserne er store og lyse, og flere af dem har balkon. Hotellet har en restaurant som serverer lækkert mad. I værelsets pris er der inkluderet en morgenmad som får meget ros af gæsterne. Der er ligeledes en minibar, aircondition og tv på værelset. Se priser her*.

South Palms Resort Panglao* må være det ultimative hotel ved Dumaluan Beach. Det ligger 50 meter fra Dumaluan Beach, men lidt væk fra hoveddelen, så man har højst sandsynligt stranden for sig selv. Men hotellet har også pool, hvis man ikke gider ligge på stranden. Her kan man få en massage nær stranden. Hotellet har også egen restaurant, fitnesscenter og flere barer. Værelserne er indrettet i en eksklusiv stil og steder emmer af luksus. Se priser her*.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere inspiration fra fortryllende Filippinerne:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *