Filippinerne var et land, som jeg havde hørt meget forskelligt om inden afrejse. Så jeg var spændt på at opleve landet og se, hvad det havde at byde på, men samtidig, så kendte jeg ikke mange, som havde rejst alene i Filippinerne. Så jeg var spændt på, om det ville være et godt land for solorejsende eller om der ville gå for meget honeymoon i landet.

solnedgang bohol


En dårlig start og tidligere erfaringer fra Filippinerne


Jeg startede min rejse ud med at flyve til Cebu, men desværre var flyet forsinket, så vi ankom først kl 23.00. Jeg var nær blevet afvist i lufthavnen, for da jeg blev spurgt om hvor længe jeg skulle være i Filippinerne, svarede jeg: “Fem dage, men jeg kommer tilbage efter en uge i Thailand”.

Kvinden kiggede dernæst meget skeptisk på mig og sagde: “For et par år tilbage tilbragte du en dag i landet”. Jeg kunne godt fornemme, at der stod narkosmugler i panden på mig, men da jeg fortalte, at den ene dag skyldtes, at jeg havde misset min flyforbindelse i Manila, og at jeg denne gang kun ville bruge fem dage i Filippinerne skyldtes, at jeg var blevet inviteret til Thailand meget sent, så fik jeg stemplet og kom ind i landet.

sove i lufthavne
Da jeg sidst var i landet, så havde jeg 24 timer i Manila og fik stort set kun set Starbucks, da der var voldsom stormvejr og da jeg gik på gaden råbte ALLE: “Beautiful” efter mig, så jeg havde heller ikke den store lyst til at udforske meget af byen. Derfor føltes dette som den første rigtige tur til Filippinerne, for mig.

Efter at have nået i gennem immigration, købte jeg et lokalt SIM-kort, men af en eller anden grund ville data ikke virke, så i stedet for at booke en grab (Asiens svar på Uber, hent appen her), så blev jeg nødt til at tage en taxa til mit hostel.

Chaufføren havde bekræftet, at han havde et taxameter, men da jeg steg ind, fandt jeg ud af, at det ikke passede, og han tog selvfølgelig overpris for turen. Det var kun 36 kr, men turen burde ikke have kostet mere end 20-25 kr, så det er selvfølgelig småpenge, som jeg egentlig ikke ærgrer mig over, men det var alligevel træls, at finde ud af at jeg var blevet snydt.

dumaluan beach, filippinerne

“Min” strand på Panglao, Dumaluan Beach


Panglao og El Nido, to modsætninger


Dagen efter tog jeg en taxa til færgen mod Bohol og jeg fandt en tricycle, som kunne køre mig og to andre backpackere til mit hostel på Panglao. Jeg følte mig meget hjemme på mit hostel, Adriana’s Place (reklamelink), og nød min tid på Panglao og Bohol meget.

Faktisk så meget, at jeg ikke havde lyst til at forlade stedet igen, men en tur til Khanom i Thailand ventede forude. Bohol har overraskende meget at byde på – smukke landskaber, lækre strande og søde spøgelsesaber.

Efter Thailand fløj jeg til Palawan, hvor jeg havde bosat mig lidt udenfor El Nido, da jeg gerne ville opleve Bacuit Bay, som jeg havde hørt så meget om. Desværre, regnede det utrolig meget, mens jeg var der, og så er der ikke ufattelig meget at lave i El Nido.

el nido

Jeg valgte at tage chancen og bookede en bådtur til Bacuit Bay, selvom regnen ikke så ud til at stoppe. Det regnede dog også, da vi sejlede ud fra El Nido, men heldigvis så gik der ikke længe før regnen stoppede! Havet omkring Bacuit Bay er utrolig smukt!

Men jeg blev noget overrasket over mængden af turister, selv i lavsæsonen var der mange! Vi var heldige at komme lidt tidligt til Big Lagoon, og havde den derfor for os selv. Vi spiste frokost på Shimizu Island og selvom der var andre både, så følte jeg ikke, at det var så crowdet, men i Small Lagoon følte jeg nærmest, at turisterne væltede oveni hinanden, så jeg ville nødig opleve det i højsæsonen!

Men da vejret i El Nido blev bedre, så kunne jeg også bedre lide byen og jeg var vild med, at regeringen havde forbudt engangsplastik på turene rundt i Bacuit Bay!

Kayangan Lake

Havet ved Kayangan Lake


Lokal feeling på Coron


Efter El Nido tog jeg færgen til Coron. Jeg var vild med Coron! Coron havde en mere lokal feeling i forhold til El Nido, men det kunne desværre også ses på mængden af affald rundt omkring. Jeg bookede endnu engang en bådtur. Bådturen kom forbi nogle af de smukkeste steder nær Coron, og jeg var fuldstændig blæst bagover over naturen!

Jeg var den eneste udlændinge på min båd, så jeg fik mere en følelse af at være på off beaten track ift. El Nido, men det betød desværre også mere affald i havene.

Flere af stederne havde vi for os selv eller skulle kun dele det med en anden båd, kun ved Kayangan Lake, hvor vi oplevede mange mennesker. Her stod de lokale i kø for at tage et billede ved udsigtspunktet, men går man først til Kayangan Lake og dernæst til udsigtspunktet, så undgår man at stå i kø 😉

Kayangan Lake, coron

Planen var også at dykke på Coron, men desværre blev Filippinerne ramt af supertyfonen Mangkhut, som desværre slog 100 personer ihjel. Coron var langt fra tyfonen og vi oplevede det kun som en voldsom storm.

Men myndighederne havde lukket for alle ture, bådtransport og fly i området i flere dage, så der var ikke så meget at lave på Coron, mens vi ventede på tyfonen passerede. På samme tid var min krop gået ned med en slem forkølelse, så det gjorde mig ikke så meget, at øen var lukket.

casino peak, cebu island


Dykning, natur og hospitaler på Cebu


Efter Coron havde jeg et fly til Cebu. Jeg tog straks til Moalboal, hvorfra jeg udforskede den sydlige del af Cebu på scooter og fik dykket. Selvom det langt fra er bedste dykkersted i Filippinerne, så blev jeg noget overrasket over kvaliteten af dykkene.

Jeg dykkede først ved the Sardine Run, det var en helt speciel oplevelse at opleve hundredevis af fisk sværme omkring en. Det var uden tvivl et af de fedeste dyk, som jeg nogensinde har haft! På min sidste dag dykkede jeg ved Pescador Island, som er en ø fyldt med koraller.

moalboal

Desværre sprang min trommehinde også ret hurtigt på det sidste dyk. Derfor satte jeg hurtigt kursen mod Cebu City for at komme til en læge. Jeg ankom til et offentligt hospital, hvilket var noget af en oplevelse, for at sige det mildt.

Jeg fortalte, at min trommehinde var sprunget og at øret blødte. Dernæst blev jeg vejet og fik taget blodtryk, før jeg blev set af fire forskellige læger, i venteværelset selvfølgelig…

De kiggede i øret og sagde alle sammen: “Wow, din trommehinde er sprunget og det bløder!” – no shit, Sherlock. Jeg fik en recept på lidt forskelligt medicin og fik at vide, at jeg skulle komme tilbage, for at se en ørelæge dagen efter. Det gjorde jeg naturligvis.

cebu skywalk

Han kunne konstatere, at trommehinden var sprunget og blødte, men at det stammede fra en mellemøresbetændelse og ikke fra dykningen, så det var rart at vide. Han gav mig mere medicin og befalede, at jeg så endnu en ørelæge en uge senere, for at tjekke op på infektionen.

Jeg mødtes senere på dagen med en sød læser, Malene, og sammen prøvede vi Skywalk Experience på Crown Regency Hotel & Tower, hvor man går i 126,55 meters højde på en glasbro på ydersiden af den næsthøjste bygning i Cebu.

Vi udforskede lidt af byen og sluttede af med kaffe og kage i Ayala Center Cebu, et shoppingcenter i byen, inden jeg tog til et hostel nær lufthavnen, da jeg havde et tidligt fly næste morgen.

solnedgang i El Nido


Vejret i Filippinerne


Alt i alt bød Filippinerne på op- og nedture. Jeg fandt ud af, at september nok er den værste måned, man kan rejse i Filippinerne! Malene fortalte mig, at det åbenbart er den måned med allerflest tyfoner. De tyfoner satte lidt stopper for mine muligheder for at opleve.

Sådan er det jo desværre nogen gange, og jeg synes, at jeg fik det bedste ud af situationen. Men en anden gang ville jeg nok vælge at rejse til Filippinerne i en anden måned.

Jeg er sikker på, at der nok skal blive en anden gang, før jeg føler mig ikke færdig med Filippinerne. Om man nogensinde kommer til at føle sig færdig med Filippinerne med 7641 forskellige øer, det ved jeg ikke…

seværdigheder, chocolate hills, bohol, filippinerne

Men kan man overhovedet rejse til Filippinerne udenfor højsæsonen? Ja, det kan man sagtens! Jeg snakkede med en tricycle chauffør ved en 7/11 på Bohol og han fortalte, at vejret nær Bohol, Panglao, Siquijor, Cebu og Negros sjældent bliver ramt af tyfonerne og generelt undgår alt for meget af regnen, som tyfonerne bringer med sig.

Jeg snakkede også med andre rejsende, som fortalte at disse øer kun havde været lukket to dage under tyfonen, mens Coron fx havde været lukket i 4-5 dage…

Vejret er dog allerbedst i højsæsonen (den danske vinter), men i den periode kan du også forvente flere turister og lidt dyrere priser 😉

færge el nido til Coron - transport i filippinerne


Hvordan er transporten i Filippinerne?


Jeg blev meget positiv overrasket over Filippinerne og det at rejse rundt i Filippinerne. Det kan være rørende billigt, fx gav jeg 13 kr for en bus fra Cebu City til Moalboal, den var godt nok uden A/C, men der var ingen vinduer, så det var naturlig A/C 😉

Færgen til Bohol kostede 55 kr., men det kan selvfølgelig også være dyrere. Jeepneys er en billig måde at komme mellem byerne eller rundt i de større byer og det er en meget lokal oplevelse, som bare skal prøves 🙂

tricycles i Filippinerne

Sjov fakta, så har alle tricycles bibelcitater skrevet bagpå, engang var det nøgne damer, men den slags griseri kunne kirken ikke acceptere, så regeringen forbød nøgne damer og gjorde bibelcitater lovpligtige

Jeg fløj et par gange indenrigs (fra Bohol til Manila, fra Manila til El Nido og fra Coron til Cebu). Jeg var meget positivt overrasket over standarden.

Jeg fløj med Filippines Airlines og har tidligere rejst med Cebu Pacific. Cebu Pacific er klart et lavprisselskab, men har ok sæder og rene fly, det er i hvert fald helt acceptabelt for de korte ture.

Filippines Airlines var virkelig godt! Sæderne var gode og kabinen ren. Jeg blev lidt overrasket over, at vi fik serveret mad, selv på de korte ture, og det smagte virkelig godt, faktisk noget af det bedste flymad som jeg har fået. Personalet var så søde og jeg flyver gerne med dem en anden gang, også langt.

philippines airlines

Dog var jeg ikke så begejstret for Manila lufthavn. Mit fly fra Bohol til Manila var blevet forsinket og jeg havde i forvejen ikke lang tids transit og skulle fra indenrigs til international, så jeg skulle først i gennem security. Da jeg kom i gennem security, så stod min gate som lukket. Jeg henvendte mig til noget personale, for der burde stadig være lidt tid til at boarde. Jeg blev sendt i forskellige retninger, men jeg kunne ikke finde flyet til Bangkok.

indenrigsfly i filippinerne

Først da jeg henvendte mig til en gate, forklarede mit problem og understregede hvor vigtigt det var, at jeg kom til Bangkok samme aften, ringede de rundt og fandt ud af at gaten ikke var lukket, men at de blot havde skiftet gate. Så jeg blev nødt til at løbe ned i den anden ende af lufthavnen, hvor det viste sig, at flyet før vores var blevet forsinket, så de ikke engang var begyndt at boarde vores fly endnu. Så jeg missede heldigvis ikke mit fly.

Da jeg kom tilbage fra Bangkok, så havde jeg et fly til Puerto Princesa kl 4 om morgenen i den dur. Jeg havde mest af alt lyst til at sove i lufthavnen, mens jeg ventede på boarding, men jeg valgte at lade vær, da jeg var bange for at sove over mig. Det viste sig, at være en klog beslutning, da de pludselig kaldte “final call” 40 minutter før boarding overhovedet skulle starte! Så vær opmærksom, hvis du skal flyve gennem Manila.

cebu, filippinerne


Hvordan er det at rejse alene i Filippinerne og er det sikkert?


Jeg fandt de lokale meget imødekommende og langt de fleste taler virkelig godt engelsk. Mange af kvinderne var dog meget forfængelige og det var ikke atypisk, at de lige fandt makeup’en frem midt på en bådtur, for at lægge den igen, selvom de skulle i vandet igen cirka 5 minutter senere.

Lidt skørt, men de var alligevel søde og mange filippinere var nysgerrige på hvem jeg var og hvad jeg lavede i Filippinerne. De kunne dog godt se, at jeg var alene og spurgte også ind til det. En typisk samtale forgik nogenlunde således: “Rejser du alene?”
“Ja”
“Du har ingen venner med?”
“Nej”
“Så er vi dine venner!” – og kort tid efter havde jeg venner. De sikrede sig, at jeg var en del af fællesskabet, fik mad osv. Det var mere end hvad jeg havde turde håbe på, som solorejsende! Det var en fornøjelse, at rejse alene i Filippinerne!

filippinerne

På hele min rejse følte jeg mig meget sikker og jeg blev kun mødt med smil på hele turen rundt. Læser man på Udenrigsministeriets hjemmeside, så kan man godt få indtrykket af, at Filippinerne er et farligt land at rejse rundt i.

Men som sagt, så følte jeg mig sikker, på alle tidspunkter af dagen. Jeg så militær flere steder, som skal passe på turister. Du skal holde dig fra Mindanao og så skal du selvfølgelig bruge din sunde fornuft og hav gerne adressen på dit hostel, så du kan tage en taxa dertil, hvis du føler dig utryg. Sandsynligheden for at der sker andet end at du bliver snydt af en taxa- eller en tricyclechauffør er generelt lille.

filippinsk mad


Hvordan er filippinsk mad?


Noget af det, som jeg frygtede mest i Filippinerne, var uden tvivl maden! Jeg havde ikke hørt en eneste tale godt om filippinsk mad, men jeg synes nu ikke, at den var så slem, som jeg ellers havde hørt.

Det var ikke et kulinarisk vidunder og slet ikke på højde med maden fra Thailand og Vietnam, men de er jo også blandt nogle af de bedste køkkener i verden, så det ville næsten være urimeligt at sammenligne filippinsk mad med mad derfra. I Filippinerne fik jeg ofte ris, grillet kød (kylling, svin eller seafood) og nogle grøntsager til. Jeg prøvede mig også med andre retter og kan anbefale:

halo halo

Halo Halo på The Buzzz Cafe

De lokale karryretter.
Talong, som er en aubergine vendt i æg og stegt.
Lumpia, som er forårsruller.
Chicken adobo, som er langtidsstegt kylling og grøntsager
Lechon, som er heltstegt pattegris
Tapsilog, som er marineret oksekød, et æg og ris
Ube is, is lavet på en lokal, lilla rodfrugt
Halo Halo, isterninger, frugt, mælk og nogen gange søde majs, bønner og iskugler (The Buzzz Cafe på Bohol og Panglao lavede den bedste halo halo, som jeg smagte)

Så kan du lide smuk natur, fantastisk dykning og utrolig søde mennesker, så kan jeg ikke se nogen grund til, at du ikke skulle rejse til Filippinerne, uanset om du rejser alene eller ej! Men kan du kun rejse i september, så hold godt øje med tyfoner 😉

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere inspiration fra fortryllende Filippinerne:

14 Comments

  • Mange tak, er glad for at det kan bruges og du må da endelig sige til, hvis du kommer på flere spørgsmål til Filippinerne end dem, jeg har dækket

 • Hej Tine.

  Jeg har læst om din rejse til Filippinerne, og så på internetsiden, at man måtte skrive til dig med spørgsmål. SÅ det gør jeg hermed!
  Jeg skal til Filippinerne om 3 uger, i 2 uger. Det bliver Cebu, Banaue og Bohol.
  Jeg har et spørgsmål angående vandresko: skal man have vandtætte vandresko eller bliver disse for varme? Skal jeg hellere gå efter en lettere og mindre varm udgave?
  Venlig hilse

  Ida.

  • Hej Ida,

   Et par vandtætte sko kan være en god ide, hvis man skal trekke meget i regnsæsonen. Mine vandresko er goretex, så jeg skal ikke tænke på om mine fødder bliver våde. Er der 30 grader kan de godt blive for varme, men i 15-20 grader synes jeg ikke, at de er for varme. Men jeg tænker, at det er en smagssag Mange ville dog også kunne klare sig med nogle almindelig sneakers, løbesko eller lignende. Jeg købte blot vandresko, fordi man står lidt bedre fast og fordi de kan støtte anklerne mere.

   Jeg så forresten billige Merrell sko (trail sko og vandresko for cirka 300 kr, mener jeg) i Ayala Mall i Cebu, hvis du gerne vil spare lidt penge og alligevel er i byen

   Mvh
   Tine

 • 1000 tak for dit svar, det er meget brugbart.
  Det er netop Merrell jeg har kigget på, men har ikke meget tid i Cebu, så er nok nødt til at betale prisen for dem her i Frankrig (hvor jeg bor).

  Ida.

  • Ah okay, jeg håber, at du finder et par gode. Jeg har selv et par merrell, som jeg er rigtig glad for! Sig til hvis du har flere spørgsmål ellers god tur!

 • Mange tak! Det var sødt af dig at svare! Ok vil gerne skrive hvis eg har andre spm. Det er min første rejse til asien, så jeg er helt grøn i sådanne ture.
  Ida

  • Selvfølgelig, jeg svarer altid 🙂 og du skal være mere end velkommen til at skrive både før og under rejsen. Jeg har rejst mange gange i Asien og mange gange alene, så jeg vil rigtig gerne hjælpe, så vidt jeg kan 🙂

 • Hej Tine
  Min veninde og jeg skal ud og rejse næste år. Vi vil gerne fra Filippinerne til Vietnam og er i gang med at lave budget.
  Kender du til de forskellige muligheder og priser? Hvis du har nogle gode råd eller ting vi skal være opmærksomme på vil vi også meget gerne høre det
  Hilsen Sara Sophie og Freya

  • Hej Sara Sophie og Freya

   Det lyder spændende! Jeg ville nok umiddelbart flyve fra Danmark til Cebu og så fra Manila til Ho Chi Minh City, det er nok noget af det billigste. Dog ville jeg nok købe billetten fra Filippinerne til Vietnam separat fra jeres returbillet fra Danmark. I kan også købe en billet fra El Nido eller Coron til HCMC via Manila. Manila er ikke værd at bruge tid på 🙂

   Jeg har delt mine budgetter fra Filippinerne her: https://aworldtoexplore.dk/rejsebudget-filippinerne/.
   Og Vietnam her: https://aworldtoexplore.dk/rejsebudget-for-vietnam/. Hvis I har brug for lidt hjælp til budgetterne.

   I skal selvfølgelig være opmærksom på, at det kræver visum til Vietnam, hvis I skal være der mere end 15 dage. Jeg har lavet et ruteforslag til Vietnam her: https://aworldtoexplore.dk/ruteforslag-vietnam/ – jeg vil dog anbefale 4-6 uger i Vietnam, hvis I har tiden.

   Jeg vil undgå at svømme med hvalhajer i Oslob! Der er blevet observeret flere skader på hvalhajerne efter at de er stødt sammen med både og turister. Maden de får er af lav kvalitet og det går udover deres helbred og så skulle de blive holdt lidt sammen af net, når der er svømmere i området og så skulle der være absurd mange mennesker på en gang.

   Har I nogle flere specifikke spørgsmål, så hjælper jeg selvfølgelig gerne yderligere.

   Med venlig hilsen
   Tine

 • Hej Tine.
  1000 tak.
  Vi kommer faktisk fra Ecuador af, da vi har lavet frivilligt arbejde i 12 uger.

  Din hjemmeside har været super godt og inspirerende og de steder du har rejst er mange af de steder i det sydlige Asien vi gerne vil besøge.
  Vores plan er at vi skal rejse fra Filippinerne til det nordlige Vietnam, så Laos og bagefter Cambodia også slutte af i det sydlige Vietnam også flyve hjem derfra.

  Det der er vores største udforing er lige, hvordan vi kommer smartest og billigst fra Filippinerne til det nordlige Vietnam. Vi snakkede lidt om det måske er billigt med fly, hvis vi købte det når vi kom dertil, eller tror du det er dyrt?

  Derudover hvor ville du anbefale vi lavede visum til Vietnam?
  Vi kunne læse os frem til at visum til Laos og Cambodia kunne vi bare lave når man kom frem.

  • Hej Sara Sophie og Freya

   Hvor spændende! Ecuador står også højt på min liste.

   Tusind tak, det er jeg da glad for at høre. Jeg tror, at priserne er nogenlunde de samme uanset hvornår I køber dem, de plejer dog at stige jo tættere man kommer på afrejsedato og så er Filippinerne et af de eneste lande i Sydøstasien, hvor jeg er blevet spurgt om at vise en billet ud af landet hver gang. Så jeg tror, at der er god sandsynlighed for, at I ville kunne risikere det samme…Derfor ville jeg købe på forhånd. I kan jo evt. købe en billet, som I kan ændre mod et gebyr.

   Den officielle side er denne: https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/en_US/web/guest/khai-thi-thuc-dien-tu/cap-thi-thuc-dien-tu det er den billigste side at søge om visum til, men hvis I holder jer i Vietnam under 15 dage på hvert af jeres besøg, så behøver I ikke søge visum 🙂 Det er rigtigt, at man bare kan søge til Laos og Cambodia ved grænsen, det er meget let.

   Med venlig hilsen
   Tine

 • Super dejligt land har boet her i 6år pt i dk vender snuden imod ph cebu er gift m min ph hustru god rejse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *