Palawan er på langt de flestes læber, når man rejser til Filippinerne. Men er du forvirret over hvad Palawan egentlig er? Så er du ikke den eneste. Jeg var selv meget forvirret over det, inden jeg tog afsted.

Palawan er faktisk både en ø og en provins i Filippinerne. Provinsen Palawan strækker sig mellem øen Mindoro og Borneo, dvs. at provinsen består af øen Palawan, Calamian øerne (herunder Coron), Cuyo øerne, Balabac øerne og Spratly øerne.

De mest populære steder, at besøge i Palawan regionen, er uden tvivl øen Palawan og Coron, som også var de steder, som jeg besøgte i Palawan. Hvis du ikke allerede har gættet det, så kommer denne guide til at omhandle El Nido, som nok er den mest besøgte by i Palawan.

Reklamelinks er markeret med *. Bruger du dem, støtter du bloggen med få kroner


Oplevelser og seværdigheder i El Nido, Palawan


El Nido, Palawan, Filippinerne

Ø-hop i Bacuit Bay, et af de smukkeste øhav i Palawan

Langt de fleste turister, som besøger øen Palawan, tager til El Nido for at tage en bådtur i det smukke Bacuit Bay. Bacuit Bay er på ingen måde en hemmelighed, men det er alligevel et besøg værd.

Selv tog jeg Tour A*, fordi det var den, som mit hostel anbefalede mig. Der er utrolig smukt, men desværre så jeg også en natur som led under de mange turister. Fx så jeg mange døde koraller. Heldigvis er der gjort rigtig meget for at beskytte naturen efterfølgende. Man må ikke have plastik med på turene og der er kommet begrænsninger på antal besøgende på nogle af ruterne og stoppene. Så man kan ikke længere blande ruterne (så man får besøgt de mest populære steder på en dag). Det er jeg naturligvis rigtig glad for! Der findes fire ture i Bacuit Bay:

 • Tour A*(Big Lagoon Small Lagoon eller Secret Lagoon samt Shimizu Island og 7 Commando Beach)
 • Tour B* (Snake Island, Cathedral Cave, Entalula Beach, Pinagbuyutan Island og Snorkeling site)
 • Tour C* (Helicopter Island, Matinloc Shrine, Secret Beach, Star beach og Hidden Beach)
 • Tour D (Ipil Beach, Small Lagoon, Cadlao Lagoon, Paradise Beach og Pasadigan Beach)

Vær dog opmærksom på, kan programmet ændre sig alt efter vejret!

rejs alene i filippinerne

Langt de fleste vælger Tour A og Tour C, så vil du gerne opleve steder, som får lidt færre turister, så vælg Tour B eller Tour D. Jeg garanterer dig, at naturen stadig er smuk!

OBS: Husk en genanvendelig vandflaske med på turen, da man ikke må have engangsplastik med! De fleste hostels og hoteller tilbyder ligeledes gratis genopfyldning af ens vandflaske, så det er en god måde at spare lidt penge på.

Ekstra rejsetip: Mellem El Nido og Coron sejler også de berømte Tao Expeditions, hvor man sejler i 3-7 dage og stopper ved forskellige øer undervejs, hvor man ikke møder andre end de lokale beboere. Desværre var de lukket, da jeg var i Filippinerne.

Nacpan beach

Chill på Nacpan Beach

Alle rejseguides til El Nido anbefaler, at man besøger Nacpan Beach. Derudover anbefalede alle, som jeg mødte i byen, at jeg tog til Nacpan Beach. Så det gjorde jeg selvfølgelig. Da jeg kom derud, så havde jeg det lidt sådan: “Er det bare det?”. Jeg har set væsentlig bedre strande, fx i Khanom og på Bohol. Jo, vandet er helt klart og sandet er fint, men det er ikke den kridhvide bounty strand, som man finder her.

Men efter at have gået en tur på stranden og have siddet i sandet foran Mad Monkey Hostel for at spise frokost, blev jeg vundet over. Nej, det er ikke den smukkeste strand i Palawan, hvis du spørger mig, men stranden emmer af ro, den er bred og man kan LET finde et sted helt for sig selv.

Så det er et dejligt sted! Og jeg vil endda gå så vidt, at jeg synes, at du skal overveje at have en overnatning derude, så du får det meste ud af det og virkelig får ro på. Fx ved Dakila Cabins* eller Nacpan Beach Glamping* (på Mad Monkey finder du ikke ro, da det er et partyhostel).

Hvordan kommer man til Nacpan Beach?

For mig var det billigste at tage en shuttlebus derud til 600 PHP (79 kr) for en retur. Selv med en del scootererfaring, var jeg glad for, at jeg ikke selv skulle køre turen, da den er frygtelig. Booker du dog overnatninger ved Nacpan Beach Glamping*, så skriv direkte til dem, så får du vist en rabat på transport.

Rejseguide el nido: Nacpan beach, Palawan

Nacpan Beach

Gå Canopy Walk/Taraw Cliff

Er man lidt mere eventyrlysten, så kan man gå Canopy Walk/ Taraw Cliff. Engang skulle man mere eller mindre klatre for at komme op på Taraw Cliff, men nu har man lavet en canopy walk, så det er blevet mere sikkert. Her kan man få en fantastisk udsigt ud over El Nido! Da det er det højeste punkt i byen. Det var desværre en af de ting, som jeg måtte skære fra, på grund af regnvejret, men så har jeg en god grund til at komme tilbage 😉 Se priser her*

solnedgang på Marimegmeg Beach, El Nido

solnedgang på Las Cabanas Beach, el nido

Se solnedgangen på Marimegmeg Beach/Las Cabanas Beach

Lad os lige få på det rene, Marimegmeg Beach og Las Cabanas Beach er en og samme strand. Marimegmeg Beach er det rigtige navn, men da det er svært for turister at udtale, og fordi Las Cabanas Resort engang var det eneste sted på stranden, er man begyndt at kalde den Las Cabanas Beach. Men det er det bedste sted at se en solnedgang i El Nido og måske endda også i hele Palawan.

Jeg prøvede at se en solnedgang fra El Nido by, men det var ikke en videre succes, men på Marimegmeg så jeg en af de smukkeste solnedgange, som jeg nogensinde har set! Stranden er også en ganske fin badestrand, så jeg vil anbefale, at du kommer nogle timer før solnedgang og nyder området.

Det er også muligt at zipline mellem fastlandet og en lille ø ved Marimegmeg beach. Det skulle efter sigende koste 500 PHP (66 kr) og skulle være åbent mellem klokken 9.00-17.30.

Hvordan kommer man til Marimegmeg Beach?

Jeg valgte at gå den ene vej (fra Corong Corong, hvor jeg boede) og tage tricycle hjem. Det var en rigtig smuk gåtur med masser af muligheder for at tage billeder, men der er også en del bakker, så det skal man lige være forberedt på. Tager man en tricycle fra El Nido by, så burde den koste omkring 200 PHP (26,5 kr).

det lokale marked i El Nido, Palawan

Se det lokale marked

Det lokale marked i El Nido, Palawan, er ikke noget som kommer til at vælte dig bagover, men jeg synes personligt, at det er hyggeligt at gå rundt på lokale markeder og opleve stemningen. Derfor synes jeg, at det lokale marked er et besøg værd. Her kan du også købe frugt og grønt, hvis du står og mangler lidt til en færgetur eller lignende.

Dykning

I El Nido findes der fantastisk dykning, faktisk er stort set hele Palawan området fantastisk dykning. Selv valgte jeg at gemme min dykning til Coron i stedet for El Nido, at det blev forhindret af en forkølelse og senere en tyfon er en hel anden sag, men så må jeg jo bare tilbage og opleve noget af den fantastiske dykning, som findes i Palawan.


Hvor skal man spise i El Nido, Palawan?


Jeg har naturligvis ikke prøvet alle restauranter i El Nido, tværtimod så spiste jeg faktisk også en del i Corong Corong, da jeg jo boede der. Men her er nogle steder, som jeg kan anbefale i El Nido og Corong Corong.

Bulalo Plaza, El Nido, Palawan

Bulalo Plaza

Bulalo Plaza er stedet, man skal tage til, hvis man vil have filippinsk mad. Der var også nogle lokale, som spiste ved det lokale marked, men Bulalo Plaza har et lidt større udvalg. Jeg fik det anbefalet af de ansatte på mit hostel.

Da jeg kom ind, var jeg den eneste udlændinge, men som altid fik filippinerne mig til at føle mig velkommen. Maden var virkelig lækker og prisniveauet ligger i den billige ende for El Nido. Den eneste ulempe er, at du selvfølgelig skal vide, hvad de forskellige retter er (jeg deler mine favoritter her). Men du kan jo altid være eventyrlysten og vælge noget, som du ikke aner, hvad er, eller du kan spørge personalet 😉

Falafel snack food

Falafel snack food serverer shawarma, falafel og pommes fritter. Maden er billig, men det gør det ikke mindre lækkert. Faktisk var deres falafel på højde med nogle af dem, som jeg smagte i Jordan. De er helt frisklavet og sprøde! Det er bestemt et madstop værd.

taste, el nido, palawantaste, el nido, palawan

Taste El Nido

Taste El Nido åbnede, mens jeg var i El Nido. Det er en café som sælger vegansk kaffe, kager og mad. Jeg er på ingen måde veganer, men jeg syntes faktisk, at det var rart med et alternativ til de meget kødglade filippinske retter. Deres kaffe er virkelig god, men selvfølgelig lavet på soyamælk. Kommer du forbi, så kan du måske også finde det polaridbillede af mig hængende et eller andet sted i caféen 😉

corong corong, El Nido, Palawan

Corong Corong, El Nido, Palawan

La Bella Vita

Den eneste grund til at jeg spiste på La Bella Vita, var fordi den lå tæt på mit hostel og at de derfor havde gratis levering dertil. Så ved at bestille derfra, undgik jeg det vilde regnvejr. Men udover at undgå regnvejret, så fik jeg altså også bare en lækker pizza! Jeg tror umiddelbart, at det er den bedste pizza, jeg nogensinde har fået i Asien. Bunden var sprød, fyldet var lækkert og der var ikke for meget og heller ikke for lidt. Jeg havde på daværende tidspunkt lidt cravings efter vestligt mad, så endte faktisk med at spise pizza derfra et par gange. El Nido, Palawan


Hvor skal man bo i El Nido, Palawan?


El Nido er uden tvivl et populært sted at besøge i Filippinerne og jeg havde opfattelsen af, at El Nido by var lidt et partysted. Derfor valgte jeg at bosætte mig i Corong Corong, hvorfra man kan gå eller tage en tricycle ind til El Nido by.

Jeg var rigtig godt tilfreds med at bo i Corong Corong*. Stranden er måske ikke den bedste (jeg fik ikke set ordentligt på den, da det regnede for meget, da jeg var i området), men man kan godt ligge der og man kan finde restauranter med udsigt over den flotte bugt. Jeg syntes, at Corong Corong havde lidt mere lokal stemning end El Nido by og der er mere ro om aftenen.

El Nido by er dog ikke helt så party, som jeg havde forventet, og får du et værelse med udsigt over bugten, så er El Nido bestemt heller ikke dårligt! Jeg ville dog ikke vælge et hotel eller et hostel lige i centrum, men ville nok gå lidt længere op ad stranden for at finde noget, fx ved Caalan Beach. Det kunne fx være Layanglayang Home* eller det populære Nest El Nido Beach Resort*. Se flere muligheder i området her*.

Dog vil jeg ikke anbefale Kame House Backpackers*, som jeg boede på, med mindre at du gerne vil bo på et hostel, hvor de spiller meget højt musik hele dagen og måske lægger mere op til fest end afslapning. Men der er heldigvis en del hostels og hoteller i området, som er mere rolig. Se en oversigt her*.

færge el nido til Coron


Hvordan kommer man videre rundt i Palawan?


Der findes masser af muligheder for at komme rundt i Palawan. Skal man fx til Puerto Princesa, hvor Palawan-øens største lufthavn ligger og hvor man bl.a. kan tage på øhop i Honda Bay*, kan se vandfald* og kan besøge Puerto Princesa Underground River* (et af verdens syv nye vidundere). Så kan man tage en shuttlebus* som koster fra 7 dollars (det er faktisk mindre, end hvad jeg gav på destinationen!). Tjek tider og priser her*.

Mellem Puerto Princesa og Port Barton kan man ligeledes booke billige billetter online. Det koster også fra 7 dollars. Tjek tider og priser her*.

Skal man fra El Nido til Coron, så kan man tage med Tao Expeditions, flyve med AirSwift (det eneste flyselskab som flyver til/fra El Nido og derfor er det pebret) eller man kan tage en færge på 3,5 timer. Færgen kan bookes her*. Og husk for Guds skyld varmt tøj, når du tager færgen til Coron, Air-conditionen er meget voldsom!

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere inspiration fra fortryllende Filippinerne:

16 Comments

 • Veldig bra guide med masse informasjon! Jeg holder på med en lignende guide selv, hehe. Jeg ble i grunn positivt overrasket over både El Nido og Nacpan beach, sikkert fordi jeg hadde så veldig lave forventninger. Men ja, naturen lider nok av overturisme flere steder dessverre.

  • Jeg er spændt på, om du så har flere tips 😉 Jeg syntes også, at byen var fin, når det altså ikke regnede 😉 Jeg er glad for, at regeringen tager overturismen seriøs og nu har sat begrænsning på antallet af besøgende til flere steder, men jeg synes også, at de burde lukke nogle af stederne helt ned i nogle måneder, så korallerne kan blive stærkere og have en større chance for at komme sig helt 🙂

 • Hej Tine,

  Vi har skrevet nogle gange på fb (kommentarer).

  Jeg skal være en måned på Filippinerne- har du et godt forslag til en rute? Jeg kan simpelthen ikke finde hoved og hale i øst og vest og syd og nord…. jeg flyver ind til manila, da flyene til cebu fra KL simpelthen er alt for dyre 🙂 har du en idé, om hvad du måske selv havde gjort?

  • Hej Camilla,

   Det må du undskylde. Af en eller anden grund får jeg ikke notifikationer om kommentarer på min FB-side, så jeg kan godt misse dem engang i mellem Det er virkelig irriterende for mig og ikke mindst jer!

   Jeg fløj ind og ud af Cebu. Jeg tilbragte 5 dage på Bohol, 4 dage i El Nido, 5 dage i Coron, to dage i Moalboal og 1,5 dag i Cebu City. Man kan godt have færre dage i Coron, især hvis man ikke skal dykke og man kan godt bruge lidt længere tid i Bohol, men man kan også nå “det hele” på fem dage. Så kunne du jo overveje at svømme med hvalhajer ved Donsol (undgå Oslob, det er ikke på dyrenes præmisser) og vandre i Banaue. Det tænker jeg kunne være muligt i løbet af en måned 🙂 Cebu City og Manila ville jeg nok bruge mindst muligt tid i, de er ikke vild interessante (Manila har jeg tidligere besøgt i forbindelse med en anden rejse). Jeg håber, at det var brugbart 🙂

 • Hej Tine . Tak for dine rejse blogs.
  Til november smutter vi tre uger til Palawan og jeg kan simpelthen ikke regne ud, hvor mange penge vi skal have med (kan læse, at den ene ATM på øen, kun virker af og til).
  Har du en ide om, hvor meget man bruger? Vi kommer nok til at bo i en middel prisklasse.
  Hilsen Søs

 • Vi skal til El Nido (og deromkring).
  Så tænker vi at tage sejlturen på 5 dage til coron (den som du omtaler, men ikke har været på)

  • Ok, det var bare, så jeg kunne rådgive bedst muligt Der er flere hæveautomater i El Nido, jeg tror faktisk, at der var 3-4, da jeg var der Jeg havde intet problem med at hæve, dog var jeg der udenfor højsæsonen, men jeg har også mødt andre som har været der i højsæsonen som ikke havde problemer ellers kan man tit betale med kort Jeg vil sige omkring 300-400 kr per dag, de dage, hvor I ikke er på sejlturen, ville være et rigtig fint budget med plads til at spise og bo lækkert På Coron er der også hæveautomater Jeg har hørt rygter om at Euronet skulle have fået hæveautomater i Filippinerne. Undgå dem for guds skyld, de tager en formue i gebyr! Jeg brugte dem som var tilknyttet banker og det fungerede fint
   Jeg er forresten lidt misundelig på, at I skal med Tao

 • Tusinde mange tak for din hjælp!
  Jeg havde læst nogle steder, at der kun var en ATM og synes virkelig det var svært at regne ud, hvor mange penge vi så skulle have med.
  Jeg glæder mig også helt vildt til TAO turen ☀️

  • Det var der også engang. Jeg tror, at flere af hæveautomaterne først blev sat op sidste år Jeg hævede i Puerto Princesa og igen i Coron, men rejste også på budget og havde nogle penge med i forvejen Det var så lidt. Spørg endelig, hvis du har flere spørgsmål 🙂

  • Jeg kunne godt lide Las Cabanas Beach! Dog ligger den jo også et stykke fra bådturene og “centrum”. Jeg boede i Corong Corong og det synes jeg egentlig lå ret godt ift. seværdigheder og sådan Har I tiden, så ville jeg også vælge en enkelt overnatning eller to ved Nacpan Beach (eller en af øerne i Bacuit Bay, hvis budgettet er til det) for at komme helt ned i gear

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *