Reklame/inviteret

Vi sidder bagi den lille jeep. Ved siden af mig står der to spande med friske mangroveskud. Vi har sat kursen mod Baan Nangkham havn, eller havn er måske så meget sagt, en flod med pæle er egentlig nok mere beskrivende. Vi skal have en dag i naturens tegn og jeg glæder mig.

Da vi kommer til Baan Nangkham, finder vi et stykke bart område ved vandkanten og Daeng rækker mig et mangroveskud. Han viser mig, hvordan vi planter hvert skud. Mine rejsefæller, Lena, Inka og Rawin vælger at holde sig i baggrunden og lade mig stå for alt beplantningen.

Den deal er jeg med på, hvor jeg ved, hvor vigtigt mangrove er for kystområder og for hvert et skud, jeg kan plante vokser mit smil, fordi jeg ved hvilken forskel det kan gøre. Mangrove beskytter kystområder mod tsumanier, de er fødesteder for mange fisk og kan beskytte små fisk fra fjender, så de har en større chance for at overleve.

mangrove plantning, thailand

På jagt efter lyserøde delfiner

Vi stiger derefter ombord på den lille longtail båd og sejler ud i landskabet. På den ene side har vi de store kalkstensklipper, en frodig skov, en kæmpe Buddha og den ene palmestrand efter den anden . Daeng fortæller, at der lever sjældne lyserøde delfiner her ved kysten.

De bliver født grå, men bliver mere og mere lyserød gennem deres liv. Vi sejler langs kysten og ud til et sted, hvor de ofte ses, når de forsøger at få en del af fiskernes fangst. Der går ikke lang tid, før den første delfin titter over vandet. Flere dukker op, men på afstand og snart forsvinder de ud af vores synpunkt.

longtailboat, thailand

Vi sejler derfor tilbage mod Baan Nangkham, da de til tider også ses ved færgelejet. Pludselig skærer en finne af en ung delfin i gennem havoverfladen, men delfinen forsvinder hurtigt fra overfladen igen. Den ser ud til at have retning mod færgen og straks sætter de andre longtail både kursen i samme retning, men ikke os.

bådtur, thailand lyserød delfin i Thailand

“Vi venter her og ser, hvor den dukker op” siger Daeng med selvtillid i stemmen og kaptajnen slukker motoren. Pludselig dukker delfinen op få meter fra vores båd og vi er alle ved at falde bagover i begejstring! Delfinen forsvinder under vandet igen, da de andre både kommer til, men vi priser os lykkelige over, at være kommet så tæt på delfinen.

pancake rocks, thailand

Pancake Rocks

Den hellige ø, Nui Nok Island

Vi sejler til Lak Sor Bay og Tham Island, her har kalkstensklipperne været under sådan et tryk, at de har lagt sig i flere lag og ligner pandekager. Jeg har tidligere set billeder af Pancake Rocks i New Zealand, men havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at de også fandtes her i Khanom!

Nui Nok Island Nui Nok Island

Vi når Nui Nok Island. Ifølge legenden, så strandede nogle lokale thaier på øen og var ved at dø af tørst. Men munken Luang Pu Thuat reddede de lokale ved at dyppe sin tå i en lille pøl af vand, hvorefter at vandet forvandlede sig til ferskvand og de lokale kunne overleve. Derefter blev Luang Pu Thuat en af de mest kendte og respekteret munke i Thailand og øen er forvandlet til et alter til ære for hans minde.

Nui Nok Island bådtur, thailand

Naturligt fiskespa ved Cho vandfaldet og en turisttom strand

Vi sejler forbi en tæt mangroveskov, som Daeng stolt fortæller, at han har været med til at plante sammen med turister og lokale. Daeng har studeret naturressourcer på universitet og er kommet tilbage til hans hjemegn og bruger nu sin viden til at forbedre forholdene for de lokale.

Jeg fortæller ham, at jeg har læst biologi, og så snart vi når tilbage til Baan Nangkham hiver han mig med op på en lille bro. Der får vi øje på en mudskipper, en fisk som kan bruge sine finner til at “gå” og faktisk bruger en stor del af sit liv på land. Min indre nørd går amok over at have set endnu et dyr, som jeg ellers kun har læst om, mens min ydre nørd nok også bliver lidt mere begejstret end almindelig mennesker.

Mudskipper!

Mudskipper

Efter en lækker frokost på Wang Sarai med udsigt til Nangkham Beach, forsætter vi til Cho vandfaldet. Her er mange thaier på deres søndagsudflugt. Børnene leger med hængekøjerne og grene, voksne sidder og hygger sig med en picnic og alle prøver det naturlige fiskespa. Rawin, fra det thailandske turistkontor, er den første som er modig nok til at dyppe fødderne i floden og hurtigt bryder han ud i et kæmpe skrig og hiver fødderne til sig, til stor morskab for de lokale.

fiskespa, thailand hængekøje, thailand

En af de fine hængekøjer

Langsomt sænker vi andre vores fødder. Vi rykker alle lidt i fødderne, når de større fisk kommer forbi og tager en bid af det døde hud, men vi vænner os gradvis til det og kan nyde det mere og mere. Vi siger farvel til de mange thaier og sætter kursen mod dagens sidste mål, stranden Ao Tong Yee.

lokal pige, thailand

Vejen dertil er hullet og fyldt med rødder fra de mange grene, så vi hopper rundt i bilen, men det er turen værd. Vi når frem til en lille strand, som er tom for turister. Her er kun en enkelt som samler skaller og en lille gruppe lokale som er ude at bade. En af de lokale piger får øje på mit kamera og signalerer, at hun vil have, at jeg tager hendes billede. En efter en kommer de hen for at få et billede, hvorefter at de hopper ud i vandet igen for at bade.

Ao Tong Yee beach, khanom, thailand

Vi går lidt væk fra den lille flok og finder vores eget sted at gå i vandet. Det er den perfekte afslutning på en dag fyldt med skønne naturoplevelser!

Tips og information

Firma

Khanom Tour

Normalt ville jeg ikke anbefale et firma, som tilbyder elefantridning, jeg har dog ikke selv booket turen. Og så vidt jeg kan se findes der ikke rigtig andre firmaer i Khanom og de andre både virkede ikke til at tage meget hensyn til delfinerne, som Daeng gjorde. Men undgå at booke en tur med elefantridning eller monkey training ved dem.

Dobbelttjek at turen inkluderer et stop ved Nui Nok Island. Vil du plante mangrove, skal du ligeledes sige det til firmaet, da det ikke er standard på turen, men har de skud og nævner du, at du gerne vil plante mangrove, så tager de dem med.

Hotel i Khanom

Vi boede på Baan Thong Ching Resort (reklamelink), som ligger i perfekte omgivelser.

Vil du bo lidt billigere, så er dette et godt alternativ (reklamelink) og stadig ved en lækker strand.

Hvor ligger Khanom?

Zoom ud for at se hele Thailand, Surat Thani er den nærmeste storby nær Khanom.

Hvordan kommer man til Khanom?

Der findes faktisk en del måder, hvorpå man kan komme til Khanom.

Fra Surat Thani kan man tage en taxa eller en bus til Khanom. Bussen koster 250 baht og kan bookes her.
Det er også muligt at booke en natbus fra Bangkok til 603 baht. Det kan bookes her.
Fra Koh Samui kan man købe en kombineret færge-/busbillet for 370 baht. Den kan bookes her.
Fra Koh Phangan kan man købe en kombineret færge-/busbillet for 450 baht. Den kan bookes her (reklamelinks).

Hvornår er det bedst at besøge Khanom?

Khanom ligger på østkysten, ud til Thailandbugten og er den perfekte destination at besøge i den danske sommer og i det tidlige efterår 🙂

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!


Amazing ThailandMin rejse til Nakhon Si Thammarat var sponsoreret af Amazing Thailand, dog har de ingen indfyldelse på hvad jeg skriver. Ej har vi heller ikke aftalt om jeg skal skrive om rejsen. Jeg skriver udelukkende, fordi jeg var vild med templet. Jeg kan kun anbefale en tur hertil, hvis du vil have en autentisk oplevelse i Thailand.


Mere inspiration fra fine Thailand

9 Comments

 • Hej Tine.
  Kan se på dine anbefalinger på “spørg en rejseblogger” og herinde, at du er meget begejstret for Ao Khanom. Tak for den energi du har lagt i at give dine erfaringer videre.
  Min kæreste (som i øvrigt også er biolog) og jeg har vores to små unger på 4+6år med i Thailand.
  Vi bor pt. i Pak Nam Pran nær Hua Hin. Hvilket vi er rigtigt glade for.
  Nu overvejer vi stærkt at følge dit råd og tage til Khanom, men vi kan ikke finde overnatningsmuligheder, der matcher vores budget og ønsker. Her bor vi for 1500baht i anden række til vandet.
  Har du nogle anbefalinger til et sted i Khanom?
  Mange hilsner. Ditte og Rasmus

  • Hej Rasmus (og Ditte). Jeg er meget begejstret for Khanom, området overraskede mig virkelig Nu ved jeg ikke hvor høje jeres standarder er, men dette sted synes jeg ser fint ud, det ligger tæt på stranden, som også er virkelig god, det er nabostranden til “min” strand http://tidd.ly/e407928, alternativt kunne dette være en mulighed: http://tidd.ly/a0c7acfc

   Infrastrukturen i Khanom er ikke nær så god som i det turistet dele af Thailand, men man kan køre rundt med scooter, booke ved turbureauet Khanom Tours og så tror jeg faktisk også nogle steder tilbyder en form for transport ellers kan jeres guesthouse helt klart klare noget

   • Mange tak for dit hurtige svar. Det første ser slet ikke dumt ud. Vi sætter pris på to senge og på at der er pool som den mindste kan føle sig tryg i Vi kigger lige nærmere på det

    • Det var så lidt. Strandene er også meget børnevenlige synes jeg, der var nærmest ingen bølger og dem som var der var mikro. men ellers har det første guesthouse jo pool. Hvis I tager dertil, så kan jeg også anbefale walking street market, lørdag aften, der skulle dog også være markeder om morgen og om aftenen de fleste dage. Hvis I er heldige kan I også opleve selvlysende plankton, det er altså en vild oplevelse at svømme rundt i!

     • Det lyder spændende! Jeg kan ikke rigtigt lure hvad der ligger i nærheden af det første sted. Skal vi have fat i en knallert/saleng for at komme omkring?

     • Generelt ligger tingene lidt væk fra hinanden i Khanom. Fordi turismen ikke er så veludviklet, så ligger der ikke et hav af restauranter ved siden af hinanden. Der ligger et par restauranter, nogle templer og markedet i Khanom tæt på, men generelt kan en scooter være en god idé, hvis man skal lidt til nogle af attraktionerne. Jeg ved ikke hvor mange saleng er der i området, vi så ikke mange af dem. Vi havde en bil/lille ladvogn til at køre os rundt, jeg ved desværre ikke hvad det kostede, for det var ikke mig der betalte :/

 • Har du rejst fra Khanom til Koh Samui? Hvis ja, hvad koster det og hvor lang tid tager det?

  • Nej, det har jeg ikke. Jeg var på Koh Samui i 2011 og Khanom i 2018. Men en taxa til havnen (Don Sak) burde ikke koste mere end 50-100 kroner, vil jeg tro og færgen til Koh Samui koster fra cirka 30 kr: https://www.rajaferryport.com/?act=p&title=fare – alternativt kan man booke en samlet løsning, det er dog væsentlig billigere at booke en samlet tur fra Koh Samui til Khanom af en eller anden årsag (Koh Samui har også en lufthavn, hvis du gerne vil flyve sydpå). En samlet tur fra Koh Samui til Khanom kan bookes for cirka 78 kr her: https://12go.asia/en/travel/koh-samui/khanom?date=2019-07-16&people=1&z=2400820 🙂

   Det tager cirka 30-40 minutter til færgen og så skulle færgen tage cirka 1,5 time 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *