Da jeg rejste rundt i Kina, blev jeg interviewet af en journalist fra Berlingske. Desværre blev interviewet aldrig udgivet, men han stillede mange gode spørgsmål, som jeg tænker kunne være relevant for mange førstegangssolorejsende. Et af de spørgsmål var: “Hvad er det sværeste ved at rejse alene?”

Ifølge journalisten bar min blog nemlig præg af, at jeg synes, at det er superfedt at rejse alene. Det gør jeg også! Naturligvis er det ikke hele tiden let at rejse alene. Det håber jeg heller ikke, at min blog bærer præg af.

Jeg synes, at jeg deler de gode så vel som de hårde tider med jer. For eksempel da jeg blev bidt af en slange og ramt af bed bugs i Cambodia, da jeg var syg i Jordan eller da vi gik i stå in the middle of nowhere i Laos. Det kan være hårdt at rejse alene og det benægter jeg på ingen måde.

vandre alene

Udfordringerne ved friheden

Jeg skulle lære at rejse alene, første gang jeg rejste alene ud i verden. Jeg skulle lære at være alene med mig selv og mine tanker. Jeg skulle finde ud af hvad der fungere for mig. Jeg kan fx godt lide at vide, hvor jeg skal bo henne, når jeg kommer til en ny destination. Derfor booker jeg gerne en overnatning eller to, når jeg tager til en ny destination.

I dag har jeg fået mine rutiner, når jeg rejser, og jeg har intet i mod at være alene med mine tanker. For mig er det sværeste ved at rejse alene er ansvaret.

kineser i Zhangjiajie

Som solorejsende så skal man selv finde ud af at komme fra A til B. Man er kasseansvarlig. Man skal finde et sted at sove og et sted at spise. Man skal være problemløser, når alting går skævt. Man er den som skal prutte om priserne.

Man skal konstant vælge det ene eller det andet. Alt sammen i en anden kultur, som måske er fremmede, hvor tingene ikke altid virker logiske eller hvor sproget også kan være en udfordring.

Når man rejser alene ud i verden. Man skal sørge for at komme på hospitalet, når man er syg. I Jordan blev jeg syg med en madforgiftning og måtte selv slæbe mig ned på apoteket for at hente medicin og få slæbt mig i lufthavnen, selvom jeg havde feber. Man skal selv finde en løsning på alle problemer og det kan være hårdt.

Det er enormt befriende at have friheden til at kunne vælge efter ens lyster og behov, uden at tage hensyn til andre end sig selv. Men ligesom med alt muligt andet, så kommer den frihed med en pris og det er ansvaret.

Nogle gange bliver det hele lidt for overvældende og/eller frustrerende. Så det eneste man kan gøre er at tude og så tuder jeg. Så jeg hurtigt kan få følelserne ud, samle mig selv op igen og finde en løsning.

rejs alene i filippinerne

Fralæg dig ansvar, når du rejser alene ud i verden

Man kan sagtens lægge ansvaret fra sig engang i mellem. Det kan man gøre ved at booke en tur eller en pakkeløsning. Da jeg fx skulle til Taman Negara, så valgte jeg bevidst den dyre pakkeløsning til transport, men jeg havde brug for at lægge ansvaret en smule. Det kostede så lidt ekstra, men for mig var det de ekstra penge værd.

Det er okay at vælge den lette løsning, hvis det er det, som du har brug for! Det er også okay at spørge om hjælp, hvis du har brug for det!

De gange, hvor jeg har været syg, har folk været søde til at tilbyde at hente cola, vand og drikke til mig. Andre gange, hvor det hele har været lidt for uoverskueligt eller set sort ud, så har en lokal kommet mig til undsætning.

De har hjulpet med at finde vej, med at oversætte og meget mere. Den slags mennesker er guld værd! Og tag endelig i mod den hjælp som de tilbyder. Jeg forsøger naturligvis at give tilbage overfor andre rejsende i Danmark eller andre steder.

vandre i kina

Andre rejsende har måske også tips til et godt hostel eller en fed oplevelse, som du bare er nødt til at prøve! Den slags tips kan være guld værd, så du er fri for at sidde i flere timer for at finde frem til det helt rigtige hostel!

Der findes også mange gode rejseapps, som kan hjælpe dig med at finde ud af hvordan man kommer fra A til B. Hvad valutakursen er og så videre. Det kan også hjælpe din rejse gevaldigt! Jeg forsøger også at fralægge mig ansvaret en smule, når jeg rejser med andre.

Selvfølgelig kan man ikke fralægge sig alt ansvaret, når man rejser alene. Når jeg for eksempel rejser med min mor, som jeg gjorde i Sri Lanka, så er hun for det meste kassemester og andre gange vælger jeg at lade andre tage beslutningen.

det sværeste ved at rejse alene

Andre gange bliver jeg samme sted i længere tid. Jeg har fx tilbragt en del tid i Kuala Lumpur (det var dog ufrivilligt i starten), Cape Town, Hoi An, Brisbane og i Sydney.

Med længere tid det samme sted, så skal jeg ikke stresse med at nå alle attraktionerne på få dage (det gør jeg normalt heller ikke), og jeg har dage, hvor jeg bare tager ned til mit “stamsted”, og hvor den sværeste beslutning er, om jeg skal have en is eller en fruit shake. Efter en periode har jeg ladet op og er klar på mere ansvar igen.


Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere om at rejse alene

2 Comments

  • Fint innlegg om dine tanker og gode tips. Det å ha alt ansvaret selv slik man får når man reiser alene kan absolutt være en utfordring. Det kan være utmattende og slitsomt iblant, spesielt dersom man er så uheldig å bli syk eller havner i andre lignende situasjoner. Heldigvis klarer man seg oftest godt gjennom det, og det er en fin mulighet til å bli sterkere som person. Andre ganger er det godt som du sier å bare ta en “pause” en dag eller to, for å komme seg til hektene igjen. Jeg tror det viktigste er at man ikke forventer for mye av seg selv hele tiden, men heller forsøker å ta utfordringene etterhvert som de eventuelt kommer. 🙂

    • Helt enig, det er hårdt, men man vokser også af det, selvom det kan være svært at se i situationen. Når det bliver hårdt, så minder jeg mig selv om, at det bliver en sjov historie eller lignende, så bliver det ofte lidt lettere at komme i gennem 🙂 Ja, helt bestemt! Hvor er det fint sagt, på min første solorejse skulle jeg bestemt lære ikke at forvente for meget af mig selv hele tiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *