Det er let at sige, hvor fantastisk det er at rejse alene, når man har gjort det i mange år, og efterhånden har lært hvad der fungerer for en, men som så meget andet er det ikke altid let fra starten af. Selvfølgelig skal man lære at rejse alene og finde ud af, hvad der fungerer for en selv. Men som erfaren solorejsende, har jeg samlet nogle tips til dig, der skal rejse alene for første gang. Så du forhåbentligt får en god start på solorejsen.

rejs alene

Tag en pause fra det sociale engang i mellem

Noget af det fede ved at rejse alene er alle de mennesker, som man møder på sin vej, men det er også noget af det værste! Det kan være mentalt trættende at skulle være social hele tiden. Det er hårdt at skulle tage initiativ til en samtale gang på gang, og ofte er de jo meget ens. Så det er okay at tage en pause fra det sociale engang i mellem!

Brug noget tid på at fordybe dig i en bog, se en film eller lignende. Jeg elsker at bo på hostels og at møde nye mennesker, men til tider er jeg virkelig også bare så asocial, som man kan være! Og det er okay, for det er det som jeg har brug for.

Forkæl dig selv

Okay, dette tip kunne man også give til enhver anden backpacker, men det er ekstra vigtigt at forkæle dig selv, når du rejser alene! Det kan være hårdt at rejse alene, fordi du står med det hele selv. Så forkæl dig selv engang i mellem, så bliver det lidt lettere at komme i gennem de lidt hårdere tider. Snup en massage, drik en kaffe på Starbucks, spis vestligt mad eller hvad du nu kan finde på, bare du får det godt af det!

Læs også: Ulemper ved at rejse alene

nepalesisk familie

Vær klar på at smutte fra dine nye venner

Når du rejser alene, så skal du nok få nye venner, men du skal også være klar på at smutte fra dem igen. Jeg har rejst med folk et par timer, et par dage og sågar et par uger. Det sker ikke så tit, at man finder nogen at rejse med et par uger eller et par måneder. Folk rejser i forskelligt tempo og nogen gange bliver man nødt til at sige farvel før end man regnede med og det er ok.

Det kan være at du rejser langsommere end dine nye venner eller at I vil forskellige steder hen og det er selvfølgelig ærgerligt og selvfølgelig kan man gå lidt på kompromis engang i mellem, men husk også på at du er afsted på DIN tur, så gør hvad du vil og i det tempo som du finder passende.

Det ville jo være ærgerligt, hvis du gik glip af alt for meget af det, som du havde drømt om, bare fordi du ville rejse med andre. Jeg har dog også oplevet at måtte skilles med nogle nye venner, fx da jeg rejste i Sydafrika, for så at mødes igen senere og rejse videre sammen igen 🙂

Læs også: Tips til at få flere venner når du rejser alene

halong bay, vietnam

Halong Bay var et must do for mig i Vietnam og fordi jeg ikke rigtig havde planlagt noget, så kunne jeg planlægge min tur efter vejret og må sige, at det er ret fedt i solskin 😉

Lad vær med at planlægge for meget

Jeg er all in for ikke at planlægge for meget. Første gang jeg rejste selv, så havde jeg planlagt de første par uger, men det fortrød jeg hurtigt. Der var jo steder som jeg havde lyst til at blive længere, men det kunne jeg ikke, fordi jeg havde planlagt den næste tur.

Normalt har jeg et par steder i et land, som jeg gerne vil besøge fx Halong Bay og Sapa i Vietnam, men så tager jeg det ellers dag pr dag. Så kan man også planlægge det lidt efter vejret.

Måske du hører om et fantastisk sted, som du ikke havde hørt om før, så kunne det da være skønt, hvis du lige kunne smutte derhen og ikke var begrænset af en planlagt tur eller lignende!

ION sky, singapores bedste udsigtspunkt

Lær at hæve stemmen

Er du ikke allerede god til det, så kan det være en god idé at lære at hæve stemmen. Jeg har aldrig været helt god til at hæve stemmen, men i Singapore fik jeg brug for det. Jeg gik alene på gaden en dag, da en indisk mand fik øje på mig. Han vendte sig om og begyndte at cykle efter mig, mens han bad om en date. Først takkede jeg pænt nej tak, men han forsatte.

Så anden gang hævede jeg stemmen, så de omkringværende kunne høre mig sige: “I am not interested!” og så forsvandt han. Det var egentlig ikke en ubehagelig situation, men det kunne det måske blive, hvis ikke jeg havde hævet stemmen.

Og nej, denne slags oplevelser er ikke noget der sker tit. Måske er det sket 3-4 gange i løbet af mine rejser siden 2011. Mange rygsække har også fløjte, som du kan bruge, hvis du kommer ud i en ubehagelig situation.

Læs også: Tips til at blive en mere tryg og sikker kvindelig solorejsende

overnatning i et skur

Denne overnatning er måske ikke lige dig? Fair nok, så find et andet sted (det var hvad jeg måtte nøjes med i Pakbeng)

Vælg et overnatningssted som passer til dig

En af de største fejl, som solorejsende begår, er at de booker en overnatning, som ikke passer til deres behov. Vil du gerne møde andre rejsende, så kan et hostel være oplagt, men gider du ikke dele værelse så book et singleværelse på et hostel med mange eller et stort fællesområde. Gider du ikke et partyhostel, så undgå de billigste hostels og dem som nævner fester på deres profil.

Vil du mest møde de lokale, så book et Airbnb eller et homestay. Tjek selvfølgelig reviews/anmeldelser. Vælger du den overnatning, som passer bedst til dine behov, så er det også mere sandsynligt, at du møder en “hostelfamilie”, altså en gruppe af mennesker, som du klikker så godt med, at det føles som om I har kendt hinanden i årevis!

Jeg vælger gerne et af de lidt populære hostels og i den dyre ende eller middel af priserne, dog ikke partyhostels. I Asien bruger jeg gerne 35-60 kroner/nat, som har fået en score på +7.5 på booking.com (reklamelink) og i Oceanien bruger jeg omkring 130-180 kroner/nat ellers camperer jeg. Så plejer det at passe godt på mine behov. Så snakker jeg med de lokale ansatte og lokale som jeg møder andre steder, fx når jeg taget billeder af dem 😊

Læs også: Mine tips til at finde billige overnatninger på rejsen

vietnameser på arbejde

De lokale kan være meget afslappet 😉

Slap af

Jeg forstår godt, at man ikke gider at være alene, men slap af så skal folk nok komme. Der er alligevel ikke nogen, som får noget ud af at være desperat for at møde andre. I Danmark ville du jo nok heller ikke være sammen med andre, bare fordi du var bange for at være alene. Hvorfor så kæmpe hårdt for at få opbygget et venskab med nogen, som du måske ikke lige klikker med? Det er okay at være alene i perioder.

Slap af i fællesområderne. Se en film, kig på andre spille bordfodbold, spørg om du må joine, spørg en fremmede om de kender noget til området du bor i eller om de ved om der sker noget socialt, så skal du nok få nye venner. Man er sjældent alene, når man rejser alene, og jo hurtigere du begynder at slappe af i rollen som solorejsende, desto hurtigere kan du nyde din rejse.

Læs også: Fordele ved at rejse alene

vandfald, ubud, bali

Dette billede er taget med selvudløser

Husk at tage billeder af dig selv

Når man rejser alene, så er der ikke altid nogen som kan tage dit billede og det er jo lidt rart at have billeder af sig selv. Jeg glemte det tit i starten, men bliver bedre og bedre til det. Så et det også lettere, at tage et billede lige som man havde tænkt sig, fordi man selv kan agere model. Jeg spørger tit andre om de vil tage mit billede (selvfølgelig giver jeg gerne lidt instruktioner først), bruger selvudløser og/eller tager selfies og jeg er så glad for mine billeder af mig selv!

Læs også: Mine tips til at tage bedre rejsebilleder

Start gerne let ud

Det kan være svært nok, at rejse alene første gang man forsøger, særligt hvis det er din første rejse! Så er du lidt nervøs for det i første omgang, hvorfor så ikke starte let ud? Tag til et land, som du kender eller hvor du ved det er let nok at finde andre solorejsende.

Der vil helt sikkert være udfordringer og de kan være ekstra svære at overkomme i starten, hvor du først lige er ved at “lære” at rejse alene, så kan det være at det trods alt er lidt sjovere i et land som Thailand eller Vietnam end fx et sted i Afrika, hvor der hverken er mange turister eller hvor lokal befolkningen ikke taler engelsk. Se evt mine favoritlande at rejse alene i her.


Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere om at rejse alene

16 Comments

 • Virkelig gode tips Tine! Selvom jeg var på egen hånd, da jeg flyttede til USA, Hong Kong og også Amsterdam i de første måneder, så har jeg aldrig rigtigt rejst alene på samme måde som dig. Det er absolut en ting, som jeg vil prøve inden for de næste par år (:

  • Ja, det er helt sikkert noget andet at flytte til udlandet og særligt når man er alene i den første tid. Selvom det ikke helt er det samme som at rejse alene, så kan det også være hårdt på en anden måde 🙂 Jeg kan helt klart anbefale, at alle prøver at rejse alene på et eller andet tidspunkt (og gerne i længere tid). Man lærer jo nemlig ret meget om sig selv. Men du er til gengæld ret heldig, at du har fundet en sød fyr, som er lige så vild med at rejse som dig. Sådan en har jeg endnu ikke fundet 😉

 • Kære Tine,
  Jeg sidder her i Japan, på min første solorejse, og er nu ca 3 uger henne, ud af 3 mdr. De sidste par dage har virkelig været hårde, når man er i en by hvor der ikke er mange turister, og det næsten er umuligt at kunne finde ud af den offentlige transport når alt er på japansk.
  Jeg faldt over din blog, i søgen på meningen med hvorfor jeg overhovedet valgte at rejse alene (jeg forestiller mig at du måske kan huske den følelse fra dine første gange).
  Det har været så rart at læse, at det hele nok skal give mening om et lille stykke tid – så TAK for din blog, den er guld værd når man føler sig alene og fremmed på den anden side af jorden, og har brug for opmuntring og svar.
  Du er for sej!
  Knus Andrea

  • Kære Andrea,

   tusind tak for din besked. Det er den slags beskeder, som gør alle de timer, som jeg har brugt på bloggen, værd! For at være ærlig, så kan jeg nogen gange godt tænke hvorfor jeg overhovedet rejser, selvom jeg har gjort det mange gange. Så tager jeg nogle dage, hvor jeg forkæler mig selv med massage, lækker (til tider vestligt) mad eller hvad jeg nu kan finde på!
   Bare hæng i, jeg er sikker på at den fedeste oplevelse, som gør det hele værd, venter lige rundt om hjørnet! Du skal altid være velkommen til at skrive igen, hvis du for brug for lidt sparring, opbakning eller lignende! Jeg har forresten også en ven, som vist bor i Tokyo, hvis du trænger til at snakke lidt dansk Forsat god rejse! Du er selv for sej, at du forsætter!
   Stort knus
   Tine

   • Hvor er det godt at høre, så føler jeg mig ikke helt ved siden af! Og tak for det hurtige svar!
    De hårde dage prøver jeg også at få til at gå med at holde mig i gang hele tiden. Nogle gange kan det godt føles som tidsfordriv, på en lidt irriterende måde som om jeg bliver nødt til at lave noget for at kunne nyde at være i nuet, så jeg må øve mig på at slappe mere af i det.
    Jeg er først i Tokyo om en månedstid cirka, så kontakter jeg dig igen!
    Knus Andrea

    • Det var da så lidt. Det tager tid, at blive komfortabel med at være alene og det hele er i særdeleshed overvældende i starten, men det bliver bedre! For mig tog det cirka en måned til seks uger før jeg blev komfortabel med det og fandt ud af hvad der fungerede for mig. Så det skal nok komme, det er jeg sikker på!

     Det hjælper mig, at kontakte mit bagland, hvis jeg har det hårdt. Så minder de mig om at jeg godt kan og giver støtte.

     Hvis det føles som tidspild, så prøv at tænk på hvad du godt kan lide. Er det natur, så tag en dag i det smukkeste naturområde i nærheden eller lignende! Måske med en anden person, for tankerne er oftest de værste…

     Du skal være velkommen og skriv bare lige så meget som du har brug for. Jeg hepper på dig!

     Knus Tine

     • Det har helt klart også hjulpet mig indtil videre, at huske man har folk der tror på en hjemmefra!

      I dag har jeg surfet, hvilket jeg elsker, så det var super dejligt, kan allerede mærke at mine energidepoter blev fyldt godt op!

      Og så er der flyttet en ekstra ind i det airbnb hus jeg bor i, så det er rart med en ekstra at kunne holde sig i gang med:)

      Hilsen Andrea

     • Sådan! Way to go Godt at høre, at du selv har taget initiativ! Dejligt, at der er checket endnu en ind Måske du skulle overveje et hostel senere? Det kan i hvert fald hjælpe, hvis man føler sig lidt ensom og overvældet Det lyder som om, at du er på rette spor igen

      Men som sagt, så bare skriv, hvis du får brug for det. Forsat god tur!

 • Hej Tine!
  Jeg er 19 aar og fuld gang med mit sabbataar. Frem for at tak for at dele dine solo eventyr, du super sej og inspiration til mine egne solorejser!
  Jeg er i gang med at planlaegge tur til sydostasien i februar og synes isaer Filipinerne virker til et dejligt sted! Jeg er ikke saa meget for en masse fest og turister men derimod naturoplevelser. Hvad ville dine bedste forslag vaere til lande i sydostasien og steder i Filipinerne? og hvilken slags transport brugte du der, busser?

  • Hej Klara

   Tusind tak for de søde ord. Jeg er glad for at kunne inspirere og hjælpe

   Filippinerne er et rigtig dejligt land og jeg syntes ikke, at det var særlig party. Jeg var mest vild med Dumaluan Beach på Panglao (Alona Beach er party), Coron og den sydlige del af Cebu (selv boede jeg i Moalboal og tog rundt derfra), dog kan jeg ikke anbefale, at du svømmer med hvalhajer på Cebu (fra Oslob), da de fodrer hvalhajerne med mad af dårlig kvalitet og det ændrer adfærdsmønstrene hos hvalhajerne. Hvis du vil svømme med hvalhajer, så anbefaler jeg Donsol i stedet, der er færre turister og man ser hvalhajerne på deres premisser Palawan er også utrolig smuk, men meget turistet, så skal du dertil, så ville jeg nok anbefale, at du bosætter dig et andet sted end El Nido

   Ellers er jeg ret vild med Vietnam og det er også et utrolig godt sted at rejse alene. Laos er også et smukt land og et af de mest oversete lande i regionen, her er ikke mange turister og de fleste turister holder sig til Vang Vieng og Prabang Luang Men det er to af de lande, som jeg synes, har den bedste natur i Sydøstasien.

   Der er masser af busser i landet, som kører mellem destinationerne. Både lokale busser, som er lidt primitive, men utrolig billige, og komfortable turistbusser. I Vietnam er det også muligt at køre med tog.

   Mvh
   Tine

 • Hej Tine
  Jeg er ved planlægge min første solo rejse, og det skal være til Vietnam og evt Cambodja. Jeg har lidt svært ved at gribe planlægningen an. Jeg syntes også det er meget grænseoverskridende bare at skulle tage afsted. Har du erfaring med at starte med at tage på en gruppe tur, f eks trekking og derefter rejse videre selv?

  • Hej Ditte
   Jeg kan godt huske følelsen fra min første gang som solorejsende. Jeg har ikke erfaring med den slags gruppeture, hvor alt er planlagt de første par uger/måneder. Men på min første tur havde jeg booket en dykkertur og en tur ud i junglen cirka en uge efter turens start og jeg havde en overordnet plan for de første par uger. Det gav mig meget tryghed. Det fortrød jeg dog kort tid efter, fordi jeg var på en “fast” plan, hvor der ikke var meget plads til afvigelser. Men hvis det er med til at give dig tryghed, så anbefaler jeg, at du booker en tur eller to 🙂 Frygter du, at du ikke møder nogen eller er det for overvældende at skulle stå for det hele selv? 🙂

 • Hej Tine

  Først og fremmest tusind tak for din side. Jeg synes virkelig, at du er inspirerende og sej, så efter at have læst din blog, har jeg købt en returbillet til Bangkok til min første solorejse. Jeg er så spændt! Så tusind tak for inspiration!

  • Hej Signe

   Tusind tak for de søde ord, det var da alt for meget! Jeg håber, at du får en fantastisk solorejse!

 • Tak for gode refleksioner om det at rejse alene!

  Jeg har næsten altid været “solo-trotter”, primært på mine cykelture til det nære og det lidt fjernere (dog inden for Europas grænser). Her på min seneste cykeltur mødte jeg så en tysk langturscyklist. Mere præcist mødte vi hinanden på Caminoen (Jakobsvejen). Vi valgte at cykle sammen i de næste tre uger, først til Santiago de Compostela, derefter til Portugal med endestation i Algarve. Det har affødt en del refleksioner hos mig omkring det at rejse solo kontra det at rejse duo hos mig, herunder hvor mine grænser befinder sig i forhold til en eventuel rejsefælles behov og ønsker. Jeg må indrømme, at jeg efter en uge med min nye tyske makker begyndte at savne den totale følelse af frihed, som en solo-rejse giver. Alligevel valgte jeg at fortsætte helt til Algarve med ham! Det var nok en fejl fra min side, uagtet at han var et rigtigt fint menneske.

  Jeg fandt ud af, at når man er to, bliver helt selvfølgelige ting et potentielt diskussionsemne: Hvor skal vi overnatte? Hvor skal vi handle ind? Hvor skal vi drikke kaffe? Hvad skal vi se? osv. Til sidst blev jeg frustreret over at skulle tage stilling til for mig indlysende ting, som jeg normalt ikke bruger ret meget energi på, når jeg rejser solo, men som bliver ting, der pludselig skal vendes og drejes med et andet menneske. Dertil er der ting ved den anden person, der begynder at gå en på nerverne: Personen smasker, når han/hun spiser og fløjter den samme irriterende sang hele tiden!

  Jeg fandt ud af, at jeg har det bedst i mit eget selskab på en rejse, og at jeg selv skal bestemme, hvornår jeg ønsker at “zappe” ind og ud af det sociale med andre mennesker. Jeg tror, jeg vil kunne få opfyldt mit sociale behov på de hostels, jeg fra tid til anden overnatter på. Længere sociale forløb, der strækker sig over flere dage og måske uger som ovenfor beskrevet, ligger ikke helt til mit temperament. 🙂

  Bedste hilsner,
  Kasper

  • Det var så lidt, Kasper!

   Tja, nogle gange har jeg også mødt mennesker som var fint selskab for et par timer eller måske et par dage, men ikke mere end det. Andre gange har jeg dog været heldig, at jeg har fundet nogen, hvor tingene har været lettere, og hvor alt ikke er blevet en diskussion eller en samtale om ting, som vi skulle tage stilling til. Det blev mere sådan en “Jeg er sulten, og vil finde et sted at spise. Vil du med?”. Det fungerede rigtig godt!

   Men det kræver også, at man finder en person som måske er mere selvstændig eller som har en personlighed som ligner ens egen. Jeg ved det faktisk ikke helt. Jeg har ærlig talt aldrig rigtig tænkt nærmere over det. Synes jeg, at personen kræver for meget af min energi, så er jeg ret god til at give slip og gå mine egne vegne, men det kræver også lidt træning 🙂

   Nogle gange er det dog også helt okay at være meget på egen hånd og få det sociale gennem et hostel engang i mellem. Sådan nogle perioder har jeg også nogle gange. Held og lykke med dine cykelrejser, det lyder spændende.

   Bedste hilsner,
   Tine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *