Indholdsfortegnelse
- Falsk eller korrupt politi
- Gode deals på ægte tæpper, smykker osv
- Chauffører som ikke kører med taxameter
- Når folk giver dig gratis ting
- Turistattraktionen er lukket
- “Hey, du har tabt din pung”
- Lokale som inviterer dig på middag, frokost eller te
- “Nej, dit hostel er lukket” eller “Jeg kender et bedre sted”
- Din lejet motorcykel går i stykker
- Lokale som meget gerne vil vise dig en turistattraktion
De fleste rejsende har prøvet det – at falde for et scam eller være tæt på at falde for et scam. Det er ikke jordens undergang, men det er selvfølgelig aldrig sjovt at have mistet penge til scams. Så jeg har samlet nogle af de mest almindelige scams, så du ikke behøver miste unødvendige penge eller værdighed.
Falsk eller korrupt politi
Jeg har faktisk aldrig oplevet falsk politi, men har mødt nogle som har. De blev truet med alt muligt og skulle pludselig betale en bøde for noget, de ikke havde gjort, og den var ikke billig.
Løsning: Bed om deres politinummer og ring op til det nærmeste turistpoliti for at tjekke deres nummer eller betal et mindre beløb og sig, at det er de eneste penge du har på dig. Det burde hjælpe.
Sælger i Kathmandu – denne mand prøvede dog ikke at snyde mig
Gode deals på ægte tæpper, smykker osv
Det er ikke usædvanligt, at du vil få mange tilbud på ægte tæpper, værdifulde smykker og så videre, som du burde kunne sælge videre for en formue derhjemme, hvis du altså spørger de lokale. Men når du kommer hjem, så er det intet værd.
Løsning: Lad vær med at købe dyre ting med mindre at du er en kender! Du kan sagtens købe smykker, men køb dem på markedet for få kroner i stedet for at købe for flere tusind kroner. Lad vær med at købe noget med intentionen om at tjene en masse penge. Det kommer ikke til at ske, og lyder det lidt for godt til at være sandt, så er det det sikkert også.
“Taxa i Mandalay”
Chauffører som ikke kører med taxameter
Du vil nogen gange opleve, at en taxachauffør påstår at hans taxameter ikke virker eller bare ikke vil køre med taxameter overhovedet, og så kan det hurtigt blive dyrt for dig!
Løsning: Spørg ikke om en pris på forhånd, men kræv at han sætter taxameteret til, inden du sætter ind i taxaen og se, at han tænder det. Vil han ikke køre på taxameter, så find en anden chauffør. Alternativt brug uber/grab/careem.
Når folk giver dig gratis ting
Okay, jeg har faktisk oplevet at få gratis ting fra lokale uden grund og uden bagtanke, fx da jeg fik et gratis armbånd for held af en lokal i Taipei. Så det kan ske, men det kan også meget vel være, at de giver dig “gratis ting” og derefter kræver betaling for det.
Det er ofte omkring turistattraktioner, at du skal være opmærksom. Ofte er det munke, nonner eller ældre mennesker som prøver at give dig et armbånd på eller vil give dig en rose, som du pludselig skal betale overpris for…
Løsning: Lad vær med at tage i mod gaver fra folk, som du ikke har snakket med, og pas særlig på med det omkring turistattraktioner
Pas på nær turistattraktioner nær Bangkok
Turistattraktionen er lukket
Nogen gange vil folk bilde dig ind, at turistattraktionen er lukket, men vil så tilbyde dig at køre dig til et andet sted. Ofte vil du ende i en butik, hvor højst sandsynlig vil føle dig tvunget til at købe noget og så kan det blive dyrt.
Det er specielt udbredt i Bangkok nær Wat Pho og Grand Palace, hvor de så tilbyder at køre dig til flotte templer. Jeg hoppede næsten selv på den i Bangkok – de ser virkelig officielle ud! Men da de begyndte at snakke om tuk tuks, så lugtede jeg lunten.
Løsning: Læs op på den attraktion, som du vil besøge. Tjek åbningstider, der burde der også stå, om det er en helligdag, når du er der og om det påvirker åbningstiderne og så stol på det!
“Hey, du har tabt din pung”
Nogle gange vil en lokal pege på en pung på jorden og sige, at det er din. Det er bare ikke din, og mens du kigger på pungen på jorden, så er der en som har stjålet fra dig. Nogle gange vil du opleve, at folk vil spørge om vej, vil “komme til” at hælde ting ud over dig. Blot for at aflede din opmærksomhed og stjæle fra dig. Det kan dog også bare være en som rent faktisk spørger om vej.
Løsning: Kommer nogen meget tæt på dig og spørger om vej med et kort eller taber noget på dig, så sørg for at holde fast på dine værdigenstande – så bliver de i hvert fald ikke stjålet, hvis det er et trick.
Lokale som inviterer dig på middag, frokost eller te
I Kina er det specielt udbredt, at lokale studerende kommer og inviterer dig på te for at blive bedre til engelsk eller endda vil invitere dig til en kunstudstilling. De sikker så pludselig af fra en kæmperegning eller får dig til at købe et dyrt maleri. Det er ikke sjovt.
I Cambodja og Laos oplevede jeg også at folk kom og spurgte ind til, hvor jeg var fra, og da jeg så fortalte at jeg var fra Danmark, så havde de “tilfældigvis” en niece eller lignende, som skal til København for at læse. De inviterer dig derfor til middag eller lignende, så hun kan få lov til at stille en masse spørgsmål om Danmark.
De stiller dig selvfølgelig en masse spørgsmål som “Er 50.000 kroner nok til et år i Danmark?” osv. så du skal tro, at de har penge. Jeg hoppede næsten selv på den i Cambodja, men jeg kunne mærke at der var et eller andet galt, så jeg skyndte mig at sige, at jeg havde en aftale.
Løsning: Hvis en fra gaden kommer helt tilfældigt op og inviterer dig på middag, så tak pænt nej tak. Møder du en som “tilfældigvis” kender en som skal til Danmark, så spørg personen lidt ind til deres viden om Danmark eller sig eventuelt at Oslo er hovedstaden i Danmark. Hvis deres niece så “tilfældigvis” skal til Oslo, så ved du, at det nok er et scam.
Vitamin Smiles hostel i Ho Chi Minh City er fantastisk
“Nej, dit hostel er lukket” eller “Jeg kender et bedre sted”
Du er på vej til en ny by og har allerede fundet et hostel, hvor du gerne vil bo. Så møder du en lokal, som straks fortæller dig, at dit hostel er lukket eller at de kender et sted som er MEEEGET bedre. Det kan også være at de har ret, men mange gange, så er prisen dyrere og værelset er nogen gange værre…
Løsning: Jeg tjekker ofte online efter hostels, så kender jeg nogenlunde prisniveauet og ved at der er nogle hostels der kapacitet. Du kan jo altid tjekke stedet ud som den lokale kender og gå igen, hvis niveauet ikke er særlig højt eller prisen er for høj 🙂
Con Dao i Vietnam
Din lejet motorcykel går i stykker
Nogle steder har de rigtig dårlige motorcykler, som du kan leje. Når du så kommer tilbage for at aflevere din motorcykel, så finder ejeren lige alt muligt, som er galt med den. Det skal du selvfølgelig betale for at få ordnet.
Løsning: Tag billeder af motorcyklen, før du tager ud og lej den gerne af en, som du stoler på. Husk forresten også internationalt kørekort, når du lejer den, ellers kan du hurtigt stå med en bøde fra politiet – det sker især tit i Vietnam.
I Hanoi havde jeg nogle lokale venner til at vise mig rundt. Jeg kendte dem i forvejen, så jeg vidste, at de var gode mennesker.
Lokale som meget gerne vil vise dig en turistattraktion
I nogle lande vil du nogen gange blive opsøgt af lokale, som gerne vil vise dig vejen til den lokale turistattraktion eller gerne vil agerer guide ved en attraktion. Når I så er ved at gå fra hinanden, så kræver personen lige pludselig rigtig mange penge for sine “servicer”!
Løsning: Gør det klart for den lokale i forvejen, at du ikke ønsker hans/hendes hjælp (gerne flere gange), og hvis personen forsætter, så sig at du ikke vil betale en krone til ham/hende. Hvis personen så alligevel kræver penge, så gå væk.
OBS: Nær Angkor Wat er der mange små børn, som vil vise dig hen til de store søer nær templet, om morgenen. De kræver ikke penge, men beder dig om at spise mad i deres forældres bod. Hvis du alligevel skal spise morgenmad derinde, hvorfor så ikke spise i deres bod?
Hvis du selv har morgenmad med, så sig det til dem med det samme, så de kan “hjælpe” andre og har muligheden for at finde potentielle kunder. De var på ingen måde aggressive, da jeg var der, og jeg synes, at det er en god måde at støtte lokalbefolkningen på.
I Vietnam er der også mange som gerne vil øve deres engelske, og derfor opsøger de dig. Det er sjældent et scam.
Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!
Mere om sikkerhed på rejsen