Som kvindelig solorejsende er det spørgsmål, som jeg får allermest er nok: “Er det sikkert at rejse alene kvinde?”. Efter at have rejst alene kvinde i +20 lande over seks kontinenter, kan jeg roligt sige, at det korte svar er ja. Men der er jo naturligvis nogle ting, som man skal vide, før man rejser alene kvinde.

trekking i Sri Lanka, Little Adam's Peak i ella, sri lanka

Ella, Sri Lanka

Der kan ikke ske ting i udlandet, som ikke kan ske derhjemme

Dette sagde min tidligere nabo første gang, jeg skulle ud og rejse, og han har helt ret. Ja, man kan blive overfaldet, berøvet osv. Men det kan jo også ske herhjemme, og det kan også ske selvom man rejser to. Man kan også blive kørt over i morgen, hvis man går og tænker på alt det negative der kan ske, hvis du rejser alene kvinde (eller mand for den sags skyld), så vil du aldrig komme ud og rejse!

Selvfølgelig er det ikke altid sjovt at rejse alene! Men langt det meste af tiden er det rigtig fedt at rejse alene. Husk på alle de gode ting som vil ske. Tænk på de fantastiske personer, som du vil møde på din vej, på de fantastiske oplevelser du får, på alle de smukke steder, som du kommer til at opleve.

a world to explore

De gode oplevelser er jo det som gør det fedt at rejse! Og husk på, de dårlige oplevelser er bare med til at gøre de gode endnu bedre!

Ja, sandsynligheden for at blive overfaldet i for eksempel Sydafrika er nok lidt højere end i Danmark. Men det er jo som oftest bestemte steder i landet, som man sjældent selv kommer til som rejsende. Derudover er forbrydelser jo oftest mellem personer som kender hinanden. Der er jo også steder i Danmark, hvor det måske ikke lige er smartest at gå alene om aftenen, lige som det er i Sydafrika.

lokale i hanoi, vietnams hovedstad

Med lokale i Hanoi

Der findes også steder i Sydafrika, hvor du kan gå fra dine værdigenstande, som ligger frit fremme i det offentlige rum, og så vil de stadig være der flere timer senere. Det ville man jo aldrig gøre i Denmark. Så husk på, at et land ikke nødvendigvis er farligt, bare fordi det har rygte for at være det.

Selvfølgelig er der lande, som man måske ikke lige skulle rejse til. Det er jo nok ikke ligefrem det smarteste at rejse til Afghanistan lige nu, men det er nok også de færreste som gør det lige nu.

Brisbane Riverwalk - den bedste oplevelse og seværdighed i Brisbane!

Kvindelig solorejsende i Brisbane

Du er dog mere udsat, når du rejser alene kvinde

Selvfølgelig vil du altid være lidt mere udsat, når du rejser alene kvinde. Du er lettere at distrahere, når du er alene. Derudover kender du jo sjældent landet 100%, og du jo har alle dine værdigenstande på dig, når du rejser fra sted til sted.

Derhjemme går du nok sjældent rundt med 2000 kroner i kontanter, to kreditkort, dit kørekort og dit pas på samme tid og tingene er sværere at skaffe i udlandet end når du er derhjemme. Så selvfølgelig skal du passe på dig selv! Men det skal du selvfølgelig også derhjemme.

Så hvordan gør du lige det når du ikke kender stedet på forhånd?

er det sikkert at rejse alene kvinde?

De fleste lokale er jo heldigvis søde. Disse børn var meget begejstret for at få billeder

Spørg de lokale

En ting jeg altid gør, uanset om jeg rejser alene kvinde eller ej, er at spørge de lokale, om der er områder, som jeg burde undgå, om det er sikkert at gå ud om aftenen osv. De fleste vil jo gerne hjælpe og sørge for at du har det godt.

Det er nok ikke altid det smarteste, at stoppe en tilfældig person på gaden, men brug i stedet for dem som arbejder der, hvor du bor. De vil vil hellere end gerne hjælpe! De kan fortælle, om der er noget, som du skal være ekstra opmærksom på, når du rejser alene kvinde eller mand.

Men de kan også give dig værdifuld viden, så som hvilke steder, der er værd at besøge, hvor du skal spise og andre spændende oplevelser. Så hvorfor ikke bruge lidt tid på at snakke med dem?

kuang si vandfald

Kuang Si Falls i Laos

Brug din sunde fornuft

Selvom du sikkert kan få en masse gode råd af lokale, så bliver du også nødt til at bruge din sunde fornuft. Det er måske ikke lige det smarteste at stritte med kontanter, smykker eller kamera i fattige områder.

Selvfølgelig skal du tjekke, om du har fået de penge, som du skulle have af hæveautomaten, eller når du veksler. Selvfølgelig skal du tage billeder. Men at tælle dine penge, mens du går ned af gaden, eller gå med kameraet over skuldreren er bare ikke altid en god idé. Så brug din sunde fornuft, og pak dine ting væk, når du ikke skal bruge dem.

Jeg gemmer altid kreditkort, kørekort, kontanter osv. som jeg ikke skal bruge i et lås skab på mit hostel/hotel. Så er jeg i det mindste sikker på, at jeg begrænser mit tab, hvis jeg bliver bestjålet eller taber min pung.

Derudover har jeg aldrig mine værdigenstande ude, før jeg skal sove på en bus eller lignende, og  bruger generelt en hængelås på min taske om natten. Så det er sværere at komme til mine værdigenstande.

Det er fedt at rejse alene!

Husk, de fleste mennesker er jo gode

Men man kan ikke altid være lige heldig, og så bliver man nødt til at stole på fremmede mennesker. Det har jeg blandt andet oplevet, da jeg ved et tilfælde endte i et af Johannesburgs farligste områder. Jeg anede ikke, hvor jeg skulle hen, eller hvor jeg var.

Der var en pige, som tog fat i mig og førte mig det rigtige sted hen. Og det er ikke en enestående oplevelse! Når man rejser alene kvinde, så vil man opleve lokale som hjælper en på vej, især lokale kvinder. Jeg har oplevet folk som har prøvet at passe på mig i alt fra Thailand og Vietnam til Sydafrika og Bolivia.

stjernehimlen på lady elliot island

Lady Elliot Island

Når du rejser alene kvinde, så kommer du helt sikkert til at møde mange mennesker, og langt de fleste vil dig det godt – både lokale og rejsende! I nogle lande kan det dog være usædvanligt for de lokale, at man rejser alene kvinde, så de kan muligvis blive lidt nysgerrig og/eller stirre lidt. Normalt hjælper det blot at sige hej, og så kommer der tit en god samtale ud af det.

Jeg har rejst alene på seks kontinenter siden 2011 og har sjældent oplevet noget ubehageligt. Det kan tælles på mindre end en hånd, og de fleste gange var det småting, som jeg oplevede sammen med en anden solorejsende.

Verden er ikke så farlig, som den nogle gange kan virke som om i medierne. Så lad vær med at lade din frygt, for hvad der kan ske, stå i vejen for at følge dine drømme. Jeg lover dig at dine bekymringer og evt. fordomme nok skal blive manet til jorden!

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere om sikkerhed på rejsen

16 Comments

 • Hej Tine,
  jeg må virkelig sige jeg beundre dig du er taget afsted alene. Da jeg var yngre ville jeg gerne ud at rejse men kendte ingen jeg kunne rejse med og da jeg hverken havde modet eller selvtilliden kom jeg aldrig afsted, så det er først da jeg var sidst i 20’erne at jeg endelig kom ud at rejse.
  Jeg er også nået et punkt hvor jeg har mere mod, selvtillid og erfaring og nu faktisk godt kunne tænke mig at tage på en mindre tur alene.
  Er der nogen lande du vil fremhæve som nemmere/bedre for personer der rejser alene første gang ??

  • Hej Inger-Marie
   Mange tak for de søde ord 🙂 Hvis jeg skal være ærlig, så havde jeg aldrig forstillet mig, at jeg skulle komme til at rejse alene. Men jeg havde aftalt med en veninde, at vi skulle rejse sammen, men så bakkede hun ud igen. Så jeg havde valget mellem at rejse alene eller slet ikke at rejse og for mig var det slet ikke et valg 🙂
   Sejt, at du har fået mod på det! Jeg synes at der er rigtig mange gode lande at rejse alene i, men mine favoritter har helt sikkert været Sydafrika, Cambodja, Bolivia og Australien 🙂 Jeg har skrevet lidt uddybende her: https://aworldtoexplore.dk/yndlingslande-at-rejse-alene-i/ men du må endelig sige til, hvis du har nogle spørgsmål til det at rejse alene 🙂 Jeg er spændt på at se hvor du eventuelt ender 🙂

 • Meget sandt !
  Det er typisk FRYGTEN for alverdens FARE der afholder mennesker fra at udleve deres drømme.

  Men en tur i bilen ned af E-45, rygning og inaktivitet dræber vist betydeligt flere mennesker i Danmark end rejser!

  Jeg rejser med børn – på aktive ferier.
  Og der er også to spørgsmål jeg får igen og igen:

  1) Jamen er det ikke bare besværligt?
  2) Jamen – hvordan får du dem til det? (at cykle så langt, eller at vandre i bjergene?)

  Svarene er enkle:
  1) NEJ – det er MEGAfedt
  2) Begejstring – begejstring – begejstring. Det smitter. Og det er det allerbedste trick, når det gælder børn.

  Kh. Line
  http://www.alleud.dk

  • Nemlig! Og jeg forstår dem godt, det er da lidt skræmmende at gøre noget for første gang. Jeg var da også pænt skræmt over at skulle rejse alene første gang. Jeg frygtede bare mest at jeg ville blive ensom og ikke om det var farligt 😉 Det kan jeg jo så grine af i dag 😀

   Nemlig, det meste handler om indstilling, hvis man tror at det bliver svært og kun ser udfordringerne, så bliver det sværere! Det er lidt det samme når man rejser alene. Man skal bare være nysgerrrig på det land man skal besøge og være åben, så går det meste helt fint 🙂

 • Super indlæg, Tine. Dejligt hvis du kan få overbevist nogle om, at det ikke er så farligt at tage derud i verden.

  Ikke fordi jeg så ofte har rejste alene men som du også er inde på i dit indlæg, så er det jo ens egen begrænsninger og sandsynligheden for at der sker noget med en, er lige så stor herhjemme som derude i verden.

  De fleste mennesker er hjælpsomme, venlige og imødekommende. Ikke fordi jeg har da bådet prøvet at være syg derude i verden, oplevet en lommetyv osv. men det afholder mig da ikke fra at rejse.

  Lige om lidt sætter jeg mig i et fly uden min mand eller datter som jeg som regel rejser med og det kan jeg da godt mærke jeg ikke lige er super vild med men det afholder mig da ikke fra at gøre det.

  • Ja, det kunne være rigtig dejligt! Nemlig og jeg forstår da også godt, hvis man finder det skræmmende. Det gjorde jeg da også selv første gang! Det er også rigtig dejligt at rejse med andre, men det er måske ikke alle som vil kunne finde en at rejse med og så er det da ærgerligt, hvis det betyder at man ikke kommer til at rejse 🙁

   Jeg tror at de fleste har været syge eller lignende på deres rejser inkl mig selv og det er da ærgerligt når det sker. Selvfølgelig kan der ske alt muligt på en rejse, men det meste kan jo, som du selv skriver, også ske herhjemme 🙂

   Og hvor er det fedt! Min mor skal også rejse lidt alene rundt i Australien. Hun har heller aldrig prøvet at rejse alene. Hun har måske prøvet at have en alene dag på en rejse, men har aldrig rejst helt alene. Jeg synes det er så sejt når man kaster sig ud i noget, som man måske ikke er vild med. Jeg håber, at du får en fantastisk solorejse! 😀

 • Det er så godt at rejse ud alene og få en masse oplevelser og erfaringer med sig hjem og i sin bagage.
  Det har jeg også gjort indtil jeg stiftede familie, men jeg forsøger stadigvæk, at lave små storbyture alene eller bare have en dag alene for at opleve byen eller stedet på min måde.

  At rejse er at leve <3

  Godt med denne peptalk, fordi jeg oplever flere og flere unge rejse i flok selv backpackerture, som en grupperejse, suk!!!!

  Bettina 🙂
  http://www.danishadventurer.dk

  • Det er det! Jeg er sikker på at det er rigtig sundt, at rejse alene i hvert fald bare en gang 🙂 Det vidste jeg slet ikke, fedt! Og endnu federe at du forsætter lidt, selvom du har stiftet familie 🙂
   Nemlig!
   Ja, jeg forstår det heller ikke. Jeg har aldrig helt forstået grupperejser…Jeg vil forsøge at “omvende” så mange som muligt 😉

 • Hej Tine

  Jeg vil bare sige tak for at have skrevet dette indlæg. Jeg har længe haft lyst til at rejse alene, men har også været lidt nervøs for det. Men efter at have læst dette, så fik jeg samlet mod til og har nu købt en flybillet til Malaysia til september, hvor jeg skal rejse alene rundt i en måned og jeg glæder mig! Tusind tak for at give mig modet! 🙂

  • Er det rigtigt? Ej, det er jeg bare så glad for at du siger Louise! Jeg håber, at du får en fantastisk tur og bliver vild med at rejse alene! 🙂 Og du skal da have tak for at slå vejen forbi bloggen og endda også skrive en kommentar. Det er altid skønt, at vide at man inspirerer andre til at rejse ud – særligt på egen hånd 🙂

 • Kære Tine nu benytter jeg mig af tilbudet om, at kunne bruge noget af alt din viden du har fået igennem dine mange rejser.

  Jeg er en mand på 51 der skal på sin første Backpacking rejse i slutningen af 2017. Jeg havde forestillet mig en rejse på 3 måneders tid, men har masser af tid og har derfor som sådan ingen begrænsning på rejsens længde.
  Jeg har læst flere rejsebeskrivelser, brugt Backpackerplanet og div. andre sider og mange af de steder foreslår, at Asien er et godt sted, at starte som Backpacker når, man ikke har prøvet det før og så er det et billigt sted, at starte. Jeg har aldrig været særlig meget ude og rejse, så derfor er Asien et glimrende udgangspunkt. Jeg havde forestillet mig max. 4 lande, da jeg jeg godt vil opleve kulturen i hver enkel land. Jeg ved, at jeg skal til Bangkok i mindst 14 dage, da jeg har en god ven der bor der, men om jeg skal starte i Bangkok eller slutte der, kan jeg ikke finde ud af.
  Når jeg tænker Asien, så er det Thailand, Indien, Laos, Cambodia Vietnam, Malaysia som jeg først og fremmest godt vil se. Jeg tænker dog, at Indien er så stort, at det næsten kræver en rejse for sig selv. Jeg ved, at man skal have visum til bla Thailand og er derfor i tvivl om det bedst kan betale sig at starte der. Faktisk har jeg rigtig mange spørgsmål, for jeg har tænkt mig, at rejse alene, men ved også, at jeg har behov for den sociale kontakt, så derfor vil jeg godt bo på hostel’s hvor der er mulighed for, at møde andre. Jeg er så “priviligeret”, at jeg er på pension, så derfor får jeg penge ind på min konto hver måned. Jeg skal dog lige regne ud hav mit budget ca er til en måned. Jeg tror dog ikke, at jeg kommer til, at mangle noget. Alle mine spørgsmål drejer lige fra at planlægge ruten til valg af grej. Så jeg vil prøve, at liste dem lidt op. Måske er det for meget, og det kan være du ikke har tid, lyst eller overskud til, at kigge på dem, men så melder du bare det tilbage 🙂

  Back packing rygsæk, der har jeg denne i tankerne Osprey Atmos 65 (ulempen er, at man ikke kan komme ind fra bunden/midten og at man skal købe en pose som den kan ligge i når den skal med flyveren)
  Findes der en som din hvor regnslag kan bruges som transport pose?
  Har du Daypack med og Drybag…pakker du dem ned i din Back Pack?
  Hvilken rute vil du tage og hvor mange lande?
  Hvor meget vil du bestille hjemmefra?(rejse tur/retur, oplevelser som dykkercertifikat, riverrafting, trekking osv.)
  Jeg kan rejse hvornår på året jeg vil, så er der tidspunkter der er bedre end andre?
  Hvor meget vi du som udgangspunkt budgettere en rejse på tre måneder i Asien til inkl. rejse og vacciner?

  Der dukker sikkert mange flere spørgsmål op og måske du også vil svare på dem.

  Kærlig hilsen

  • Kære L
   Tak for din kommentar.
   Jeg synes at det lyder supersejt, at du vil begynde at rejse, når du er 51. Ja, Asien er et super sted at starte. Der er rigtig mange som starter i Asien for det er billigt, masser af kultur og natur og så er det bare let at rejse der 🙂

   Jeg ville nok starte i Bangkok, så kan du måske få en lidt blid start på rejselivet i og med at din ven bor der. Jeg har ikke været i Indien, men har hørt at det er sværere og et større kulturchok, så det er måske ikke det bedste sted at starte. Du får et gratis visum til Thailand, så det skal du heller ikke tænke på. Men hvis du ikke tager til Indien med det samme, så ville jeg måske anbefale dig, at du flyver til Kuala Lumpur og så arbejder dig op mod Laos, Vietnam og Cambodja og slutter i Bangkok eller omvendt. Med fire måneder, så ville jeg nok regne med at besøge 3-4 lande, men alle rejser jo i forskelligt tempo, så man kan også nå 5…det nåede jeg sidst jeg var tre måneder i Sydøstasien, men så genbesøgte jeg også to lande ret kort 🙂

   Hvis du ikke har en tidsbegrænsning, så ville jeg nok købe en en one way billet og så booke din hjemtur når du synes.

   Jeg vil anbefale MAX 55 L, du kan også sagtens klare dig med 45 L. Jeg ville være træt af det hvis man kun kunne komme ind fra toppen. Tag i eventyrsport eller lignede og prøv en masse forskellige rygsække. Ja, jeg har både drybag og en lille rygsæk med. Den lille rygsæk bruger jeg på kortere ture, natbusser osv. Når jeg ikke bruger den, så maser jeg den helt sammen og lægger den i den store rygsæk langs ryggen. En drybag kan rulles helt sammen og lægges i den store rygsæk. Jeg har dog i mange år rejst uden drybag, men den er god til stranden, kanoture osv, men du kan også altid købe en i Asien.

   Jeg ville bestille de to første overnatninger, hvis jeg var dig. Med mindre at du selvfølgelig skal bo hos din ven. Du kan let komme på en tur, specielt når du rejser alene 🙂 Jeg rejste sidst i højsæsonen og havde ingen problemer overhovedet. Meget kan bookes fra dag til dag, så jeg vil foreslå at du bare tager det som det kommer.

   Vejret i Sydøstasien er bedst fra november til februar, men det er også der hvor det er højsæson, så priserne kan godt være lidt højere og så er der selvfølgelig også flere turister. Man kan egentlig rejse i Sydøstasien året rundt, men i regnsæsonen regner det måske 1-2 timer i løbet af dagen. Men i Thailand er regnsæsonen dog forskellig alt efter hvilken side af landet du er på…

   Det er meget forskelligt hvad folk bruger. Sidst jeg var afsted, så brugte jeg vist omkring 22.000 kroner alt inklusiv. Jeg skulle dog ikke have nogen vacciner. Så jeg ville budgettere omkring 35.000 kroner, hvis jeg var dig, så er der også til lidt ekstra forkælelse, hvis du skulle få lyst til det.

   Jeg håber at det var svar nok
   Mvh
   Tine

   • Kære Tine
    Tusinde tak for din tid og dit hurtige svar. Jeg syntes, at det lyder som en god ide, at starte hos min ven i Bangkok, for så får jeg startet op på rejsen på en stille og rolig måde. Hvis jeg forstod det ret, så foreslog du så, at jeg lavede denne rute Thailand (Bangkok), Cambodia, Vietnam, Laos og Malaysia (flyve hjem fra Kuala Lumpur)? Det bliver et lidt pakket program og måske nok et land for meget. Er der nogen lande du vil fortrække frem for andre, hvis du skal nøjes med 3 eller 4 lande? Hvis jeg tænker lidt over det, skulle det så hedde Thailand, Laos, Vietnam, Malaysia?
    Hvis jeg vil snorkle undervejs. Kan det så bedst betale sig at købe det i Thailand eller hvor jeg nu havner?
    Hvad har du gjort mht. mobil/data. Har du rejst rundt med din mobiltelefon/Ipad/Kindle og brugt taletidskort?
    Jeg er nok mest bekymret om de unge har lyst til, at hænge ud med mig på div. hostel’s da jeg jo er 51. Jeg er dog både ung af udseende og sind. 🙂 For jeg kunne godt forestille mig, at det vil blive lidt hårdt uden selskab af en eller anden art, da jeg er meget social..

    Mvh.

    • Hej L

     Den store rute var mest tænkt, hvis du besluttede dig for at bruge mere end tre måneder. Hvis jeg var dig, så ville jeg tage ruten dernede i stedet for at beslutte det herhjemme. Måske du kan starte i Bangkok og så rejse mod Vietnam gennem Laos og se hvor lang tid du bruger på det og så beslutte derfra hvor du evt tager til 🙂 Flybilletter er jo også billige i den del af verden. Jeg købte for eksempel en flybillet fra Hanoi til Bangkok for 500 kroner cirka ti dage før afrejse 🙂 Det kan jo være at du også får tid til at rejse til Malaysia, men det kan jo også være at du synes Vietnam er det fedeste land, som du får lyst til at bruge mere tid på.
     Tit så kan man leje snorkeludstyr ellers burde man kunne finde det billigt dernede.
     Jeg købte ikke noget lokalt sim-kort denne gang, men loggede bare på wifi i stedet.
     Det kommer meget an på hvem man er. Jeg har fået venner på din alder på mine rejser. Hvis du er udadvendt og selv tager initiativ, så tror jeg ikke at du får de store problemer. Sidst jeg var i Thailand, så var det faktisk en som var ældre end dig, som tog initiativet til mange fællesaktiviteter og jeg er sikker på at han fik en masse venner
     Mvh
     Tine

     • Kære Tine.

      Jeg kan rigtig gennemskue det og har fået forskellige svar fra Jysk og Killroy. Accepterer Thailand, at jeg bare køber en billet til Bangkok og så finder ud af hvornår jeg tager videre inden for de 30 dage. Kan jeg evt. være 30 dage i Thailand, tage til Laos i en uge eller 14 dage og så tage tilbage til Bangkok for, at flyve hjem igen? Mit spørgsmål får jeg automatisk et nyt visum til Thailand, hvis jeg tager tilbage til Bangkok fra Laos eller Bali af?

      Mvh.

     • Hej igen L

      Det er lyder til at din tur efterhånden er ved at falde på plads. Dejligt!
      Ja, du kan sagtens rejse ud af landet og komme tilbage. Du får automatisk et visum når du kommer tilbage. Du skal blot være væk 24 timer. Man kan endda også lave visaruns, hvor man egentlig bare rejser over grænsen, vender rundt og går tilbage ind i Thailand. Men jeg har dog hørt at de ville forbyde visaruns, men tror dog ikke at det er trådt i kraft.

      Men ja, rejser du til et andet land og kommer tilbage til Thailand. Så får du automatisk et nyt visum. Flyver du ind i Thailand får du 30 dage gratis og rejser du over land får du 15 dage gratis 🙂

      Ift Thailand, så er deres konge for nylig død. Det betyder at landet er i sorg det næste år. Så hav mørke farver på og respekter deres sorg. Deres konge betød nemlig meget for dem. Du kan stadig godt rejse i landet, men oplevelsen er nok stadig en lidt anden end normalt 🙂

      God rejse
      Tine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *