Professionelle landskabsbilleder er utrolig smukke og er oftest nogle af de billeder, som giver mig allermest lyst til at rejse et andet sted hen! Men landskabsbilleder kan også hurtigt blive kedelige, hvis man ikke tager dem “rigtigt”, så jeg har samlet nogle tips til at tage bedre landskabsbilleder.

Jeg håber, at de vil være med til at løfte dine landskabsbilleder til helt nye højder. Først vil jeg dog anbefale, at du lærer dit kameras indstillinger at kende først og dernæst nogle generelle råd.

tag bedre landskabsbilleder

Her bruger jeg vandet, som forgrund, risplanterne som mellemgrund og træer samt klipper som baggrund. Billedet er taget i Vang Vieng, Laos

Hav en forgrund, en mellemgrund og en baggrund

Dette er det første, som du skal overveje. Har du nemlig ikke en forgrund, en mellemgrund og en baggrund, så ender dit billede højst sandsynligt med at fremstå lidt “fladt” og kedeligt.

Så sørg for at have alle tre med! Men overvej dog, hvad du bruger som en af de tre, det skal passe til dit billede, så lad vær med at bruge en skraldespand som forgrund med mindre at det har betydning for dit billede.

Emerald Lake, yoho national park

Her er broen og “horisontlinjen” cirka 1/3 fra bunden og bjerget samt kajakken er lidt over 1/3 fra højre. Det er begge i det gyldne snit. Billedet er taget i Yoho National Park.

Brug det gyldne snit

Jeg skrev også dette under de generelle råd, men det er specielt vigtigt når du fotograferer landskaber! Det skaber mere ro for øjnene og gør simpelthen billedet mere interessant, hvis du bruger det gyldne snit.

Placer horisontlinjen i den øverste eller nederste linje og gerne objekter i de andre linjer, det kunne evt være et træ. Der kan selvfølgelig være tidspunkter, hvor du ikke kan placere det i det gyldne snit, så må man bare prøve at placere det så godt muligt.

10 gode grunde til at rejse i wales

Billedet her er fra Wales og er taget cirka en time før solnedgang

Tag billederne på det rigtige tidspunkt

Mange professionelle landskabsfotografer tager kun billeder ved solopgangen eller solnedgangen samt en time før og efter. Her er lyset simpelthen bedst. Skyggerne bliver blødere (det er lettere at se tingene i skyggerne, hvis du har eksponeret rigtigt). Derudover er der ofte færre mennesker ved solopgang. Men desværre, så har man ikke altid det privilegium at kunne tage alle ens billeder omkring de tidspunkter, men så må man bare gøre det så godt som muligt.

canyoning i bahana gorge

Her er der brugt en lukketid på 1/8 sekunder, så vandet ser mere “blødt” ud. Med et ND-filter ville man kunne tage billedet med endnu længere lukketid, men i dette tilfælde er det ikke nødvendigt. Billedet er taget nær Cairns.

Brug lang lukkertid når du fotograferer vand

Ved at bruge lang lukkertid ser vandet mere blødt ud og man får et mere professionelt look. Det kræver dog ofte, at man bruger stativ eller sætter sit kamera et stabilt sted. Desto længere lukkertid man bruger, desto mere blødt ser vandet ud. 

tiger leaping gorge, kina

Uden husene til venstre ville det være svært at få en fornemmelse af bjergenes størrelse her i Tiger Leaping Gorge.

Brug mennesker/objekter til at vise størrelsen

Dette skrev jeg også om i mit generelle indlæg, men specielt ved landskaber kan det være rigtig vigtigt. Kender du det, at du kommer hjem og vandfaldet, bjerget eller andet virker bare ikke nær på imponerende når du kommer hjem og ser dine billeder?

Måske er det, fordi man ikke kan fornemme, hvor stort det er? Så placer en person eller noget andet i billedet, så får man en bedre fornemmelse af det!

solopgang ved East Rapti River

Her er billedet meget undereksponeret, så solen fremstår som en kugle og himlen bliver meget mere rød end hvis det var “korrekt” eksponeret. Billedet er taget i Chitwan National Park.

Undereksponer billedet af solnedgangen/solopgangen

Det gælder også nogen gange ved andre billeder, men tager du et billede af en solnedgang eller en solopgang, så retter du måske dit kamera direkte mod solen, og det kan forvirre dit kamera. Ved at undereksponere det, så kan du bevare de smukke farver, du kan jo også altid ændre eksponeringen og tage flere billeder.

Du undereksponerer ved at sørge for, at din lysmåling er negativ (ved at dreje hjulet til fx -2 eller ved at holde kameraet lidt væk fra solen og holde kameraknappen halvt nede, inden du drejer det tilbage mod solen og trykker den helt ned).

Vandring i hong kong

Her “leder” vejen ens blik ud af billedet og over mod øerne. Billedet er i øvrigt taget på Lantau trekket i Hong Kong

Sørg for at vejer og stier “leder” ind i billedet

Okay, dette her lyder måske lidt mærkeligt, men man kan altså godt finde veje i smukke landskaber. Og de kan altså blive gode motiver, hvis du lader dem “lede” ind i billedet eller ud af det. Det pirrer seerens nysgerrighed og kan skabe nogle fantastiske billeder. Hvis de derimod “skærer” billedet midt over, så kan de derimod gå hen og ødelægge billedet…

Moraine Lake, Banff National Park, Alberta, Canada moraine lake, banff national park

Disse to billeder, taget i Banff National Park, giver to vidt forskellige udtryk, selvom det er samme sø som er fotograferet

Gå tæt på!

Jeg kender det godt, man ser et fantastisk landskab og har lyst til at vise det hele frem! Men man kan også nogle gange tage lige så fantastiske landskabsbilleder, hvis man vender sit kamera på en del af motivet frem for at vise det hele. Du kan jo altid tage begge billeder, hvis du skulle have lyst.

daintree river

Dette billede fra Daintree National Park bliver mere stemningsfyldt med de grå skyer

Tag billeder også selvom vejret er dårligt

Jeg kender det godt. Man kan se på himlen, at det kommer til at regne, og man gider egentlig ikke ud, for der er alligevel ikke meget lys, og man gider ikke blive våd eller få vådt udstyr.

Men bare fordi det er dårligt vejr, er det ikke ensbetydende med, at man får dårligere billeder. Nej, tværtimod, kan man finde ud af at håndtere det, så kan man få nogle anderledes billeder, som kan virke mere interessante fordi himlen netop er kulsort. Så det er bare at komme ud og få taget nogle billeder!


Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

  Mere om billeder og kameraer

4 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *