Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har en stor forkærlighed for portrætbilleder! Vi tager alle portrætbilleder når vi rejser hvad end om det er af lokale eller ens rejsemakker(e), så her er mine tips til at gøre dine portrætbilleder bedre! Først vil jeg dog anbefale, at du lærer dit kameras indstillinger at kende først og dernæst nogle generelle råd.

longtailboat, thailand

Min guide i Khanom, Thailand

Spørg om tilladelse

Jeg ved ikke med dig, men jeg bliver pænt irriteret, når folk tager billeder af mig uden at have spurgt om lov først. Hvad nu hvis jeg ikke havde lyst til at få taget et billede i den situation?

Okay, der var faktisk engang i Dubai, hvor en flok kinesiske turister tog et billede af min mor og jeg uden at spørge om lov. Jeg blev ikke sur, men mere forbløffet over at en fremmede kvinde lagde hånden på mit lår uden at spørge om lov….men det er vist også en ekstremitet…

Tips:

 1. Taler man ikke samme sprog, så hjælper det ofte at pege på kameraet og derefter på personen
 2. Kan du ikke komme til at spørge situationen, så vurder om det er ok at tage billeder
 3. Har du lidt svært ved at tage dig sammen om at spørg, så prøv at spørge børn til at starte på, de vil som regel gerne stille op 😉

tag bedre portrætbilleder

Dette billede er taget i hektiske omgivelser i Kathmandu

Gå tæt på

Personen er hovedmotivet, så gå tæt på personen for at fjerne eventuelle forstyrrelser fra billedet! For ellers mister man fokus fra personen og det er jo egentlig ærgerligt…

Snak gerne med personen først

Dette hænger også lidt sammen med tip nr. 1, men det kan være enormt grænseoverskridende for nogen, at en fremmed kommer over og spørger om man må tage ens billede! Så brug evt. lidt tid på at snakke med personen og lær lidt ham/hende lidt bedre at kende. Så bliver det som regel lidt lettere at spørge personen om et billede. Derudover vil personen nok også være lidt mere tryg ved situationen. Det kan jo også være, at du kan få personen til at grine eller smile naturligt, og det er altså guld værd på et billede! 

lokale vietnamesere i Hoi An

Jeg kommunikerede på bedste vis med disse to i Hoi An, Vietnam, før jeg fik et billede

Få personens omgivelser med, hvis det giver mening

Hvis personen, som du tager et billede af, arbejder på et værksted eller spiller håndbold, så giver det meningen at tage omgivelserne med for de fortæller jo netop noget om personen og evt. hans/hendes personlighed. I sådan et tilfælde, så er det jo oplagt at få det med! 🙂 Du kan også bruge en høj blænde (et lavt F-tal) til at sløre baggrunden.

Faces of the World - Cambodja

Spørg evt også forældre/bedsteforældre om lov, før du tager et billede

Hav en kort lukketid når du fotograferer mennesker

Mennesker bevæger sig jo og specielt børn bevæger sig hurtigt, så hvis du gerne vil have dem til at “stå stille” på billedet, så kan det godt betale sig at have en kort lukketid!

Sørger for at stille skarpt på øjnene 

En klog person sagde engang, at øjnene er sjælens vinduer og det er så rigtigt! Øjnene kan fortælle meget om en person! Er personen træt efter et langt liv med hårdt arbejde eller er det et barn som stråler af glæde over et nyt stykke legetøj? Så vil øjnene vise det! Så sørg for at de er i fokus og gerne er knivskarpe, det vil give mere dybde til dit billede.

guide Bali

Jeg fik lov til at tage et billede af denne fine mand udenfor Ubud på Bali

Undgå at personen får ting i hovedet

Vi kender den alle vi kommer hjem med et billede af en person og så ligner det, at de har et metalrør/en lygtepæl gennem hovedet eller en parasol som hat. Det kan hurtigt ødelægge billedet, så vær opmærksom på omgivelserne og flyt dig eller din model, så de ikke har ting i hovedet.

Pas på med blitzen

Det kan nogen gange være nødvendigt, at tage billeder med blitz men pas på med at bruge den, for personen på billedet bliver ofte meget hvid i ansigtet og får tit røde øjne på billeder taget med blitz. Der kan selvfølgelig være situationer, hvor det er smart at bruge blitz, men det kan jo også give en stemning til billedet, hvis det er lidt mørkt.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere om billeder og kameraer

8 Comments

 • haha ja kom lige til at mindes dengang i Dubai, hvor du virkelig var en hovedattraktion. Meget grænseoverskridende 🙂

 • Spændende indlæg, Tine og tak for tip.

  Tror sgu ikke at jeg nogensinde bliver den store portrætfotograf 🙂 Synes altså stadig der er en anelse grænseoverskridende men skal nok bare i gang for jeg kan rigtig godt lide at se portrætfotografier.

  Du sørger da i hvert fald for at jeg får mere lyst til det imens nyder jeg bare dine billeder 😉

  En af de ting jeg HADEDE, ved at være i Kina var at vi (Min to meter høje mand og to lyshårede kvinder) var attraktionen så kineserne synes bare de kunne tage billeder og røre ved os hele tiden. Vi troede nu at det var os som skulle tage billeder men tror faktisk at der samlet blev tager flere billeder af os end vi tog af ting i Kina.

  • Det var så lidt. Jeg håber at du kan bruge dem 🙂

   Jeg var bestemt heller ikke god i starten, men man må bare øve sig 😉 Du kunne jo starte med at øve dig ved at tage billeder af venner og familie, det gjorde jeg selv 🙂

   Det er da godt at vide, at jeg har givet dig lysten til mere!

   Okay, så det er ikke kun når de rejser, haha! Jeg hænger vist også på væggene i flere kinesiske hjem, hihi. Jeg er generelt også rimelig populær med mit lyse hår, men de fleste gange er jeg blevet spurgt om de måtte tage et billede og de fleste gange stiller jeg også op. Jeg spørger jo selv andre om det samme. Men det var nu grænseoverskridende at kvinden bare smækkede hendes hånd på mit lår…

  • Mange tak, jeg er glad for at du kunne bruge dem og vil da glæde mig til at se dine portrætbilleder fra din næste rejse! 🙂 ved du hvor den går hen?

  • Mange tak! Jeg håber at de kan bruges 🙂 jeg syntes også at det var svært i starten og de bliver ikke alle lige gode, men som så mange andre ting, så må man bare øve sig 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *