Phong Nha nationalpark var virkelig noget jeg havde set frem til på min rundrejse i Vietnam! At gå på opdagelse blandt verdens største huler kan da ikke være andet end fantastisk? Jeg valgte selv at køre rundt til nogen af de mange huler. Var det turen og pengene værd?

Scooterkørsel i Vietnam  Vietnamesisk køreskole

Jeg havde to muligheder for at se nogle af de store grotter i Phong Nha – at tage på en gruppetur eller køre turen selv. Jeg har aldrig selv kørt en motorcykel før, så var lidt nervøs ved tanken, men så fandt jeg en tysker, Lisa, på mit hostel som også ville arrangere turen selv, så vi besluttede os for at gøre det sammen.

landskaber Vietnam

Da jeg ikke havde prøvet at køre før blev jeg sat til at køre frem og tilbage på den utrafikeret vej foran mit hostel. Da jeg ikke ramte noget, bestod jeg prøven. Så gik turen ellers mod grotterne. Der gik ikke længe før vi matte stoppe op for at tage et billede af det smukke landskab, en ting som vi endte med at gøre meget ofte 😉

Læs også: Scootereventyr på Cat Ba Island

Vejen til Dark Cave, Vietnam

Aktionpræget besøg i Dark Cave

Vi nåede først dark cave, som jeg gerne ville se. Lisa ville ikke med, så hun blev udenfor og ventede. Jeg skiftede til badetøj og fik udleveret en redningsvest, en pandelampe samt en hjelm. Vi var fem, som skulle afsted sammen, men først skulle vi lige se en “sikkerhedsvideo”, hvor det største budskab var priserne, som vi skulle betale for de forskellige ting, hvis de gik i stykker og ellers fortælle os om alt vi skulle til at opleve…

Vi gik derefter op i et tårn hvorfra at vi ziplinede over floden, men vi havde ikke nået indgangen endnu. Vi manglede lige at svømme det sidste stykke i det iskolde vand.

Læs også: Canyoning i Dalat – den vildeste adventureoplevelse

Phong Nha National Park

På det første stykke gik vi i bare tær, i hvad jeg formoder at være, flagermus ekskrementer…Indtil vi nåede det stykke, hvor vi rent faktisk kunne gå på jorden. Vi måtte dukke os for klippevæggen og kæmpe os over de store sten, før vi til sidst nåede et mudderhul dybt inde i hulen. Her “svømmede” vi lidt rundt inden vi til sidst måtte ud og vaske os i det kolde vand.

Til slut sejlede vi i kajak tilbage til starten, hvor vi kunne give os i kast med en mindre zipline og en lille forhindringsbane over vandet. Efter lidt fri leg og et brusebad var Lisa og jeg igen klar til at indtage vejene og netop som vi skulle til at køre, kom alle turisterne fra Paradise Cave.

Læs også: Storslået trekking i Sapa

paradise cave, phong nha
Paradise Cave

Den smukke Paradise Cave

Paradise cave lå lidt længere væk, men vi nødt at køre gennem landskabet. Landskabet var til tider taget ud af Jurassic Park og vi forventede til hver tid at en dinosauer kunne finde på at krydse vores vej. Vi måtte dog nøjes med høns, hunde og køer 😉 Vi nåede til Paradise Cave og jeg havde egentlig ikke den store lyst til at se endnu en drypstenshule, da jeg allerede har set et par stykker, men Lisa overtalte mig.

Vi skulle først op af bjergsiden for at komme ind. Turen derop blev ledsaget af mærkelig vietnamesisk musik, som virkede helt malplaceret i situationen..Hulen var kæmpe stor og flot, men desværre rendte vi ind i en stor flok kinesere, som jo ikke ligefrem er det mest stille typer…

Læs også: Blandt flydende landsbyer og ildsprudende drager i Halong Bay
paradise cave, phong nha

Min oplevelse af Phong Nha

Jeg var ærlig talt lidt skuffet over Phong Nhas huler. Jeg synes, at det hele blev lidt for kommercielt og jeg synes måske ikke helt, at det var pengene værd. Det koster rigtig mange penge, når man sammenligner med andre ting i Vietnam, især hvis man er på et backpackerbudget. Måske var mine forventninger for høj.

Mange rejsebloggere har nemlig erklæret stedet for deres yndlingssted i hele verden og det fik ikke kun mine forventninger op, men har også givet Phong Nha et kæmpe boost ift. turismen. Jeg under dem det selvfølgelig gerne i Vietnam, men det tog lidt af charmen, at en lille landsby er forvandlet til en lang gade af hoteller. Derfor vil jeg også anbefale, at du bor lidt væk fra “hovedgaden”.

Men jeg har også set mange huler i mit liv, så måske jeg bare har set nok drypstenshuler i mit liv?

De største huler i Vietnam

Landskabet er værd at komme efter

Jeg kunne jo godt se, at Paradise Cave var rigtig stor og flot, men jeg havde det lidt sådan “var-det-det?”-agtigt…

Jeg syntes Dark Cave var langt mere interessant, men jeg følte lidt at vi skyndte os i gennem, i mens guiden krydsede ting af sin liste (man kan ikke besøge Dark Cave uden en guide). Derudover synes jeg, at det var ærgerligt, at man vidste hvad man gik ind til på forhånd p.g.a. “sikkerhedsvideoen”. Måske det havde været federe at besøge nogle af de andre huler i Phong Nha, det ved jeg ikke…Men jeg syntes faktisk at køreturen og landskabet omkring grotterne var det bedste!

Pris, information og tips

Pris

Dark Cave: 350.000 VND (∼ 107 kroner)

Paradise Cave: 250,000 VND (∼ 76 kroner)

Motorcykelleje: 80.000 VND (∼ 24 kroner)


Tips og information

 Du kan leje motorcykler utrolig mange steder i byen, så det er bare at vælge det sted som er rigtigt for dig. Prut evt. lidt om prisen.

Tager du til Dark Cave og Paradise Cave, så vil jeg i den grad anbefale, at du besøger Dark Cave først! Og kom tidligt afsted!

Overvej nogle af de mindre huler i Phong Nha, hvis du gerne vil have en mindre kommerciel tur og/eller vil spare penge. Det er for eksempel muligt at overnatte i telt i Hang En Cave. Du kan få en masse inspiration til oplevelser her.


Hotel/hostel

Det virker til at alle der er begejstret for Phong Nha har boet på Phong Nha Farmstay, men det er langt fra så primitivt som det lyder. For her er svimmingpool og fantastiske udsigter! Se priser her (reklamelink). Det bliver dog hurtigt udsolgt, hvis det er tilfældet, så kan jeg også stærkt anbefale Nguyen Shack (reklamelink).

*Bruger du mine reklamelinks, støtter du bloggen, uden at det koster dig ekstra

Har du været i Phong Nha-Ka Bang nationalpark? Og hvad synes du om stedet?

Mere fra vidunderlige Vietnam

17 Comments

 • Hej Tine,
  det var da en nem og hurtig måde at bestå køreprøven på
  Kinesiske turister kan bare ødelægge enhver oplevelse. Kineserne og deres dårlige manere er ret upopulære her i Japan. Jeg har hørt at flere lufthavne i Kina uddeler brochure ud til folk der rejser ud om hvordan man opføre sig ordenligt og det bl.a er på afgange til Japan de får dem.

  Personligt vil jeg nok foretrække landskabet omkring hulerne frem for at skulle ind i dem. Jeg har virkelig fået respekt for sådan hule efter at have set filmen Scantum der handler om huledykkere i netop Vietnam. Den handler om nogen der bliver fanget i en hule af et uvejr og indgangen bliver oversvømmet og så er de nødt til at forsøge at finde en anden vej ud. Jeg kan ikke huske navnet på hule hvor den er optaget. Har du set den film ??

  • Hej Inger-Marie,

   Ja, det var da let.
   De kan virkelig også være frygtelige! Tænk at man skal belære voksne mennesker på den måde…

   Landskabet var også det fedeste for mig. Nej, den har jeg ikke set, måske jeg skulle få det gjort 🙂

 • Det var det i hvert fald, Inger-Marie, det er jo også Asien 😉 Det kan de helt sikkert og jeg tror da også at det ødelagde min oplevelse en smule…desværre. Wow, det er også vildt, hvis det gør det! Men endnu vildere, at der er behov for det! Så kan man da vist være glad for at være fra Danmark.

  Landskabet var også det jeg bedst selv kunne lide, det havde vi helt for os selv. Jeg synes desværre, at hulerne var lidt for kommercielle (i hvert fald dem jeg besøgte), men så var det jo godt, at landskabet var helt fantastisk! 🙂 Nej, den har jeg ikke set og måske jeg burde lade vær? 😉 Jeg googlede den lige, den er faktisk optaget i Australien. Jeg skulle heldigvis ikke dykke i hulerne, det tror jeg ville have været meget grænseoverskridende…

  • Det var også sjovt – især ziplinen, men ville ønske, at jeg ikke havde kendt til det hele på forhånd 😉

 • Ville nu nok fortrække landskabet omkring hulerne, der ser smukt ud.

  Ved sgu ikke, hvad der er med mig men jeg har set en del af disse drypstenshuler rundt om i verden og de har aldrig rigtig sagt mig noget.
  Jeg var engang i en på Mallorca med violin musik og det hele, hold da op så kan det ikke blive mere turistet.

  Fin og hurtig måde at få et kørekort på 😉

  • Det var også klart det som jeg synes var smukket, som sagt, så blev jeg også lidt skuffet over hulerne. Jeg har vist også set nok drypstenshuler i mit liv…Jeg kan huske, at jeg så en i Frankrig, som barn og den var enorm flot! Men nu har jeg vist fået set min andel….Men jeg ville nu gerne se verdens største hule, Hang Sơn Đoòng, det skulle jo være et helt økosystem i sig selv…men jeg synes nu ikke lige at $3000 for fem dage passede mit budget…I know nærigpind 😉
   Hold da op, det lyder helt forfærdeligt!

   Ja, easy piecy! Tænk hvis det var så let i Danmark 😛

  • Ja, det er ikke billigt, men jeg er overbevist om at det er en helt fantastisk tur, hvis man da bare havde pengene 😉 Ja, det tror jeg at de fleste er 😉

 • Det ser så fedt ud! Det er klart på min bucket list når jeg skal til Vietnam! Var du ikke bange for at køre selv?

  • Landskabet var også virkelig fedt! Næ, der var stort set ingen trafik på vejen og jeg har siddet bag på en del scootere, så egentlig ikke 🙂

 • Hej Tine
  Lige nu er jeg i Vietnam og overvejer om jeg skal se Phong Nah nationalparken.

  Kørte du fra Dong Hoi til Phong Nah på scooter eller hvor lejede du scooteren? Hvordan foregår det med og kører på scooter inde i nationalparken? hvor langt er der mellem de forskellige huler og hvor stor er parken på scooter?

  Håber det gir mening 🙂

  Hvis man har været på trekkingtur i Chiang Mai med homestay i 3 dage, er det så noget værd og tage til Sapa og så i januar måned, hvor vejret måske er dårligt?

  Hvis man har set Halong Bay, behøver man så Ninh Binh, hvis tiden er lidt knap?

  Lidt mange spørgsmål, men du er jo eksperten 😉

  Hilsen Mikkel

  • Hej Mikkel
   Der er en masse guesthouses udenfor Phong Nha eller mere præcist Son Trach, som byen hedder. Men tager du fx en bus til Phong Nha, så er det der du bliver sat af 🙂 Det var der, jeg boede og lejede en scooter, de fleste hostels har muligheden for scooterleje. Vi brugte en hel dag på Dark Cave og Paradise Cave, måske man også ville kunne nå Phong Nha Cave eller Nuoc Mooc Spring Eco Trail. Hvis du vil se det hele, så kan det godt være, at du skal sætte to dage af, men nogen ville også kunne nå det hele på en dag. Jeg kan ikke huske, hvor langt der var, men man kører på et loop og der er tid nok til at nyde landskabet og hulerne 🙂 Man betaler et mindre beløb for parking ved de fleste steder, jeg husker det som om at priserne var rimelig, så er der nogen som holder øje med din scooter mens du er på opdagelse 🙂

   Jeg synes, at Sapa var turen værd. Vi havde fantastisk vejr i januar, selvom vejrudsigten havde lovet masser af regn, så havde vi nok kun 20 min regn. Udsigterne over bjergene er helt fantastiske! Men på mange punkter, så kunne det godt minde om at trekke i Chiang Mais bjerge. Så når du selv er i tvivl og er lidt i tidsmangel, så var det måske bedre at vælge noget helt anderledes? Det kan du vist kun beslutte.

   Hvis tiden er knap, så ville jeg nok vælge Ninh Binh fra. Det er smukt, men det kunne godt minde om Halong Bay (det kaldes ikke Halong Bay på land uden grund 😉 ) og Phong Nha 🙂 Jeg håber at det hjalp. God tur gennem Vietnam!

   • Hej Tine

    Tak for svar!
    Jeg har besluttet mig for og tage til Sapa, men på en arrangeret tur, så jeg ikke spilder tiden. Jeg kommer til og trekke lidt deroppe, og skal op og se Fanxipan bjerget. Det er en 2 dags tur. Derefter tilbage til Hanoi en nat og så skal jeg finde ud af noget bus til Phong Nha. Efter det Hoi An og efter det HCMC. Hvordan kom du til HCMC?

    Hilsen Mikkel

    • Hej Mikkel

     Det var så lidt. Sapa er også utrolig smuk, jeg håber at I får godt vejr! Fansipan skulle også være besøget værd! Så vidt jeg husker, så gør busserne fra Hanoi til Phong Nha om natten, så måske du skulle overveje at tage en bus samme nat, som du kommer til Hanoi? Jeg tænker i hvert fald, at det kunne være værd at undersøge, så du ikke kommer til at have to dage i Hanoi, hvis du kun regnede med at det skulle være en 🙂 Jeg mener, at det er Hung Thanh der kører den rute, men du kan jo altid høre på dit hostel og få dem til at booke for dig.

     Jeg har ikke taget turen fra Hoi An til HCMC, da jeg rejste fra Hoi An og nordpå. Men skulle jeg vælge, så ville jeg nok flyve fra Danang til HCMC, hvis jeg var dig, da man nok kan forvente at bruge omkring 20 timer på transport. Det ville jeg syntes var ærgerligt, at skulle bruge 20 timer på transport, hvis jeg var presset på tid…Hvis du synes, du har tid og vejret er godt, så er togturen fra Hué til Danang virkelig smuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *