Phong Nha nationalpark var virkelig noget jeg havde set frem til på min rundrejse i Vietnam! At gå på opdagelse blandt verdens største huler kan da ikke være andet end fantastisk? Jeg valgte selv at køre rundt til nogen af de mange huler. Var det turen og pengene værd?

Scooterkørsel i Vietnam Vietnamesisk køreskole i Phong Nha National Park

Jeg havde to muligheder for at se nogle af verdens største huler i Phong Nha – at tage på en gruppetur eller køre turen selv. Jeg har aldrig selv kørt en motorcykel før, så var lidt nervøs ved tanken, men så fandt jeg en tysker, Lisa, på mit hostel som også ville arrangere turen selv. Så vi besluttede os for at gøre det sammen.

landskaber Vietnam

Da jeg ikke havde prøvet at køre før, blev jeg sat til at køre frem og tilbage på den utrafikeret vej foran mit hostel. Da jeg ikke ramte noget, bestod jeg prøven. Så gik turen ellers mod grotterne. Der gik ikke længe før, vi matte stoppe op for at tage et billede af det smukke landskab i Phong Nha. En ting som vi endte med at gøre meget ofte..

Vejen til Dark Cave, Vietnam

Actionpræget besøg i Dark Cave, Phong Nha

Vi nåede først Dark Cave, som jeg gerne ville se. Lisa ville ikke med, så hun blev udenfor og ventede. Jeg skiftede til badetøj og fik udleveret en redningsvest, en pandelampe samt en hjelm. Vi var fem, som skulle afsted sammen, men først skulle vi lige se en “sikkerhedsvideo”, hvor det største budskab var priserne, som vi skulle betale for de forskellige ting, hvis de gik i stykker. Så fortalte den os ellers alt, hvad vi skulle til at opleve…

Vi gik derefter op i et tårn, hvorfra at vi ziplinede over floden til indgangen af Dark Cave. Min højdeskræk blev sat på en prøve, da vi gik op i tårnet, men da jeg blev spændt fast og fik at vide, at nu skulle jeg zipline, gjorde jeg det uden at tøve. Vi endte på et bart stykke jord, hvorfra vi skulle svømme stykke til hulen, i det iskolde vand.

Phong Nha National Park

På det første stykke, gik vi i bare tæer, i hvad jeg formoder at være flagermus ekskrementer…Så vi nåede det stykke, hvor vi rent faktisk kunne gå på jorden. Vi måtte dukke os for klippevæggen, og kæmpe os over de store sten, i lyset fra vores pandelamper, før vi til sidst nåede et mudderhul dybt inde i Dark Cave. Her “svømmede” vi lidt rundt i mudderet, inden vi til sidst måtte ud og vaske os i en vandpyt af koldt vand.

Så roede vi tilbage til start i en kajak. Her var der en mindre zipline og en lille forhindringsbane over vandet, hvor vi kunne slippe os løs med leg. Efter lidt fri leg og et brusebad, var Lisa og jeg igen klar til at indtage vejene. I samme sekund, som vi kørte, kom der en bus fyldt med turister fra Paradise Cave.

paradise cave, phong nha
Paradise Cave

Den smukke Paradise Cave i Phong Nha

Paradise Cave lå lidt længere væk, men vi nød at køre gennem landskabet. Det var som taget ud af Jurassic Park og vi forventede til enhver tid, at en dinosauer kunne finde på at krydse vores vej. Vi måtte dog nøjes med høns, hunde og køer. Vi nåede til Paradise Cave, og jeg havde egentlig ikke den store lyst til at se endnu en drypstenshule, da jeg allerede har set et par stykker, men Lisa overtalte mig.

Vi skulle først op af bjergsiden for at komme ind. Turen derop blev ledsaget af mærkelig vietnamesisk musik, som virkede helt malplaceret i situationen..Hulen var kæmpe stor og flot, men desværre rendte vi ind i en stor flok kinesere, som jo ikke ligefrem er det mest stille typer…

paradise cave, phong nha

Min oplevelse af Phong Nha

Jeg var ærlig talt lidt skuffet over Phong Nhas huler. Jo, de er kæmpestore og flotte. Men jeg synes, at det hele blev lidt for kommercielt, og jeg synes måske ikke helt, om jeg syntes, at det var pengene værd. Det koster rigtig mange penge, når man sammenligner med andre ting i Vietnam, især hvis man er på et backpackerbudget. Måske var mine forventninger for høje.

Mange rejsebloggere har nemlig erklæret stedet for deres yndlingssted i hele verden, og det fik ikke kun mine forventninger op, men har også givet Phong Nha et kæmpe boost ift. turismen. Jeg under gerne til de lokale i Phong Nha, for de små landsbyer i Vietnam har det hårdt og turisme kan hjælpe med at skabe en sund økonomi, så der er råd til at børnene kommer i skole osv.

Men jeg havde nok forventet mere en landsbystemning, men fik i stedet en by, hvor hele hovedgaden i Phong Nha bestod af hoteller, det syntes jeg ødelagde charmen en smule. Derfor vil jeg også anbefale, at du bor lidt væk fra “hovedgaden”.

Men jeg har også set mange huler i mit liv, så måske jeg bare har set nok drypstenshuler i mit liv?

De største huler i Vietnam

Landskabet er værd at komme efter

Jeg kunne jo godt se, at Paradise Cave var rigtig stor og flot, men jeg havde det også lidt sådan “var-det-det?”-agtigt…

Jeg syntes Dark Cave var langt mere interessant, men jeg følte lidt, at vi skyndte os igennem, imens guiden krydsede ting af sin liste (man kan ikke besøge Dark Cave uden en guide). Derudover synes jeg, at det var ærgerligt, at man vidste hvad man gik ind til på forhånd p.g.a. “sikkerhedsvideoen”. Måske det havde været federe at besøge nogle af de andre huler i Phong Nha, det ved jeg ikke…Men jeg syntes faktisk at køreturen og landskabet omkring grotterne var det bedste!

Pris, information og tips

Pris for at besøge Phong Nha

Dark Cave: 450.000 VND (∼ 130 kroner) for zipline og hule, 250.000 VND (∼ 72) udenfor højsæsonen.

Paradise Cave: 250.000 VND (∼ 72 kroner).

Phong Nha Cave: 150.000 VND (∼ 45 kr) for indgangen per person, 360.000 VND (∼ 100 kr) for en båd med plads til 14.

Son Doong (verdens største hule): 3000 dollars

Motorcykelleje: 80.000 VND (∼ 24 kroner)


Tips og information til Phong Nha

Phong Na er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

 Du kan leje motorcykler utrolig mange steder i byen, så det er bare at vælge det sted som er rigtigt for dig. Prut evt. lidt om prisen.

Tager du til Dark Cave og Paradise Cave, så vil jeg i den grad anbefale, at du besøger Dark Cave først! Og kom tidligt afsted!

Overvej nogle af de mindre huler i Phong Nha, hvis du gerne vil have en mindre kommerciel tur og/eller vil spare penge. Det er for eksempel muligt at overnatte i telt i Hang En Cave. Du kan få en masse inspiration til oplevelser her.


Hotel/hostel i Phong Nha

De fleste bor enten i Phong Nha Town eller den større by Dong Hoi. Phong Nha Town er tættere på hulerne, derfor anbefaler jeg, at du bor her. Der kører dagligt busser gennem Phong Nha Town og toget kører til Dong Hoi, hvorfra man kan tage en bus eller en taxa til Phong Nha (det tager cirka en time).

Det virker til at alle der er begejstret for Phong Nha har boet på Phong Nha Farmstay, men det er langt fra så primitivt som det lyder. For her er svimmingpool og fantastiske udsigter! Se priser her (reklamelink). Det bliver dog hurtigt udsolgt, hvis det er tilfældet, så kan jeg også stærkt anbefale Nguyen Shack (reklamelink).

*Bruger du mine reklamelinks, støtter du bloggen, uden at det koster dig ekstra

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere fra vidunderlige Vietnam

21 Comments

 • Hej Tine,
  det var da en nem og hurtig måde at bestå køreprøven på
  Kinesiske turister kan bare ødelægge enhver oplevelse. Kineserne og deres dårlige manere er ret upopulære her i Japan. Jeg har hørt at flere lufthavne i Kina uddeler brochure ud til folk der rejser ud om hvordan man opføre sig ordenligt og det bl.a er på afgange til Japan de får dem.

  Personligt vil jeg nok foretrække landskabet omkring hulerne frem for at skulle ind i dem. Jeg har virkelig fået respekt for sådan hule efter at have set filmen Scantum der handler om huledykkere i netop Vietnam. Den handler om nogen der bliver fanget i en hule af et uvejr og indgangen bliver oversvømmet og så er de nødt til at forsøge at finde en anden vej ud. Jeg kan ikke huske navnet på hule hvor den er optaget. Har du set den film ??

  • Hej Inger-Marie,

   Ja, det var da let.
   De kan virkelig også være frygtelige! Tænk at man skal belære voksne mennesker på den måde…

   Landskabet var også det fedeste for mig. Nej, den har jeg ikke set, måske jeg skulle få det gjort 🙂

 • Det var det i hvert fald, Inger-Marie, det er jo også Asien 😉 Det kan de helt sikkert og jeg tror da også at det ødelagde min oplevelse en smule…desværre. Wow, det er også vildt, hvis det gør det! Men endnu vildere, at der er behov for det! Så kan man da vist være glad for at være fra Danmark.

  Landskabet var også det jeg bedst selv kunne lide, det havde vi helt for os selv. Jeg synes desværre, at hulerne var lidt for kommercielle (i hvert fald dem jeg besøgte), men så var det jo godt, at landskabet var helt fantastisk! 🙂 Nej, den har jeg ikke set og måske jeg burde lade vær? 😉 Jeg googlede den lige, den er faktisk optaget i Australien. Jeg skulle heldigvis ikke dykke i hulerne, det tror jeg ville have været meget grænseoverskridende…

 • Elskede Dark Cave! Stadig et af de fedeste ting jeg har prøvet – da det var så anderledes!

  • Det var også sjovt – især ziplinen, men ville ønske, at jeg ikke havde kendt til det hele på forhånd 😉

 • Ville nu nok fortrække landskabet omkring hulerne, der ser smukt ud.

  Ved sgu ikke, hvad der er med mig men jeg har set en del af disse drypstenshuler rundt om i verden og de har aldrig rigtig sagt mig noget.
  Jeg var engang i en på Mallorca med violin musik og det hele, hold da op så kan det ikke blive mere turistet.

  Fin og hurtig måde at få et kørekort på 😉

  • Det var også klart det som jeg synes var smukket, som sagt, så blev jeg også lidt skuffet over hulerne. Jeg har vist også set nok drypstenshuler i mit liv…Jeg kan huske, at jeg så en i Frankrig, som barn og den var enorm flot! Men nu har jeg vist fået set min andel….Men jeg ville nu gerne se verdens største hule, Hang Sơn Đoòng, det skulle jo være et helt økosystem i sig selv…men jeg synes nu ikke lige at $3000 for fem dage passede mit budget…I know nærigpind 😉
   Hold da op, det lyder helt forfærdeligt!

   Ja, easy piecy! Tænk hvis det var så let i Danmark 😛

 • Hold da op 21.000 så er jeg altså også nærig 🙂
  Ja, er nu glad for det ikke er så nemt i Danmark at få et kørekort.

  • Ja, det er ikke billigt, men jeg er overbevist om at det er en helt fantastisk tur, hvis man da bare havde pengene 😉 Ja, det tror jeg at de fleste er 😉

 • Det ser så fedt ud! Det er klart på min bucket list når jeg skal til Vietnam! Var du ikke bange for at køre selv?

  • Landskabet var også virkelig fedt! Næ, der var stort set ingen trafik på vejen og jeg har siddet bag på en del scootere, så egentlig ikke 🙂

 • Hej Tine!

  Jeg overvejer kraftigt at tage på min første solorejse – især efter jeg har læst lidt rundt på din blog! Dog har jeg et par spørgsmål, som jeg håber, du har tid til at svare på 🙂

  Hvad er dine tanker om Vietnam? Ville det være et passende sted for første solorejse?

  Hvad sagde dine venner/familie, da du ville rejse alene? Min familie er nemlig meget modstander, hvilket gør det endnu sværere at tage beslutningen om at tage afsted..

  Hvor meget planlægger du i forvejen, inden du tager afsted? Rute, overnatninger, ting du skal se osv.?

  Mange hilsner K 🙂

  • Hej K!

   Jeg er glad for at høre, at du overvejer at rejse alene og selvfølgelig vil jeg gerne svare 🙂

   Vietnam er generelt rigtig sikkert, let at rejse i og så er der mange andre rejsende, så det er et rigtig godt sted at starte med at rejse alene 🙂 Du skal nok være forberedt på lidt af et kulturchok, men det ville du også kunne få mange andre steder 🙂 Jeg er selv vild med Vietnam! Det er billigt, utrolig smukt og de lokale er rigtig søde! Jeg har faktisk lige netop flyttet hertil og skal bo her de næste 2-3 måneder 🙂

   Min familie og mine venner var rigtig glad på mine vegne, da jeg skulle ud at rejse og støttede mig der. Jeg var dog ikke i tvivl om at min mor gerne så at jeg havde rejst med en og at hun var lidt nervøs for nogle af de steder, som jeg skulle til. Men hun sagde det ikke direkte og støttede mig stadig, da det var min drøm og jeg bare ikke havde fundet nogen anden at rejse med…

   Hvad er det præcis de er modstander af og ved du hvorfor?

   Normalt planlægger jeg faktisk ikke så meget. Jeg booker de første par overnatninger og flybilletterne til og fra landet. Jeg har selvfølgelig en lille idé om hvad jeg gerne vil se fx ville jeg gerne til Sapa, Phong Nha National Park og Halong Bay, da jeg sidst besøgte Vietnam. Jeg planlægger dog sjældent hvornår det skal være osv. før jeg er afsted. Så kan jeg nemlig blive lidt længere på destinationer, som jeg godt kan lide og smutte tidligt, hvis jeg finder ud af at der er steder, som jeg ikke kan lide og så kan jeg også planlægge lidt efter vejret når jeg er afsted 😉

   Men jeg synes at du skal gøre det som gør dig tryg. Første gang jeg skulle afsted, skulle jeg være væk 6 måneder og jeg havde aldrig prøvet at rejse i mere end 3,5 uge før, så jeg planlagde de første tre uger, da det gav mig tryghed 🙂 Det fortrød jeg så lidt dernede, så hvis du planlægger dele af din tur før afrejse, så vil jeg råde dig til at booke ting, som du kan aflyse/rykke 🙂

   Du må endelig sige til, hvis du har flere spørgsmål 🙂

   Hav en god dag
   Tine

   • Tusind tak for det hurtige svar!
    Det lyder rigtig lækkert med Vietnam! Og mega spændende at du skal afsted i så lang tid – det er faktisk lidt samme længde jeg overvejer! Kan man få visum for så lang tid?
    Har før været i Nepal, Indien og Thailand, så det burde dog ikke være helt fremmed 🙂

    Generelt er de mest bekymrede om sikkerheden tror jeg. Alt hvad der kan ske, tror de kommer til at ske. Altså at jeg både vil blive berøvet, kidnappet, voldtaget, syg osv…

    Det lyder fornuftigt! Jeg kommer nok også til at planlægge lidt ekstra for at føle mig godt forberedt her første gang 🙂

    • Det var så lidt

     Ja, du kan søge et visum på en eller tre måneder (single eller multiple entries).

     Jeg har rejst meget alene i Asien og har aldrig været udsat for andet end at nogen snød mig for nogle penge 😉

     Hvis de er bange for sådan noget, så kan du jo evt aftale at du kun bor på sovesal kun for kvinder eller lignende? Jeg har samlet nogle sikkerhedstips her: http://aworldofbackpacking.com/bliv-mere-tryg-og-sikker-som-kvindelig-solorejsende/ – generelt har jeg sjældent oplevet noget slemt på mine rejser og når jeg har gjort, så har jeg for det meste været sammen med en anden 🙂

     Når du har rejst i Asien før, så ved du jo også godt hvordan du skal opføre dig osv. Det vil helt sikkert også hjælpe!

     Du må endelig skrive hvis du har flere spørgsmål eller hvis du har brug for mere hjælp til at overbevise din familie 😉

     Mvh
     Tine

 • Hej Tine
  Lige nu er jeg i Vietnam og overvejer om jeg skal se Phong Nah nationalparken.

  Kørte du fra Dong Hoi til Phong Nah på scooter eller hvor lejede du scooteren? Hvordan foregår det med og kører på scooter inde i nationalparken? hvor langt er der mellem de forskellige huler og hvor stor er parken på scooter?

  Håber det gir mening 🙂

  Hvis man har været på trekkingtur i Chiang Mai med homestay i 3 dage, er det så noget værd og tage til Sapa og så i januar måned, hvor vejret måske er dårligt?

  Hvis man har set Halong Bay, behøver man så Ninh Binh, hvis tiden er lidt knap?

  Lidt mange spørgsmål, men du er jo eksperten 😉

  Hilsen Mikkel

  • Hej Mikkel
   Der er en masse guesthouses udenfor Phong Nha eller mere præcist Son Trach, som byen hedder. Men tager du fx en bus til Phong Nha, så er det der du bliver sat af 🙂 Det var der, jeg boede og lejede en scooter, de fleste hostels har muligheden for scooterleje. Vi brugte en hel dag på Dark Cave og Paradise Cave, måske man også ville kunne nå Phong Nha Cave eller Nuoc Mooc Spring Eco Trail. Hvis du vil se det hele, så kan det godt være, at du skal sætte to dage af, men nogen ville også kunne nå det hele på en dag. Jeg kan ikke huske, hvor langt der var, men man kører på et loop og der er tid nok til at nyde landskabet og hulerne 🙂 Man betaler et mindre beløb for parking ved de fleste steder, jeg husker det som om at priserne var rimelig, så er der nogen som holder øje med din scooter mens du er på opdagelse 🙂

   Jeg synes, at Sapa var turen værd. Vi havde fantastisk vejr i januar, selvom vejrudsigten havde lovet masser af regn, så havde vi nok kun 20 min regn. Udsigterne over bjergene er helt fantastiske! Men på mange punkter, så kunne det godt minde om at trekke i Chiang Mais bjerge. Så når du selv er i tvivl og er lidt i tidsmangel, så var det måske bedre at vælge noget helt anderledes? Det kan du vist kun beslutte.

   Hvis tiden er knap, så ville jeg nok vælge Ninh Binh fra. Det er smukt, men det kunne godt minde om Halong Bay (det kaldes ikke Halong Bay på land uden grund 😉 ) og Phong Nha 🙂 Jeg håber at det hjalp. God tur gennem Vietnam!

   • Hej Tine

    Tak for svar!
    Jeg har besluttet mig for og tage til Sapa, men på en arrangeret tur, så jeg ikke spilder tiden. Jeg kommer til og trekke lidt deroppe, og skal op og se Fanxipan bjerget. Det er en 2 dags tur. Derefter tilbage til Hanoi en nat og så skal jeg finde ud af noget bus til Phong Nha. Efter det Hoi An og efter det HCMC. Hvordan kom du til HCMC?

    Hilsen Mikkel

    • Hej Mikkel

     Det var så lidt. Sapa er også utrolig smuk, jeg håber at I får godt vejr! Fansipan skulle også være besøget værd! Så vidt jeg husker, så gør busserne fra Hanoi til Phong Nha om natten, så måske du skulle overveje at tage en bus samme nat, som du kommer til Hanoi? Jeg tænker i hvert fald, at det kunne være værd at undersøge, så du ikke kommer til at have to dage i Hanoi, hvis du kun regnede med at det skulle være en 🙂 Jeg mener, at det er Hung Thanh der kører den rute, men du kan jo altid høre på dit hostel og få dem til at booke for dig.

     Jeg har ikke taget turen fra Hoi An til HCMC, da jeg rejste fra Hoi An og nordpå. Men skulle jeg vælge, så ville jeg nok flyve fra Danang til HCMC, hvis jeg var dig, da man nok kan forvente at bruge omkring 20 timer på transport. Det ville jeg syntes var ærgerligt, at skulle bruge 20 timer på transport, hvis jeg var presset på tid…Hvis du synes, du har tid og vejret er godt, så er togturen fra Hué til Danang virkelig smuk!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *