Jeg har i mange år drømt om at besøge Skotland, og da jeg fandt nogle billige billetter til hovedstaden, Edinburgh, slog jeg til. Da jeg spurgte i min omgangskreds, hørte jeg kun positive ting om Edinburgh. Jeg forsøgte at holde mine forventninger nede, da det sjældent er en god idé at have høje forventninger, men det var svært, da jeg ikke hørte noget negativt om byen.

Heldigvis kan jeg stemme i og klart anbefale Edinburgh – det er en smuk by med masser af spændende oplevelser og seværdigheder. Og så er byen heldigvis ikke større end at man kan opleve det meste på en forlænget weekend eller selvfølgelig bruge den som springbræt til et roadtrip gennem det skotske højland. Her er de bedste seværdigheder i Edinburgh, hvis du spørger mig!

Calton Hill i Edinburgh

Princes Street i Edinburgh – det flotte klokketårn er The Balmoral hotel

Reklamelinks er markeret med *

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas*. Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!


Seværdigheder i Edinburgh


edinburgh Castle i Skotland - læs alt om landet i denne rejseblog fra Skotland


Kulturseværdigheder


Edinburgh Castle

Edinburgh Castle er byens varetegn og kan ses fra mange steder i byen, da det er placeret på toppen af en lille bakke. Slottet blev bygget i det 11. århundrede, men er løbende blevet udvidet og har ikke blot fungeret som et slot. Det har også været fængsel under syvårskrigen med Frankrig.

Edinburgh Castle er uden tvivl et must do for historieinteresserede, men selv hvis du ikke er historie-nørd, så burde du i det mindste tage herop for at se udsigten herfra. Vi oplevede selv en helt fantastisk solnedgang herfra!

Information

Åbent:

kl. 9.30-17.00 (sidste adgang kl 16) mellem 1. oktober til 31. marts, og indtil kl 18.00 mellem 1. april og 30. september

Pris

Fra 19,5 pund for en voksen og kan bookes her. Det er naturligvis også muligt at få en guidet tur, hvor man springer køen over. Det kan bookes her*.

The Royal Mile - en af de mest besøgte attraktioner i Edinburgh

The Royal Mile og St. Giles’ Cathedral

The Royal Mile er ikke nogen hemmelighed i Edinburgh. Enhver rejseblog eller rejseguide nævner The Royal Mile.

Er det turistet? JA!
Er det smukt? JAAA!
Er det et besøg værd? JAAA for pokker!

the royal mile, Edinburgh

St. Giles' Cathedral

St. Giles’ Cathedral

The Royal Mile starter ved Edinburgh Castle, går gennem Old Edinburgh og fortsætter helt ned til det skotske parlament samt Palace of Holyroodhouse. Du kan ikke tage til Edinburgh og misse The Royal Mile (så skulle du også nærmest aktivt forsøge at undgå det!).

Her er masser af god stemning, hyggelige små shops og caféer, folk som spiller sækkepibe, souvenirbutikker, museer, seværdigheder så som St Giles’ Cathedral, hvor Queen Elizabeths begravelse blev afholdt, og meget mere. Vi var selv forbi flere gange! Og det er tydeligt, hvorfor Edinburgh Old Town er en del af UNESCOs verdensarvsliste og har været det siden 1995!

Rejsetip: Udforsk også nogle af de små gader nær The Royal Mile og de forskellige små “courts” og “close” – de er oftest overset!

Dean Village i Edinburgh

Dean Village

Dean Village er endnu et af de steder som er nævnt på de fleste rejseblogs og rejsebøger. Det er et fint område som mindede mig lidt om Bruges i Belgien. Her ligger den gamle mølle fra år 1880 som nok er den største attraktion i Dean Village. Det er et rigtig fint område, men ærlig talt, så syntes jeg også, at det var en smule overvurderet for, hvad det var…

Husk på, at folk stadig bor i Dean Village, så hav respekt for områdets beboere.

Grassmarket, edinburgh

Victoria Street, Edinburgh

Grassmarket og Victoria Street

Grassmarket er et af de allerældste områder i Edinburgh og kan dateres tilbage til det 14. århundrede. Og selvom det ligger et stenkast fra The Royal Mile og Edinburgh Castle, så virkede det ikke umiddelbart lige så populært blandt turister.

Det er dog ikke et helt ukendt område, da Victoria Street ligger i området. Hvis du ikke kender Victoria Street, så skulle det efter sigende være den gade som gav J.K. Rowling inspiration til Diagon Alley i Harry Potter-universet, så det er blevet et obligatorisk stop for Potterheads.

Så elsker du Harry Potter-universet, så skal du klart en smut forbi Victoria Street. Det er en flot gade, men den er også hurtigt set. Men tag et smut ind i butikken Museum Context, hvis du er Harry Potter-fan. Det er nok en af de mest gennemførte butikker, som jeg længe har set!

Rejsetip: Cockburn Street (udtales Co-burn Street) er også rigtig fin og minder lidt om Victoria Street, dog med lidt mindre farverige butikker.

det skotske nationalmuseum

National Museum of Scotland

Jeg er normalt ikke til museer, men vi tog til Nationalmuseet i Edinburgh, fordi jeg gerne ville se fåret Dolly – jep, vi tog dertil for at se et får. Hvis du ikke ved det, så er Dolly det første klonet pattedyr, så for en biologi-nørd som mig, var det et must do. Men selv hvis du ikke er til klonede dyr, så kan jeg klart anbefale nationalmuseet!

fåret dolly i skotland

Både min mor og jeg var vilde med det og endte med at bruge flere timer i bygningen. Her er udstillinger om alt fra asiatisk kultur (fx fra Nepal), kulturer fra Stillehavet, historiske kjoler, udstoppede dyr, kister fra Egypten og meget mere. Jeg garanterer, at der helt sikkert også vil være noget som fanger din interesse.

Deres café kan dog ikke anbefales…

Information

Åbent

Kl. 10-17

Pris

Gratis

princes street, Edinburgh

Princes Street

Princes Street er lidt hovedgaden i Edinburgh. Det er her, hvor de fleste større butikker er, så du kan virkelig shoppe amok, hvis du har lyst, men selv hvis du ikke er den store shopper, så er gaden et besøg værd. Her er igen en masse fine bygninger og en skøn park, Princes Street Park, selvfølgelig er der også udsigt til Edinburgh Castle. Der er også flere museer til de kulturelt interesserede.

West End, Haymarket og andre bydele i Edinburgh

Når du har set de traditionelle attraktioner, som man bare “skal” se i Edinburgh, så skal du helt sikkert gå på opdagelse i andre dele af byen. Nogle gange kan det betale sig at tage en bus til et ukendt sted og gå på opdagelse der. Vil du dog gerne have tips til et konkret sted at gå på opdagelse, så syntes jeg at West End og Haymarket var hyggelige områder at gå på opdagelse i.

Calton Hill i EdinburghCalton Hill i Edinburgh


Parker og udsigtspunkter i Edinburgh


Calton Hill

På Calton Hill ligger byens observatorie og en af byens ældste parker. Her får man en fantastisk panoramaudsigt over hele byen! Det er bestemt et godt sted at nyde en kop kaffe eller en kop te og udsigten over Edinburgh. Det er også herfra at det øverste billede er taget, hvis du skulle få lyst til at tage et magen til. Men forvent ikke at have det for dig selv 😉

Arthur's Seat i Edinburgh

Arthur’s Seat

Er du vild med at vandre eller bare vil have en lækker udsigt eller vil have fornemmelsen af natur midt i Edinburgh? Ja, der er mange gode grunde til at besøge Arthur’s Seat. Arthur’s Seat ligger i Holyrood Park lige ved enden af The Royal Mile. Det er en forholdsvis kort vandretur på 30-60 minutter alt efter hvilken rute du vælger, hvor mange pauser du skal have osv. at gå op på toppen af den 251 meter høje bakke.

Holyrood Park og dermed også Arthur’s Seat er faktisk en 360 millioner år gammel vulkan som for længst er udslukket. Men ja, du kan vandre på en gammel vulkan midt i Edinburgh.

Greyfriars Kirkyard - Seværdigheder i Edinburgh


Flere oplevelser og seværdigheder for Harry Potter-fans


Greyfriars Kirkyard

Jeg havde det meget ambivalent med at besøge en kirkegård som en seværdighed, og jeg har det også meget ambivalent med at inkludere den her på bloggen. Men langt de fleste Harry Potter-fans ville nok alligevel kende til Greyfriars Kirkyard, hvor J.K. Rowling fik inspiration til flere navne i Harry Potter-bøgerne – herunder McGonagall, Moodie, Riddell og flere.

Vælger du at tage hertil, så husk det måske er sjovt at tage på “skattejagt”, men det er stadig en kirkegård, så udvis respekt for de døde.

fødestedet for harry potter i Edinburgh

The Elephant House

The Elephant House er stedet, hvor J.K. Rowling skrev en del af Harry Potter-bøgerne, og dermed har de kaldt sig selv fødestedet for Harry Potter. Restauranten ligger kun få meter fra Greyfriars Kirkyard. Det var dog ikke det eneste sted, hvor J.K. Rowling kom for at skrive. Desværre har The Elephant House været lukket p.g.a. brand siden 2021, og det vides endnu ikke, hvornår de åbner igen.

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas*. Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere fra dejlige Storbritannien 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *