Vientiane er Laos‘ hovedstad. Byen har et ry for at være kedeligt og spild af tid, men det synes jeg er ærgerligt! Jo, Vientiane har ikke så mange oplevelser og seværdigheder som fx Hanoi og Bangkok, hvis du altså er i Sydøstasien, men er også Vientianes styrke. Ligesom resten af Laos er Vientiane forholdsvis stille og rolig, så der er gode muligheder for at komme godt ned i tempo (som det stort set også er i resten af landet).

Jeg havde selv et par dage i Laos’ hovedstad, Vientiane, mens jeg ventede på at få et visum til Vietnam. Det var før, at man kunne rejse over landegrænsen til Vietnam med et evisum… Og jeg havde udelukkende gode oplevelser, så selvom jeg ikke vil anbefale, at man bruger vildt mange dage i Vientiane, og det ikke ville være min topprioritet for en rejse i Laos, hvis man er begrænset på tid, så jeg var rigtig glad for byen. Her er mine anbefalinger til de bedste oplevelser og seværdigheder i Vientiane.

Reklamelinks er markeret med *


Seværdigheder og oplevelser i Vientiane


Patuxai i vientiane

Oplev Patuxai – Laos’ svar på triumfbuen

Patuxai er muligvis den mest berømte bygning i Vientiane og den største seværdighed i byen. Mange vil mene, at den formentlig minder lidt om en asiatisk udgave af triumfbuen i Paris, og det kalder de lokale det også. Det er egentlig et monoment til ære for dem som mistede livet, da Laos kæmpede for deres frigørelse fra Frankrig.

I 1953 fik Laos endelig deres frihed og mellem 1957-1968 fik Laos bygget Patuxai til at mindes de faldne med penge doneret af USA. Navnet Patuxai kan oversættes til “Frihedsgate”. Den har fem tårne som skal repræsentere de fem principper om fredfuld co-eksistens i Buddhisme “betænksomhed, elskværdighed, fleksibilitet, ærlighed, ære og velstand”.

Det kan i den grad anbefales at studere detaljerne på buen og dernæst gå op i buen, hvor man får en panoramaudsigt over Vientiane. Den lille park ved Patuxai er også ret fin at opleve.

Åbent: kl. 8-16.30 mandag til fredag, og til klokken 17 lørdag og søndag.
Pris for adgang: 5000 kip (cirka 2 kr).

That Dam, Vientiane

That Dam

Når du er ved Patuxai, så skal du næsten også slå vejen forbi That Dam som kan oversættes til “sort stupa”. Det er et af de ældste varetegn i Vientiane, men i dag er det blot en rundkørsel, og stupaen er også hurtigt set. Men stupaen har en interessant historie.

Stupaen menes at være hjem for en Naga – et halvt menneske, halvt gud som ligner en blanding af en slange og en drage som styrer vand og beskytter folket i Laos. Og Nagaen i That Dam skulle være særdeles stærk. Den skulle efter sigende være set i 1827, da Thailand (dengang hed det Siam) invaderede Laos, hvor den beskyttede borgerne i Vientiane.

en naga i Vientiane

En Naga i Vientiane

Desværre, fik Thailand alligevel fat på alt det guld som var på stupaen, så den er ikke lige så smuk som dengang i 1800’erne. Men måske Nagaen ikke kan beskytte borgerne og forhindre tyve på samme tid….

Rejsetip: Mens det er gratis at besøge That Dam, så skal du være opmærksom på, at den ligger tæt på et ambassadeområde, hvor det er strengt forbudt at tage billeder! Så vent med at tage billeder, før du er helt tæt på ellers kan du komme i problemer. Her taler jeg af personlig erfaring, men vagterne udenfor den ambassade, hvor jeg stod, var meget venlige.

Wat Chanthaboury i Vientiane, Laos

Wat Chanthaboury

Templer i Vientiane

Asien og Laos er fyldt med templer, og Vientiane er ikke en undtagelse! Man kan bruge dage på at udforske de mange templer i Vientiane. Så det er muligvis en god idé at udvælge et par stykker på forhånd, som du vil opleve. Jeg vil især anbefale Pha That Luang med guldstupaen, Wat That Khao med den liggende Buddha, Wat Inpeng og selvfølgelig Xieng Khuan (Buddha Park) lidt udenfor Vientiane.

Rejsetip: Husk altid at dække knæ og skuldre, når du skal besøge et tempel i Laos, da det ellers kan tolkes som om, at du er disrespektfuld.

COPE (The Cooperative Orthotic and Prosthetic Enterprise) i vientiane

COPE

COPE (The Cooperative Orthotic and Prosthetic Enterprise) er en hård oplevelse. Og det er ikke ligefrem et sted, hvor man går derfra glad, og dog….Det kan muligvis sammenlignes lidt med S21 og Killing Fields i Cambodja, men modsat S21 og Killing Fields, så er der også lyse sider ved at besøge COPE, og man går derfra med en smule håb.

Laos er det mest bombet land i verden per indbygger. Mellem maj 1964 og 1973 blev der smidt mere end 260 millioner bomber over Laos af USA. Det svarer til et fly fyldt med bomber smider hele sin last hvert 8. minut, 24 timer i døgnet, i 9 år. Det er flere bomber end der blev smidt over Tyskland og Japan til sammen under anden verdenskrig.

Det gjorde man, da man frygtede, at vietcong flygtede fra Vietnam og ind i Laos under Vietnamkrigen, så selvom Laos var neutral og ikke deltog i krigen, blev de bombet.

COPE (The Cooperative Orthotic and Prosthetic Enterprise) i vientiane

I alt døde 200.000 personer eller cirka 1/10 af befolkningen dengang, og mere end 400.000 blev såret, og endnu flere var flygtninge som følge af bomberne. Efterfølgende er mere end 20.000 personer såret af bomber som ikke eksploderede, da de ramte jorden, men som efterfølgende har gjort det. Særligt børn er blevet såret. Og det er af samme grund at man altid skal holde sig til stierne i Laos og Cambodja!

I dag menes det, at omkring 80 millioner bomber kan findes i Laos’ landskaber, vi så også en i Muang Ngoi. COPE er en velgørenhedsorganisation som giver poteser til de lokale som er kommet til skade af en bombe. På museet lærer du mere om COPE, og du støtter det vigtige arbejde, som de gør. Så det er et must do i Vientiane!

Man kan også vælge blot at støtte via deres hjemmeside. Men jeg kan kun anbefale, at man også besøger museet.

Åbent: Kl. 8.30-16.00
Pris
: Gratis, men en donation er naturligvis meget påskønnet. Og med sådan et godt formål, så burde man også give en donation.

mekongdeltaet i Vientiane

Livet med Mekongdeltaet

Der sker altid noget ved Mekongdeltaet i Vientiane! Om dagen er der mange lokale som fisker eller cykler, børn som leger, turister som tager billeder osv. Så det er bestemt et oplagt sted til people watching og til at nyde udsigten til Thailand. Tag en juice, te eller lignende med og nyd livet ved Mekongdeltaet.

solnedgang ved mekongdeltaet i Vientiane

Om aftenen bliver det dog mere livligt! Her kan man se lokale dyrke forskellige former for motion – lige fra aerobics til at spille badminton. Her er også aftensmarked, hvor du kan købe ting og souvenirs, det er dog mest tøj, tasker og sko, så aftenmarkedet i Luang Prabang er bedre til souvenirs og lokalt håndværk. Aftenmarkedet er åbent fra kl. 18 til sent.

På gaden Quai Fa Ngum, nær aftenmarkedet, er der dog også en masse lækkert street food til billige penge som i den grad kan anbefales!

Rejsetip: Se evt. solnedgangen fra en rooftop restaurant eller bar. Der kan man også få fine billeder af Vientiane Night Market

Pool


Hvor skal man bo i Vientiane?


Hotellinks er reklamelinks. Det betyder, at du støtter bloggen med få kroner, hvis du booker gennem dem, uden at det koster dig ekstra.

Hotel i Vientiane

S2 Modern Boutique Hotel* ligger lidt fra flodbredden, men de tilbyder en gratis shuttlebus dertil. Hotellet er forholdsvis nyt, og alt skulle bare være tip top. Den inkluderet morgenmad skulle være enormt lækker. Og der er naturligvis også en lille swimmingpool. Hotellet er uden tvivl value for money!

Se priser her*

Luksushotel i Vientiane

Crowne Plaza Vientiane* bliver ved med at score høje karakter af gæsterne! Hotellet har en fantastisk placering ved floden. Her er naturligvis pool med udsigt til floden og solnedgangen samt et spa. Morgenmadsbuffetten er fantastisk og lige nede for gaden er der masser af street food boder.

Se priser her*

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere fra skønne Laos

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *