Når jeg rejser, så prøver jeg altid at se de gode og de dårlige sider af et land, så jeg kan få det mest nuanceret billede af landet. Da jeg besøgte Cambodia besluttede jeg mig for at besøge Killing Fields og S21 lidt udenfor Phnom Pehn.

Det var en dag i rædsel og jeg blev godt deprimeret, men jeg ville ikke have været foruden oplevelsen. Det hjalp mig med at opnå en større forståelse for Cambodia og dets folk!

skelethoveder ved Killing Fields, Cambodia

Killing Fields

Vi besøgte først Killing Fields – den mest kendte massegrav efter regimet. Omkring 9000 mennesker er ind til videre blevet fundet i disse gave og man finder forsat menneskedele her. Turen startede med en film om Pol Pot og hans militærregime. Det begyndte i 1975, da Cambodia var under besættelse af vietnamesiske soldater.

Pol Pot og hans soldater bekæmpede de vietnamesiske soldater og genvandt magten over Phnom Pehn. Kort tid efter valgte Pol Pot at evakuere byen p.g.a. en “amerikansk bombe trussel” og de fleste indbyggere blev flyttet til andre steder.

fanger i S21

Folk måtte ikke længere tale deres eget sprog, med mindre at det var khmer og omkring 150.000-200.000 blev placeret i S21 eller andre fængsler. Mange mennesker sultede under det fem år regime og det er estimeret at omkring 1,7-2,5 millioner mennesker blev dræbt under regimet (fra 1975-1979), hvilket er 1/5 af hele populationen.

celle i S21

Mange som er fundet her var først i S21 inden de blev ført hertil. Vi gik blandt gravene og så både knogler og tøj i den støvet jord. Skilte fortalte hvor mange man har fundet i graven og ellers hvordan de døde blev slået ihjel ved disse grave. Selv spædbørn blev slået ihjel, så de ikke kunne hævne deres forældre. Ja, det var syge tanker som disse Pol Pots havde.

I dag har den cambodianske regering bygget Choeung Ek Memorial til minde om de mange dræbte. Derinde kan du se tøj og knogler fra de døde, som minde om de forfærdelige hændelser!

S21

S21/Toul Sleng Prison

Dernæst tog vi til S21 – Cambodias svar på en KZ lejr. Her blev cambodianerne holdt i fængsel indtil det blev deres tur til at tage til killing fields. Toul Sleng betyder bakken af giftige træer og er det mest kendte af 150 fængsler. Det var tidligere et gymnasium før det blev til et fængsel. Det var tydeligt da vi gik ned af gangene.

Vi kunne fornemme de glade stunder med latter og lærdomme fra tiden som skole. Fornemmelsen fra fængslet fyldte dog endnu mere. Der var hegn for vinduerne, kæder i væggene og skolebænkene var skiftet ud med torturbænke.

reglerne i S21

Dette sted løb mig koldt ned af ryggen og tårene pressede sig på. Jeg kunne ikke få et ord frem på mine læber. Her havde nogle af landets klogeste siddet og ventet på deres dødsdom – blot fordi de havde en uddannelse. Enhver fange blev fotograferet da de ankom og når de var slået ihjel. Under deres ophold på S21 måtte de ikke snakke, drikke eller gøre noget som helst uden tilladelse. De blev dagligt tortureret og endda endnu mere hvis de græd under torturen.

Deres tøj blev dagligt fjernet og det var ikke usædvanligt, at de blev tvunget til at drikke urin eller spiste deres egen afføring. Af 17.000 fanger i S21 overlevede kun 12 personer og kun fordi Pol Pot kunne bruge dem til andre ting – fx at male hans portræt.  

Killing Fields og S21 forlod mig mundlam. Det var en helt i gennem forfærdelig oplevelse og jeg kan slet ikke forstille mig, hvordan det måtte være at leve under den tid. Men det cambodianske folk gør alt hvad de kan for at komme væk fra den forfærdelige tid, men samtidig uden at glemme den.

Mine tanker om Killing fields og S21

Der er ingen tvivl om, at Killing Fields og S21 er en barsk oplevelse, og oplevelsen i sig selv er fuldstændig frygtelig! Men jeg synes også, at det gav mig en lidt større forståelse for cambodianerne, og hvad de har været i gennem. Lidt ligesom da jeg besøgte 9/11 memorial i New York City. Men det kræver også et overskud og formentlig også en god oplevelse efterfølgende.

Priser

Leje af tuk tuk med chauffør

15-20 dollars for en dag

Indgang

3 dollars for hvert site + evt 3 dollars for en radioguide ved Killing Fields

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere eventyr fra Cambodia

4 Comments

  • Forfærdelig historie om hvordan mennesker kan behandle hinanden. Forstår det ikke! Men vælger også at “tvinge” mig selv til at se gyselige historier i øjnene for det er dem som skaber det folk som lever i landet lige nu.

    /Annette

    • Ja, helt i gennem forfærdelig! Der er jo noget galt oppe i hovedet når man kan tænke sådan og slå så mange mennesker ihjel. Alle du møder i Cambodja er på en eller anden måde berørt af denne del af landets historie. Derfor “tvang” jeg også mig selv til at se disse steder…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *