De sidste ting var netop kastet ned i rygsækken. Jeg gik nedenunder og fik serveret en tallerken med to stegte æg og et par skiver toastbrød. De andre kom lidt dryssende ned, fik deres morgenmad og satte sig til bords. Da alle var ankommet, rejste hotelejeren sig op og briefede os om den kommende tur med slow boat til Laos.

Alle lyttede efter, da han fortalte at det var vigtigt, at vi kom med den rigtige bus fra grænsen. Han fortalte hvad visum til Laos kostede for de forskellige nationer og andre vigtige informationer.

Han forsatte så over i en mindre salgstale om at vi da lige kunne få taget pasbilleder hos ham, hvis vi ikke havde. Vi kunne ligeledes få vekslet penge hos ham, da han jo var laangt mere pålidelig end vekselkontoret ved grænsen, desuden gav han også en langt bedre pris (ifølge ham selv). Efter at alle havde fået deres klistermærke, så de lokale kunne se hvilken gruppe vi tilhørte, gik turen i minibus til grænsen.

Grænsen til Laos
Grænsen til Laos er nok en af de smukkeste grænseovergange, som jeg har set!

Verdens måske mest ustruktureret visumkontor

Vi nåede grænsen, fik udfyldt papirerne, betalte pengene og afleverede vores pas. Vi blev ført over i en klynge af folk som ellers ventede på deres visum og pas. Det virkede lidt som om, at passene blev smidt i en stor bunke og så tog den medarbejder ellers bare det pas, som han nu lige syntes. Der var absolut intet system i det og med omkring 60-100 mennesker, så blev det hurtigt lettere kaotisk.

Velkommen til Laos
En smuk velkomst til Laos

Når ens visum var på plads, så blev ens navn ellers råbt ud i flokken. Så kunne man ellers bare håbe på at man kunne høre det og at han ellers kunne finde ud af at udtale ens navn. Tine var tydeligvis ikke et let navn at udtale…men jeg fik da mit pas og kunne ellers sætte mig og vente på resten af gruppen.

Da gruppen igen var samlet og vores bus var kommet blev vi ellers kørt over til endnu en grænsepost, hvor vi blev stemplet ind i Laos. Så ja, vi var egentlig i Laos, men vi skulle stadig med båden til Luang Prabang, som mange antager at være det “rigtige” Laos. Vi blev kørt ned til et lille hus ved bådene.

Slow boat til Luang Prabang
En anden slow boat på floden

Det første scam på slow boat-turen til Luang Prabang

Da vi nåede det lille hus var bådene “tilfældigvis” ikke helt klar, så vi måtte lige vente lidt mens de fik ordnet det sidste. I mellemtiden var der to mænd, som ellers brugte tiden til at sælge overnatninger ved Pakbeng, hvor vi skulle tilbringe natten. Det var jo højsæson, så var det ifølge mændene jo umuligt at finde et sted at overnatte når man kom frem! Vi blev jo nødt til at booke overnatninger i Huay Xai, hvor vi var nu, ellers ville vi blive nødt til at overnatte på gaden!

Det smukke landskab på vej til Luang Prabang
Det smukke landskab på vej til Luang Prabang

Samtidig listede jeg rundt og prøvede, at tale de fleste fra at booke en overnatning. Jeg havde nemlig læst på lektien og vidste at der var masser af overnatningssteder. Desuden lever de af bådturisterne, så selvfølgelig er der kapacitet til alle. Da de to mænd fandt ud af at de ikke kunne sælge flere overnatninger, så blev vi endelig ført ned til båden.

Mekongfloden
Det lokale liv langs floden

Pakbeng, byen med de mange sælgere

De næste mange timer gled vi gennem det smukke landskab. Bjerge bragede op i lanskabet. Bøfler stod og græssede langs floden og en gang i mellem sejlede en båd med lokale fiskere forbi. Børn kom løbende ned fra landsbyerne og vinkede ivrigt til båden.

Laos

Enkelte gange sejlede vi ind for at de lokale kunne komme ombord. En enkelt gang virkede det dog lidt anderledes og jeg spurgte en af de ansatte om vi var nået Pakbeng. Hun kiggede på mig, som om jeg havde spurgt hvad 1 + 1 er. Hun rullede med øjnene og svarede ja. Så måtte vi jo hente vores rygsække og stå af. Vi var en mindre flok, som havde aftalt at bo sammen og pludselig var flokken vokset til 12. Lokale hev i os, råbte beløb hen over hovedet på os, mens de klaskede billeder af deres værelser op i vores ansigter.

Bådtur til Laos
Lokale børn kom ned og vinkede til båden

Det handler om at være stædig…

Vi fandt en dame, som ville give hos værelser lidt billigere end alle de andre og hun havde endda også plads til 12. Så vi hoppede ombord på hendes lille pick-up og kørte mod hendes hus.

Men da vi kom derop viste historien sig at være lidt en anden. Hun havde tre værelser med plads tre i hvert, men vi var jo tolv. Prisen steg også pludselig fra 50.000 kip (∼41 kr) til 75.000 kip (62 kr) pr værelse, hvis man skulle sove tre i et værelse. Lige pludselig fandt hun dog et ekstra værelse til to personer, som vi kunne få til samme pris som alle de andre værelser. Problemet var bare at det ikke var et værelse, men et skur på taget…

Overnatning i Pakbeng
Vores skur i Pakbeng – i det mindste var den billig…

Det var ikke hvad vi havde aftalt, så vi blev stædige. Vi truede med at gå, hvis ikke at vi fik værelserne til 50.000 kip som aftalt, så efter en længere diskussion, så fik vi også det. Da langt de fleste egentlig havde smidt deres ting ind på værelserne endte jeg med at skulle sove i skuret med en spansk pige ved navn Rosalina.

Men hun ville også have 50.000 for skuret, men jeg nægtede, så hun gik ned i 30.000. Men værelset var absolut ikke 30.000 værd. Hun nægtede at gå ned i 20.000 (16,5 kr), men for mig blev det et princip. Værelset er bestemt ikke de 30.000 værd!

Vores værelse i Pakbeng
Vores værelse

Vi havde dog aftalt med gruppen, at vi skulle spise aftensmad sammen, så vi satte os ned i restauranten. Selvom de fleste syntes, at jeg bare skulle acceptere tilbuddet, så nægtede jeg. Vi spiste aftensmad og efter cirka en times tid gik hun endelig ned i 20.000 kip (16,5 kroner). Jeg følte, at jeg havde vundet kampen!

Pakbengs bedste udsigt
Men vi havde (måske) Pakbengs bedste udsigt!

Anden dagen på slow boat’en – Ankomst til Luang Prabang

Det var dejligt, at komme væk fra Pakbeng. Det er en by, som jeg virkelig ikke har lyst til at komme tilbage til! Anden dagen gik lige så roligt som førstedagen. Vi gled gennem landskabet. En enkelt sad og tegnede. Et par stykker brød ud i fællessang. Nogen tog sig en morfar, mens andre sad og nød turen gennem den storslået natur.

Vi kom i land cirka 10 km fra Luang Prabang og hoppede ombord på en tuk tuk – klar på nye eventyr i et nyt land. Turen med slow boat til Laos havde været helt fantastisk. Det smukke landskab gjorde op for de gange hvor de lokale prøvede at snyde os. Heldigvis røg vi ikke i fælderne og vi kunne ikke gøre andet end at grine over, hvor mange gange de prøvede at snyde os på de to dage. Der er måske mange som prøver, at snyde en på turen med slow boat til Luang Prabang. Men spørger du mig, så landskabet gør det hele besværet værd! 🙂

Ombord på en slow boat til Laos
Ombord på en slow boat
Pris, information og tips

 

Pris (fra Chiang Mai):

1650 baht (∼ 319 kroner)

Firma:

JJ Guesthouse i Chiang Mai

Den inkluderede:

Minibus fra Chiang Mai til Chiang Khong, med stop ved White Temple i Chiang Rai. Overnatning i Chiang Khong. Aftensmad og morgenmad i Chiang Khong. Minibus til grænsen. Bustur mellem grænserne. Minibus til Huay Xai. Bådturen til Luang Prabang.

Den inkluderede ikke:

Overnatning i Pakbeng (normalt 25.000 kip/person – 19 kr). Aftensmad og morgenmad i Pakbeng (∼40.000 kip/30 kr). Tuk tuk til Luang Prabang (15.000 kip/11,5 kr). Snacks og drikkevarer

Pris for at gøre det selv:

Cirka 300-350 kroner, dette er dog et estimat

Sparetip til turen:

  1. Køb snacks og drikkevarer i Thailand, så sparer du en del. Husk også at købe frokost med til bådturen, med mindre at du vil betale overpris for minut nudler 😉
  2. Lad vær med at booke overnatninger i Pakbeng, før du kommer dertil ellers ender du med at betale 2-3 gange den rigtige pris! Du kan ALTID finde et fint sted at sove i byen.
  3. Veksel ved grænsen i stedet for det guesthouse, hvor du overnatter i Chiang Khong
  4. Hav baht og dollars med ind landet. Du kan kun hæve kip for 700 kroner af gangen og det koster dig mindst 50 kroner/gang, så det er billigere at veksle penge i stedet

Andre tips til turen:

  • Sørg for at komme ombord på båden som en af de første hvis du vil have plads ud til vandet, vær dog opmærksom på at denne plads kan blive meget varm i solen
  • Husk solcreme
  • Vær opmærksom på at du skal dele værelse med en anden i Chiang Khong, hvis du rejser alene eller i en gruppe med et ulige antal personer
  • Du kan også booke ture i Pai, Chiang Rai eller Chiang Khong – også ture hvor overnatning på Pakbeng er inkluderet, men det kan ikke betale sig at booke den overnatning på forhånd
  • Der er tid nok til at veksle penge ved grænsen – husk at tjekke om du får en rimelig kurs. Selv bruger jeg app’en xe currency til at tjekke. Min spanske veninde fik nemlig kun 1/10 af hvad hun burde have fået, det kunne være undgået, hvis hun ikke havde stolet blindt på manden i vores guesthouse. Se her hvilke andre rejseapps jeg bruger

Mere fra skønne Laos

15 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *