Der er ingen tvivl om at rejsende påvirker de lande som vi besøger. Vi fører kapital til landene, men vores påvirkningen er i den grad også negativ. Vi besøger vild natur, som nok ville have det meget bedre, hvis ikke at vi var der. Vi forstyrrer dyr med vores tilstedeværelse og øger CO2 udledningen med vores flyvninger. Men med få bevidste valg, så kan vi mindske vores negative påvirkning. Læs med og se hvad du kan gøre for at blive en mere bæredygtig rejsende.


Tips til at blive en mere bæredygtig rejsende


medbring en vandflaske

Man kan sagtens drikke vand fra friske kilder

Genopfyld din vandflaske

Plastik fylder op i verdens have, så at købe små vandflasker vil bare øge mængden af plastik. Genopfyld din vandflaske i stedet. Du kan endda spare mange penge på det. Fx koster det 1/14 at genopfylde sin vandflaske i Thailand ift. at købe en ny. Det bliver ret mange penge i sidste ende.

Derudover kan man som oftest også fylde den gratis op (med rent drikkevand) i lufthavne over hele verden og stewardesserne vil som oftest gerne fylde den op i flyet, hvis du spørger pænt, så kan du selv styre hvornår du vil drikke. Det er da win win! Din vandflaske behøver endda ikke fylde meget, da man kan få foldbare vandflasker (reklamelink), hvor smart er det ikke lige?

Man kan sagtens drikke vand fra floder og kilder også selvom vandet er på billedet foroven. Men vil du være på den sikre side, så vælg en vandflaske med filter (reklamelink) eller vandrensningstabletter (reklamelink). Selv benytter jeg et deuter drikkesystem (reklamelink) og har en lille vandflaske til flyveturen på længere ture og kun en vandflaske på kortere ture.

dyrudnyttelse

Elefanten til venstre bliver i fremtiden brugt til elefantridning. Den stod lænket, så den knap kunne bevæge sig. Det gjorde ondt at se den! Og nej, jeg havde ikke booket en tur, men kom tilfældigvis forbi elefanten på en gåtur til et vandfald. Den burde være fri som aben til højre. Oplev dyrene i naturen og ikke andre steder!

Pas på med dyreaktiviteter

Det er rigtig svært at vurdere om en dyreaktivitet er i orden eller ej, men undersøg sagerne først. Vidste du fx at elefanter bliver tortureret for at få dem til at lystre, så turister kan ride på dem og så de kan optræde for turister?

Og en elefant glemmer desværre aldrig, så drop det lige hvis du kan lide elefanter (og nej, elefanterne har gennemgået tortur uanset hvor godt de ser ud til at have det).

Ligeledes burde du droppe Tiger Temple i Thailand. Stedet er beskyldt for at opdrætte tigere til traditionel medicin i Kina. I Thailand kan man ligeledes møde lokale, som går rundt med gibbonaber i bleer og tøj, for at turisterne kan få et billede. Men gibbons er en truet dyreart og det er som oftest unge der tages fra deres mødre meget tidligt og så dør de af stress efter blot få uger eller måneder.

bade elefanter i Sri Lanka

Det er generelt rigtig dårligt for elefanter at ligge ned – her er flere dyraktiviteter, som du skal undgå i Sri Lanka, hvis du kan lide dyr

Ja, der findes desværre et utal af måder hvorpå man kan opleve at turisme ødelægger dyrelivet og der er helt seriøst ikke noget som undskylder at støtte denne slags aktiviteter, som torturerer dyr eller stresser dem til døde! Jeg har sågar hørt en sige: “Jamen, det er bare så sjovt at se abeshow, selvom jeg ved det er forkert”. – hvorfor så gøre støtte det?

En god tommelfingerregel er at se dyrene i det fri og ellers kun besøge zoologiske haver m.m. som er med i et avlsprogram og/eller forskning eller som skriver om dyrevelfærd på deres hjemmesider.

Nogle parker arbejder også for at rehabilitere dyr som har været brugt i dyreshows m.m. så denne elefantpark. Men oplev dyrene på deres præmisser i stedet for at bruge dem til underholdning! Og sørg ellers for at du holder afstand til dyr i naturen og ikke begynder at klappe dem for det perfekte instagrambillede…

vandrestier i tyskland

Vandring i Lüneburger Heide

Hold dig til etableret stier og rør ikke ved noget

Du kender ikke naturen i udlandet. Du ved ikke hvad der er giftigt, hvad der kan finde på at angribe eller hvad der kan dø ved en berøring. Skrøbelige dyr, så som koraller, kan med lethed dø ved blot en berøring.

Nogle dyr kan finde på at angribe hvis du rør dem, og du gør formentlig mere skade end gavn, hvis du ikke holder dig på de etablerede stier. Så undgå at røre ved dyr eller gå væk fra stierne.

lokal bus laos

En lokal bus fra Luang Prabang til Muang Ngoi i Laos

Tag tog, bus osv. i stedet for fly

Et fly udleder langt mere CO2 end offentlig transport. Jeg forstår godt, at du gerne vil flyve indenrigs, hvis du er begrænset på tid eller andet, men brug så vidt muligt offentlig transport, det kan reducere din CO2 udledning med op til 55-75%! Det er billigere, bedre for miljøet, og så er det for det meste også en oplevelse i sig selv! Som fx da jeg tog toget fra Thailand til Cambodia.

Skal du road trippe, så forsøg at fylde bilen op med personer for at reducere individets belastning på miljøet.

flybilletter

Kompenser for din flyrejse og pak let

Flyveture belaster miljøet voldsomt og med flere og flere som rejser med fly, så forventes det blot at belastningen bliver større og større. Heldigvis gør flyselskaberne også rigtig meget for at reducere brændstofforbruget, men vi kan sagtens gøre endnu mere.

carbonfund.org  betaler du for de km som du har fløjet, så investerer de i et projekt, som reducerer CO2 (fx sætter vindmøller op eller planter træer), som svarer til den CO2 udledning, som din flyvetur har skabt. Det er naturligvis ikke lige så godt som at undgå at flyve, men det er bedre at gøre ingenting.

Du kan også vælge at støtte en organisation som Verdens Skove, når du har fundet ud af hvad du burde betale for at gøre op for din CO2-udledning, hvis du gerne vil støtte en dansk organisation. Det er faktisk heller ikke dyrt.

Min tur til og fra Australien kostede mig omkring 250 kroner, så det synes jeg ikke er dyrt for gøre op for min miljøbelastning. Så det er i hvert fald smart, at det kan lade sig gøre, hvis du altså ikke kan benytte dig af offentlig transport.

Fly direkte eller med færrest mulige mellemlandinger, da flyet bruger mest brændstof når det letter. Derudover kan der også spares rigtig meget brændstof, hvis blot man pakker let. Du kan finde inspiration til at pakke let ved at læse min udstyrs- og pakkeliste for backpackere.

lokalt marked, vietnam

Støt hellere denne lille bod i Can Tho fremfor et supermarked, som er ejet af rige

Køb i lokale boder fremfor supermarkeder/storcentre

Der er ofte kortere vej fra marken til en lille bod fremfor til supermarkedet, det reducerer miljøbelastningen og de sælger ofte frugt og grønt, som er lidt mindre kønt (men som overhovedet ikke er dårlig) end det de sælger i supermarkedet, som er med til at reducere madspild.

Det er ofte billigere og du støtter nogle af de nederste lag i samfundet fremfor at gøre de rige rigere, så der er virkelig ikke nogen grund til at købe noget i supermarkedet. Det er for det meste også billigere at købe souvenirs på markedet frem for i supermarkedet og street food plejer også at være noget af det bedste mad du kan få.

Bonus tip: Brug også din lille rygsæk når du skal handle ind i stedet for at få plastikposer, så hjælper du miljøet endnu mere

Undgå at give penge til tiggere

Ved at give penge til tiggere, så lærer du dem at man sagtens kan have en levevej med at tigge. Børn får rigtig mange penge, men hvad sker der når de bliver voksen? Så er det ikke sikkert, at de kan få nok penge til at brødføde deres familie, altså vil de ikke have en bæredygtig levevej.

Derudover kan der også være en større bande, som står bag tiggeriet, så at børnene ikke får nogle penge, men blot en smule mad. Så tilbyd dem hellere lidt mad, mange gange vil du opleve at de vil takke nej og så har man nok ikke behov for at tigge…eller endnu bedre giv nogle penge til velgørenhedsorganisationer, som arbejder på at få folk væk fra gaden. Personligt giver jeg gerne gadeartister lidt penge, men aldrig tiggere

vietnamesisk street food

Vietnamesisk street food er blandt verdens bedste!

Spis street food

Street food er lavet af lokale råvarer, som oftest har en kort vej fra marken til gadekøkkenet, men som også er sæsonbestemt. Der bruges sjældent mange gryder eller lignende som ellers kan bruge meget strøm (og steder som Asien er det sjældent vedvarende energityper, som bruges til at genere strøm).

Du støtter ligeledes en lille lokal fremfor en større restaurant. Så der er virkelig ikke nogen grund til ikke at spise street food, med mindre at du ikke kan lide lækker mad selvfølgelig…

Bonus tip: Prøv så vidt muligt at undgå de steder, hvor de ikke bruger genanvendelige tallerkener, kopper osv.

Gå udenom turbureauer, hvis du kan

Det er da meget lettere at bruge turbureauer når man rejser, men ofte booker de jo hos andre og det er sjældent at den fattigste (oftest din guide) egentlig tjener særligt meget. Da jeg var i Sapa, så fik vi nogle kontaktinformationer til en lokal og aftale selv en pris for vores trek hos hende.

Vi kunne sagtens have gået til et turbureau og booke en lignende tur til samme pris. Men havde vi gået til et turbureau, så havde hun nok fået omkring 5-10% af pengene (20-30% hvis hun havde været heldig) – det gælder også for turbureauer som støtter minoriteter m.m.

I stedet fik Su alle pengene og hun gav endda lidt til hendes veninde (det samme gjorde vi), som også var med på turen. Igen havde vi mest af alt bare gjort de rige rigere, hvis vi havde gået gennem et bureau.

rejs med god samvittighed

Amen!

Kan du ikke tage afsted udenom et rejsebureau, så vælg et med grønne værdier

Nogen aktiviteter kan man desværre ikke gøre uden guide – det kunne for eksempel være at trekke til Machu Picchu via Inkastien, tage på safari i Borneos jungle eller til Sydafrikas savanne eller måske hvalsafari i Australien. Du skal selvfølgelig ikke gå glip af disse oplevelser, hvis det er ting, som du gerne vil opleve.

Men når du vælger firma, så prøv at vælge et lokalt firma (så pengene ikke går i vestlige lommer) og helst et med grønne værdier. Firmaet, som jeg brugte til min jungletur på Borneo plantede fx nye træer i junglen.

skov i nepal

vandretur gennem en skov i Nepal

Undgå at bruge myggespray med DEET

DEET (diethyltoluamid) er et giftstof, som tager lang tid at nedbrydes i naturen, hvilket aldrig er helt godt. For tager et stof lang tid at nedbrydes, så bliver det også ved med at være i naturen og det viser sig, at myg langsomt er ved at opbygge en resistens overfor DEET og at de allerede ignorerer lugten af DEET efter 3 timer.

Resistensen nedarves i myggene, så kommende generationer af myg til sidst ikke påvirkes af DEET, men de har det stadig i kroppen. Så når de bliver spist af en frø eller et andet dyr, så videregives DEET’en med myggen.

Det vil forsætte og til sidst kan større pattedyr blive påvirket af den DEET, som du har sprøjtet på kroppen. Det er ligeledes bevist, at DEET påvirker nervesystemet i mus (der har et nervesystem lignende vores), dermed påvirker det formentlig også nervesystemet i mennesker. Ergo er DEET bare noget man skal undgå! Brug i stedet Autan (reklamelink) eller et lokalt mærke.

Kilde 1, Kilde 2, Kilde 2

Tag dig af dit affald og tag tre

Skal du ud i naturen? Så sørg for at dit affald bliver forsvarligt smidt ud eller tag det med dig. Det kan tage en plastikpose op til 400 år at blive nedbrudt i naturen og mikroplastik, som kan forurene koralrev, spises af fisk m.m. Så tag det med dig! Brug også gerne en taske eller lignende i stedet for plastiskposer.

Derudover har jeg også selv et princip om, at jeg helst vil efterlade naturen bedre end jeg fandt den i – det er lige meget om det er på en strandtur eller vandretur. Derfor tager jeg altid mindst tre stykker affald/plastisk (ofte meget mere), når jeg er ude i naturen.

bo på hostel

På hostel i Singapore

Bo på hostels eller et eco hotel

Jeg rejser for det meste som backpacker, så er det nemlig lettere at møde andre rejsende når man er solorejsende, men det er faktisk også bedre for miljøet. Der bor flere på et værelse, så det koster mindre energy pr. person, at opvarme eller afkøle et værelse. De vasker ikke sengetøj og håndklæder hver dag, som nogle hoteller gør.

Bor du på hotel? Så undgå at lægge dine håndklæder til vask, frabed dig at få gjort rent hver dag, undlad at bruge af de små flasker shampoo (med mindre at du tager emballagen med dig og genbruger) og tag korte bade

Læs også: Hostels behøver ikke være dårligt, se hvor jeg har haft mine bedste hostel udsigter her

Undgå at købe:

Mad: Hajfinnesuppe og slange (det er ofte kobra, som er en truet dyreart)
Souvenirs lavet af koraller, skildpaddeskjold, læder, skaller, træ (med mindre at det er certificeret), elfenben – da det ofte kommer fra truet dyrearter eller er med til at ødelægge skrøbelige økosystemer

snorkeling

Snorkeling på Great Barrier Reef

Brug en svanemærket solcreme og smør dig ind mindst 45 minutter før du går i vandet

Skal du på en svømmetur i havet, så er det selvfølgelig vigtigt at have solcreme på, men vidste du at solcreme er skadeligt for koraller? I solcreme findes stoffet oxybenzone. Det er med til at forurene korallerne, deres reproduktion samt vækst og er særlig skadeligt for unge koraller.

Så vær sikker på at din solcreme er trængt helt ind i huden, så du ikke er med til at lægge yderligere pres på et ellers hårdt ramt økosystem 🙂 (hvis der kommer en “olieplet” omkring dig når du går i vandet, så er solcremen ikke trukket ind i huden).

Oxybenzone er dog forbudt i svanemærket solcreme, da stoffet mistænkes for at være hormonforstyrrende. Dog vil jeg stadig anbefale at du stadig smører dig ind mindst 45 minutter før du går i vandet (og før det hvis du sveder), da vi endnu ikke ved hvordan alle stofferne i solcremer påvirker koraller, så better safe than sorry 😉

Læs et mere dybdegående indlæg om dette problem her.

miljøvenlige rejser

Snorkeling på Con Dao Islands i Vietnam

Doner dine valutarester

Har jeg mange penge tilbage når jeg skal forlade et land, så forsøger jeg altid at veksle dem til dollars eller en anden valuta, men jeg har også ofte småpenge tilbage. Det kan være alt fra 5 kroner til 70 kroner i den lokale valuta, så kan det stort set ikke betale sig at veksle, så i stedet donerer jeg pengene.

I lufthavne over hele verden har de indsamlingsstande, hvor du kan donere dine penge til børn, hjemløse, truet dyr og meget mere. I 2016 var 29 millioner i gennem Københavns lufthavn – tænk, hvis alle bare gav en krone, så kunne vi gøre en kæmpe forskel i verden!

Bonus: Er du kvinde? Så brug en femikop eller lignende

En menstruationskop (reklamelink) er bare genialt, når du har menstruation! Den er god for miljøet og for dig, fordi du undgår blegemidler og parfume, som bruges i bind og tamponer. I udlandet er reglerne for hormonforstyrrende stoffer osv. sjældent lige så strenge som i Danmark og det er aldrig til at vide hvad der er i produkter fra udlandet, så med en menstruationskop (reklamelink), menstruationsunderbukser eller lignende kan du helt undgå dem.  Så er du også fri for at skulle lede efter bind/tamponer når du rejser.

Der er masser af gode råd til hvordan du kan passe på vores jord. Alt hvad vi gør påvirker naturen, så skal vi ikke prøve at påvirke den mindst muligt, så vi alle kan få chancen for at opleve vores skønne jord? Derfor anbefaler jeg, at du følger et simpelt råd:

Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and kill nothing but time

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Flere tips til at rejse mere bæredygtigt

12 Comments

    • Mange tak, Marianne. Jeg håber også at en del læser det og måske lige tænker en ekstra gang over deres valg når de rejser

    • Hej Kenneth
      Selvfølgelig må du det. Vi gav 25 dollars for to dage/1 nat pr mand Så gav hun også aftensmad og lidt snacks, men hun tjente i hvert fald væsentlig mere end hvis vi var gået i gennem et bureau

  • Hej Tine

    Tak for svar.
    Jeg er selv i branchen og ved at mange guider får $15 – $25 pr dag (nogle gange for kun 4-5 timer, altså en 1/2 dag) uden at de har udgifter til mad til gæsterne, overnatning mv. Det er ren løn til dem. Jeg ved det fordi jeg selv betaler dem, via det bureau jeg arbejder i. 😉

    Go rejse videre hvor end du skal hen.

    • Hej Kenneth

      Det er også helt fair. Jeg er glad for at høre at der også er nogen bureauer som giver dem ordentlige priser Men vi mødte en flok andre rejsende på vores tur, hvor deres guider kun fik 5 dollars i løn af det bureau som de havde valgt og så er det jo bedre at gå direkte til guiden Det var også selv vores guide der satte vores pris, så går ud fra at hun også var godt tilfreds med prisen selvom hun betalte for lidt mad Men havde jeg booket gennem et firma, så havde jeg jo skulle betale mere end de 15-25 dollars pr dag og gjort firmaet rigere. De penge vil jeg hellere give til de lokale ved at give drikkepenge, købe souvenirs osv af lokale

  • Hej Tine,

    Tak for det fine indspark – Det er vigtigt vi alle tager del i vores verden “helbred” eller mangel på sammen. Godt du giver os en masse tips til at tage hensyn til miljøet, for tror ikke det er ond vilje nødvendigvis men ofte manglende omtanke.

    /Annette

    • Hej Annette

      Mange tak. Helt enig! Nej, jeg tror heller ikke at folk gør dårlige ting med vilje. Jeg tror da, at der er mange som ikke ved, at der kan findes stoffer i solcremen som kan skade koraller osv. Så jeg håber, at de lærer det med dette indlæg og at folk husker, at tage nogle enkelte forholdsregler på deres rejser når de har læst dette indlæg
      Mvh
      Tine

  • Hej Tine

    Det er de færreste bureauer der laver en pakke kun med en guide. Alle de ture vi laver, er med tog/bil, mad, overnatning, private guide og hjælp undervejs på hele deres rejse. Det kan vi selvfølgelig ikke gøre gratis, men at sige at de rige bliver rigere og det går udover guiderne, kan jeg på ingen måde se. Mange bureauer skaber faktisk job til rigtig mange guider. En guide kan også vælge et andet bureau hvis nogle er så egoistiske kun at betale $5 pr dag, det har jeg dog aldrig hørt om i Vietnam, og jeg har været mange steder.

    Husk også at det er bureauerne der ofte finder nye lokale (og fattige) områder, og uddanner guider, skaber overnatningsmuligheder , restauranter (som de lokale betales for at drive) og faktisk skaber turisme og omsætning i de lokale landsbyer. 🙂 Det er ikke helt så sort og hvidt som du skriver 🙂

    Tak for indspark og god rejse videre.

    • Hej Kenneth

      Selvfølgelig er jeg klar over, at et firma har forskellige udgifter i forbindelse med ture og det skal selvfølgelig dækkes. Lige som en backpacker selvfølgelig selv skal betale for transport m.m. til og fra fx Sapa. Men et turbureau skal jo også tjene penge og det er jo sjældent samfundets fattigste der har råd til at åbne et turbureau med alt hvad det omfatter, derfor er det som oftest nogle af de rigeste i samfundet som kan åbne et bureau og som også tjener penge på at man går gennem et bureau. Det kan godt være, at de ikke bliver millionære af det, men man kan ikke komme udenom at de tjener penge på at arrangere turene og det er selvfølgelig helt fair, men jeg vil hellere spare pengene ved at gøre det selv og så sørge for at det måske er nogle af dem, som har allermest brug for det som får mine penge.

      Det er jo desværre ikke altid, at en guide har mulighed for at skifte bureau 😉 Men dette indlæg handler jo ikke kun om Vietnam, i dette tilfælde var det blot et eksempel.

      Jeg er da godt klar over, at bureauer kan bidrage positivt, derfor nævner jeg også at man skal huske at vælge et bureau, som har grønne værdier – altså hjælper med en positiv udvikling, hvis man bliver nødt til at bruge et turbureau.

      Mvh
      Tine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *