Studie og rejser hænger ikke sammen vel? Det var i hvert fald hvad jeg troede inden jeg begyndte at læse. Havde du fortalt mig, at jeg skulle rejse så meget som jeg har gjort mens jeg studerede, så havde jeg nok grint dig lige op i hovedet.

Undskyld, men jeg havde virkelig ikke forventet at jeg ville tilbringe en uge i NYC, en måned i Oceanien og Dubai, en uge i Grækenland, tre måneder i Asien, et par forlænget weekender i London, Budapest, Gdansk, Bruxelles/Bruggeseks måneder i Australien og tre i Asien på to studieophold – i alt 14 måneder, mens jeg studerede. Men hvordan får man lige råd til det?

Jeg er på ingen måde rig og har aldrig været det. Jeg har ikke haft den store børneopsparing, og jeg har hverken en rig onkel eller rige forældre. Jeg har selv finansieret alle mine rejser og mener, at alle studerende kan få råd til at rejse, hvis de ønsker det. Så læs med og se hvordan jeg får råd til at rejse på en SU.

vandfald ved Luang Prabang

Jeg har rejst rigtig meget i min studietid og Laos var bestemt et billigt sted!

Jeg har gjort rejser til en prioritering

Du kan ikke få råd til at rejse med mindre, at du gør det til en prioritering. Jeg har fuld forståelse for at der måske ikke altid er økonomisk råderum til at gøre det til en prioritering, fx hvis du lige er flyttet til Aarhus og er blevet nødt til at acceptere et værelse til 4000 kroner om måneden.

Men hvis du absolut VIL bo i den fede lejlighed i centrum, VIL have den nyeste Iphone/Samsung eller bare VIL du i byen hver fredag (og måske også torsdag og lørdag) og drikke dig fuld, så handler det ikke længere om at du ikke har råd til at rejse, men at du blot prioriterer andre ting. Det er også ok, men så skal du ikke kalde mig heldig, fordi jeg rejser meget.

Rejseblog: Afbudsrejse til Kos, Grækenland

Spontan rejse til Grækenland

Jeg prioriterer at rejse, til gengæld må jeg give afkald på mange andre ting. Jeg ejer ikke en dyr mobil. Jeg køber sjældent nyt tøj, det er som oftest kun, når jeg har behov for nyt tøj, at jeg køber nyt tøj (en af mine yndlingskjoler er faktisk fem år gammel og er stadig pæn). Jeg tager ikke på café flere gange om måneden, det er nok mere et par gange om året.

Jeg køber virkelig sjældent take-away. Jeg går sjældent i byen, og når jeg gør, så får jeg sjældent mere end tre øl. Mine møbler har enten været gratis eller meget billige. Min kommode kostede for eksempel kun to poser slik. Det eneste, som jeg har købt fra ny, er faktisk kun min seng, mit tv og et lille skab til badeværelset.

Rejseguide: Forlænget weekend i Budapest

At tage til Budapest i vinteren er rigtig billigt!

Jeg forsøger at leve så billigt som muligt, uden at det bliver for trist, for der skal altså være råd til at tage i biografen, til at gå i byen eller lignende engang i mellem, men så drikker jeg måske kun 1-2 øl i stedet for fire.

Ja, jeg “ofrer” mange ting for at have råd til at rejse, men jeg elsker at rejse og synes, det er meget mere værd end den nyeste Samsung mobil, cafébesøg m.m. Så jeg føler mig egentlig ikke fattig, for jeg er i stedet rig på oplevelser og har også plads til lidt forskellige oplevelser i Danmark.

Rejseblog: Bushwalking ved killymoon creek, Townsville, Australien

Jo, jeg er også heldig, at jeg fandt en billig lejlighed fra studiestart, men det er altså ikke umuligt. Min veninde søgte på Aarhus8000 i 6-9 måneder, før hun fik en lejlighed med eget badeværelse og minikøkken til cirka 1600 kroner, så det kan lade sig gøre. Vil du også gerne rejse, så kan jeg anbefale at du:

    1. Laver et budget og holder dig til det!- Selv lægger jeg hver måned penge til side til alt inkl. studiebøger, gaver, tandlæge, forsikring osv.
    2. Forsøger at skære ned på dine udgifter – både faste udgifter, men også dårlige vaner, for eksempel ved at lave en madplan
    3. Får dig et arbejde
    4. Sætter dig et mål, for hvor meget du vil spare op og vær gerne ambitiøs
    5. Sælger ting du ikke bruger. Jeg har tjent mange tusind kroner på at sælge ting online og så er det en god måde at rydde lidt op på…
    6. Du holder øje med de gode tilbud – jeg lå engang i kø i 42 timer i snestorm for en ekstrem billig billet til NYC, det var det hele værd! Og jeg har været på flere afbudsrejser

Træls arbejde er det hele værd, når det bliver til en fed rejse

Jeg har arbejdet som opvasker og rengøringsassistent i fire år…

Yes, jeg har arbejdet som opvasker og rengøringsassistent i fire år. Det er hverken glamourøst eller studierelevant, men det gav penge i kassen, og jeg kunne få 4-6 ugers sommerferie om året.

Jeg kunne ofte få ekstra timer i resten af sommerferien og på hverdage, så jeg kunne spare lidt mere op, men det var alligevel ikke meget, jeg tjente om måneden, men lidt har også ret. Det kan godt være, at det ikke er studierelevant, men det var en prioritering som gjorde, at jeg kunne tjene penge til mine rejser og få fri til at rejse i længere tid over sommeren.

hytte i Pakbeng

Dette er ikke nødvendigvis hverdagskost selvom man rejser billigt

Jeg rejser billigt og ofte til billige lande

Der er en grund til at jeg rejser som backpacker. Det er billigt! Ikke at jeg tror jeg ville have rejst på første klasse og 4 stjernet hoteller hele vejen rundt, hvis jeg havde råd til det. Jeg kan bedst lide de små og billige guesthouses/hoteller, når jeg rejser med andre, og når jeg rejser alene, så elsker jeg at bo på hostels, da de ofte er lidt mere sociale end hoteller.

Selvfølgelig har jeg også prøvet at bo steder, hvor rengøringen er lidt tvivlsom, men langt de fleste hostels er jo rene og ordentlige, så backpacking behøver ikke være lig med uhumske kår.

Heldigvis er det ofte gratis eller billigt at se smuk natur!

Jeg benytter mig ofte af gratis attraktioner og oplevelser. Jeg elsker people watching og gå på opdagelse i naturen og i byer. Jeg synes ofte, at oplevelsen kan blive større ved at rejse på budget fremfor at bruge penge på arrangeret ture og middelmådige restauranter.

Selvfølgelig oplever man også, selvom man bor på et dyrt hotel og vælger privat transport, men jeg synes ofte at man oplever endnu mere ved at bruge lokalt transport, spise street food og gå rundt i ens eget tempo.

Det er ikke altid, at det er sjovest i situationen, men senere kan man grine af dengang man tog en natbus og blev holdt vågen hele natten, fordi chaufføren valgte at holde karaokenat og man havde glemt ørepropper 😉

Rejseblog: En anderledes oplevelse på cykel gennem Bangkok, Thailand

Asien eller ny telefon?

Fx koster en flybillet til Bangkok cirka 3000-4500 kroner og har du et dagsbudget på 200 kroner (det kan man altså virkelig komme langt for i Thailand).

Jamen så kan du jo rejse til Thailand i 14 dage for 5800-7300 kroner alt inklusivt – det kan faktisk lade sig gøre for endnu mindre (jeg brugte selv 166 kroner pr dag i Thailand og fik råd til shopping, dykning og meget andet). Det er 483-608 kroner om måneden, som du skal finde i dit budget.

Der findes jo også lande som er endnu billigere. Du kan i hvert fald ikke sige, at du ikke har råd til at rejse, hvis du går ud og køber den nyeste Iphone eller Samsung, så prioriterer du bare anderledes end jeg…

Rejseblog: Med chauffør på Bali - Elephant cave, rismarker og vandfald

Fra Australien fandt jeg billige flybilletter til Bali

Jeg har ligeledes været på Kos i en uge med min mor. Der fandt vi en afbestillingsrejse dagen før afrejse til knap 1000 kroner inkl. fly, hotel og morgenmad, så kan man altså ikke påstå, at det er dyrt at rejse, og de fleste studerende har da mulighed for at tage en uge fri fra studiet – det er jo ligemeget om det er mandag og tirsdag man læser eller om det er lørdag og søndag man læser 😉

Man kan jo også vælge destinationer tættere på Danmark end Asien – Østeuropa og dele af Afrika kan være rigtig billigt!

15 ting jeg har lært af Australien

Jeg har udnyttet mine muligheder

De fleste studerende har mulighed for at bo i udlandet gennem praktik, studieophold, study abroad (et studieophold du selv arrangerer udenom din uddannelsesinstitution).

Gennem mit studie har jeg været et semester i Australien samt tre måneder i Vietnam og det eneste jeg fortryder er at jeg ikke kunne have længere tid i Australien 😉

Når man tager til udlandet som en del af ens uddannelse har man også den fordel, at man kan søge skattefrie legater til rejsen, så er der næsten ikke en undskyldning for ikke at tage afsted!

Det er godt nok ikke en selvfølge at man får et legat, men til gengæld får man jo sin SU med. Vælger man at søge gennem Erasmus, så er man også fri for udgifter til en dyr flybillet og visum.

Jeg bliver nok aldrig rig, men vil hellere have en million minder end en million kroner på bankkontoen og det kan også lade sig gøre for dig, så hvad venter du på?  🙂


Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Læs også

8 Comments

  • Du har helt ret, det handler om at prioritere, hvis man gerne vil rejse en masse.
    Fedt at høre, at du har fået rejst så meget, mens du har studeret 🙂
    Jeg håber selv på at komme en tur til Uganda i forbindelse med mit speciale. Det ville jo være dumt ikke at udnytte muligheden for at tage på feltarbejde i udlandet.
    Når først man er hoppet på backpacker-vognen, så er det svært at stige af igen, he he :-p

    • Nemlig! Hehe, jeg skulle også lige tælle efter et par gange om det kunne passe at det var 14 måneder 😉 Uganda lyder også spændende! Så bliver du næsten nødt til at se bjerggorillaer! Jeg krydser fingre for dig 🙂 Haha ja!

        • Nej, desværre ikke endnu, men det er et af de lande i Afrika, som står højest på min liste 😉 Skulle jeg til Uganda ville jeg gerne se gorillaer selvfølgelig og måske også chiampanser, river rafte i Jinja, se vandfald i Murchison Falls National Park og chille ved Lake Bunyonyi som minimum 😉

  • Jeg er helt enig. Jeg læser også selv på CBS og har gjort det i 3 år nu. Til september skal jeg i gang med kandidaten.
    Men du har helt ret. At rejse er en prioritering, man gør sig. Så det er ikke fordi man har mange flere penge i lommerne end alle andre studerende, man bruger bare pengene helt anderledes. Og så kan man sagtens tage på en masse ture.

    Man skal i hvert fald udnytte det, når man læser. Det er netop der man har tiden og kan være meget mere fleksibel med afrejsetiderne.

    Jeg synes det er vildt fedt, at det har kunnet lade sig gøre for dig at rejse i 14 måneder. Det inspirerer nok mange andre studerende til at ændre tankegang mht. deres økonomi!

    • Godt, at høre at jeg ikke er den eneste, Marie! Jeg har haft mange obligatoriske labtimer, så har ikke kunne være så fleksibel som mange andre studerende, men det er da vist lykkedes meget godt alligevel Jeg blev i hvert fald også overrasket over at det blev hele 14 måneder, men jeg håber da, at det giver inspiration til andre, som du selv skriver

      Jeg håber også at du får tid/penge til at rejse på kandidaten, men det lyder det også til Rigtig god tur hvorend du skal hen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *