Kina er et kæmpe land med kæmpe oplevelser, men det kan også være overvældende. Det en anelse mere besværligt at rejse i Kina end i en del lande i Asien og det hele kan godt virke lidt uoverskueligt i starten.
Men bare rolig, det er slet ikke så svært og uoverskueligt, som det måske virker til at være i starten. Med denne rejseguide til Kina, hjælper jeg dig med en rute, hvis turen går til Kina.
Her kan du se hvilke af Kinas seværdigheder, du kan se de forskellige steder, og hvor lang tid, du skal bruge hvert sted. Så du bedre kan finde en rute, som passer til dig!
Reklamelinks er markeret med *. Bruger du dem, støtter du bloggen med få kroner.
Indholdsfortegnelse
- Internet/apps i Kina
- Dag 1-4: Beijing
- Dag 5: Xi’an
- Dag 6-8: Chengdu
- Dag 9-10: Lijiang
- Dag 11-13: Tiger Leaping Gorge
- Dag 14-15: Kunming
- Dag 16-19: Zhangjiajie National Forest Park
- Dag 20-22: Fenghuang
- Dag 22: Guilin
- Dag 23-25: Xingping
- Dag 26: Rejs til Hong Kong
- Dag 27-30: Hong Kong
- Har du mere end en måned i Kina?
- Har du “kun” 2-3 uger i Kina?
- Hvordan kommer man rundt i Kina?
- Kort over Kina
Internet/apps i Kina
Mange hjemmesider, som vi kender, er lukket i Kina. Det gælder bl.a. Facebook, Instagram, Google og nogle nyhedsmedier. Så hvis du vil holde kontakt med dem derhjemme eller bare vil følge lidt med eller måske tilgå forskellige underholdningshjemmesider, så kan det anbefale at købe en VPN, mes du er i landet.
Jeg anbefaler NordVPN*, men vær opmærksom på, at du ikke kommer til at købe to års abonnement, men vælger en månedsabonnement, når du køber det.
Derudover kan man også på forhånd downloade offline versioner af flere brugbare apps. Jeg vil især anbefale Google translates (husk at downloade offline sprogpakker, før du rejser ind i Kina). Derudover anbefaler jeg i høj grad, at du henter en app, som fortæller dig om luftforureningen i byen, fx AirVisual, som jeg hentede, og andre rejseapps, så som maps.me, som jeg normalt bruger.
Dag 1-4: Beijing
Langt de fleste rejser i Kina starter eller slutter i Beijing. Beijing er ikke blot landets hovedstad, byen rummer også en masse historiske områder – lige fra Den Himmelske Fredsplads til Den Kinesiske Mur. Byen er let at finde rundt i og kan også være meget vestlig, så det kan være en fin introduktion til Kina.
Mine bedste oplevelser i Beijing var uden tvivl Temple of Heaven, Sommerpaladset og en tur til Den Kinesiske Mur, men Den Forbudte By er også et must. Jeg har skrevet en lang række tips til Beijing lige her.
Hostel og hotel i Beijing
Jeg boede selv på Leo Hostel*, da jeg rejste alene, ville jeg gerne bo på et hostel, hvor der er gode muligheder for at møde andre rejsende. Det var der helt klart på Leo Hostel. Det ligger i gåafstand (cirka 15-25 minutter) fra Den Himmelske Fredsplads og Den Forbudte By. En metrostation ligger også lige i nærheden, så det er muligt at komme relativt hurtigt til Temple of Heaven samt Sommerpaladset. Tjek priser her*
En læser har anbefalet Happy Dragon. Saga Youth Hostel*. Det ligger også i gåafstand fra flere attraktioner i Beijing, ligesom Leo Hostel. Det er ligeledes et godt sted at møde andre rejsende på fællesområderne, så det er ligeledes et oplagt valg til solorejsende! Tjek priser her*
Vil du hellere bo på hotel, så har jeg fået anbefalet Double Happiness Courtyard Hotel* af en rejseblogger-kollega. Hun siger, at det er meget hyggeligt og der er en virkelig dejlig atmosfære samt indrettet i ægte kinesisk stil. Tjek priser her*. Skal man have et hotel som er lidt billigere, så var Beijing Downtown Travelotel* måske et godt valg. Tjek priser her*.
På din tur til Den Kinesiske Mur, ville jeg nok vælge Jiankou*, Gubeikou, Simatai* eller Jinshanling*. Mutianyu og Badaling er de mest populære dele af muren og der er derfor horder af kinesiske turister som kan være larmende og lidt anstrengende.
Transport videre:
Natten til dag 5 (evt. dag 6) tager du toget (Se afgange her*, selv tog jeg T231*) til Xi’an.
Billetter frigives 30 dage før afrejse, men som udlænding kan man ikke booke direkte, men man skal bruge et bureau. Rejser man i sommeren, så skal man som minimum booke billetter 3-4 dage før afgange, men meget gerne 7 dage i forvejen – især på populære ruter! Rejser du i løbet af Golden Week (omkring kinesisk nytår i januar/februar eller den første uge af oktober), så skal du booke, når billetterne frigives.
Hard sleeper er fint at sove på, men hvis du hellere vil have lidt privatliv, så man kun er fire i en kabine, fremfor at være i en åben vogn, så vælg soft sleeper. Min veninde Camilla, fra Cammi.dk, har skrevet en virkelig omfangsrig guide til togrejser i Kina her.
Den vil jeg anbefale, at du læser inden din afrejse, dog oplevede jeg, at trip.com* billigere, når man skal købe billetter, end China Highlights, som hun anbefaler. Du kan også læse lidt om, hvordan det kan gå, når man ikke booker togbilletter i god tid her.
Dag 5: Xi’an
Oplevelser og seværdigheder i Xian:
De fantastiske Terrakottakrigere findes i Xi’an. For mig var det en af de ting, som jeg rigtig gerne ville se på min tur til Kina. Derfor tog jeg et stop i Xi’an. På en dag kan man sagtens nå at se Terrakottakrigerne og Det Muslimske Kvarter i byen, men hvis du gerne vil cykle på den vilde bymur, så kræver det nok en ekstra dag.
Vil du ligeledes til Mount Huashan som er kendt for at have verdens farligste vandrerute, så kræver det også endnu en dag, dog mødte jeg nogle australiere som nåede Terrakottakrigerne, Det muslimske kvarter, cykling på bymuren og Mount Huashan på to dage, så det kan lade sig gøre!
Du kan spare lidt ved at købe din billet online* fremfor at købe den, når du kommer til Xi’an og så kan du også springe salgsdiskene over!
Transport videre:
Natten til dag 6 tager du et nattog (se alle afgange her*, selv ville jeg nok vælge K385*) til Chengdu.
Dag 6-8: Chengdu
Jeg faldt med det samme pladask for Chengdu! Måske det skyldtes, at jeg endelig kom over mit jetlag i Chengdu…Men jeg synes i hvert fald, at byen er hyggelig at gå på opdagelse i.
Oplevelser og seværdigheder i Chengdu:
Jeg kan anbefale, at du udforsker nogle af byens parker, People’s park er den mest kendte og populære. Der sker en masse i People’s Park, især i weekenden! Måske du endda bliver inviteret op til dans, som jeg gjorde 😉
Hvis du har brug for mere ro, så kan jeg anbefale Wangjianglou Park, Wenhua Gongyuan og Baihuatan Park. Derudover kan jeg anbefale, at du besøger den smukke Qintai Road og Kuan, Zhai, and Jing Xiangzi, som er de gamle kvarter i Chengdu. En aften skal du også prøve hot pot, som byen er kendt for – der kan dog være lidt lange køer i weekenden.
Selvfølgelig skal du på en dagstur til Panda Centeret nær byen og til Leshan Buddhaen! Men prøv at undgå at komme i weekenden. Jeg anbefaler, at du køber billetter til Panda centeret i forvejen her*, så undgår du køen. Ligeledes anbefaler jeg, at du køber din togbillet til Leshan* i god tid. Alternativt kan man tage bussen*, men den er ikke lige så hurtig som toget…
Hostel i Chengdu
Jeg boede på Flipflop hostel*, og det var uden tvivl det bedste hostel, som jeg boede på i Kina! Hostellet ligger virkelig centralt men stadig i et roligt området. Personalet er supersøde og hjælpsomme. Ofte er der aktiviteter på hostellet, så det er let at møde nye mennesker og lære lidt om kinesisk kultur. Det er klart et anbefalelsesværdigt hostel. Det kan bookes her*.
Hotel i Chengdu
Billigt hotel
Holiday Inn Express Chengdu Gulou*er et 3,5 stjernet hotel til fornuftige priser. Hotellet ligger kun 17 minutters gang fra Tianfu-pladsen som ligger i nærheden af de fleste steder, som jeg nævner her i guiden, men ellers er der en masse metrostationer i Chengdu. Morgenmad er inkluderet ellers ligger det i nærheden af en masse spisesteder og indkøbsmuligheder. Absolut et fornuftigt valg i Chengdu. Tjek priser her*
Middel hotelpris
Sheraton Chengdu Lido Hotel* er et 4,5 stjernet hotel kun 800 meter fra centrum i Chengdu. Hotellet har en indendørs swimmingpool, to restauranter og bar/lounge samt fitness. Værelserne er store og rummelige. Det tager cirka 15 minutter at gå til Tianfu-pladsen. Alt i alt får man rigtig meget for rimelige priser. Tjek priser her*.
Luksushotel
Intercontinental Residences Chengdu City Center* er det ultimative hotel i Chengdu. Hotellet har to indendørs swimmingpools, en gratis børneklub og meget mere. Værelserne er meget store, er indrettet i moderne stil og har byudsigt. Hotellet ligger i nærheden af attraktioner. Personalet skulle være eminente, og stedet emmer af luksus! Tjek priser her*
Transport videre:
Om aftenen på dag 8 eller om morgenen på dag 9, flyver du til Lijiang. Tjek priser her*. Alternativt skal du tage toget til Kunming* og toget derfra til Lijiang*.
Dag 9-10: Lijiang
Lijiang er en virkelig smuk by! Jeg har mødt folk, som har beskrevet den som Kinas Disneyland. Det synes jeg er ærgerligt!
Bevares, byen er besøgt af mange kinesiske turister (det kan virkelig godt blive crowded især om aftenen), men kineserne har det også med at holde sig til få gader.
Så går du på opdagelse i den gamle bydel, kan du have gaderne mere eller mindre for dig selv, hvis du undgår gaderne med de mange kinesere. Der ville du virkelig kunne se, hvorfor jeg synes, at Lijiang er en smuk by!
Efter at tage tilbragt nogle dage i byen, anbefaler jeg, at du tager på trekkingtur i Tiger Leaping Gorge.
Er du ikke lige vandretypen, så vil jeg i stedet anbefale, at du springer Lijiang og Tiger Leaping Gorge over og i stedet tager direkte til Kunming og fokuserer på andre områder.
Dag 11-13: Tiger Leaping Gorge
Tiger Leaping Gorge, eller Tigerspringskløften som den også hedder, er virkelig fantastisk. Kløften er en af verdens dybeste kløfter med en højdeforskel på 3790 meter fra bjergtop til Yangtze-floden som brøler fra bunden.
Her kan du se kæmpe høje vandfald og risterrasser, gå gennem skov og nyde roen i bjergene! Kineserne vælger som oftest at køre på the lower trail, som egentlig bare er en stor vej, men jeg anbefaler, at du trekker på upper trail, hvor man kommer helt tæt på naturen og bor i traditionelle kinesiske tehuse.
Vandreruten kan gås på 2-4 dage, de fleste vandrer i tre dage. Jeg vil anbefale, at du i hvert fald bruger 3 dage på ruten.
Rejsetip: Kombiner eventuelt din vandretur med en tur til Shangri-la, som ligger cirka 50 km fra Tiger Leaping Gorge, eller Dali, som ligger “på vejen” til Kunming.
Transport videre:
Om aftenen på dag 13 (eller dag 14, hvis du vælger at vandre en ekstra dag eller vil slappe lidt af i Lijiang) tager du nattoget til Kunming. Se alle afgange her* selv ville jeg nok vælge K9604*.
Yuangtong Temple
Dag 14-15: Kunming
Kunming var kun et praktisk top for mig, da vejen til Zhangjiajie er laaang. Jeg endte dog med at blive charmeret af Kunming og syntes at byen var ret hyggelig, selvom det nok ikke var her, jeg ville tilbringe alt for lang tid, så er den fin at besøge i cirka 1,5 dags tid.
Oplevelser og seværdigheder i Kunming:
Besøg Yuantong Temple, Cui Hu Park (især i weekenden er det interessant og du kan få lov til at se de flotte dragter fra de forskellige minoriteter i området) og de gamle bygninger ved Guanghua Street. Har du længere tid i byen, så kan du også overveje Jiuxiang Caves* eller Kunming Stone Forest.
Jeg vil også anbefale, at du får købt noget proviant til den næste togtur, som er rigtig lang, på den måde er du sikker på at få noget mad, som du kan lide.
Transport videre:
Om aftenen på dag 15 tager du toget mod Zhangjiajie. Se afgange her*. Turen varer 18 timer og 45 min til 19 timer og 40 minutter, så sørg for god underholdning og masser af snacks!
Dag 16-19: Zhangjiajie National Forest Park
Dag 16 bruger du på toget fra Kunming og du ankommer til Zhangjiajie om eftermiddagen. Fra busstationen, som ligger lige ved siden af togstationen, tager du bussen til Wulingyuan, da Wulingyuan ligger tættere på Zhangjiajie National Forest Park end Zhangjiajie by.
Zhangjiajie National Forest Park er noget af det vildeste natur, jeg nogensinde har set! Området er blevet brugt til filmen Avatar og skal virkelig opleves i virkeligheden! Det er næsten som at træde ind i en helt anden verden.
Sjældent har jeg gået så meget på en dag, som jeg gjorde de dage, jeg var i Zhangjiajie. Men vær forberedt på horder af kinesere, en McDonalds og en KFC midt i parken…Så jeg vil virkelig anbefale, at du vandrer på nogle af de mange ruter, for jo længere du kommer væk fra busstoppestederne, desto færre mennesker vil du møde.
Sparetip: I Wulingyuan kan du også købe et lager af snacks, vand og isotoniske drikke, som især er vigtige om sommeren! Generelt kan du købe alt inde i parken, men primært ved stoppestederne og ofte er det lidt dyrere end i Wulingyuang.
Rejsetip: Overvej også Tianmen Mountain, Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge, Tianzi Mountain Nature Reserve, Suoxi Valley Natural Resource Reserve, and Yangjiajie Scenic Area i området.
Transport videre:
På dag 20 tager du bussen til Fenghuang. Der skulle efter sigende være en bus fra Wulingyuan kl 8.30 og 14.30, turen skulle vare 5 timer, men undersøg det lige dagen i forvejen. Dog skulle der køre flere busser fra Zhangjiajie by. Alternativt kan du også tage bussen på dag 19, men man kan snildt bruge tre dage i Zhangjiajie alene.
For et godt hotel med en god placering, så ville jeg vælge Mountain For Inn eller ZhangJiaJie GuoKe Inn* for et hotel i den billige ende med en rigtig god placering eller Homeward Mountain Hotel hvis det skal være endnu bedre
Dag 20-22: Fenghuang
Fenghuang skulle eftersigende være en af de smukkeste byer i Kina. Desværre var det gået min næse forbi, mens jeg var i Kina, så jeg missede desværre. Men det skulle eftersigende være værd at bruge en dag eller to i byen. Vær dog forberedt på horder som i Lijiang.
På dag 22 (eller 23) tager du bussen til Guilin. Bussen skulle afgå kl 11, dog har jeg hørt rygter om at ruten måske bliver nedlagt, så kan du tage bussen til Changsha og derfra tage et tog til Guilin. Se togtider her*.
Sun and Moon Pagodas (Lånt af Wikipedia, da mit kamera døde, før jeg kom til Guilin)
Dag 22: Guilin
Efter seks timer kommer du til Guilin. Guilin overraskede mig en smule. Jeg vil jo helst opleve naturen og kulturen fremfor storbyer, men Guilin var alligevel ret afslappende og en smuk by. Det virkede til at Guilin var mest besøgt af lokale turister, mens Yangshuo er der som udenlandske turister slår sig ned for et par dage. Brug dagen på at gå tur langs søerne, besøg Sun and Moon Pagodas og på natmarkedet ved byens walking street.
Rejsetip: Overvej om du skal besøge Longji risterrasser udenfor Guilin.
Transport videre:
På dag 23 tager du til Xingping. Der skulle gå en bus fra Guilin til Xingping fire gange om dagen (kl 7:00, 8:00, 13:00 og 14:00), alternativt kan man tage toget til Yangshuo og tage en bus til Xingping derfra.
Dag 23-25: Xingping
Xingping er lidt overset blandt udenlandske turister ift. Yangshuo, men byen er mindre end Yangshuo og Guilin. Så det var her, hvor jeg valgte at holde miniferie i Kina. Har man dog travlt, så kan man skære Xingping ned til en dag.
Det smukke landskab er afbilledet på 20 yuan-sedlen (jeg blev faktisk nødt til at låne en seddel af en lokal for at få overstående billede), derfor kommer der også mange kinesiske turister til området. Men de holder sig til bådturene og få udsigtspunkter, så man kan have meget af vandreruterne for sig selv. Det er også oplagt at cykle rundt i området!
Jeg vil også anbefale, at du tager en lille bådtaxa over på den anden side og vandrer op på Damian Mountain. Det er klart den bedste udsigt, jeg fandt i området! (Ruten kan findes på app’en maps.me og nogle gange kan man godt blive i tvivl om man rent faktisk går på ruten, men man skal bare forsætte på tilgroet stier og gennem marker).
Dag 26: Rejs til Hong Kong
På dag 26 rejser du mod Hong Kong, men da der ikke er nogen togstation i Xingping, så skal du til Guilin eller Yangshuo med bus, hvorfra du skal til togstationen. Husk at have tid nok til at skifte!
Fra Yangshuo går der to tog om dagen til Shenzhen. Turen tager det 2 timer og 40 minutter til 3 timer og 4 minutter. Tjek togtiderne her*. I Shenzhen tager man metroen til Hong Kong, det hele er meget logisk, når man står på stationen.
Fra Guilin er der flere muligheder. Man kan tage toget til Shenzhen. Turen tager cirka 3 timer med lyntog, men der kører også et enkelt nattog*.Tjek togtider her*. Vær dog opmærksom på, at togene afgår fra forskellige togstationer! Så hvis du fx tager toget mellem Yangshuo og Guilin, så skal du sikre dig, at du skal med toget fra samme station (North eller West) igen. Men to gange om dagen går der også et direkte tog mellem Guilin West og Hong Kong. Tjek tider her*.
Dag 27-30: Hong Kong
Den sidste del af din rejse slutter i Hong Kong. Hong Kong er en fed storby, som har det bedste af Kina og vesten. Selvom de officielt er en del af Kina, så har de eget lovgivning, egen valuta m.m.
Det er en storby, hvor du kan finde cool street art, smuk natur og vestlige bekvemligheder. Men man kan også holde strandferie her, hvis man har lyst. Derfor synes jeg, at det er den perfekte slutning på ens Kina rejse.
Man kan dog godt korte nogle dage af Hong Kong, hvis man synes, at fire dage er for lang tid i storbyen og man hellere vil bruge lidt længere tid i fastlandskina. Læs også min rejseguide til Hong Kong.
Har du mere end en måned i Kina?
Så kunne du overveje:
- Regnbuebjergene, Danxia, i Zhangye
- Jiuzhaigou National Park en dags transport fra Chengdu, det var på min oprindelige plan, men desværre har parken været lukket og man kan nu kun komme dertil på en dyr dagstur, som jeg desværre ikke havde råd til…
- Shangri-La
- Shanghai og Suzhou
- Huangshan bjergene (også kendt som de gule bjerge)
- Dali
- Detian waterfall mellem Kina og Vietnam
Har du “kun” 2-3 uger i Kina?
Beijing, 3-5 dage (inkl en dag ved muren) – Xi’an, 1-2 dage – Zhangjiajie, 2-3 dage – Fenghuang, 1-2 dage – Guilin, 1 dag – Xingping, 3-4 dage – Hong Kong, 2-4 dage.
Hvordan kommer man rundt i Kina?
Det er egentlig overraskende let at komme rundt i Kina! Jeg tog primært tog rundt i Kina, bus engang i mellem og fly en enkelt gang. I storbyerne er det let at komme rundt med metro. Ved bus og metro er skiltene ofte på engelsk og kinesisk, så jeg syntes slet ikke, at det var svært at komme rundt.
Dog skal man købe togbilletter i god tid, når man rejser i Kina. Normalt rejser jeg efter lyst, når jeg rejser. Det kunne jeg ikke i Kina! Billetterne var som oftest udsolgt flere dage i forvejen, så man skal have booket sine billetter cirka en uge frem i tiden. Det synes jeg, var det sværeste ved at rejse i Kina, da jeg ikke altid ved, hvor lang tid, jeg vil bruge i hver by. Heldigvis ramte jeg rigtigt de fleste gange.
Jeg prøvede flere forskellige hjemmesider og fandt frem til at trip.com* nok var den billigste stede at booke på. Hard sleeper var fint for mig, der var rent og pænt. Man får udleveret et tæppe, lagen og hovedpude som er rent.
Når du har booket din billet skal du bare finde billetkontoret på enhver togstation. Her viser du dem din reservation og dit pas, så udsteder de din billet. Husk at gemme din billet under hele togturen, da du skal bruge den til at komme ud af stationen på din slutdestination.
Vær også opmærksom på, at de fleste store byer ofte har tre til fem forskellige togstationer (Nord, syd, øst, vest og centrum). Så du skal være opmærksom på, at du kommer til den rigtige togstation.
Men det står på ens reservation og billet (også på engelsk) og så er det bare at finde metrostationen ved den togstation. Så anbefaler jeg også, at du læser Cammi.dks guide til togrejser i Kina før du tager afsted. Den er meget omfangsrig og fantastisk til at svare på mange småting, som man ikke havde tænkt over. Men når det er sagt, så er det rimelig let og noget som langt de fleste ville kunne finde ud af!
Busser kan du ikke booke i forvejen, så du må bare møde tidligt op og håbe, at der er plads, men det virkede sjældent til at være et problem at finde plads.
Kort over Kina
Ruten er de blå “pile” mens de grønne repræsenterer forslag til flere steder.
Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!
Mere fra mystiske Kina her