I år 2011 besøgte jeg Qatar på en rejse jorden rundt. Det var det første stop på min tur. Jeg havde ikke rigtig nogen forventninger til landet. Jeg er faktisk ikke sikker på, at jeg faktisk havde hørt om det, før jeg havde en mellemlanding der. Når jeg nu havde en mellemlanding, tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne se landet.

Jeg brugte tre dage i landet, hvor jeg couchsurfede hos to europæere. Couchsurfing var en virkelig fed oplevelse! Men Qatar var uden tvivl det mærkeligste land jeg nogensinde har besøgt!…

Couchsurfing i Qatar

Mine to værter, Oli og Simon, startede med at samle mig op i lufthavnen. Mit fly ankom en time tidligere end det der stod på min flybillet, så de kom løbende ind i lufthavnen hvor jeg stod og ventede. De havde heldigvis holdt øje med mit fly online, så jeg ventede ikke mere end 15 minutter, før de var der.

De tog mig straks med ud og spise, hvor vi fik noget så eksotisk som kebab 😉 De troede ikke, at jeg kendte det, så de blev vist lidt skuffet, da det viste sig, at det ikke ville blive en ny eksotisk madoplevelse for mig, men det smagte stadig godt! I Qatar spiser man med fingrene, så i alle restauranter stod der en håndvask midt i restauranten, hvor man så kunne vaske sine hænder, hvilket egentlig var dejligt. Og det var bestemt en restaurant, som jeg aldrig havde fundet som turist, så det var en start.

Det meste af dagen tilbragte jeg alene, mens Simon og Oli var på arbejde. De joinede mig så om eftermiddagen og brugte tid på at vise mig Doha. De var rigtig gode værter! De arrangerede at deres firmachauffør hentede mig om morgenen og smed mig af hvor end jeg ville hen! Det var virkelig sejt! Okay, indtil nu lyder det måske ikke som et mærkeligt land, men det kommer nu.

autentisk Qatar

Qatar udenfor turistcentrum – muligvis det mest autentisk,e som man finder i Qatar


Hvorfor er Qatar så det mærkeligste land, jeg nogensinde har besøgt?


Mangel på autenticitet

Der er ikke én bestemt grund til, at jeg synes, at Qatar er det mærkeligste land, men flere. Qatar vil virkelig gerne have flere turister til landet, men det er som om, at de ikke rigtig forstår sig på turister. De fleste rejsende, i hvert fald dem jeg kender, vil gerne opleve noget kultur og autenticitet, når de rejser.

Qatar er et relativt ungt land, så selvfølgelig finder man ikke mange gamle bygninger eller en gammel kultur. Men det hjælper altså ikke på autenticitetsfølelsen, når de vælger at rive en bygning ned, hver gang den bliver lidt for gammel eller grim – bare for at bygge en ny og mere moderne bygning!

Det er dog langsomt gået op for dem, at turister gerne vil have autenticitet og gerne vil have den der “Aladdin” oplevelse. Så derfor har de selvfølgelig bygget en ny souq (et marked) for turister, Souq Warqif.

Dernæst har de ansat en flok mænd til at gå rundt og spille vagtmænd/militærmænd. Men det hele kommer til at føles som om, at man besøger en forlystelsespark i stedet for et andet land! Seriøs, det er altså mærkeligt, at besøge et andet land og så føle at man sidder i Djurs sommerland i stedet…..

Museum of Islamic art, Qatar

Pharrell Willams og for mange penge

Jeg har også engang hørt, at under håndbold VM, så havde de så få turister der kom til landet, så de hyrede Pharrell Willams til at komme og spille et par numre….Hmm, måske de skulle tage og kigge på deres eget land, før de begynder at hyre kunstnere til landet for at lokke folk til. For hvor mange af os ville lige tage til et land der ligger 6 timer væk for at høre Pharrell spille, med mindre at vi var total fans af Pharrell?

Souq Warqif, Qatar

Men Qatar er bare et land, hvor man forventer, at penge kan løse ens problemer. God nok er det et af verdens rigeste land, når man ser på BNP, men de har på ingen måde en realitetssans og forstår hverken, hvad der skal til for at tiltrække turister eller hvordan man opbygger et ordentligt samfund. Det er jo et land som køber deres landsholdsspillere, som en anden klub, er det så egentlig et land?

Derudover så behandler de andre asiatere (fra Indien, Filippinerne osv.) som om at de er komplet værdiløse, men det er faktisk dem som har bygget hele landet op….men det er en anden historie, og det sker desværre mange steder. Men måske de skulle se på dem selv og prøve, at opbygge et land i stedet for en ny “forlystelsespark”. Men jeg kan godt forstå, at man brygger en drag race bane og ansætter verdens bedste drag race kører, hvis man elsker drag races og har penge nok….

strand i Qatar

Kvinderne i Qatar

Når man rejser i Qatar, så er det hurtigt tydeligt, at der ikke er ret mange kvinder i landet. Man ser faktisk næsten ingen kvinder i gadebilledet om dagen, men om aftenen ser man lidt flere, når deres mænd tager dem med ud i byen.

Generelt er der ikke vanvittig mange mennesker, som går rundt i Doha om dagen, men udover på Museum of Islamic Art så jeg ingen kvinder i gaden. Det virkede bare helt forkert i mit hoved, og så virkede det pludselig mærkeligt, at jeg gik rundt alene kvinde i gaderne, som i fuldstændig alene…

Hvordan er det at rejse alene kvinde i Qatar?

Jeg oplevede også nogle, som spurgte om de måtte tage et billede, hvilket ikke er usædvanligt. Men jeg oplevede også at blive forfulgt af flere forskellige mænd, op til flere gange. Og det er bestemt ikke behageligt og bestemt ikke noget, jeg er vant til. Det er muligt, at de er blevet mere vant til turister og at se vestlige kvinder gå alene i dag…. Mange stoppede bilerne lige ved siden af mig for at få et glimt af den hvide pige. Men der var ikke mange som interagerede med mig…

Okay, det kunne også ske andre steder, men det var virkelig mærkeligt, at gå rundt i en by næsten uden kvinder! Og derudover følte jeg mig faktisk overvåget når jeg gik rundt i byen, bort set fra når mine værter gik rundt med mig. Det var virkelig ubehageligt! Jeg har hørt om folk med lignende oplevelser, så de endte med at bruge hele ferien på hotelværelset…

Har du nogensinde været i Qatar? Hvad synes du om landet?

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Relaterede indlæg

4 Comments

 • Ja vi har været i Qatar og synes bestemt også det var et underligt land. Et af verdens rigeste lande, hvis ikke det rigeste land men det kan jeg da godt forstå. Et land som har arbejder der lever til en ussel løn i nærmest slave lignende tilstande men det er der desværre mange lande i Mellemøsten der praktisere. At være gæst i det land var ikke særlig behageligt specielt ikke som kvinde som du også beskriver. At skulle spørge om lov som kvinde fra de andre gæster om man må gå ind på en cafe og drikke cafe er underligt. Ellers synes jeg lidt man virkelig blev behandlet som en vantro. Ja, jeg kunne blive ved. Når det er sagt ville jeg da ikke have været den oplevelse foruden. Fascinerende byggeri, dejligt vand at bade i og vi boede på et super lækkert hotel som medvirkede til et luksus ophold for os. Hvis kan du læse mere på vores site hvor vi har skrevet om vores rejsetanker efter vores besøg i Qatar.
  Ellers fint indlæg og dejligt befriende at læse 🙂 Godt gået Tine
  /Annette

  • Jeg tror, at du har ret i at det er det rigeste 🙂 Ja, desværre er det sådan mange steder….Det husker jeg ikke, at jeg skulle. Men jeg har aldrig før eller siden oplevet at det har været ubehageligt at rejse i et land, men Qatar var rimelig ubehageligt, det kan godt være at det er fordi man bliver anset som vantro…Jeg har ikke noget behov for at besøge Qatar igen, men er glad for at jeg gjorde det 🙂 Mange tak Annette 🙂

 • Hej, det er et gammelt indlæg men vil alligevel give min mening til kende. Måske har tingene ændret sig her 11 år efter du besøgte landet.

  Min kollega og jeg ankom sent lørdag aften og udgangen fra fly til bagage gik som forventet i et land i mellemøsten, hverken værre eller bedre.

  Vores kufferter var blevet fint stillet ved siden af bagagebåndet da andre fly blev tømt og skulle bruge båndet tænker jeg.

  ud fra lufthavnen og let at se hvilke type taxier der er “ægte” og nemt at tage en sådan uden at skulle spekulere i om der er en der fusker og snyder. Direkte fra lufthavn til hotel 45 QRY. under 100kroner.

  hotellet kæmpestort og enormt luksuriøst og næsten for meget af det gode. Men fint nok og skal da ikke brokke mig over lidt luksus.

  Vi havde en fridag søndag inden arbejdet startede mandag og gik derfor fra hotellet til den store park ved bugten og langs vandet ind til området med mange skyskrabere. Vi kom forbi et meget specialt shoppingcenter hvor alt var enormt dyrt. ingen kunder men 100vis af ansatte der bare står og kigger. På vejen så vi flere spektakulere bygninger der sandsynligvis er bygget til opføre et enkelt show og nu bare står øde hen. Men ansatte der stå vagt trods der ingen mennesker er og gaderne nærmest tomme. Hvor er qatarianerne.

  Slog os ned på en cafe og fik noget kaffe og da der satte sig to kvinder tildækket fra top til tå blev jeg nødt til at teste hypotesen, er kvinder i Qatar undertrykte og må de snakke med mænd fra vesten. Da vi tog kontakt var de maget snaksagelige og viste og fortalte om byen og om hvor vi skulle gå hen og hvor de plejede at gå hen osv. Vi kunne næsten ikke komme væk fra dem igen og havde vi ikke nærmest bare gået havde de snakket endnu. Den hypotese er hermed slået til jorden. Men hvor kom den egentlig fra? Fra nogen der aldrig havde været i Qatar måske eller måske har VM 2022 været med til åbne samfundet lidt op.

  VI gik lidt rundt på må og få og da der ikke rigtigt er så meget at se gik vi ind i andet shoppingcenter. gigantisk, Fields gange 10 og enhver butik er repræsenteret. Ikke mange kunder, virkelig mange ansatte og mere alm. priser end det første sted vi var. Mødte endnu en Kvinde lokal qatar som vi snakkede med, igen meget snaksagelig og hun fulgte os rundt længe fra butik til butik, og tanken strejfede mig. Hvorfor går hun ikke på arbejde, og hvordan har hun penge til at gå og shoppe. Det viser sig at alle indbyggere i Qatar modtager et pænt beløb af staten og derfor ikke behøver lave dagens gode gerning for at få penge. Alt arbejdet udføres af primært Indere.

  Efter en lang dag i Hovedstaden Doha går vi den lange tur tilbage efter at have tilbagelagt mere end 20km til fods. Begge er vi fuldstændig overvældet over hvor specialt dette land er og er nødt til at komme tilbage om 10år og se udviklingen.

  PS. havde hørt at alkohol er forbudt men til aftensmaden sad vi ved siden af 3 lokale mænd i kjole og tørklæde, den der emir dragt, alle købte de hver deres flaske rødvin til maden 🙂

  sjovt, spøjst og dragende på en og samme gang. Kan helt sikkert anbefale en tur til Doha, men tænker 4-5 dage må være nok.

  Bh. Morten

  • Hej Morten
   Der er ingen tvivl om, at Qatar har ændret sig, siden at jeg var der. Det er jo et land i en vanvittig udvikling!

   Jeg oplevede også, at mange ting var tomme for mennesker i løbet af dagen, og det virkede som om, at de fleste var ude om aftenen. Lidt sjovt og mærkelig. Ja, det er vildt med et land, hvor man bare får nok penge til, at man ikke behøver arbejde, men det tror jeg nu heller ikke, at jeg kunne helt lade vær med at arbejde. Da jeg var der, var alkohol strengt forbudt alle steder, og det blev konfiskeret i lufthavnen, hvis man havde noget med.

   Landet har sikkert ændret sig meget som rejseland ift. da jeg var der. Det var også mit første land på min første solorejsende, hvor jeg var meget grøn rejsende. Så det er muligt, at jeg ville have set på det med andre øjne i dag ift. dengang. Det kan også have betydning, at jeg rejste alene kvinde. Det ved jeg ikke, og det finder jeg nok aldrig ud af. Men mine oplevelser er jo stadig de samme, og jeg føler ikke noget behov for at komme tilbage. Jeg er da glad for, at I havde nogle gode oplevelser. Jeg synes, at landet er lidt for poleret og bare skal vise, hvor mange penge de har.

   Jeg synes, at landet manglede sjæl og autenticitet. Bevares, jeg havde også gode oplevelser i Qatar, men jeg har ikke et behov til at komme tilbage. Dubai er endnu et sted, som jeg heller ikke er videre begejstret for, men jeg ved, at mange er meget begejstret for. Dog synes jeg, at Qatar er værre end Dubai… Det kan være, at det er den “type” af lande i Mellemøsten, som ikke siger mig meget. Til gengæld var jeg fuldstændig vild med Jordan i Mellemøsten! Men hver sin smag, tænker jeg 🙂

   Mvh
   Tine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *