stjålet pas

Et stjålet pas er en ting de fleste af os frygter det når vi rejser, det sker dog heldigvis for de færreste af os, men det skete for mig. I år 2011 fik jeg stjålet mit pas og de fleste af mine værdigenstande i Peru, blot 2,5 dage før mit fly til Cuba lettede.

Jeg havde aldrig forstille mig, at det skulle ske! Jeg frygtede, at det ville, men havde aldrig regnet med at det rent faktisk ville ske. Heldigvis var jeg forberedt på lidt af hvert, så processen om at få et nyt gik rimelig smertefrit. Så hvad gør man, hvis det sker?

1. Meld til det lokale politi, at dit pas er stjålet

Det er rimelig vigtigt, at melde det stjålet, så du kan få en politirapport. Du skal ikke blot bruge en til dit forsikringsselskab, men ambassaden eller konsulatet skal også se det, da du ikke må have to fungerende pas på samme tid

2. Find den nærmeste ambassade/konsulat

Danmark har mange ambassader rundt omkring i verden, det er dog ikke alle lande. De har fx ikke i Peru, hvor mit pas dengang blev stjålet, men der er altid et konsulat, som kan udstede dig et nyt EU-nødspas. De kan også hjælpe, hvis dine penge og forskellige betalingskort bliver stjålet. Find den nærmeste ambassade eller konsulat i forhold til hvor du befinder dig her.

Et midlertidigt pas koster 995 kr + to pas billeder.

Skal du have det udenfor den normale kontortid koster et nyt pas 2.265 kr og på helligdage/lukkedage koster det 3.240 kr (husk, at gemme kvitteringer for alt til din rejseforsikring!)

Husk:

 • Penge
  • Hvis du ikke har adgang til dine penge, så skal du få en til at overføre til ambassaden/konsulatet, men det kan kun bruges til hjemrejsen og koster 1010 kroner i gebyr. Ellers få et familiemedlem til at sende penge til dig via Western Union eller lignende, det kræver dog at du har id
 • Id
  • Hvis dit id også er blevet stjålet, så kan du bruge en kopi af dit gamle pas, så SKAN det ind hjemmefra for gud skyld!
 • Pasbillede
  • Det burde være til at finde en lokal fotograf, som kan tage det

3. Skal du videre, så tjek om du kan det med et midlertidigt pas eller et EU-nødspas

Det er langt fra alle lande, som tillader, at man rejser på et nødspas. Du kan tjekke om du kan rejse på et nødspas til de lande, hvor du til på udenrigsministeriets hjemmeside. Hvis du ikke kan rejse til det/de lande du gerne vil på et nødspas, så tag dog lige forbi deres ambassade, hvis der findes en i det land du befinder dig i.

Jeg fik at vide, at man ikke kunne rejse ind på Cuba med et nødspas, men jeg gav ikke op uden kamp. Så skrev til alle der kunne have en indflydelse og tog derefter på den cubanske ambassade og efter en del timer der, så fik jeg et nyt visum til Cuba, selvom alle sagde at det ikke kunne lade sig gøre!


Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Flere praktiske guides

8 Comments

 • Super fint og nyttigt indlæg, Tine.
  Jeg har også prøvet at få stjålet mit pas 🙁
  For nogle år siden var min datter og jeg i Barcelona. Vi havde brugt dagen på at ose rundt i byen inden vi skulle hjem. Ude i lufthaven kunne vi ikke finde vores pas. De havde ligget i min håndtaske og vi regnede hurtigt ud, at de måtte være blevet stjålet.
  Vi kunne selvfølgelig ikke tjekke ind på vores fly og fik at vide, som du også skriver, at vi skulle tilbage til byen og kontakte ambassaden hvilket, jo selvfølgelig ville medfører at vi ikke nåede vores fly.
  En venlig mand oplyste os, at hvis vi bare sagde at det var blevet stjålet i lufthaven, kunne vi gå over til stationen som lå der og de ville hjælpe. Nå vi fulgte det gode råd og ja, efter lidt debat fik vi to midlertidige stykker papir som dermed fungerede som vores pas. Vi nåede vores fly så det var skønt og jeg kan godt leve med min lille løgn.
  /Annette

  • Tak! Jeg tænkte nok, at jeg ikke var den eneste som har prøvet eller kommer til at prøve at stå i den situation, desværre 🙁 Øv, det er da bare ærgerligt! Specielt når det er fuld af stempler….Det ville jeg også klart have kunnet leve med! Det var da også et godt tip, hvis man får stjålet sit pas i EU! Heldigvis dækker forsikringen jo også en ny billet hjem, hvis det havde været det, men på sådan et tidspunkt vil man bare gerne hjem. Fedt, at I fik løst det så hurtigt! 🙂

 • På min sidste rejse kunne jeg heller ikke finde mit pas nogensteds på afrejse-dagen og måtte overnatte på et hotel nær lufthavnen, fordi jeg var nødsaget til at tage på ambassaden og få hjælp der, hvilket tog laaaang tid. Har undersøgt det lidt efterfølgende og har fundet ud af, at der faktisk er et svensk firma, der tilbyder en såkaldt pasforsikring, som dækker omkostninger op til 15.000 kr. men som også kan hjælpe dig med alt det praktiske og administrative – både når det sker og efterfølgende. https://www.facebook.com/mysafety/ 29 svenske kroner om måneden. Tænker godt det kan betale sig, hvis man rejser meget og hader at bøvle med bureaukrati og administration, som jeg. Men gad vide om der findes noget lignende i Danmark?

  • Hej Katrine
   Jeg tror desværre ikke, at sådan noget findes i Danmark. Jeg har i hvert fald ikke lige kunne finde noget…De fleste rejseforsikringer dækker jo også omkostninger ift. hvis dit pas bliver stjålet, så du misser dit fly og mange booker også for dig, så du ikke skal tænke på hotel og ombookning af fly, så det er kun arbejdet på ambassaden, som du selv bliver nødt til at ordne 🙂

  • Hej Emma
   Jeg ligger altid mit pas, visakort m.m. i et aflåst skab på mit hostel, når jeg ikke skal bruge det. Når jeg så skal rejse fra sted til sted, så har jeg det for det meste i en lomme til en camelbag i min lille rygsæk, som jeg selvfølgelig har på mig hele tiden. Jeg har for det meste min camelbag med deri, så den er skjult bag den Men ellers kan en pengekat eller en skjult lomme i dine bukser også gøre det. Det vigtigste er bare, at du har det tæt på dig og gerne så skjult som muligt

 • Hej Tine,

  Min kæreste og jeg er i den situation hvor vi skulle rejse til Cuba idag. – jeg har fucked op og åbenbart meldt mit pas stjålet. – vi er nu strandet i Paris, hvor vi skal vente til mandag for st få lavet et dansk nødpasning på den danske ambassade her i paris. – vi havde så tænkt os at tage hen på den cubanske ambassade og få lavet nyt visum der stemte overens med pas nummeret i nødpasset. – lige indtil vi læste at nødpas ikke er gældende ved indrejse. – jeg ville blive vildt glad hvis du ville sende mig en SMS på 31515686 – jeg vil gerne spørge om hvad du sagde og gjorde på den cubanske ambassade for at det fik igennem.

  Tusind gange tak på forhånd – det er virkelig en nødsituation.

  Kh Sophie og Liam.

  • Hej Sophie og Liam
   Det er jeg ked af at høre! Vi gik bare på ambassaden og søgte et visum på samme måde som vi ville have gjort med et almindeligt pas. Vi skrev også til alle som måske kunne hjælpe med at få et visum, de hjalp dog ikke rigtig, men sagde blot, at det ikke ville kunne lade sig gøre. Jeg ville gerne sende en SMS, men befinder mig pt i Beijing og det er ret dyrt for mig at sende beskeder herfra :-/ Men ellers kan I sende mig en besked via min Facebookside ellers held og lykke med ansøgningen! Får I et visum til Cuba, så vil jeg klart anbefale, at I kontakter den danske ambassade i Paris og fortæller dem, at de burde rette udenrigsministets hjemmeside…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *