Hvis du ikke allerede har opdaget det, så elsker jeg dyr! Der er ikke mange oplevelser som slår en nærkontakt med dyr, men som biolog (og dyreelsker), så går jeg utrolig meget op i, at et møde med dyrene foregår så meget på deres præmisser som muligt! Men det kan også være en jungle at finde rundt i, særligt i lande, hvor dyrevelfærd ikke tages så højtideligt som i Danmark. Derfor guider jeg dig her til “seværdigheder” i Sri Lanka, som du bør undgå, hvis du kan lide dyr.

elefant i Sri Lanka

Pinnawala Elephant Orphanage

De fleste af os har nok set billederne af elefanter som i samlet flok løber ned mod en flod for at bade eller billederne af en babyelefant som får sutteflaske. Jeg indrømmer, at babyelefanterne ser supernuttede ud og tanken om at hjælpe babyelefanter som er blevet fundet i krybskytters fælder er da fantastisk.

Men historien om Pinnawala er langt fra så romantisk! Disse elefanter bliver ikke opdraget til at skulle klare sig selv i naturen, hvor de hører hjemme. I stedet bliver de en del af børnehjemmet til deres dages ende, selvfølgelig er det ikke muligt at redde alle elefanter og sætte dem fri i naturen, men jeg ser ingen grund til at beholde raske elefanter i stedet for at arbejde på at frigive dem.

lænket elefant

Dette er et billede af en elefant, som jeg engang så i Thailand. Jeg har ikke selv støttet Pinnawala eller dette sted i Thailand.

Elefanterne bliver bundet (til tider uden adgang til mad og drikke), de rokker frem og tilbage (et tegn på stress) og andre rejsebloggere har beskrevet Pinnawala, som en “pengemaskine”, hvor der er ubehagelig stort fokus på penge og det hele bliver lidt cirkusagtigt.

Hvad skal man så vælge i stedet? 

Overvej Elephant Transit Home i Udawalawe, de arbejder på at gøre elefanterne selvstændige nok til at kunne slippes ud i naturen. Elephant Transit Home er et projekt oprettet af regeringens afdeling for bevarelse af vilde dyr. Man kan også vælge en safari i en af Sri Lankas mange nationalparker, hvor man kan opleve vilde elefanter i deres rette element. Selv var jeg i Yala med Yala Wild Safari (reklamelink) og jeg har kun positive ting at sige om oplevelsen! Læs om mine oplevelser i Yala her.

Sigiriya

Elefantridning og -badning

Selvom flere og flere får øjnene op for, hvor forfærdeligt elefantridning er, men der er desværre stadig folk som ikke ved det endnu. Elefantridning er ALDRIG i orden!

For at få en elefant til at lystre, bliver babyelefanterne taget fra deres mor og bliver isoleret (elefanter er meget sociale og babyerne har brug for deres mor de første mange år).Derefter bliver elefantungen bundet og slået til de begynder at lystre. Og desværre glemmer en elefant  aldrig. De bliver ofte holdt fanget af kæder, så de knap kan bevæge sig (elefanter har brug for at gå langt hver dag). Derudover kan de slet ikke klare vægten af mennesker på deres ryg og vægten kan skævvride deres rygsøjle og øge sandsynligheden for rifter m.m.

bade elefanter i Sri Lanka

I Thailand er det blevet mere og mere populært, at besøge elefant sanctuaries som har reddet elefanter fra et liv med elefantridning eller – shows. Her kan turister få lov til at bade elefanterne og fodre dem med bananer. Det er helt klart et god alternativ til elefantridning m.m.

I Sri Lanka kan man også bade elefanter. Vi så det fx i Sigiriya, men desværre er det ikke lige så etisk som i Thailand. Her så vi, hvordan en lokal mand beordrede elefanten til at ligge ned i vandet, i mens han forsøgte at overtale turister til at gå dernede for at tage et billede.

En kvindelig turist tog et billede af sin rejsemakker der “vaskede” elefanten, hvorefter de betalte manden for det. Vi så ikke på i mange minutter, men alligevel forsøgte elefanten at rejse sig op flere gange, men hver gang truede han elefanten til at lægge sig igen, selvom det tydeligvis var ubehageligt for den.

I naturen lægger elefanter sig sjældent ned, faktisk sker det kun cirka hver 3.-4. dag, for at opnå REM-søvnen (den dybe, drømmende søvn). I gennemsnit varer søvnen cirka 40 minutter pr. gang for elefanter, dog er det oftere for elefanter i fangeskab (Kilde). Så selvfølgelig er det ikke godt for elefanten at ligge det meste af dagen…

Esala Perahera

Esala Perahera

Da min mor og jeg havde besluttet os for, at vi ville til Sri Lanka, så havde vi aldrig hørt om Esala Perahera-festivalen i Kandy, men til et rejseforedrag hørte vi for første gang om festivalen og i Sri Lanka blev folk også ved med at spørge om vi skulle til festivalen. Det var de samme ord vi hørte om festivalen: “Det er så smukt”, “Det er så overvældende” osv.

Men af en eller anden grund, var det gået vores næser forbi, at elefanter optræder i paraden. Ja, kostumerne er flotte og det er vildt at se, når de optræder med ild og svinger med pisk, men så snart at vi så elefanterne, sank vores hjerter, og vores øjne blev fyldt med tårer.

elefanter i Esala Perahera-paraden

For at deltage i paraderne blev elefanterne bedøvet, så de ikke ville blive alt for stresset. Det førte til, at vi så flere elefanter som var ved at falde i søvn og vi så endda en elefant, der var så bedøvet, at den var lige ved at vælte!

Derudover havde de tunge lænker om hals og ben, så de ikke kunne stikke af. Vi var der på andendagen af den ti dage festival og allerede der havde lænkerne allerede lavet dybe sår på elefanternes ben.

Jeg forsøger altid at undersøge aktiviteter, for at sikre mig, at de ikke involvere dyr, men det havde jeg ikke nået i denne omgang og det skammer jeg mig fortsat over.

Det var et frygteligt syn for dyrelskere, og vi endte med at udvandre fra festivalen mange timer før, den sluttede den dag og det kan på ingen måde forsvares, at deltage så længe at elefanterne deltager i paraden. Jeg håber inderligt, at du ikke vil deltage i denne festival. For den slags dyreplageri kan ikke forsvares med, at det er en kulturel ting.

langnæbbede delfiner

Hvalsafari i Trincomalee

Ja, det hele skal selvfølgelig ikke kun handle om elefanter (jeg har dog overvejet om indlægget bare skal hedde: “Elefantaktiviteter du burde undgå” 😛 ). Sri Lanka har ikke kun et fantastisk dyreliv på land, men også på vand.

I Sri Lankas farvande kan man være heldig at opleve blåhvaler, kaskelotter, brydeshvaler, spækhukkere, grindehvaler, skildpadder og flere delfinarter.

Jeg elsker hvaler og drømte om at se en blåhval, da Sri Lanka skulle være et af de bedste steder i verden at se blåhvaler. Jeg havde læst, at Trincomalee skulle være et rigtig godt sted at se dem, fordi der er færre turister og dermed færre både omkring hvalerne. Vi forhørte os omkring, for at finde en operatør som tog hensyn til hvalerne.

hvalsafari i Sri Lanka

Men desværre holdt de ikke, som de lovede. Alle bådene fra Trincomalee sejlede til samme sted. Vi så ikke nogen blåhvaler (og heldigvis for det, selvom det var min drøm), til gengæld så vi nogle langnæbbede delfiner, men det var heller ikke nogen fornøjelse, for så snart at en person spottede en delfin, så sejlede alle både dertil i høj fart. Det var tydeligt, at alle ville helt tæt på. Men det betød også, at det virkede mere som en jagt end en safari, det kan ikke anbefales…

Hvad skal man så vælge?

Jeg har hørt godt om turoperatøren Raja & the Whales i Mirissa, som eftersigende skulle være de bedste til at tage hensyn til hvalerne. Tager du på hvalsafari, så vær opmærksom på at bølgerne kan være hårde, så jeg kan anbefale seabands (reklamelink), de hjælper virkelig på mig, eller ingefærpiller/medicin.

abe ved pidurangala rock

Slangetæmmere og folk med aber

Vi mødte flere gange slangetæmmere og de havde også ofte en abe i snor, som man så kunne få taget et billede med, selvfølgelig til den rette sum. Men selvom det kan være fascinerede at se en slange “danse”, så er det langt fra en god idé at støtte den slags. For det første tages disse slanger ofte fra naturen.

Så fjerner man gifttænderne (uden bedøvelse) og binder munden sammen, så der kun lige er en lille åbning, så den kan modtage vand. Så brænder man dem med nåle, for at få kirtler til at sprænge. Hvorefter man ligger dem i en mørk og lille kurv. Slangerne lever sjældent længe og er ofte truede slangearter. I Indien er slangetæmning faktisk forbudt, på grund af brutaliteten de gennemgår.

Aber som holdes i snor og ikke har mulighed for at slippe væk eller udvise almindelig abeadfærd, bør man heller ikke støtte.

Jeg håber, at du kan bruge indlægget på din rejse til Sri Lanka, så du forhåbentlig undgår at opleve seværdigheder som ikke bidrager til dyrevelfærden i Sri Lanka.


Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Mere inspiration fra eksotiske Sri Lanka:

6 Comments

  • Hvor er jeg glad for, at du sætter fokus på dyreetik, Tine, for det er jo så vigtigt!
    Du må ikke skamme dig over at have deltaget i den festival i Kandy – vi lærer alle af vores fejl, og nogle gange tror jeg faktisk, at det kan være godt at se sådan noget med egne øjne, så man bliver endnu mere bevidst om og bekræftet i, hvor forkert det er og kan have nemmere ved at formidle det videre til andre. ☺️

    • Det er nemlig så vigtigt, men det kan også være rigtig svært at finde ud af hvilke aktiviteter er dyrevenlige eller ej. Især når de lokale også har et andet syn på dyrevelfærd end os…

      Nej, der er jo ikke noget at gøre ved det nu, at jeg deltog i den festival, men får stadig ondt i maven over at tænke på, hvordan elefanterne blev behandlet. Men jeg håber, at dette indlæg kan hjælpe med at sprede budskabet om festivalen og hvorfor man ikke skal deltage. Efter min deltagelse, skrev jeg også om mine oplevelser på Facebook, og det fik et rejsebureau til at ændre deres anbefaling om at deltage i festivalen, så det er da en positiv ting 🙂

  • Super at du sætter fokus på dyrevelfærden i Sri Lanka.
    Jeg er enig med dig og har derfor delt dit blogindlæg på Turen går til Sri Lankas Facebookside.
    God weekend!
    Kh Trine

    • Det er et emne som står mig meget nært, så kan dette indlæg få en person til at ændre adfærd, så er jeg glad 🙂
      Det var sødt af dig, tusind tak! I lige måde.
      Kh
      Tine

  • Ja det er skræmmende, hvordan dyr bliver behandlet rundt omkring i verden. Men synes faktisk den stakkels elefant i Sigiriya er det værste eksempel, jeg nogensinde har oplevet. Og festivallen i Kandy kunne jeg godt have undværet. Virkelig sørgeligt.
    Godt du tager emnet op.

    • Virkelig skræmmende, men det er jo helt klart også noget kulturelt, at man ikke anser dyrene for at være særlig meget værd, mange steder i verden, desværre. Men hvis bare dette indlæg kan få en eller to til at droppe aktiviteter som skader dyr, så jeg er tilfreds 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *