Indholdsfortegnelse
Vi vil alle sammen have de gode rejsebilleder ikke? Jo bedre du kender dit kamera og dine kameraindstillinger, jo bedre billeder vil du også kunne tage. Denne guide tager dig i gennem dine kameraindstillinger, så du bedre kan styre dit kamera og få de billeder, som du gerne vil have! Ejer du ikke et spejlreflekskamera eller et hybridkamera, så er det ikke sikkert, at du ville kunne styre alle disse kameraindstillinger, men flere af dem burde du kunne styre.
Billedet til venstre har et lavt blændetal (F3.5), så det meste af baggrunden er sløret på billedet til højre er det omkring F10 og mere er i fokus. Begge billeder er taget i Tiger Leaping Gorge
Blænde (F-stop)
Kontrollerer to ting: hvor meget lys der kommer ind i objektivet og dybdeskarpheden, altså hvor meget af billedet der står skarpt/er sløret. Et lavt blændetal (F-stop), fx F2.5, betyder at der kommer meget lys ind i linsen, mens et højt tal betyder at lidt lys kommer ind i kameraet.
Højt nummer: Mindre lys og mere er i fokus Lavt nummer: Mere lys og mindre er i fokus
Billedet til venstre er med kort lukketid og billedet til højre er med lang lukketid. Billedet til venstre er taget på en togtur mellem Ella og Kandy, så hurtig lukketid var nødvendigt, mens billedet til højre er taget i Atherton Tablelands, nær Cairns, hvor jeg havde god tid til at tage billedet.
Lukketid
Dette burde være til at forstå. Lukketid bestemmer hvor lang tid der går, fra du trykker på knappen til at kameraet lukker sin linse. Det måles i sekunder eller dele af sekunder. Med andre ord, jo lavere tal (fx 1/800) jo hurtigere lukker kameraets mekanisme, og jo mindre lys kommer ind i kameraet. En lang lukketid (fx 10 sekunder) tillade mere lys at komme ind i kameraet og vil betyde, at bevægelse vil blive sløret/”spøgelsesagtigt”. Husk dog at stabilisere dit kamera, hvis du skal bruge en meget lang lukketid.
Højt nummer: Fx 6 – lang lukketid og mere lys Lavt nummer: Fx 1/320 – hurtig lukketid og mindre lys
Hvidbalance
Denne funktion bruges til at styre farverne på billederne. Vores øjne er rigtig gode til at opfange farver i virkeligheden, men har du prøvet det, at farverne bare ikke er rigtige på billederne? At de bare er meget mere triste i virkeligheden? Så kunne det meget vel være, fordi dit kamera har valgt den forkerte hvidbalance. Du skal blot vælge den hvidbalance, som passer til det miljø du er i, og så skulle farverne passe bedre på virkeligheden.
ISO
ISO bestemmer, hvor meget lys der kommer ind i kameraet (sammen med blændetallet og lukketid), så ved at skrue op eller ned for ISO kan du bestemme, hvor meget ekstra lys, der kommer ind i objektivet.
På de fleste kameraer går ISO op til 3200 eller endda mere, så du har virkelig mulighed for, at få meget mere lys ind i objektivet, og derfor ellers bestemme dine andre indstillinger og få det billede, som du ønsker. Pas dog på! En høj ISO kan få billederne til at se grynet ud. Så har du et kompakt kamera, så vil jeg anbefale dig at holde dig under 800, hvis du kan.
Måle metoder
De fleste kameraer har tre forskellige måle metoder til at måle lys på: partial, centervægtet og spotmåling.
Centervægtet måler lyset over hele “rammen” i kameraet og prioriterer så lysmålingen i midten. Det kan være godt til en overordnet indstilling, men det kan også betyde, at hjørner bliver for mørke eller for lyse.
Partial måler en mindre del af “rammen”, men det måler også i midten af billedet. Denne er dog bedst at bruge til motiver, som er oplyst bagfra fx portrætter
Spotmåling er kun en helt lille del af “rammen” og er god til solnedgange, makrobilleder osv
Tip: Det kan være en god ide at bruge eksponeringskompensation. Det betyder, at du tager et billede som dit kamera ville mene var for undereksporneret eller overeksporneret for at sikre, at dele af billedet som ellers ville blive under- eller overeksporneret ikke bliver det. Det kan ved nogle kameraer gøres ved at dreje et hjul over på et tal mellem +2.0 til -2.0.
Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!
Mere om billeder og kameraer