Indholdsfortegnelse
Jeg går fra mit hotel (reklamelink) mod Boudhanath Stupaen. Jeg føler efterhånden, at jeg har set nok stupaer i Nepal, og de ligner også hinanden, men jeg har fået at vide, at Boudhanath Stupaen skulle være noget helt særligt, så jeg tvinger mig selv til at gå derhen. Vejen dertil er støvet, bumplet og kaotisk trafik ligesom i resten af Kathmandu. Jeg har for længst forelsket mig i byen og fundet ro midt i kaosset, så jeg kan ikke andet end at smile.
Chhathi Maiya
Jeg når Bagmati floden og opdager et “telt”. Der er højt musik, så jeg stikker hovedet ind for at se, hvad der sker. Trappetrinene ned mod floden er fyldt med kurve med bananer, mandariner, kager og andet spiseligt. Overalt kan man dufte røgelse. Fra bambusgrene hænger guirlander af blomster og farverigt papir.
Kvinden til højre der en ældre kvinde som sikrer sig, at jeg har set Chhathi Maiya
Jeg når gennem “teltet”, og en ældre dame tager fat i mig. Hun smiler venligt til mig og vil gerne høre, hvor jeg kommer fra. Vi snakker lidt sammen, og jeg prøver at finde ud af, hvad det er for en festival.
Hun forsøger sig på gebrokken engelsk og peger mod himlen, men jeg forstår desværre meget lidt af, hvad hun siger. “Chhathi Maiya, Chhathi Maiya” siger hun og peger hen mod den ene indgang, og hun signalerer, at jeg skal blive, hvor jeg er. Folk forsøger at komme tættere og tættere på indgangen.
Nogle mænd i uniform kommer ind og holder en lille passage fri. En mindre gruppe kommer gående hen mod floden. Alle strækker sig for at se Chhathi Maiya. Jeg aner ikke, hvad jeg skal kigge efter. Pludselig går alle amok med deres kameraer, og jeg forsøger også selv at få et billede af Chhathi Maiya. På få sekunder er det ovre.
Den ældre kvinde kigger på mig med begejstret øjne og spørger, om jeg så Chhathi Maiya. Jeg er ærlig talt i tvivl, så jeg svarer: “Nej, desværre”. Straks griber kvinden min arm og slæber mig ned til bambusbroen. Halvvejs er der et lille hus med Chhathi Maiya, som også er kendt som Shashthi, børnenes Gud.
Chhathi Maiya
Ofringer til Solguden
Jeg kommer over på den anden side af floden. Der er lidt færre mennesker. Flere kvinder står ude i den kølige flod, nogle gange med vand op til navlen. Deres udstråling emmer af ro, mens de velsigner frugterne i floden og beder til Solguden Surya.
Jeg forsøger at holde mig i baggrunden, så jeg ikke forstyrrer eller på nogen måde kommer til at gebærde mig forkert og eventuelt fornærme nogen. Men min blege hud, mit lyse hår og mine blå øjne for mig til at stikke ud i mængden sammen med de få andre turister omkring floden.
Mange nepalesere kommer op for at snakke med mig. Nogle spørger høfligt, om de må tage et billede. En stor flok kvinder kommer også forbi. De spørger begejstret til mig, og om jeg nyder festivalen.
De får øje på mit kamera, og beder mig tage et billede af familiens yngste medlem. Så snart jeg løfter kameraet, begynder hun at danse. De spørger mig om at tage et billede mere, men i stedet optager jeg en lille video af pigens dans til stor begejstring for hele familien.
De går ned til vandet og velsigner deres mad. Jeg bliver siddende på min plads og observerer begivenhederne. Da de går forbi mig igen, vinker de farvel som om, at de altid havde kendt mig.
Jeg har svært ved at løsrive mig fra det hele, men jeg bliver overmandet af træthed. Jeg overlader derfor festlighederne som fortsætter til næste morgen, og går i seng. Så må Boudhanath Stupaen vente til næste dag.
Chhath Parva festivalen varer fire dage og ligger lige efter den helligste festival i Nepal, Tihar. Festivalen skulle forløbe nogenlunde således:
- dag af festivalen bader folk i hellige floder og tager helligt vand med hjem til ofringerne. Dernæst rengører de deres hjem. Flere holder sig ligeledes til et måltid den dag.
- dag bruges på at tilbede jorden, hvor man ofrer kheer (en slags risengrød), bananer og puris (et slags brød).
- dag sker disse ofringer til floden, søer osv. Er du i det centrale Kathmandu, så skulle Rani Pokhari være et helt særligt sted at opleve festivalen.
- dag skulle der være ofringer til sol før solopgangen, og familien samles for at fejre festivalen sammen.
I 2022 skulle Chhath Parva falde på d. 30/10, men er du ikke i Nepal på det tidspunkt, så har landet heldigvis en masse andre festivaler, som du kan få et overblik over her.
OBS: Alle nærbilleder i dette indlæg er taget med tilladelse af de fotograferede og deres familier. Jeg holdt god afstand og undgik at gå i vandet, så jeg forstyrrede mindst muligt og viste respekt for de lokale og deres kultur.
Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!
Mere fra eventyrlige Nepal