“Er det din rygsæk?” spørger kvinden overfor mig. Hun finder det utrolig morsomt at se fire backpackere ombord på det lokale tog til Aranyaprathet. Der er ikke mange udlændinge med toget og så er der hele fire med hendes vogn. Sådan starter min tur med lokalt tog til Cambodja.

Hun spørger, om vi er på vej til Cambodja og spørger interesseret ind til mine rejseplaner. Jeg fortæller, at jeg er på vej til Siem Reap og dernæst skal jeg tilbringe noget tid på at rejse rundt i Cambodja. Vi snakker lidt frem og tilbage, inden hun oversætter det hele til min sidemakker.

Hun fortæller, at hun bliver nødt til at sidde i køreretningen ellers bliver hun køresyg. Hun synes, at det er spændende, at vi er ombord på toget og synes at det er sejt, at jeg rejser alene. Efter en halv times tid når vi til hendes stop og vi siger pænt farvel til hinanden. Da hun står af, går det op for mig, at vi lige har haft en lang samtale og de eneste to ord vi havde til fælles var Chiang Mai og Cambodja. Sådan er det at køre med lokaltog til Cambodja og jeg er vild med det!

med lokalt tog fra Bangkok til Siem Reap

En tidlig morgen

Det hele startede tidligt om morgenen. Kl 5.55 tøffede toget ud af Hua Lamphong togstation i Bangkok. De næste seks timer gik turen mod Aranyaprathet gennem rismarker, små landsbyer og forbi søer fyldt med lotusblomster. De lokale kiggede lige en ekstra gang, da de så de fire blegfise, som havde vovet sig ind i det lokale tog. Sælgere gik ned gennem gangene med alskens mad, børnene legede titte-bø og faldt i søvn op ad os. Vi nød de seks timer og med musik i ørene, læsning af bøger og snakken med de lokale, gik tiden hurtigt.

Kvæg i Thailand

Overfaldet af tuk tuk chauffører

Vi ankom til Aranyaprathet og blev straks overfaldet af tuk tuk chauffører, som ville køre os de 6 kilometer til grænsen. Jeg havde heldigvis undersøgt på forhånd hvad turen burde koste. Så da de alle krævede en pris, som var alt for høj, så gik vi fra chauffør til chauffør. Til sidst fandt vi en, som ville køre os alle fire til grænsen for kun 80 baht i alt (cirka 15 kroner), men det krævede nogle hårde forhandlinger.

Vi maste os ind i tuk tuk’en og måtte sætte os i højst mærkelige og ukomfortable stillinger for at kunne være der. En måtte holde fast på to rygsække og vi sad alle med mindst en rygsæk på skødet, men det var meget sjovt og turen tog kun 10 minutter, så kunne vi more os over vores stædighed.

Vi havde valgt, at vi ville krydse grænsen sammen, så skulle vi også køre sammen! Chaufføren satte os af ved et lille kontor ved grænsen og prøvede, at bilde os ind, at dette var grænsen. Vi fortalte, at vi alle sammen allerede havde et visum, hvilket ikke passede, og pludselig ville de gerne pege os i retningen af den egentlige grænse.

Morgentog i Bangkok

Da vi gjorde grænsebetjentene sure….

Vi blev hurtigt stemplet ud af Thailand og gik det korte stykke til den Cambodjanske grænse. I Thailand er det forbudt, at spille om penge, så mellem grænserne ligger der en masse kæmpe casinoer, så thailænderne kan få stillet deres spillelyst uden egentlig at befinde sig i landet.

Vi havde dog ikke det store behov for at spille og gik direkte til grænsen. Betjentene der prøvede, at få ekstra 100 baht (cirka 18 kroner) for visummet, men heldigvis vidste vi, at det kun kostede 30 dollars, så det var det vi betalte. Der var ingen sure miner fra betjentene, men da vi begyndte at advare andre rejsende mod at betale for meget for deres visum, så var det ikke ligefrem kærlige blikke vi fik fra betjentene 😉

Thailandsk landbrug

Velkommen til Cambodja!

Vi blev stemplet ind i Cambodja og kunne nu gå ind i Cambodja. Der blev vi mødt af smil og et “Velkommen til Cambodja!” af de ansatte, som satte os ombord på den officielle, gratis bus til busstationen.

Der købte vi en billet til Siem Reap og så snart bussen var fuld gik turen mod vores første stop i Cambodja og efter cirka 12 timer, en taxa, et tog, to tuk tuks, to busser og to gårture stod vi nu udenfor vores hostel i Siem Reap. Det var en lang, men begivenhedsrig og smuk tur, som jeg vil anbefale til alle, som elsker smuk natur og lokale oplevelser!


Pris for at komme med lokal transport til Siem Reap:


Tog til Aranyaprathet, 6 timer 48 baht (cirka 9 kroner)
Tuk tuk til grænsen, Poipet 80 baht for op til fire personer (cirka 15 kroner, 3,5 kroner/mand)
Bus til busstationen i Cambodja

(‘Poipet Tourist Passenger International Terminal’)

0 kroner
Transport til Siem Reap Bus/minivan: 9 dollarsDele taxa: 12 dollars pr person

En hel taxa: 48 dollars

Det burde dog være muligt, at få prisen for taxa længere ned, det lykkedes for mig i 2011

I alt (med 2015-kurser):

Fra 74,75 kroner

lokalt tog til Cambodja


Undgå at blive snydt:


Poipet er kendt for deres mange scams, her er nogle gode råd til at undgå at blive snydt på:

  • Lad vær med at købe visum før du har forladt Thailand. Du skal først stemples ud af Thailand!
  • Sig at du har et visum, så bliver du ikke ledt ind på det “visumkontor”, men bliver sendt i retningen af grænsen, hvor du ikke skal betale overpris for dit visum
  • Prut om prisen for en tuk tuk og hold fast i prisen, det burde ikke koste mere end 80-100 baht for fire personer at køre turen!
  • Betal ikke grænsebetjentene mere end 30 dollars for dit visum. Det ser officielt ud, at du skal betale 30 dollars og 100 baht, det skal du IKKE!
  • Husk et pasbillede ellers koster det vist 5 dollars ekstra for dit visum
  • Betal med dollars, så betaler du ikke overpris. Veksel baht i Bangkok, hvis du ikke har dollars, der får du den bedste kurs

For mere information for toget fra Bangkok til Cambodja, så læs Seat61’s udførlige guide til hver del af strækningen


Flere indlæg fra Cambodja/Thailand

11 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *