Indholdsfortegnelse
Efter et par hårde dage i Cambodja beslutter jeg mig for at vende mod Chiang Mai og mod de verdensberømte Yi Peng og Loy Krathong festivaller. Jeg har altid drømt om at opleve festivalerne, så jeg er overbevist om, at de nok skulle få vendt rejsehumøret.
Forberedelse til Loy Krathong, Thailands lanternefest
Loy Krathong er lysets festival og betyder egentlig flydende kurve. Fortællinger siger, at Festivallen er blevet stiftet i Sukhothai, hvor en adelskvinde, ved navn Nang Noppamas, havde lavet en kurv til kongen, som han efterfølgende lod flyde på byens flod. Om historien er sand er forsat usikkert, men i dag afholdes der stadig skønhedskonkurrencer i forbindelse med Loy Krathong, hvor vinderen får titlen Nang Noppamas. Under festivallen bruger thailænderne de små kurve for at komme af med dårlig lykke.
Det er tydeligt, at festivalen fyldte meget hos thailænderne. Folk sidder i dagevis og flettede de små ofrekurve. Overalt i Chiang Mai er der pyntet op med lanterne, et stort optog går gennem byen, på floderne står der lysende papirsbåde og rundt omkring i byen står der lysende papirsskulpturer af elefanter, drager og andre spændende dyr.
Nang Noppamas og forberedelse til en af dagenes optog
Yi Peng
Dagen som vi alle har ventet på er endelig kommet! Yi Peng er den dag under Loy Krathong, hvor lokale og turister sender tusindvis af lanterner mod himlen. Chiang Mai har lukket luftrummet for fly og overalt i byen har de lokale pyntet op med palmeblade og blomster udenfor deres hus. Butikkerne og restauranterne holder lukket om aftenen, så vi sørger for at spise tidligt aftensmad og proviantere med vand og hvad vi ellers skal bruge i løbet af aftenen.
Efter nogle timer falder mørket over byen og vi begiver os ud mod festlighederne. Gaderne omkring vores hostel er usædvanligt øde. De lokale har sat tændte stearinlys hele vejen langs deres huse, det skaber en romantisk og intim stemning. Det hele får mine forventninger til at blive endnu højere. Vi forsætter mod Pingfloden og Nawarat Bridge. Vi skal ikke langt mod centrum, før vi møder masserne. Alle har et smil på læben og på trods af de mange mennesker, så virker det ikke stressende.
Der går ikke lang tid før vores gruppe blive spredt i menneskemængden og vi opgiver at holde sammen. Jeg ender i gruppe med ireren Rami og det tyske par Katarina og Peter. Vi beslutter os hurtigt for at købe en lanterne hver, så vi kan deltage i festlighederne. Manden som sælger os lanterne fortæller, at de bruges til at vaske dårlige minder væk, så man kan gå en lysere fremtid i møde, lige hvad jeg har brug for efter mine rejseproblemer. Han fortæller derudover, at man godt må ønske for fremtiden, når man sender lanternen til himmels.
Vi blander os med menneskemængden og finder et sted, hvor vi kunne stå og sende vores lanterner til himmels. Selvom menneskemændgen er stor, så er der alligevel en ro i det hele. En kvinde fyrer noget håndholdt fyrværkeri afsted, en mand sælger farvestrålende candy floss og overalt omkring os bliver tusindvis af lanterner sendt mod himlen, som små stjerner. Det er endnu mere magisk end jeg nogensinde kunne have forstillet mig.
Loy krathong og aftenmarked
Vi når ned til floden. Her står små borde, som sælger de fine loy krathongs i forskellige størrelse, udseende og priser. Der er ikke meget plads på den lille sti og vi må nærmest gå i gåsegang forbi boderne. Det tyske par køber en lille kurv og sammen går vi ned til flodbredden. Her sætter de den ud sammen med de mange thailændere.
Vi forsætter langs floden og når et aftenmarked. Her er madboder, forlystelser og en masse skydetelte. Det er tydeligt, at thailænderne nyder deres fridag og er klar på familiesjov. Rundt omkring på markedet står der skoleelever og optræder, i håb om lidt penge til deres skole. Nogle er bedre end andre.
Vi går forbi en flok elever som har ekstra meget energi. Deres energi er smittende. Jeg får øjenkontakt med en ældre thailandsk kvinde og pludselig står vi midt på gaden og danser sammen. Da sangen er ovre, griner vi begge højlydt, vi takker hinanden for dansen og giver hinanden et kram. Jeg donerer lidt til børnene og takker for energien.
Jeg går videre med min hostelgruppe op på en bro, hvorfra vi kan se fyrværkeri og flere lanterner svæve mod himlen, inden vi går tilbage til hostellet og kollapser med et smil på læben, på vores senge.
Loy Krathong (staves også Loi Krathong) afholdes over hele Thailand, men Yi Peng (eller Yee Peng) hvor alle lanternerne slippes løs afholdes kun i Chiang Mai
Festivallen afholdes ved den 12. fuldmåne hvert år, så tidspunkerne skifter altså. I 2022 ligger det d. 8-9. november
Det er gratis at deltage i festlighederne. Der sker mest omkring The Three Kings Monument, byportene ved den gamle bydel og selvfølgelig Pingfloden
Mae Jo University har i mange år haft et arrangement, hvor lanterner slippes på samme tid. Det er og har aldrig været en del af det officielle program! Og siden 2015 har det kostet minimum 100 dollars, at komme med til arrangementet. Det ville jeg droppe til fordel for at feste med de lokale thailændere i Chiang Mais gader. Hvis du vil have et billede med munke som sender lanterner til himmels, så kan Wat Phan Tao anbefales.
Skal du til festivalen, så kan jeg anbefale, at du kommer et par dage i forvejen, da der er mange dage med arrangementer og hoteller/hostels er ofte fuldt booket
Husk, at respektere kulturen, så lad vær med at forstyrre thailænderne når de sætter de små loy krathongs ud og dæk gerne skuldre og knæ
Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!
Mere inspiration fra fine Thailand