Jeg elsker Århus eller Aarhus, som byen jo egentlig hedder officielt. Århus er min fødeby, og har været mit hjem hele mit liv, hvis man altså ser bort fra det år, hvor jeg gik på efterskole, mine rejser og de måneder, hvor jeg har boet i hhv. Australien og Vietnam.
Anyways, så har Århus en masse at byde på, uanset om du er til kultur, mad, natur eller det hele samlet. Her er mine anbefalinger til seværdigheder, som du skal se i Århus. Der er selvfølgelig nogle ting som ikke er med, men så ville jeg jo nærmest ikke kunne stoppe med at skrive. Jeg synes dog, at min liste giver et godt overblik over de væsentligste seværdigheder og oplevelser.
Reklamelinks er markeret med *
Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!
Indholdsfortegnelse
Seværdigheder på Havnen/Aarhus Ø
De seneste år er havnen i Århus virkelig blomstret op, og der er kommet et hel nyt liv på havneområdet, som jeg er vild med! Man ser ofte lystfiskere ved havnen og engang i mellem kan man også være heldig at opleve en delfin i havnen! Heldigvis er der også en masse faste seværdigheder i området, som du kan se året rundt.
Isbjerget før Aarhus Ø blev udvidet med en masse nye bygninger
Isbjerget
Personligt er jeg ret vild med, da det er anderledes end de firkantet klodser af nogle højhuse som dukker op flere steder i bylivet. Men jeg ved også, at der er mange som ikke synes, at Isbjerget er særlig kønt, og jeg synes ikke, at Lighthouse passer ind i området, da Isbjerget ikke får lov til at stråle som den unikke arkitektur, som den har.
Men der er masser af fotomuligheder. Det er også noget særligt at se Isbjerget og Aarhus Ø fra vandsiden. Selv har jeg oplevet det fra forskningsskibet Auora samt fra Molslinjen, men man kan også tage på tur med Aarhus Searangers*, hvor man også lærer om havet og Aarhus. Se mere her*.
Ekstra rejsetip: Derudover kan det anbefales at besøge skulpturen Sea Pink (kæmpe solbriller) som ligger ikke så langt fra Isbjerget. Det er ligeledes muligt at prøve sig wakeboarding ved Aarhus Ø. Se mere her*.
Det er naturligvis også muligt at prøve mere rolige oplevelser på vandet, fx med et SUP kursus* og efterfølgende sauna (i de kolde måneder), leje af en GoBoat* eller sågar prøve at dykke i Aarhus* – jeg tog faktisk mit dykkercertifikat i Aarhus.
Badehusene
Badehusene
Badehusene er en lille række huse med store vinduer. Beboerne skal ansøge om at få et hus, og det er krav, at de ikke trækker gardiner for, når de ikke er der, og at de holder 10 offentlige arrangementer om året. Derudover gør Badehusene sig godt på billeder af solnedgangen, og man kan faktisk også bo i et badehus gennem airbnb.
Havnebadet
Havnebadet består af et 50 meter bassin, et børnebassin med skrå bund, et bassin til juniorer og et springbassin. Her er et fantastisk liv om sommeren, og der er også flere madboder. Både Badehusene og Havnebadet er tegnet af Bjarke Ingels Group (BIG) og Gehl Architects.
Åbningstider for Havnebadet: 1. juni til 31. august: Mandag-søndag kl. 10.00-18.00, september-maj: kl 10.00-12.00.
Endless Connection
Salling Tårnet
Salling Tårnet har en 360 graders panoramaudsigt over havnen, dog synes jeg mest af alt, at tårnet er lidt af en klods og så højt er det heller ikke, men når man alligevel kommer forbi, så kan man vel lige så godt bruge nogle minutter på at se udsigten.
Navitas er en bygning for Aarhus Maskinmesterskole, ingeniøruddannelserne på Aarhus Universitet og INCUBA A/S. Det er langt fra min favorit, men jeg synes, at gåturen fra Isbjerget til Dokk1 er en rigtig fin tur med flotte udsigter og seværdigheder.
Rejsetip: Lige bag Navitas ligger også Domen, et “mini-drivhus” med en hyggelig café!
Endless Connection
Endless Connection er et springvand nær Dokk1. Selv finder jeg ro ved at sidde og observere springvandet. Og det er også et hyggeligt sted at sidde og spise lidt frokost eller lignende.
Dokk1
Man kan næsten ikke tage til Aarhus uden at besøge Dokk1. Dokk1 blev kåret til at være verdens bedste bibliotek af Time Magazine i 2016. Selv var jeg skeptisk, da jeg fik at vide, at de ville nedlægge det gamle hovedbibliotek og bygge Dokk1, men det er virkelig et fantatisk bibliotek! Her er gode læseområder, en hyggelig café, mødelokaler, en fed legeplads og kunst som Gongen (der lyder hver gang et barn bliver født på Skejby Sygehus) og Magic Mushrooms ved P-anlægget, som du ikke bør misse.
Åbningstider: Mandag til torsdag kl. 10.00-19.00, fredag kl. 10.00-17.00, lørdag og søndag kl. 10.00-16.00
Ekstra rejsetip: Skulpturen Historiske Spor overfor Dokk1 er også ret fin og er en påmindelse om det hårde arbejde, der har forgået på Aarhus Havn gennem tidens løb.
Lystbådshavnen og det grønne fyrtårn
Jeg ved ikke med dig, men jeg elsker lystbådshavne! Jeg er vild med at kigge på de fine både og nyde stemningen, og lystbådshavnen i Århus centrum er bestemt ikke dårlig! Derudover er der også det lille fine grønne fyrtårn, som ikke mange besøger, hvilket virkelig er en skam! Derudover er der faktisk nogle gode spisesteder i lystbådshavnen, f.eks. Hantwerk som serverer velsmagende mad og brygger deres egen øl.
Tag på havnerundfart
Som tidligere nævnt så er Aarhus fantastisk smuk fra vandsiden. Jeg har selv oplevet det fra en forskningsbåd og naturligvis fra Molslinjen. Som “almindelig” dansker er det ikke lige muligt at opleve byen fra en forskningsbåd, men til gengæld kan man opleve det fra en gammel postbåd, som sejlede under et af de sidste postflag, med Aarhus Sail Event, hvor man lærer meget om Aarhus havns historie.
Min mor har prøvet det og var voldsomt begejstret for turen, da man hører om ting, som man normalt ikke kender meget til, og så er det hyggeligt at sidde i den gamle postbåd.
Vil man have lidt mere aktion eller vil lære mere om naturen, dyrene ved Aarhus havn osv. så er Aarhus Searangers* måske et bedre valg, men begge oplevelser er rigtig gode, dog er de vidt forskellige.
Seværdigheder og oplevelser i Århus Midtby
Salling ROOFTOP
Jeg er vild med Salling ROOFTOP! Jeg synes, at det er en fantastisk måde at udnytte taget på! Fra Salling ROOFTOP får man en fantastisk panoramaudsigt over Aarhus. Der forgår ofte offentlige arrangementer på Salling ROOFTOP, hvor der er live musik, debatter eller lignende.
Derudover er der også en lille café/restaurant på toppen som serverer lækre retter og drinks. Engang i mellem er der også Afternoon Tea på menuen som er virkelig lækker. Vi gav 220 kr for to personer for deres Afternoon Tea, og vi var begge mere end tilfredse. Så det er værd at holde øje med på deres hjemmeside/sociale medier, hvornår de igen har Afternoon Tea på menuen.
Åbeningstider: Mandag til fredag: kl 10.00-20.00, lørdag: kl 10.00-19.00, søndag: kl 10.00-18.00.
Aarhus Domkirke
Aarhus Domkirke er Danmarks længste kirke (93 meter) og rummer cirka 1200 siddepladser, og den tog cirka 400 år om at blive bygget. Man kan stort set ikke undgå at Aarhus Domkirke, når man besøger Aarhus, da kirketårnet rager højt op i bybilledet. Kirken er naturligvis også flot indvendig og har mange fine detaljer. Derudover kan man for 20 kr komme op i kirketårnet og nyde udsigten over Århus.
Åbningstider: Mandag, onsdag og fredag: kl 9.00 – 13.00, tirsdag: kl 10.30 – 13.00, torsdag: kl 9.00 – 13.00 og kl 16.00 – 18.00
ARoS Kunstmuseum
I hjertet af Århus ligger ARoS Kunstmuseum som efterhånden er ret berømt verden over. Museet har fået to Michelin-stjerner og her er et hav af udstillinger med 9000 værker fra 1700-tallet og frem til i dag. Der er også flere midlertidige udstillinger i løbet af året som har budt på alt fra Monet til moderne insallationskunst. Derudover så kan man næsten ikke have været i Århus uden at hilse på Boy i kælderen af ARoS eller have gået en tur i regnbuen.
Pris: Det koster 150 kr at komme ind (120 kr for studerende og børn under 18 år er gratis).
Åbningstider: Mandag-fredag: kl. 10.00-21.00, lørdag og søndag: kl 10.00-17.00
Rejsetip: Er du vild med kunst? Så kan du også overveje at besøge Kunsthal Aarhus, hvor der er gratis entré. Derudover ligger Godsbanen og Aarhus Musikhus heller ikke langt fra ARoS, og de har også mange spændende kulturelle arrangementer og aktiviteter.
Latinerkvarteret
Latinerkvarteret er et af de ældste kvarter i byen. Det var her, at byens arbejderklasse boede, her boede man tæt i de små lejligheder, hvor det ikke var usædvanligt at bo to familier sammen. I dag er forholdene naturligvis bedre, men Latinerkvarteret og de gamle bygninger har bevaret sin charme. I dag er området dog fyldt med specialbutikker og caféer, og om sommeren sidder folk ude og nyder god mad i solen.
Derudover er der også hvert år (bort set fra i år) Latinerfestival, hvor gaderne pyntes op, er live musik, tjenerløb, hvor en tjener fra hver af områdets restauranter og caféer konkurrerer om at komme først, men med mest muligt indhold glassene på deres tjenerbakke. Jeg elsker Latinerfestivalen og kan kun anbefale, at du slår vejen forbi området i slutningen af maj/starten af juni.
Latinerkvarteret har til og med også modtaget en Michelin-stjerne for de hyggelige gader.
Rejsetip: Fortsæt eventuelt din gåtur fra Latinerkvarteret ned gennem hyggelige Mejlgade, hvor du kan opleve flere dejlige caféer og flere af Aarhus’ ældste bygninger. Du kan også få en rundtur af en hjemløs i Aarhus* og få en helt unik oplevelse. Se mere her*.
Møllestien
Man kan næsten ikke sige Århus uden at sige Møllestien. Det er også en af de ældste gader i Århus og uden tvivl et af de mest charmerende steder i byen. Dog er Møllestien ikke længere en hemmelighed, da den hyggelige og fotogene gade for længst har indtaget de sociale medier, men de gange, hvor jeg har været forbi, har gaden på ingen måde været overrandt. Det er uden tvivl en perle i Århus, men man kan faktisk også finde en Airbnb på Møllestien, hvis man vil have en unik overnatning i Århus!
Vikingemuseet
Vil du blive lidt klogere på vikingerne, så kan du slå et smut forbi Vikingemuseet i centrum. Her kan du opleve mange spændende fund, hvor blive lidt klogere på vores historie, nordiske guder og meget mere. Her er blandt andet det ældste skelet af en århusianer, som man nogensinde her fundet. Dog er museet ret lille, så du skal nok ikke forvente det vilde.
Pris: 30 kr
Åbningstider: Mandag-fredag: kl 10.15-18.00, lørdag-søndag 10.15-17.00 (Lukket på helligdage).
Besættelsesmuseet
I mange år har der været et lille besættelsesmuseum nær Aarhus Domkirke, men her i 2020 åbner et større besættelsesmuseum som helt sikkert vil være spændende at besøge og lære om besættelsen i Danmark.
Pris: 75 kr
Åbningstider: Onsdag , torsdag, fredag: kl. 13.00-17.00. Lørdag – søndag: kl. 11.00-17.00
Åen
Jeg tror nærmest, at man skal være blind, hvis man skal undgå at se Åen, mens man er i Aarhus. Her ligger caféerne og restauranterne som perler på en snor. Her er en dejlig stemning, specielt om sommeren og/eller på en fredag eller lørdag aften! Flere af byens seværdigheder ligger også et stenkast fra Åen, så det ville næsten være dumt ikke at komme forbi, når man alligevel er i byen.
Aarhus Street Food
Er du vild med mad, så skal du forbi Aarhus Street Food! Aarhus Street Food er et kæmpe madmarked i en gammel busgarage, og stedet blev hurtigt populær. Her er mere end 30 forskellige madboder med mad fra hele verden og til priser, hvor de fleste kan være med. Det er også et godt sted at mødes, hvis man er en del personer, da alle formentlig kan finde noget lækkert at spise. Der kan dog være ret travlt derinde fredag og lørdag aften, især om sommeren.
Åbningstider: Alle dage: kl 11.30 – 21.00
Rejsetip: Er du en foodie, så er det også muligt at tage en food walk i Aarhus*. Ligesom der er mange andre madrelateret oplevelser i Aarhus*, du kan fx spise frokost på Michelin-restauranten Substans for kun 695 kr*.
Botanisk Have/Væksthusene
Botanisk have og Væksthusene er endnu en gratis seværdighed i Århus. Især Væksthusene er blevet fantastiske efter renoveringen af drivhusene. Her er næsten 2000 planter fra fire forskellige klimazoner. De fleste planter er blevet indsamlet af forskere på Aarhus Universitet, mens de har været på ekspedition i hele verden. Her kan man opleve kødædende planter og kaktus til cola- og penisplanter (jeg mener det seriøst).
Nogle gange kan man få rundvisninger i Væksthusene samt få rundvisning og lære om planterne og smage på flere forskellige planter under turen “Smag på Verden“. Derudover deres café også god, og man kan låne brætspil der.
Botanisk have er også smuk, så den kan i den grad anbefales at gå en tur der, hvis man alligevel skal i Væksthusene.
Pris: Gratis
Åbningstider: Mandag-fredag kl. 9.00-16.00 (dog helt til klokken 17 d. 1/6-31/8) samt lørdag-søndag og helligdage kl. 10.00-17.00.
Aarhus Universitet, Naturhistorisk Museum, Antikmuseet og Steno Museet
Aarhus Universitet er faktisk kåret til et af verdens smukkeste universiteter af Huffpost og Travel + Leisure. Og Universitetsparken er smuk, især om efteråret, hvor bladene på flere bygninger skrifter til rødlige farver. Er man i Århus i maj måned, så kan man ligeledes være heldig at opleve Kapsejladsen som forgår i Universitetsparken. Det er et vildt event og en vild stemning.
Derudover har Aarhus Universitet en del museer udover Væksthusene, så er der også Naturhistorisk Museum, hvor man kan lære om dyr, Antikmuseet (gratis adgang), hvor man kan se romerske statuer m.m., og Steno Museet, hvor man kan lære om astronomi og naturvidenskab. Kan man ikke få nok af astronomi, så kan man også besøge Ole Rømer-Observatoriet lidt syd for centrum.
Den Gamle By
Skal du kun se en seværdighed i Århus, så ville jeg nok vælge Den Gamle By. I Den Gamle By bliver man transporteret tilbage til Danmark gennem forskellige tidsaldre. Byen har bygninger helt tilbage fra år 1550.
Her kan man opleve alt fra “private” hjem til værksteder og butikker. Det er hele Danmarks historie samlet på et sted. Her bygning er blevet flyttet mursten for mursten fra forskellige dele af landet og er blevet opført igen mursten for mursten, så det er altså ikke bare kopier, men rigtig historiske genstande.
Derudover er der også en del ansatte skuespillere som arbejder som man gjorde i gamle dage. Det er absolut en vidunderlig oplevelse, og bestemt en af de bedste oplevelser i Århus! Det har også fået hele tre Michelin-stjerner.
Pris: 150 kr for voksne (75 kr for studerende og gratis for børn).
Åbningstider: 25. maj-26. juni: kl 10.00-17.00, 27. juni-9. august: kl 10.00-18.00.
Aarhus Rådhus
Man kan ikke besøge Århus uden at se et af varetegnene på byen, nemlig Aarhus Rådhus. Aarhus Rådhus blev tegnet af Arne Jacobsen og Erik Møller og blev bygget mellem 1937 – 1941. Det var en kamp om at få det bygget, især i 1940, da der var mangel på mange varer.
Arne Jacobsen og Erik Møller ønskede i første omgang heller ikke et rådhustårn, men det krævede politikerne og byens borgere. Derfor tegnede de et rådhustårn med et “stillads”, så det lignende, at det ikke var færdigt.
Cirka en gang om måneden spiller rådhustårnets klokker også et klokkespil af forskellige kunstere. Det er også muligt at komme op i rådhustårnet og nyde den flotte udsigt fra tårnet. En rundtur på rådhuset inkl. en tur op i rådhustårnet kan bestilles her.
Torvet på Ingerslevs Boulevard
Hver onsdag og lørdag kl. 7.00-14.00 er der torvesalg på Ingerslevs Boulevard. Her kan du købe friske grøntsager, ost, produkter med honning, friskpresset æblemost, blomster og meget mere. Selv hvis du ikke står og skal købe noget, så er det hyggeligt at komme forbi bare for stemningen!
Seværdigheder syd for Midtbyen
Marselisborg lystbådehavn, Tangkroen og Den Uendelige Bro
Marselisborg Lystbådehavn er endnu et hyggeligt område, hvor man kan se på flotte både og nyde det smukke vand. Det ligger lige ved Tangkroen, hvor der ofte er cirkus, Sculptures by the Sea, Classic Race Aarhus og andre arrangementer.
Ved Ballehage/Varna Strand ligger Den Uendelige Bro. Broen var en del af Sculptures by the Sea i 2015, men den var så populær blandt århusianerne, at man valgte at beholde den. Så hvert år mellem maj og oktober kan man opleve den cirkelformede bro.
Den er altid populær, og mange kommer gerne og nyder eftermiddagsolen efter arbejde eller måske ligefrem aftensmad ved broen, når den er oppe. Det er et klart must see, hvis man er i Århus om sommeren.
Marselisborg Dyrehave
Marselisborg Dyrehave er altid et hit! Her i Marselisborg skov kan man komme helt tæt på dådyr samt hilse på vildsvin. Dådyrene er vant til mennesker og er vant til at blive håndfodret, så det er generelt sikkert at komme tæt på dem.
Dog skal man lige holde øje med, om de er i brunst (der er skilte ved døren som informerer om det), så kan de blive lidt aggressive, hvis man kommer tæt på. Men generelt set er det en hyggelig og fin lille oplevelse.
Rejsetip: Ikke langt fra Marselisborg Dyrehave ligger Marselisborg Slot, hvor dronningen ofte kommer om sommeren. Når hun ikke er “hjemme” kan man besøge haven, og når hun er “hjemme” kan man opleve vagtskiftet ved slottet. Derudover er mindeparken også en rigtig fin oplevelse.
Moesgaard Museum
Jeg er normalt ikke til museums, og i mange år har jeg syntes, at Moesgaard Museum var kedeligt, men efter en omfattende renovering besøgte jeg igen Moesgaard Museum, og jeg blev virkelig imponeret.
Moesgaard Museum er blevet meget mere interaktivt, så man lever sig ind i historien på en helt anden måde end man gjorde tidligere! Det er altså ikke uden grund, at stedet har fået hele tre Michelin-stjerner. Museet fortæller om mennesket genne tiden. Her kan man transporteres man gennem flere tidsaldre på en fascinerende måde. Absolut et besøg værd!
Pris: 160 kr for en voksen (110 kr for studerende og børn fra 0-17 år er gratis).
Åbningstider: Torsdag-tirsdag kl 10.00-17.00, onsdag kl 10.00-21.00
Rejsetip: Når du alligevel er ved Moesgaard Museum, så er Moesgaard strand også rigtig dejlig.
Seværdigheder nord for Midtbyen
Trøjborg
Trøjborg kaldes ofte for en by i en by. Det er som en lille mini-by i Aarhus, og det er et af mine favoritområder i Aarhus. Det er hyggeligt at slentre ned af gaden eller besøge en af de mange caféer i området. Området har måske ikke rigtig nogle seværdigheder at byde på, men til gengæld, synes jeg, at stemningen er værd at besøge området for.
Riis skov
Riis skov er et af mine yndlingssteder i Aarhus! Her er fantastiske udsigter og skøn natur på rimelig få kvadardmeter. Her er gode gåruter, nogle mountainbike trails og meget mere. Er man heldig, så kan man også engang i mellem opleve ugler og andre søde dyr. Riis skov er faktisk en af de mest besøgte skove i Europa.
Den Permanente
Den Permanente er en strand ikke langt fra centrum. Man kan enten vælge at gå ind i den indhegnede del af stranden. Her er der livreddere, toiletter m.m., den del af Den Permanente er dog også meget populær, hvorimod at der ofte er færre mennesker ved strandene udenfor indhegningen som er mindst lige så gode, hvis du spørger mig. Fra Den Permanente kan man også gå ind til Aarhus Lystbådshavn.
Bellevue Strand
Min favoritstrand i Aarhus er nok Bellevue Strand. Den er længere end Den Permanente, så det er lettere at finde at finde et roligt sted alene. Stranden er også utrolig smukt og vandet er naturligvis lige så skønt som ved Den Permanente. Dog ligger den længere ude af byen, men jeg synes bestemt, at det er tiden værd at tage derud, hvis man vil på strandtur!
Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!
Mere inspiration fra dejlige Danmark
Sikke nogle lækre billeder, Tine! Aarhus ser fantastisk ud! Jeg vidste slet ikke, at der var så meget at lave i Aarhus! Du har da virkelig fået mig til at overveje at tage til Aarhus her til sommer. Hvor lang tid synes du, at man skal bruge i Aarhus? Og hvor synes du, at man skal bo?
Hej Sofie. Det er jeg da glad for at høre! Aarhus er rigtig skøn og ja, der er rigeligt at lave i byen. Jeg ville mene, at man ville nå at kunne se de fleste seværdigheder på 2-3 dage, men det gør bestemt ikke noget, hvis man har lidt længere tid, især ikke hvis man gerne vil på stranden eller lignende. Nu har jeg faktisk kun prøvet at bo på Hotel Helnan i Aarhus. Det er virkelig lækkert, hvis man altså har pengene…
Jeg har prøvet Wakeup i KBH og selvom værelserne er små, så er der, hvad man skal bruge, og det er rigtig fint, hvis det skal være billigt med en god placering. Ellers har Danhostel også en rigtig god placering og rimelig billige værelser.
Hotel Guldsmeden skulle også være rigtig dejlig og hyggelig. Personligt er jeg også ret vild med Comwell, hvor jeg ofte sidder og arbejder. Jeg har dog også fået et smugkig på værelserne inden de åbnede, og jeg var virkelig imponeret, det er virkelig lækkert og stilrent.
Jeg håber, at det hjalp. Mvh Tine
Hej Tine
Sikke nogle flotte billeder og tak for de mange nyttige tips.
Kh
Viktoria og Lene
Hej Viktoria og Lene
Tusind tak! Og det var da så lidt. Jeg håber, at de kunne bruges.
Kh
Tine