Alle som rejser i længere tid, hvad enten det er backpackere eller ej, skal før eller siden nok veksle penge. Det kan være at du har mange baht tilbage, men ikke længere skal bruge tid i Thailand. Så kan man lige så god veksle dem til en anden valuta fremfor at bruge dem på nogen ting, som man alligevel ikke får brugt! I Laos var det ligefrem billigere at have baht med og så veksle! Så her er mine bedste tips til pengeveksling, så du undgår at blive snydt!

1. Kend den officielle kurs

Okay, du kommer aldrig til at få præcis det samme som den officielle kurs, men der kan være forskel på hvor tæt på den officielle kurs du kan komme. Du kan enten tjekke den online eller bruge appen XE currency – husk at opdatere kursen mens du har internet og gerne lige inden du skal veksle.

Du kan også bruge appen til at se hvor meget under du taber ift den officielle kurs, der hvor du nu veksler. Det gøres ved at trykke på lommeregneren og så ved at trykke på analyse fees. Så taster du ind, hvor meget du betaler i en valuta og hvor meget du får tilbage i den anden, så regner den på hvor meget det afviger fra den officielle kurs. Jeg vil mene at omkring 2-5% afvigelse er fint, alt efter hvor du er 🙂

Læs også: andre gode apps til rejsen

2. Hold øje med fees

Nogen steder, så tager de en fee for at veksle. Det varierer meget og kan ofte ligge mellem 5-10% af det beløb som du veksler. Derfor kan det hurtigt koste dig dyrt, hvis du skal veksle og det er altså vigtigt, at du er opmærksom på det. Det er dog ikke altid, at det er billigst at finde et sted, hvor de ikke tager en fee for at veksle. Da de jo kan have en dårligere vekselrate, derfor handler det om at holde øje med kursen. Brug evt. appen, så kan du få bedre overblik over hvor det er bedst at veksle!

3. Undersøg forskellige steder

Som så mange andre ting, så er det rigtig vigtigt, at du undersøger lidt forskellige steder og høre hvad det koster at veksle! Det kunne jo være, at du skulle gå 50 meter og så fik en meget bedre kurs. Det er altså værd at undersøge 🙂

4. Undgå at veksle i lufthavne, ved grænser, busstationer osv.

Oftest vil du få en meget dårligere kurs når du veksler i lufthavnen eller ved grænsen eller lignende. Det er dog ikke altid tilfældet, men jeg vil alligevel anbefale at du undersøger om det er muligt at veksle inden eller efter du har forladt lufthavnen eller lignende.

5. Amerikanske dollars kan være bedre

Skal du til et land, hvor du ikke kan få fat i den lokale valuta på forhånd, som fx i Burma, så kan det være en god idé, at have dollars med ind i landet. Her giver de store sedler på 50 eller 100 dollars den bedste vekselsarte! Dog kan der også være situationer, hvor du sagtens kan få den lokale valuta selvom du ikke er i landet, men hvor det stadig kan betale sig at veksle til dollars. For eksempel:

Du står i Singapore og skal til Thailand. Du har 50 singapore dollars (cirka 250 kroner), som du skal have vekslet inden du lander i Thailand.

Den officielle kurs er 1 dollars til 25,64 baht. Du finder ud af at 1 US$ dollar svarer til 1,34 singapore dollars og 34,85 baht. Altså burde du få cirka 1281 baht eller 36 dollars for dine singapore dollars. Men banken tilbydder at du kan få 1050 baht eller 34 dollars. Så du vælger at få dollars. Dem veksler du så et andet sted, hvor du så får 1150 baht for dem, altså har du flere baht end hvis du havde vekslet direkte. Så får du altså mere for dine penge, det er da noget vi backpackere kan lide! Dette er dog et tænkt eksempel, men det kan nogen gange betale sig, at veksle til dollars først 🙂

Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *