derma

De fleste har efterhånden hørt, at verdens koralrev er under voldsomt pres. Og tro det eller ej, så kan ens solcreme faktisk være med at til øge presset på korallerne.

Op mod 60% af Great Barrier Reefs koralrev er døde eller alvorligt afbleget (dvs. de er tæt på at dø) ved flere såkaldte bleaching events mellem 2014-2017. Vi har mistet op i mod 50% af verdens koraller de sidste 30 år. Samtidig er antallet af nye koraller på Great Barrier Reef faldet med 89%

Det drastiske fald i antallet af nye koraller betyder, at Great Barrier Reef og andre koralrev har endnu sværere ved at komme sig ovenpå disse events. Og 25% af alle verdens fisk er afhængig af verdens koralrev, selvom de kun udgør 0,1% af verdenshavene. Men hvad har det med solcreme at gøre?

trusler mod verdens koralrev

Trusler mod koralrevene

De største trusler mod koralrevene er uden tvivl klimaforandringer. De fleste koraller kan kun leve i et meget lille temperaturspektrum. Hvis det bliver for varmt for korallerne, så udstøder korallerne den lille alge, som lever i korallen og giver korallen mad. Det gør at korallen bliver hvid og den med tiden dør. Dette kaldes også for bleaching.

En anden trussel er tyfoner, som kan ødelægge korallerne, ved at få sand osv. til at hvirvle op fra bunden. Det sand kan blive optaget af korallerne og gøre dem svagere.

snorkeling

En tredje faktor er menneskelig aktivitet. De fleste af os ved, at man ikke skal røre ved koraller, fordi de kan dø af det. Derudover kan fiskeri også have en negativ effekt. Når korallerne påvirkes af plastik, kan antallet af syge koraller forøges fra 4% til 89%. Ligeledes kan solcreme påvirke korallerne, så de bliver mere skrøbelige.

Nogle solcremer indeholder solfiltrene oxybenzone (også kaldet benzophenone-3), octinoxate (også kaldet octyl methoxycinnamate eller ethylhexyl methoxycinnamate) eller octocrylene. Disse stoffer kan skade korallernes skeletter, ødelægge deres DNA og skabe deforme korallarver. Derfor er solcreme indeholdende disse ingredienser også blevet ulovligt flere steder i USA.

Udover at påvirke koralrevene, så påvirker det også fisk og planktonproduktionen i alle verdenshavene. Det kan for eksempel forhindre udviklingen af embryoner i søpindsvin samt give kønsskifte, mindske ægproduktionen og antallet af unger hos fisk. Derfor vil jeg også anbefale, at du også undgår stofferne når du bruger solcreme i Danmark og hvor end du bader.

derma solcreme

Sådan vælger du en koralvenlig solcreme

Men hvordan vælger man lige en koralvenlig solcreme? Heldigvis bor vi i Danmark og har gode muligheder for at vælge koralvenlige solcremer!

Oxybenzone og octinoxate er mistænkt for at være hormonforstyrrende hos mennesker. Hvis man vil undgå disse stoffer, så kan man vælge en svanemærket solcreme, da en solcreme ellers ikke ville blive godkendt til svanemærket, der både tager hensyn til miljøet og mennesker.

dumaluan beach

Jeg køber altid Derma solcreme og har gjort det i mange år. For Derma er det nemlig vigtigt, at alle deres solcremer er koralvenlige, og det kan du læse mere om her på Derma.dk. Men der er mange flere gode grunde til, at jeg altid har et mindre lager af Derma solcreme med på mine rejser. Jeg vælger Derma, fordi:

  1. Derma er anbefalet af Danmarks allergiforbund,  Asthma Allergy Nordic og AllergyCertified, så man er sikker på, at man undgår allergiforstyrrende stoffer.
  2. Derma er svanemærket, så man er sikker på, at man undgår stoffer som er potentielt skadelige for mennesker og miljø.
  3. Solcreme i Danmark er væsentlig billigere end solcreme i fx Asien. I Asien indeholder solcremer også ofte whitening. Da jeg boede i Vietnam skulle jeg betale 40 kroner for 30 ml solcreme uden whitening, da jeg løb tør. Det svarer til 267 kr for en solcreme af en almindelig størrelse! Og så kan man ikke altid sikre sig mod andre hormonforstyrrende stoffer, som man kan, når man køber solcremen hjemmefra, da reglerne i EU er væsentlig strammere end de fleste andre steder.
  4. Derma SPF 30 sollotion har vundet bedst i test 3 år i streg (2016/2017/2018) af Forbrugerrådet Tænk. Køb den her.
  5. Derma donerer desuden solcreme og giver gode solråd til forældre og bedsteforældre med børn i alderen 6-9 måneder gennem Børneulykkesfondens Sikkerhedsboksen.dk. Og så er Derma også sponsor på projektet Ren Natur. Det er altså god stil!
  6. Solcremene er lette at smøre ud, de trænger hurtigt ind i huden og så virker de ikke særlig fedtet.

Som bonus er langt de fleste af Dermas solcremer veganske, det er kun Derma solstift som endnu ikke er vegansk, hvis man går op i den slags. Har man børn er Derma Eco Baby solcreme i øvrigt også Ecocert/Cosmos certificeret, så alle ingredienser er økologiske. 

Derudover kan jeg anbefale, at man tager solcreme på mindst 45 minutter, før man går i vandet. Derma siger dog 30 minutter før og for at undgå helligdage igen 30 min. efter. Men man skal i hvert fald lige sikre sig, at solcremen er trængt ordentlig ind, før man går i vandet! Man kan også tage en våddragt, UV-tøj eller tøj der dækker arme og ben, hvis man skal ud at snorkle i længere tid. Køb din Derma solcreme her.


Indlægget er sponsoreret af Derma, men jeg har selv købt Derma i årevis og kan derfor stå indefor mærket, som jeg iøvrigt har anbefalet til venner og familie i mange år. De kan naturligvis ikke købe sig til min holdning eller “nødet”-hed indenfor biologien 😛


Støt gerne bloggen ved at booke dine overnatninger gennem mine reklamelinks til hotels.com* og booking.com* samt oplevelser gennem getyourguide*, udstyr gennem Friluftsland* og produkter gennem Matas* (reklamelinks er markeret med *). Det koster naturligvis ikke dig ekstra. Du kan også følge med på Facebook og instagram eller tilmelde dig nyhedsbrevet. På forhånd tak!

Flere tips til at rejse mere bæredygtigt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *